• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Grupa Nowak świętuje 25 lat działaności

Robert Kiewlicz
17 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
  • - Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować - twierdzi Zbigniew Nowak. Na zdjęciu od lewej: Wioletta i Zbigniew Nowak, Natalia Nowak, Magdalena Nowak, Mariola Grzechowiak.
  • Janusz Rodziewicz  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Zbigniew Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Zbigniew Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Natalia Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta i Zbigniew Nowak z córką Natalią Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta i Zbigniew Nowak z córką Natalią Konferencja 25 lat Zakładów Nowak

Nowak, to nazwisko kojarzone przede wszystkim z zakładami mięsnymi. Jednak firma działająca na rynku już od 25 lat to obecnie grupa spółek z najprzeróżniejszych dziedzin - rolnictwa, budownictwa mieszkaniowego, inwestycji, a nawet branży IT. W tym roku firma Nowak uroczyście świętuje ćwierćwiecze działalności.



Zakłady Mięsne Nowak to firma z tradycjami rodzinnymi prowadzona przez Wiolettę oraz Zbigniewa Nowaków. Ich pomysłodawcą, założycielem i twórcą jest Zbigniew Nowak, który w swojej karierze zawodowej był m.in. pracownikiem naukowym w Wyższej Szkole Morskiej w Gdyni, kierownikiem restauracji, a od 1989 roku szefem masarni w Pruszczu Gdańskim.

W 1991 roku Zbigniew Nowak wydzierżawił masarnię w Pruszczu Gdańskim wraz z 50 osobową załogą pracowników i rozpoczął działalność prywatną. Już w tym samym roku wielkość produkcji dziennej wynosiła 8 ton mięsa oraz wędlin na dobę. W 1991 roku otwarto też pierwszy sklep firmowy.

- Przez te 25 lat "wrośliśmy" w krajobraz Gdańska. Wzrosła też znacznie liczba zatrudnianych przez nas pracowników. Obecnie jest ich 600. Posiadamy też ponad 40 własnych sklepów w Trójmieście i okolicach. Dzięki Pomorskiemu Centrum Mięsnemu - również zarządzanemu przez członków rodziny, wyroby Nowaka trafiają do ponad 1000 sklepów dziennie - mówi Zbigniew Nowak, prezes Grupy Nowak.
W 1996 roku hale produkcyjne w Pruszczu Gdańskim stają się zbyt ciasne i niewystarczające dla potencjału zakładów. W 1998 roku główny zakład zostaje przeniesione do Jankowa. Jego powierzchnia produkcyjna wynosi 1,2 tys. mkw. Zakład w Pruszczu Gdańskim kontynuuje działalność jako ubojnia i hurtownia. Zakłady otwierają coraz więcej sklepów firmowych, których zarządzanie powierzono bratu właściciela - Ryszardowi Nowakowi.

W 2003 roku następuje zamknięcie ubojni w Pruszczu Gdańskim i rozbudowa hurtowni. Zakładu w Jankowie zajmuje obecnie 8 tys, mkw. i ma potencjał produkcyjny 100 ton produkcji mięsa i wędlin na dobę.

- Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować. Przetrwaliśmy wszystkie transformacje i przetrwamy zapewne kolejne. Jesteśmy firmą lokalną, choć nasze wyroby można kupić w całej Europie. Jesteśmy i pozostaniemy jednak firmą "stąd", tu płacimy podatki, tu mamy zarejestrowaną działalność. Nie mamy kont na Cyprze czy spółek w innych rajach podatkowych- podkreśla Nowak.
Obecnie działalność gospodarcza prowadzona przez rodzinę Nowak to nie tylko Zakłady Mięsne Nowak. Na przestrzeni ostatnich 25 lat powstało wiele różnych specjalizacji, które dziś tworzą Grupę Nowak, a w której skład wchodzą między innymi gospodarstwo rolne, firmy z branży IT, przedsiębiorstwo wydobywcze, hurtownie, firmy handlowe, inkubatory przedsiębiorczości w dziedzinie nowoczesnych technologii, produkcja prozdrowotna oraz zarządzanie nieruchomościami. Spółkami tymi zarządzają dzieci właścicieli.

Opinie (197) 7 zablokowanych

  • jak mozna jeszcze w dzisiejszych czasach dorabiac sie na śmierci innych istot? (2)

    Przeciez zwierzęta to sa nasi młodsi bracia a ci Nowakowie dorabiaja sie na ich smierci i cierpieniu! Sa to krwawe pieniadze! Karma do nich wróci....

    • 10 15

    • przeżuwaczami nie jesteśmy, natura wyposażyła nas w kły

      • 2 2

    • serio hahaha ludzie są istotami mięsożernymi jak coś to boga obwiniaj a nie biednych producentów żywności XDXD

      • 0 1

  • szjse

    kiedyś to on miał znośne wyroby ,a teraz taki sam szmelc jak biedrze nie do jedzenia.

    • 6 3

  • miesny

    wyroby bez smaku poraszka przez sz

    • 10 3

  • Wyjatkowo parszywe mięso i przetwory sprzedają. Gorszy od nich jest tylko Stokłosa i Madej Wróbel. Tego ostatniego kiełbasy nie da się ugryźć.

    • 13 3

  • Smutny zysk (1)

    Zwierzęta się bardzo cieszą, ze ktoś zarabia na ich nieszczęściu.
    Nie gratuluję tych 25 lat życia z zabijania.

    • 10 9

    • musimy coś jeść

      jak czytam takie komentarze to tylko smiać sie chce .... nieszczęsna epoka weganów

      • 0 1

  • i na co ta cała kasa, jak garnituru w swoim rozmiarze nie potrafi kupić?

    chociaż i tak trzeba pogratulować, że zestaw dobrał odpowiednio, co u sporej liczby "biznesmanów" nie jest wcale takie oczywiste

    • 7 0

  • Wioletka wyklepana jak moje B5 od Niemca (1)

    widać, że na szpachlę ociec nie żałował. oby jeszcze pojeździła ;)

    • 14 1

    • coś ci się pomieszało... I wykazujesz brak kutury.

      Znałem ojca...

      • 0 1

  • Jakość (1)

    Wole z Biedronki niż ze starego i mrożonego miesa Nowaka . Za dużo tego wszystkiego panie Zbigniewie . Wszystko tak samo smakuje czy za 20 czy za 60 zł. Lepiej łyżeczka niż chochlą !!!!!!!!!

    • 11 4

    • Jak Ci mielone z Biedry smakuje tak samo jak z jakiegokolwiek mięsnego to gratuluje braku smaku.

      • 1 1

  • Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz, aż się zepsujesz. Autor: Jan Kochanowski

    Jak to mowia czlowiek nie swinia wszystko zje. To co sie teraz sprzedaje nie ma nic wspolnego z wedlina, sa to wyroby wedlinopodobne naszpikowane chemia, konserwantami, wzmacniaczami smaku, azotanami i cala lista E. Niespecjalnie sie sprzedaje, widac sprzedaz spada skoro reklamuje sie tego producenta. Mieso jest rowniez pelne antybiotykow, po uboju zwierzat i rozbiorze miesa nastrzykiwane koktajlem chemicznym podwaja swa objetosc. Wpisz w wyszukiwarke: Ile mięsa w mięsie? (http://uwaga.tvn.pl/reportaze,2671,n/ile-miesa-w-miesie,134404.html) , warto obejrzec.

    • 4 1

  • Nikomu zdrowie nie smakuje, aż jakiej choroby skosztuje. - Bertrand Saadi z Szirazu (2)

    Najlepiej samemu upiec sobie miesko, zrobic pasztet lub szyneczke gotowana. Szybkowar mozna kupic w internecie. Jedyne godne polecenia wyroby moim zdaniem to Tradycyjne Jadlo. Sklad tych wedlin jest godny polecenia, Bez konserwantow i wszechobenych E dodatkow, fosforanow itp. Warto czytac etykiety produktow przed zakupem. (http://www.tradycyjnejadlo.pl/Katalog/Szynki-i-Poledwice/Poledwica-Krolewska.html)

    • 5 1

    • tylko gdzie kupic prawdziwe mięso? (1)

      nie nastrzyknięte litrami chemikaliów?

      • 0 0

      • szukac u okolicznych rolnikow.

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Krzysztof Stepokura

Prezes formy Eurotel. W 1994 roku założył firmę telekomunikacyjną Martel, która od 1996 roku była autoryzowanym przedstawicielem sieci Era. Obecnie spółka ta prowadzi dystrybucję sprzętu telekomunikacyjnego firm Siemens, Panasonic oraz innych wiodących marek na rynku telefonii komórkowej. W latach 2001-2002 pracował jako Prezes Zarządu w Tele-Net Sp. z o.o. - firmie będącej autoryzowanym dealerem sieci ERA. Od 2002 roku jego kariera zawodowa związana jest ze spółką Eurotel, w której przez...

Najczęściej czytane