- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Kaszubskie dania w nowej restauracji Cafe Polskie Smaki
Rotunda Domu Zdrojowego w Sopocie, z widokiem na morze i molo, to idealne miejsce na ucztę kulinarną. W maju, z inicjatywy hotelu Sheraton, powstał tu nowy lokal - Cafe Polskie Smaki. Potrawy w nim podawane określić można jako współczesne wariacje na temat tradycyjnych polskich dań, kaszubskich w szczególności. Menu degustacyjnego, skomponowanego przez Krystiana Szidela - szefa kuchni restauracji, mieliśmy okazję posmakować podczas czwartkowej kolacji.
- Impuls do powstania lokalu dali nam w rzeczywistości goście hotelu - często pytali o miejsce, w którym spróbować będą mogli tradycyjnych polskich potraw. Postanowiliśmy tę lukę wypełnić. Restauracja funkcjonuje od maja i od tego czasu czaruje polskimi, ale także regionalnymi smakami, które w sposób szczególny chcemy promować. Pracujemy na lokalnych produktach i recepturach. Chcemy pokazać, że polska kuchnia jest wyjątkowa, bazuje na mocnych podstawach, do których warto wracać i interpretować na swój sposób, trochę nowszy, bardziej współczesny. Cafe Polskie Smaki to miejsce dla każdego. Formalności dodaje mu historyczna lokalizacja, ale z drugiej strony podajemy tu dania na każdą kieszeń. Swoją ofertę kierujemy nie tylko do gości hoteli i turystów, ale także do mieszkańców Trójmiasta - mówi Iwona Von Schada-Borzyszkowska z hotelu Sheraton.
Menu restauracji - co podkreśla Krystian Szidel - jest proste i w tej prostocie chce widzieć jego siłę. Kuchnia regionalna, kaszubska, jest główną jego inspiracją. Odnajdziemy w nim dużo ryb (śledzia, troć bałtycką, sandacza, dorsza), kaczkę, grzyby i owoce leśne - wszystko to, co charakterystyczne dla regionu.
Restauracja stara się bazować na lokalnych przepisach. Do tych ciekawszych należy zupa rybna zakwaszana sokiem z ogórków kiszonych.
- W ten sposób właśnie zupę doprawiali na kutrach rybacy. Gdy okazała się mdła w smaku, zakwaszali ją. Zamiast cytryny używali tego, co mieli, czyli soku z ogórków kiszonych w słojach. Kontynuujemy tę tradycję. Nigdzie indziej w Trójmieście takiej zupy nie zjemy. Tak samo, jak nigdzie indziej w Sopocie nie posmakujemy sielawy. U nas sielawa z Wdzydz Kiszewskich widnieje w menu sezonowym i dostępna będzie pewnie do końca sierpnia - mówi Krystian Szidel.
Dania powstają - oczywiście - wyłącznie w oparciu o regionalne produkty i składniki, a na miejscu szefowie kuchni przygotowują samodzielnie to, na co tylko pozwala im zaplecze kuchenne - wypiekają chleb, wędzą pierś z kaczki, przygotowują lody do deserów.
- Sery, w tym kozi, sprowadzamy tylko z Kaszub, od lokalnych dostawców. Można u nas zjeść - według mojej opinii - najwyższej jakości wołowinę w Polsce, z czego akurat jestem wyjątkowo dumny. Mięso pochodzi z hodowli w Pniewach, jest sezonowane, długo dojrzewające, a podajemy je w postaci steka z rostbefu - mówi Krystian Szidel.
W trakcie czwartkowej kolacji goście zachwalali także pierogi z farszem z kaczki oraz deser - szarlotkę z owocami leśnymi, sosem kardamonowym oraz lodami waniliowymi. Wyraźnie regionalnym przysmakiem, podanym w trakcie kolacji, był - oprócz zupy - śledź marynowany w cytrynie i occie jabłkowym. Zestawiono go z kwaśną śmietaną i kozim serem.
Karta alkoholi także wypełniona została polskimi pozycjami, w tym lokalnymi. W Cafe Polskie Smaki dostaniemy np. kaszubską wódkę Vestal wyrabianą przez Johna Borrella niedaleko Kania Lodge. Znajdziemy tu także bogaty wybór polskiego wina, cydru oraz nalewek.
Przeczytaj także: John Borrell. Mógł wybrać świat, wybrał Kaszuby.
- Oprócz dużego wyboru polskich wódek - takich jak Vestal Pomorze, J.A. Baczewski, Ostoya, Potocki, Belvedere, w menu Polskich Smaków znajdziemy między innymi znakomity Cydr Tradycyjny z Trzebnicy oraz nieprzeciętne piwo z Browaru Starogdańskiego. Browar ten tworzy piwo oparte o tradycyjną recepturę, takie same składniki oraz takie same technologie jak 50 lat temu. Co ciekawe, piwo jest warzone przez legendarnego gdańskiego piwowara - Lucjana Iwanowicza. Godne polecenia jest także wino Pinot Gris ze Srebrnej Góry. Winnica jest położona na zboczach Srebrnej Góry, u stóp klasztoru O.O. Kamedułów na Bielanach w Krakowie. Nawiązuje do sięgającej początku X wieku historii lokalnych upraw winorośli oraz klasztornych tradycji wytwarzania wina - mówi Andrzej Strzelecki, sommelier.
Warto dodać, że naczynia, w których serwuje się w restauracji potrawy, przygotowane zostały dla restauracji - wraz z unikatowym na nich wzorem - przez zakład porcelany stołowej Lubiana koło Kościerzyny.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (84) 1 zablokowana
-
2016-08-19 12:35
A je chetnie pojde (3)
zeby sprobowac i stac mnie ...
No zacznijcie juz minusowac frustraci .. kto pierwszy ten lepszy- 5 26
-
2016-08-19 13:16
chcesz minusa to masz ode mnie (2)
pisowcu podły. Albo partyjny albo złodziej.
- 0 11
-
2016-08-19 15:03
dla mnie on wygląda na (1)
POstkomucha z PO z takimi tekstami.
- 4 4
-
2016-08-19 15:19
boli cie co?
a postkomuchach to sie nie wypowiadaj pisowski gamoniu, bo PO mogalaby sie od was uczyc
- 3 5
-
2016-08-19 13:50
Pniewy to na Kaszubach?
- 13 0
-
2016-08-19 14:10
Zalać balsamico i dać 10% normalnej porcji (1)
czyli jak podbić cenę stwarzając pozory premium
- 22 2
-
2016-08-19 17:21
nie rozróżnia balsamico od demi glace
i się mądrzy :) bo balsamico zna
- 3 0
-
2016-08-19 14:25
kaszubskie jedzenie - tylko mestwin na glównym miescie w Gdańsku
- 8 2
-
2016-08-19 14:30
Ble (2)
Dajcie spokój. Porcje male, ceny duze a kaszubskie smaki to z czapki do nazwy wzieli. Na danie czekasz nawet 50 min przy 4 zajetych stolach. Nie polecam.
- 23 3
-
2016-08-19 15:02
jak czekasz to chyba dobrze (1)
jakby po pieciu minutach podali to bylo dziwne
- 5 6
-
2016-08-19 18:58
Ble
Ale ty glupi jestes, 20,25 min ok ale nie 50
- 7 0
-
2016-08-19 14:46
Ile płaci się za artykuł sponsorowany?
Którego nie oznacza się, że to reklama?
- 17 1
-
2016-08-19 16:46
Kuchnia kaszubska to...
proste, duże i tanie chłopskie jadło, a tu na zdjęciach prosto, mało i zapewne drogo.
- 25 1
-
2016-08-19 17:53
smaki
dla kogo to dla kogo ?pytam sie???
kaszubi zawsze byli biedni i to nie ich działka
prosze ich nieobrazac
oni napewno tu sie nie pojawią bo za co?- 12 5
-
2016-08-19 19:12
(1)
Mam dzisiaj na obiad kasze krakowską z sosem z kurek i ogórki małosolne - wszystko domowej roboty. Tyle, że porcje mega większe. To znaczy, że to nasze menu jest XXXXXXXL de luxe?
- 30 1
-
2016-08-19 19:42
to znaczy ze jestes cbulakiem
- 3 10
-
2016-08-19 20:31
(1)
Kaszubskie klasyki to: tatar z torsza i jajecznica ze śledziami, ale tam tego nie serwują
- 10 2
-
2016-08-21 15:20
W wersji
"de luxe" - tatar z łososia, o ile wiem. A już dorsz "po grecku"= niebo w gębie!!! (cudzysłów, bo Grecy raczej tego nie znają). Węgorz w sosie koperkowym - podobnie. No i śledzie na co najmniej sto sposobów... To takie menu na co dzień i od święta :).
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.