• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Malutka lodziarnia ledwo przędzie. Mieszkańcy ruszyli z pomocą

Mateusz Groen, Alicja Olkowska
14 maja 2024, godz. 10:30 
Opinie (259)
Lodziarnia pani Kingi przy ulicy Chylońskiej 235 ma działać tylko do końca maja. Czy uda się uratować jej lokalik? Lodziarnia pani Kingi przy ulicy Chylońskiej 235 ma działać tylko do końca maja. Czy uda się uratować jej lokalik?

W Gdyni-Cisowej przy Chylońskiej 235Mapka (nieopodal stacji SKM Cisowa, tuż za Biedronką) znajduje się maleńka lodziarnia ukryta przed wzrokiem przechodniów. Samodzielnie prowadzi ją pani Kinga. Niestety z powodu braku klientów zapowiedziała, że rzemieślnicza lodziarnia będzie działać tylko do końca maja. Jej historia poruszyła okolicznych mieszkańców, którzy postanowili wesprzeć właścicielkę.






Smaczne lody, ale klientów brak



Gdzie najczęściej kupujesz lody?

Pani Kinga samodzielnie prowadzi kiosk z lodami od dwóch lat. Lubi swoją pracę, a jej oferta nie ustępuje znanym trójmiejskim lodziarniom rzemieślniczym.

Niestety budka znajduje się na uboczu, poza trasą turystyczną, więc wiedzą o tym miejscu tylko okoliczni mieszkańcy oraz klienci marketu. Jego działalności nie towarzyszy również intensywna promocja marketingowa, co zapewne nie pomaga w zdobyciu rozgłosu.

Kilka dni temu właścicielka poinformowała, że z końcem maja zamierza zamknąć lodziarnię z powodu braku klientów. Zdarzały się dni, że dziennie zarabiała... kilkadziesiąt złotych.

  • Lodziarnia pani Kingi przy ulicy Chylońskiej 235 ma działać tylko do końca maja. Czy uda się uratować jej lokalik?
  • Lodziarnia pani Kingi przy ulicy Chylońskiej 235 ma działać tylko do końca maja. Czy uda się uratować jej lokalik?
  • Lodziarnia pani Kingi przy ulicy Chylońskiej 235 ma działać tylko do końca maja. Czy uda się uratować jej lokalik?
  • Lodziarnia pani Kingi przy ulicy Chylońskiej 235 ma działać tylko do końca maja. Czy uda się uratować jej lokalik?
  • Lodziarnia pani Kingi przy ulicy Chylońskiej 235 ma działać tylko do końca maja. Czy uda się uratować jej lokalik?
  • Lodziarnia pani Kingi przy ulicy Chylońskiej 235 ma działać tylko do końca maja. Czy uda się uratować jej lokalik?
  • Lodziarnia pani Kingi przy ulicy Chylońskiej 235 ma działać tylko do końca maja. Czy uda się uratować jej lokalik?
  • Lodziarnia pani Kingi przy ulicy Chylońskiej 235 ma działać tylko do końca maja. Czy uda się uratować jej lokalik?
Co istotne, prowadzona przez panią Kingę lodziarnia to jedno z niewielu miejsc, w których można zakupić lody w okolicy, a mimo to wiele osób nawet nie było świadomych jej istnienia.

- W dzielnicy, w której mieszkam od 11 lat, jest deficyt usług. Nie ma tu gdzie wyjść, posiedzieć sobie po pracy, nie ma kawiarni, nie było lodziarni czy miejsca, by urządzić urodziny. Postanowiłam takie wyzwanie podjąć, coś w tej dzielnicy zrobić, uwierzyłam, że uda się to rozkręcić. Niestety muszę powiedzieć, że lody rzemieślnicze prowadzę do końca miesiąca - wyznała właścicielka w rozmowie z instagramerami z Foodlovepeople.
Co dobrego oferuje pani Kinga?

Każdego dnia do wyboru jest osiem smaków i dwa sorbety. Koszt jednej porcji to 7 zł, oprócz lodów pistacjowych, za które zapłacimy 8 zł. Znajdziemy tu zarówno klasyczne pozycje, jak truskawka, śmietanka, cytryna, jeżyna, czekolada, ale również mniej oczywiste smaki, jak crème brûlée z truskawkami, porzeczka z miodem czy imbir z toffi.



Nadeszła pomoc, jednak czy nie za późno?



Nieoczekiwanie, kiedy sytuacja wydawała się beznadziejna, pomoc nadeszła z internetu. Jej historia wzruszyła nie tylko tych, którzy bywali w lodziarni, ale też influencerów (m.in. MrKryha oraz Foodlovepeople).

W poniedziałek po południu przed lodziarnią ustawiła się długa kolejka. Był tam również nasz fotoreporter, Maciej Czarniak:

- Na miejscu usłyszałem, że po poznaniu sytuacji zdarzały się osoby, które by wspomóc biznes pani Kingi, jechały nawet kilkaset kilometrów, aby spróbować... jej lodów. Pani Kinga aktualnie planuje zamknąć interes z końcem maja - może wspólnymi siłami uda się to zmienić, bo lody są przesmaczne!
Lodziarnia pani Kingi przy ulicy Chylońskiej 235 ma działać tylko do końca maja. Czy uda się uratować jej lokalik? Lodziarnia pani Kingi przy ulicy Chylońskiej 235 ma działać tylko do końca maja. Czy uda się uratować jej lokalik?
Tłum przed lodziarnią daje nadzieję, że mały biznes pani Kingi uda się uratować. Pokazuje również, że "wciąż w narodzie siła" i oddolne inicjatywy oraz wsparcie lokalnych firm, szczególnie tych małych, mogą wiele zmienić.

Lodziarnia pani Kingi jest czynna codziennie w godz. 12-19.

Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów w budkach przy szlakach spacerowych Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów w budkach przy szlakach spacerowych

Miejsca

Opinie (259) ponad 20 zablokowanych

  • Opinia wyróżniona

    (5)

    Byłam w sobotę!
    Mieszkam 2 km do tego miejsca a nie miałam o nim pojęcia...
    Lody pyszne ! Polecamy!

    • 207 8

    • za 8 PLN muszą byc pyszne

      • 14 8

    • Pewnie dlatego biznes nie przędzie, bo nikt o nim nie wie.

      • 24 0

    • Za jedna galke to biedronce kupie litr lodow buzhaa yhyy (2)

      • 2 16

      • to idz i kup, nara

        • 4 0

      • powodzenia z jelitami za 10 lat :)

        • 3 0

  • tak wygląda socjalizm (4)

    Władze i ich urzędnicy duszą takie mikro działalności nadmdiernymi przepisami, podatkami, opłatami i obowiązkami.
    Obywatele, którzy te władze wybierają ruszają potem do socjalistycznych rozgłaszanych akcji ratowania czy to lodziarni czy piekarni czy sklepu rybnego tylko chyba nie na tym powinno polegać prowadzenie biznesu.

    • 15 10

    • Ale jak duszą? Przecież chcieliście uśmiechniętej POlski, no to macie. W czym zatem problem?

      • 9 3

    • tak - opresyjne państwo i urzędnicy winne (2)

      ze sie lody w budce na wygwizdowie nie sprzedają.

      oczywiście

      • 5 5

      • kiepskie miejsce na tak szczególną sprzedaż detaliczną to oczywiście kwestia samego przedsiębiorcy (1)

        Ale może przy mniejszych haraczach pobieranych przez państwo łatwiej byłoby utrzymać rentowność. Rosnące wciąż składki i inne koszty prowadzenia działalnosci (media, przepisy sanitarne, fiskalne itd.) to powoduje że minimalny próg obrotów (a to się przekłąda na dochód) jest dość duży dla takiej małej działalności. Takie zwykłe JDG musi wytrzasnąć niemal 2000 miesięcznie na same tylko składki dla państwa.

        • 2 1

        • A po co utrzymywać "rentowność"

          Firm których nie stać na płacenie zusu?
          Bezrobocia nie ma by stanowiło to jedyna możliwa formę zarabiania dla danej osoby.

          • 1 0

  • Mam taki pomysł dla właścicielki

    W pobliżu jest szkoła to proponuję zrobić dla dzieci tej szkoły promocję na lody i np do godziny 16.00 po zakończonych zajęciach lody 30% taniej. 7 zł to mało i nie mało, a dzieciaki nie mając stałych dochodów muszą rozporządzać kieszonkowym i tak mogą czasami przyjść do Pani na lody zamiast iśc do biedronki ....

    • 48 3

  • jakby wpadł jeszcze Księżulo i dał naklejkę MUALA

    To Pani nie nadąży z produkcją lodów.

    • 9 9

  • Ciekawe czy te lody pani robi od podstaw, czy korzysta z gotowego "koncentratu" (20)

    Z własnego doświadczenia: napis lody rzemieślnicze czasem oznacza po prostu że lody robione na małą skalę z koncentratów dużych producentów "HoReCa". Koncentraty w 10 litrowych baniakach z terminem przydatności 2 lata i bez konieczności przechowywania w warunkach chłodniczych :(
    Kunszt właściciela polega na dobrym dobraniu proporcji owych koncentratów... pycha?

    • 40 7

    • To jest gotowiec (1)

      Byłem, próbowałem i wiem czemu nie ma klientów. Koło rzemieślniczych to nawet nie stało.

      • 13 3

      • Konkurencja?

        • 2 0

    • (12)

      zawsze to lepsze niż tzw świderki z automatu z kolorową posypką po które ustawiają się kolejki gdy tylko robi się ciepło.

      • 11 0

      • (8)

        Świderki z automatu to lepszy biznes niż te rzemieślnicze.

        W detalu paczka 2 kilogramowego proszku lodów czekoladowych kosztuje 50 złotych.

        Aby przygotować lody potrzebne będą 2 kg produktu oraz 4 litry wody.
        Wszystkie składniki należy mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (przy zastosowaniu rózgi).
        Odstawić na 15 minut i wlać do zbiornika urządzenia zamrażającego. (automatu do lodów)

        Ile sztuk lodów przygotujesz z jednego opakowania 2kg ?
        Przygotowanie: 2kg lodów + 4kg wody, łączna waga masy lodowej: 6kg.

        Przy założeniu wagi porcji ok. 100 gram, masa wystarcza na przygotowanie 60 porcji gotowych lodów (60 dużych porcji lodów).

        Przy założeniu wagi porcji ok. 80 gram, masa wystarcza na przygotowanie 75 porcji gotowych lodów (75 średnich porcji lodów).

        Tak samo dobrym biznesem są gofry.
        Gofry biszkoptowe w proszku kosztują w detalu 50 złotych za 5 kilogramów mieszanki.

        Na 1 kg mieszanki dodać 100-250 gram oleju roślinnego oraz 1 litr wody.
        Do odpowiedniego naczynia wsypać 1 kg proszku. Dodać wodę i olej.
        Wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą miksera przez około kilka minut .
        Ciasto wylewać na rozgrzaną do temp. 220-230 stopni gofrownicę. Piec około 4-5 minut do uzyskania złotego koloru.

        I tyle, proszek, olej i woda. Do tego bita śmietana - też z proszku.

        • 17 0

        • (5)

          Małe świderki nad morzem teraz po 10 złotych.
          Z 2 kilogramów proszku za 50 zeta (w hurcie taniej!) wychodzi 75 małych świderków za 750 złotych.

          • 10 0

          • O świderkach nie wiedziałem (4)

            Ale z goframi faktycznie tak jest.

            • 7 0

            • (3)

              Włoskie świderki z proszku wymieszanego wodą.

              Przykładowy skład lodów włoskich czekoladowych jednego z wielu producentów (opakowanie, 2 kg proszku)

              Cukier, pełne MLEKO w proszku, glukoza, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, serwatka w proszku (MLEKO), białka MLEKA, olej roślinny (kokosowy), syrop glukozowy, substancje zagęszczające ( E415, E466, E410), całkowicie utwardzony olej roślinny (z ziaren palmowych), emulgatory (E472a, E472b), stabilizatory (E339, E401), aromat

              • 6 0

              • Ależ świństwo

                • 3 0

              • Skład dyskwalifikuje. (1)

                • 2 0

              • Ale jakoś ludzie nad morzem jedzą te lody z automatów ze smakiem, a dzieci wołają o jeszcze.

                • 3 1

        • Pewnie tak jest. Tani samograj.

          • 2 0

        • I rak gotowy

          • 0 0

      • Te świderki zaraz spływają. Sama woda. (1)

        • 4 0

        • Dlatego że leją do proszku więcej wody - żeby wyszło więcej lodów.

          • 6 0

      • Świderkowe automaty mnie przerażają, dwa lata temu przeprowadzono kontrolę na nadawa skalę i okazało się , że 80% z nich jest delikatnie mówiąc nieczyszczona odpowiednio. Fuj

        • 4 0

    • Spokojnie, koncentraty z terminem 2 lata nie powoduja, ze to jest bardzo sztuczne. (4)

      Mleko i tak trzeba dodać, a tam jest po prostu cukier, dodatki smakowe i emulgatory. Tylko tyle i aż tyle.
      Natomiast z rzemiosłem to nie ma nic wspólnego (tzn. nie mówię o przypadku pani z artykułu) - wystarczy frezer i właściwie tyle..
      Prawdziwe rzemiosło jest w nielicznych cukierniach czy lodziarniach, gdzie lody przygotowuje się od podstaw.

      • 7 0

      • Koncentrat ważny 2 lata, od razu z mlekiem, dodajesz tylko wodę... (3)

        • 1 0

        • Jeszcze gorzej. Prawie zsiadłe mleko w świderkach. (1)

          • 0 1

          • Zsiadłe mleko w suchym mleku w proszku?

            • 2 0

        • No to zalezy od koncentratu i ceny

          Te z mlekiem w proszku to faktycznie wystarczy woda. Tylko, że to nie jest jakiś tragiczny skład.. Tyle tylko, że nie jest kompletnie rzemieślniczy ani naturalny.
          Rzemieślnicze lody dla mnie to smietana, cukier i żółtka jaj.
          A u tej pani widać po zapleczu czy robiła sama,czy jej przywożą gotowca.

          • 1 0

  • Brawo mieszkańcy!

    Świetnie! Należy dbać o mały lokalny biznes także inicjatywa godna pochwały. Sam postaram się przyjechać z Gdańska aby kupić gałkę choć za lodami nie przepadam.

    • 15 9

  • Lodziarze rzemieslniczy xDDD Tacy, a dokladnie takie to pracuja tez na Cisowej, ale w troche innym przybytku. Reszta to zwykle najzwyklejsze lodziarnie.

    • 13 2

  • strona i pinezka na google

    warto byłoby wesprzeć ją w marketingu online. ludzie teraz wszystko googlują, będą się zjeżdzać tłumy jak zobaczą 5.0 na google ;)

    • 13 6

  • Przechodze tam codziennie

    I jakoś nie widzę aby budka była otwarta. Niech sie zamyka, żadna strata.

    • 12 8

  • sezon na lody tak naprawde

    sie rozkreca teraz, wiec moze warto zobaczyc, jak bedzie w czerwcu? bardziej sensowne zdaje sie zamkniecie w pazdzierniku

    • 19 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Justyna Kowalczyk

Prezes zarządu OptiWay Biuro Rachunkowe Sp. z o.o.. Absolwentka Wydziału Finansów i Rachunkowości Uniwersytetu Gdańskiego. Menedżer, ekspert w zakresie finansów i rachunkowości oraz podatków. Laureatka plebiscytu Kobieta Sukcesu 2017 roku. Plebiscyt organizowany od 1995 r., w którym wyróżniane są kobiety które odnoszą sukcesy w różnych dziedzinach życia. Organizatorem jest Konwencja Przedsiębiorców Województwa Pomorskiego, a patronat honorowy sprawuje Marszałek Województwa Pomorskiego...

Najczęściej czytane