- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Kaszubskie dania w nowej restauracji Cafe Polskie Smaki
Rotunda Domu Zdrojowego w Sopocie, z widokiem na morze i molo, to idealne miejsce na ucztę kulinarną. W maju, z inicjatywy hotelu Sheraton, powstał tu nowy lokal - Cafe Polskie Smaki. Potrawy w nim podawane określić można jako współczesne wariacje na temat tradycyjnych polskich dań, kaszubskich w szczególności. Menu degustacyjnego, skomponowanego przez Krystiana Szidela - szefa kuchni restauracji, mieliśmy okazję posmakować podczas czwartkowej kolacji.
- Impuls do powstania lokalu dali nam w rzeczywistości goście hotelu - często pytali o miejsce, w którym spróbować będą mogli tradycyjnych polskich potraw. Postanowiliśmy tę lukę wypełnić. Restauracja funkcjonuje od maja i od tego czasu czaruje polskimi, ale także regionalnymi smakami, które w sposób szczególny chcemy promować. Pracujemy na lokalnych produktach i recepturach. Chcemy pokazać, że polska kuchnia jest wyjątkowa, bazuje na mocnych podstawach, do których warto wracać i interpretować na swój sposób, trochę nowszy, bardziej współczesny. Cafe Polskie Smaki to miejsce dla każdego. Formalności dodaje mu historyczna lokalizacja, ale z drugiej strony podajemy tu dania na każdą kieszeń. Swoją ofertę kierujemy nie tylko do gości hoteli i turystów, ale także do mieszkańców Trójmiasta - mówi Iwona Von Schada-Borzyszkowska z hotelu Sheraton.
Menu restauracji - co podkreśla Krystian Szidel - jest proste i w tej prostocie chce widzieć jego siłę. Kuchnia regionalna, kaszubska, jest główną jego inspiracją. Odnajdziemy w nim dużo ryb (śledzia, troć bałtycką, sandacza, dorsza), kaczkę, grzyby i owoce leśne - wszystko to, co charakterystyczne dla regionu.
Restauracja stara się bazować na lokalnych przepisach. Do tych ciekawszych należy zupa rybna zakwaszana sokiem z ogórków kiszonych.
- W ten sposób właśnie zupę doprawiali na kutrach rybacy. Gdy okazała się mdła w smaku, zakwaszali ją. Zamiast cytryny używali tego, co mieli, czyli soku z ogórków kiszonych w słojach. Kontynuujemy tę tradycję. Nigdzie indziej w Trójmieście takiej zupy nie zjemy. Tak samo, jak nigdzie indziej w Sopocie nie posmakujemy sielawy. U nas sielawa z Wdzydz Kiszewskich widnieje w menu sezonowym i dostępna będzie pewnie do końca sierpnia - mówi Krystian Szidel.
Dania powstają - oczywiście - wyłącznie w oparciu o regionalne produkty i składniki, a na miejscu szefowie kuchni przygotowują samodzielnie to, na co tylko pozwala im zaplecze kuchenne - wypiekają chleb, wędzą pierś z kaczki, przygotowują lody do deserów.
- Sery, w tym kozi, sprowadzamy tylko z Kaszub, od lokalnych dostawców. Można u nas zjeść - według mojej opinii - najwyższej jakości wołowinę w Polsce, z czego akurat jestem wyjątkowo dumny. Mięso pochodzi z hodowli w Pniewach, jest sezonowane, długo dojrzewające, a podajemy je w postaci steka z rostbefu - mówi Krystian Szidel.
W trakcie czwartkowej kolacji goście zachwalali także pierogi z farszem z kaczki oraz deser - szarlotkę z owocami leśnymi, sosem kardamonowym oraz lodami waniliowymi. Wyraźnie regionalnym przysmakiem, podanym w trakcie kolacji, był - oprócz zupy - śledź marynowany w cytrynie i occie jabłkowym. Zestawiono go z kwaśną śmietaną i kozim serem.
Karta alkoholi także wypełniona została polskimi pozycjami, w tym lokalnymi. W Cafe Polskie Smaki dostaniemy np. kaszubską wódkę Vestal wyrabianą przez Johna Borrella niedaleko Kania Lodge. Znajdziemy tu także bogaty wybór polskiego wina, cydru oraz nalewek.
Przeczytaj także: John Borrell. Mógł wybrać świat, wybrał Kaszuby.
- Oprócz dużego wyboru polskich wódek - takich jak Vestal Pomorze, J.A. Baczewski, Ostoya, Potocki, Belvedere, w menu Polskich Smaków znajdziemy między innymi znakomity Cydr Tradycyjny z Trzebnicy oraz nieprzeciętne piwo z Browaru Starogdańskiego. Browar ten tworzy piwo oparte o tradycyjną recepturę, takie same składniki oraz takie same technologie jak 50 lat temu. Co ciekawe, piwo jest warzone przez legendarnego gdańskiego piwowara - Lucjana Iwanowicza. Godne polecenia jest także wino Pinot Gris ze Srebrnej Góry. Winnica jest położona na zboczach Srebrnej Góry, u stóp klasztoru O.O. Kamedułów na Bielanach w Krakowie. Nawiązuje do sięgającej początku X wieku historii lokalnych upraw winorośli oraz klasztornych tradycji wytwarzania wina - mówi Andrzej Strzelecki, sommelier.
Warto dodać, że naczynia, w których serwuje się w restauracji potrawy, przygotowane zostały dla restauracji - wraz z unikatowym na nich wzorem - przez zakład porcelany stołowej Lubiana koło Kościerzyny.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (84) 1 zablokowana
-
2016-08-19 23:04
Fajnie, ze lokalnie, fajnie, ze po polsku. Odwiedze.
- 2 12
-
2016-08-20 05:24
Gołąbek czy jego kawałek?
- 17 0
-
2016-08-20 06:04
widze
Talerz I jakies resztki niedojedzonego obiadu.
Nowa moda goracy talerz, cos na wzor goracego biurka.- 19 0
-
2016-08-20 07:34
Te dania nie maja nic wspolnego z tradycja kaszubska....
... a poza tym nazwa "cafe" jest od czapy i nieco "pretensjonalna".
- 20 0
-
2016-08-21 12:49
ile zapłacić za artykuł
Ciekawe ile zapłacili za artykuł w trójmiasto jaka kuchnia kaszubska chyba polska
- 8 0
-
2016-08-21 23:03
inicjatywa sher...
kaszuby
sopot
jedzenie
rotunda
morze...
"policzki ze śledzia" ...? ; ) chcę
- co na to Stolem?
- A góralskie jadło, to gdzie podajo?cyćko cyćkim, ale góralskiego nieuwidzisz.- 1 0
-
2016-08-22 16:52
CAFE..?
.." Kuchnia regionalna, kaszubska, jest główną jego inspiracją. Odnajdziemy w nim dużo ryb (śledzia, troć bałtycką, sandacza, dorsza), kaczkę, grzyby i owoce leśne, najwyższej jakości wołowinę , .." etc...
Polskie Smaki - ok. Ale po c to Cafe ?? To jest Restauracja - a nie kawiarnia Drogi Sheratonie- 8 0
-
2016-08-23 20:07
Czy ktoś zna TAWERNE MESTWIN w Gdańsku ???? Od lat kuchnia kaszubska .PYSZNE JEDZENIE czemu o niej nikt nie pisze
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.