- 1 Co Tesla Cybertruck robiła w Trójmieście? (76 opinii)
- 2 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (14 opinii)
- 3 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Kulinarne trendy: czesana wieprzowina
Czesana wieprzowina to popularna na zachodzie alternatywa dla klasycznie podawanego mięsa. W Polsce powoli zdobywa serca klientów, wciąż jednak budząc zdziwienie wśród większości. Jak się ją przyrządza, jakie są jej walory smakowe i gdzie znajdziemy ją w Trójmieście?
Test Smaku: pomysłowa kuchnia meksykańska w Tako
- Nie każdy lubi wieprzowinę, ale wieprzowina czesana zazwyczaj każdemu smakuje. Jest krucha, delikatna, dobrze przyprawiona, wręcz rozpływa się w ustach. Niewiele restauracji decyduje się na taką formę przyrządzania wieprzowiny, ponieważ jest to metoda bardzo czasochłonna. Mięso należy najpierw zamarynować, a następnie pozostawić w niskiej temperaturze piekarnika na kilka godzin - mówi szef kuchni Tako, Paweł Borkowski.
W Tako możemy spróbować czesanej łopatki wieprzowej podanej na dwa sposoby. Pierwszym jest Burrito (od 14 do 19 zł) zawijane w tortilli, z dodatkiem własnoręcznie zrobionego sosu barbecue oraz czerwonej kapusty według własnego, równie czasochłonnego przepisu. Drugim jest Quesadilla (29 zł) podawana z sosem grzybowym. Ceny obu dań mogą się wahać ze względu na sezon i są uzależnione od cen dodatków.
Aby zobaczyć, jak wygląda proces przygotowywania czesanej wieprzowiny, odwiedziliśmy gdyńskie Tako.
Czesanej wieprzowiny możemy spróbować również w gdyńskiej Cyganerii. Szef kuchni, Radosław Szymański, podaje ją w formie kanapki na ciepło. W Cyganerii używają mięsa z żeber wieprzowych, które najpierw zasala się na całą noc, a następnie piecze w piekarniku przez około 4-5 godzin w temperaturze 140 stopni Celsjusza.
- Istnieje wiele wariacji tej kanapki jeśli chodzi o dodatki czy rodzaj pieczywa, w którym się ją podaje. W naszym wydaniu podajemy ją z piklowaną przez nas czerwoną kapustą, sosem pomidorowym z wędzoną śliwką, odrobiną tabasco i majonezem. Wszystko jest zamknięte w bułce maślanej i podawane z frytkami, które również robimy na miejscu. Dodatek piklowanej, lekko słodko-kwaśnej w smaku czerwonej kapusty jest ciekawym, odświeżającym kontrapunktem dla pieczonego mięsa wieprzowego. Uzupełnieniem jest sos pomidorowy z wędzoną śliwką nadający całej kanapce lekko dymny posmak - przekonuje szef kuchni Cyganerii, Radosław Szymański.
Test Smaku: sopocki Fidel pozytywnie zaskoczył
W sopockiej restauracji Fidel skosztujemy czesanej wieprzowiny zamkniętej w formie burgera z dodatkiem pikantnych frytek oraz sałaty (25 zł).
- Sekret i wyjątkowość mięsa tkwi w metodzie obróbki, czyli długiego pieczenia w niskich temperaturach do momentu, gdy mięso stanie się tak delikatne, że będzie się rozrywać pod naszymi palcami. Wybór przypraw do marynowania mięsa jest już uzależniony od naszych smakowych upodobań. Ja osobiście używam świeżego tymianku, oregano i czosnku oraz słodkiej suszonej papryki - mówi szef kuchni restauracji Fidel Marek Szałkowski.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (69) 6 zablokowanych
-
2016-03-17 16:15
Wygląda jakby hiena wyrzygała
- 4 3
-
2016-03-17 16:17
jeden zasala, drugi marynuje, niech się dogadają bo to zupełnie inne procesy
- 7 0
-
2016-03-17 17:39
A gdzie Wieprz z Wielkiej Buły?
najlepszy pulled pork w mieście!
- 3 0
-
2016-03-17 18:54
Nie jadam trupów...ani pieczonych, gotowanych,duszonych a wędzonych tym bardziej. (6)
Żadnych.Ich życie ma dla mnie najwspanialszy smak. Tak, tak jestem pieprzonym wegetarianinem.
- 4 22
-
2016-03-17 19:07
a kogo to obchodzi? (2)
każdy ma prawo być nieszczęśliwy :D
- 13 1
-
2016-03-17 19:35
Nieszczęśliwi są ci którzy nie mogą być sobą,których nie stać na uwolnienie sie ze smyczy przeciętności (1)
- 1 6
-
2016-03-17 23:35
niektórzy są przeciętni
i mogą sobie być i nawet mogą być z tym szczęśliwi
- 8 0
-
2016-03-17 20:26
Pieprzonym w co?
- 4 1
-
2016-03-17 22:58
Nie jadasz trupów? (1)
znaczy się zwierzaki na żywca pałaszujesz? a feee
- 7 1
-
2016-03-18 11:47
surowe mięso potrafi być przepyszne
- 4 0
-
2016-03-17 18:56
4...5....godzin w piekarniku
czyli tyle czekam ? czy dostaję wczorajsze odgrzewane ? a Cyganeria wstydzi się cen czy jak ?
- 5 3
-
2016-03-17 20:06
aż mi ślinka cieknie tak opisują.... :)
- 4 1
-
2016-03-17 20:24
Musi być pyszna (1)
Jadłam kaczkę podaną w ten sposób w chińskiej restauracji w Londynie, coś fantastycznego!
- 3 2
-
2016-03-18 11:48
jest świetna metoda przyrządzania drobiu
gotowanie na głębokim oleju,
będzie coś dokładnie takiego jak ta wieprzownina,
soczyste, pyszne mięsko
znalazłem, to się nazywa confit,
moja matka tak robi kurczaki (udka, bioderka i skrzydełka)- 0 0
-
2016-03-17 20:35
A Szef Kamil Sadowski jakby uczesał tę wieprzowinę ?
Bo zna sie na wszystkim i pracował juz wszędzie
- 3 0
-
2016-03-17 22:11
bedziecie sie smażyć w piekle!!
Miesożerce jak ta wieprzowina!!!
- 3 4
-
2016-03-18 06:50
Na zachodzie dobre sobie (3)
To typowe poolskie danie z czasów pewnej królowej. Tylko wtedy nie nazywało się czesanym
Amerykę ktoś odkrywa za miedzą a we własnych książkach kucharskich nic nie widzi :-)- 7 0
-
2016-03-18 11:56
już nie zmyśłaj, że polskie (2)
a po drugie zawsze jest dobry czas na renesans
czy powrót mody,
to fajne- 1 2
-
2016-03-20 11:08
Nie zmyślaj że czytasz książki. (1)
- 1 1
-
2016-03-21 14:46
nie czytam, oglądam tylko obrazki
więc nie zmyślaj
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.