• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Grupa Nowak świętuje 25 lat działaności

Robert Kiewlicz
17 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
  • - Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować - twierdzi Zbigniew Nowak. Na zdjęciu od lewej: Wioletta i Zbigniew Nowak, Natalia Nowak, Magdalena Nowak, Mariola Grzechowiak.
  • Janusz Rodziewicz  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Zbigniew Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Zbigniew Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Natalia Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta i Zbigniew Nowak z córką Natalią Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta i Zbigniew Nowak z córką Natalią Konferencja 25 lat Zakładów Nowak

Nowak, to nazwisko kojarzone przede wszystkim z zakładami mięsnymi. Jednak firma działająca na rynku już od 25 lat to obecnie grupa spółek z najprzeróżniejszych dziedzin - rolnictwa, budownictwa mieszkaniowego, inwestycji, a nawet branży IT. W tym roku firma Nowak uroczyście świętuje ćwierćwiecze działalności.



Zakłady Mięsne Nowak to firma z tradycjami rodzinnymi prowadzona przez Wiolettę oraz Zbigniewa Nowaków. Ich pomysłodawcą, założycielem i twórcą jest Zbigniew Nowak, który w swojej karierze zawodowej był m.in. pracownikiem naukowym w Wyższej Szkole Morskiej w Gdyni, kierownikiem restauracji, a od 1989 roku szefem masarni w Pruszczu Gdańskim.

W 1991 roku Zbigniew Nowak wydzierżawił masarnię w Pruszczu Gdańskim wraz z 50 osobową załogą pracowników i rozpoczął działalność prywatną. Już w tym samym roku wielkość produkcji dziennej wynosiła 8 ton mięsa oraz wędlin na dobę. W 1991 roku otwarto też pierwszy sklep firmowy.

- Przez te 25 lat "wrośliśmy" w krajobraz Gdańska. Wzrosła też znacznie liczba zatrudnianych przez nas pracowników. Obecnie jest ich 600. Posiadamy też ponad 40 własnych sklepów w Trójmieście i okolicach. Dzięki Pomorskiemu Centrum Mięsnemu - również zarządzanemu przez członków rodziny, wyroby Nowaka trafiają do ponad 1000 sklepów dziennie - mówi Zbigniew Nowak, prezes Grupy Nowak.
W 1996 roku hale produkcyjne w Pruszczu Gdańskim stają się zbyt ciasne i niewystarczające dla potencjału zakładów. W 1998 roku główny zakład zostaje przeniesione do Jankowa. Jego powierzchnia produkcyjna wynosi 1,2 tys. mkw. Zakład w Pruszczu Gdańskim kontynuuje działalność jako ubojnia i hurtownia. Zakłady otwierają coraz więcej sklepów firmowych, których zarządzanie powierzono bratu właściciela - Ryszardowi Nowakowi.

W 2003 roku następuje zamknięcie ubojni w Pruszczu Gdańskim i rozbudowa hurtowni. Zakładu w Jankowie zajmuje obecnie 8 tys, mkw. i ma potencjał produkcyjny 100 ton produkcji mięsa i wędlin na dobę.

- Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować. Przetrwaliśmy wszystkie transformacje i przetrwamy zapewne kolejne. Jesteśmy firmą lokalną, choć nasze wyroby można kupić w całej Europie. Jesteśmy i pozostaniemy jednak firmą "stąd", tu płacimy podatki, tu mamy zarejestrowaną działalność. Nie mamy kont na Cyprze czy spółek w innych rajach podatkowych- podkreśla Nowak.
Obecnie działalność gospodarcza prowadzona przez rodzinę Nowak to nie tylko Zakłady Mięsne Nowak. Na przestrzeni ostatnich 25 lat powstało wiele różnych specjalizacji, które dziś tworzą Grupę Nowak, a w której skład wchodzą między innymi gospodarstwo rolne, firmy z branży IT, przedsiębiorstwo wydobywcze, hurtownie, firmy handlowe, inkubatory przedsiębiorczości w dziedzinie nowoczesnych technologii, produkcja prozdrowotna oraz zarządzanie nieruchomościami. Spółkami tymi zarządzają dzieci właścicieli.

Opinie (197) 7 zablokowanych

  • Podejrzany (2)

    Co to za firma wydobywcza? Ciemne interesy zaczyna. szczególnie na wyspie sobieszewskiej.

    • 16 2

    • (1)

      Pewnie bursztyn. Nie doszukuj się już nie wiadomo czego.

      • 3 1

      • Nowak ma koncesję na wydobycie bursztynu na Przeróbce

        • 3 0

  • impreza

    dzisiaj hucznie obchodzą swój jubileusz! Wszystkim udanej zabawy!!

    • 7 6

  • NOWAK ZA DROGI

    Pan Nowak jest bardzo drogi,wędliny nie pachną mięsem ,bez smaku,zapachu i szybko w lodówce się psują bo w sklepie leżą dość długo.Kiedyś za komuny to były super wędliny ,nawet zwyczajna była miodzio a już nie wspomnę o toruńskiej.Na Wybrzeżu najlepszą wówczas masarnią była Kościerzyna.A teraz tego nie idzie jeść namielone nie wiem co fuuuuu.Wszystkie obecnie masarnie niech biorą przykład ze wiejskich ubojni. Rączki lizać.Kaszanka jest z kaszy gryczanej i drobnych kawałków wątróbki.Lepiej kupić karkówkę -upiec i wie się co się je.

    • 28 3

  • Faktycznie łańcuszek firm

    i niesamowicie kreatywna i twórczo powiązana działalność, a faktur przy tym bez liku, kredytów na spłatę kredytów też, wypłaty pensji z rączki do rączki.Naprawdę super firma, ciesząca się wysokim szacunkiem urzędu skarbowego, omijającą ją szerokim łukiem!?.

    • 30 3

  • (3)

    Panie mogły by mojej kiełbasy spróbować:)

    • 10 2

    • ..no nie wszystkie panie oczywiście..:)

      • 4 1

    • nie lubie kabanosow... wole krakowska hehehe

      • 2 0

    • A dlaczego tylko Panie?

      • 8 0

  • Bardzo ladna corke ma Pan Nowak. Natalia super wyglada. (2)

    • 11 6

    • a sam ją ma ? (1)

      Panie z Domu Kolak czy obecnie Pani Nowak się nie liczy?
      A więc: ładną mają córkę.
      Nie zawsze mogę zrozumieć ludzi, któzy bez zpotrzeby " Pchają się na afisz..."
      Jak to mówią Rosjanie... " Ciszej jesteś dalej zajdziesz..."
      No ale każdy robi jak uważa, ja od zawsze unikałam "świateł jupiterów" , podobnie jak i większość ludzi z Biskupiej... Kiedyś każdy z nas posiadał bardziej zaostrzony instynkt samozachowawczy a dzisiaj wielu "Stawia wysoką bramę..." - Bilijne. " Kto stawia / buduje wysoką bramę szykuje swoją zgubę..." oby w tym przypadku to się nei sprawdziło.

      Gratuluję i życzę wzrostu szybkiego niczym lot Mi 24 :-)

      • 2 2

      • Zapomniałam... Mariola bardzo podobna do mamy...

        Do ojca także.

        • 1 2

  • Dlaczego nie produkuje się żywności w/g starych recept (2)

    Dlaczego produkcja wędlin opiera się na chemii, wszystkie wędliny smakują jednakowo, jeżeli z 1 kg mięsa produkuje się 3 kg szynki , to czym jest te 2 kg (woda i chemia) Czasami można kupić na rynku wędliny z małych masarni produkujących w/g staropolskich receptur oczywiście kiełbasa kosztuje 36 zł kg a szynka 52 zł ale smak jest zupełnie inny niż z tych gigantów. Kiedyś powstawały piekarnie giganty nikt nie chciał kupować tego chleba i ślad po nich zaginął , tak będzie i z tymi Nowakami, Olewnikami Gizelami bo zaczynają wyścig z ilością a nie jakością. Nie wspomnę o Biedronce gdzie w wędlinie jest więcej utrwalaczy "E" niż samego mięsa nie powinniśmy się dziwić skąd biorą się zachorowania na raka

    • 19 2

    • Ja w ogóle nie kupuję mięsa w biedronce, jakoś mnie odrzuca. Wolę dopłacić pare zł i kupić w sprawdzonym sklepie, ale nie u Nowaka. Wędliny czy mięso szybko się od nich psuje. Polecam kupić piers z indyka, upiec i ma się fajną wędlinę na kanapki. Czasem kupuję jeszcze kielbase z piersi kurczaka i muszę powiedzieć że jest nawet dobra. Czuć w niej mięso. Jest chuda, byłam mile zaskoczona jak wrzuciłam ją na patelnię i nie strzelała woda, i nie tryskał tłuszcz. A co myślicie o parówkach z lidla, ktore maja 93% mięsa, są bez konserwantów tylko w składzie mają acerolę ? Z identycznym składem są także parówki piratki dla dzieci.

      • 0 1

    • dlatego że produkuje się w/g receptur a nie recept....

      • 0 0

  • (1)

    Tylko!!!!!! wędliny Zielińskiego, smaczne i przypominają te robione przez moją babcię

    • 13 3

    • Mają bardzo dobrą białą kiełbasę. Zawsze na święta od nich kupujemy

      • 0 0

  • chyba "Nowaków" (1)

    Nie przesadzajcie z tym brakiem deklinacji nazwisk.

    • 9 1

    • Celowa robota?

      Myślisz?

      • 1 0

  • Panie Nowak, a czy pan też jada te same kiełbasy, które sprzedajecie ludziom?

    czy może te wasze robione są bez chemii, utrwalaczy itp świństwa

    • 30 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Krzysztof Stepokura

Prezes formy Eurotel. W 1994 roku założył firmę telekomunikacyjną Martel, która od 1996 roku była autoryzowanym przedstawicielem sieci Era. Obecnie spółka ta prowadzi dystrybucję sprzętu telekomunikacyjnego firm Siemens, Panasonic oraz innych wiodących marek na rynku telefonii komórkowej. W latach 2001-2002 pracował jako Prezes Zarządu w Tele-Net Sp. z o.o. - firmie będącej autoryzowanym dealerem sieci ERA. Od 2002 roku jego kariera zawodowa związana jest ze spółką Eurotel, w której przez...

Najczęściej czytane