- 1 Co Tesla Cybertruck robiła w Trójmieście? (76 opinii)
- 2 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (14 opinii)
- 3 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Kulinarne trendy: czesana wieprzowina
Czesana wieprzowina to popularna na zachodzie alternatywa dla klasycznie podawanego mięsa. W Polsce powoli zdobywa serca klientów, wciąż jednak budząc zdziwienie wśród większości. Jak się ją przyrządza, jakie są jej walory smakowe i gdzie znajdziemy ją w Trójmieście?
Test Smaku: pomysłowa kuchnia meksykańska w Tako
- Nie każdy lubi wieprzowinę, ale wieprzowina czesana zazwyczaj każdemu smakuje. Jest krucha, delikatna, dobrze przyprawiona, wręcz rozpływa się w ustach. Niewiele restauracji decyduje się na taką formę przyrządzania wieprzowiny, ponieważ jest to metoda bardzo czasochłonna. Mięso należy najpierw zamarynować, a następnie pozostawić w niskiej temperaturze piekarnika na kilka godzin - mówi szef kuchni Tako, Paweł Borkowski.
W Tako możemy spróbować czesanej łopatki wieprzowej podanej na dwa sposoby. Pierwszym jest Burrito (od 14 do 19 zł) zawijane w tortilli, z dodatkiem własnoręcznie zrobionego sosu barbecue oraz czerwonej kapusty według własnego, równie czasochłonnego przepisu. Drugim jest Quesadilla (29 zł) podawana z sosem grzybowym. Ceny obu dań mogą się wahać ze względu na sezon i są uzależnione od cen dodatków.
Aby zobaczyć, jak wygląda proces przygotowywania czesanej wieprzowiny, odwiedziliśmy gdyńskie Tako.
Czesanej wieprzowiny możemy spróbować również w gdyńskiej Cyganerii. Szef kuchni, Radosław Szymański, podaje ją w formie kanapki na ciepło. W Cyganerii używają mięsa z żeber wieprzowych, które najpierw zasala się na całą noc, a następnie piecze w piekarniku przez około 4-5 godzin w temperaturze 140 stopni Celsjusza.
- Istnieje wiele wariacji tej kanapki jeśli chodzi o dodatki czy rodzaj pieczywa, w którym się ją podaje. W naszym wydaniu podajemy ją z piklowaną przez nas czerwoną kapustą, sosem pomidorowym z wędzoną śliwką, odrobiną tabasco i majonezem. Wszystko jest zamknięte w bułce maślanej i podawane z frytkami, które również robimy na miejscu. Dodatek piklowanej, lekko słodko-kwaśnej w smaku czerwonej kapusty jest ciekawym, odświeżającym kontrapunktem dla pieczonego mięsa wieprzowego. Uzupełnieniem jest sos pomidorowy z wędzoną śliwką nadający całej kanapce lekko dymny posmak - przekonuje szef kuchni Cyganerii, Radosław Szymański.
Test Smaku: sopocki Fidel pozytywnie zaskoczył
W sopockiej restauracji Fidel skosztujemy czesanej wieprzowiny zamkniętej w formie burgera z dodatkiem pikantnych frytek oraz sałaty (25 zł).
- Sekret i wyjątkowość mięsa tkwi w metodzie obróbki, czyli długiego pieczenia w niskich temperaturach do momentu, gdy mięso stanie się tak delikatne, że będzie się rozrywać pod naszymi palcami. Wybór przypraw do marynowania mięsa jest już uzależniony od naszych smakowych upodobań. Ja osobiście używam świeżego tymianku, oregano i czosnku oraz słodkiej suszonej papryki - mówi szef kuchni restauracji Fidel Marek Szałkowski.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (69) 6 zablokowanych
-
2016-03-18 16:11
pulled pork
pulled pork zjemy też w gdyńskim lokalu stacjonarnym Carmnika
- 0 4
-
2016-03-21 00:26
amator kłaków
Czesana pod włos czy z włosem.
- 0 1
-
2016-03-22 20:56
Szanowni czytający, żal mi was. Obojętnie co się pojawi w tej sekcji, zawsze narzekacie... A po co to komu, w domu można też zrobić, itd. Jak was nie stać, to nie wypowiadajcie się. Zabierzcie głos np w sprawie skrzydełek, pasztetu, parówek za 4 zł za kilogram z Biedronki. I tu sobie porównujcie czy to dobre czy nie. Zawistne buraki.
- 2 1
-
2016-03-22 23:46
O ty w ząbek czesany.
- 0 0
-
2016-04-05 13:18
Po czerwonym mięsie raka masz jak w banku (1)
czerwone mięso równa się rak, moi rodzice już dawno w grobie, codziennie mama serwowała nam świnki a czasami wołowinę, na śniadanie, obiad , kolację. Do tego masło, sery , mleko. Mama wykruszyła się na raka w wieku 52 lat a tata w wieku 50. Ja mam problemy z sercem, watrobą i nadciśnieniem, rodzeństwo podobnie. Myślę że to kwestia trucia nas od młodego wieku mięsiwem, zwierzęta mszczą się po śmierci;
- 0 1
-
2016-04-09 12:22
Odstawcie faje i alkohol.
- 0 0
-
2016-04-15 10:54
Świnia jaka by nie była
i tak krowie do pięt nie urośnie
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.