- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Mariusz Pieterwas zmienia kuchnię White House
Młody i zdolny, a przede wszystkim pasjonat - Mariusz Pieterwas, wcześniej związany z restauracją Metamorfoza, teraz podjął rękawice i przejął władzę w kuchni White House Restaurant.
W karcie dań restauracji White House już widoczne są zmiany, jakie wprowadził nowy szef kuchni, Mariusz Pieterwas. Doskonałym wyborem jest bałtycka zupa rybna z szafranem, kolendrą, dziką bazylią i czosnkowym aioli. To początek przyjaźni, którą fani ryb i owoców morza mogą zawrzeć z tą kuchnią na długo.
Szef kuchni White House Restaurant deklaruje, że smakowy sukces pragnie osiągnąć poprzez tworzenie dań, w których lekko doprawiona ryba osiąga pełnię smaku dzięki dobrze skomponowanym dodatkom. Te z kolei tworzą pięknie namalowany kulinarny obraz na talerzu. To efekt także artystycznych pasji.
- Wszystko, co mnie otacza: muzyka, malarstwo, miejsca i napotkani ludzie, jest dla mnie inspiracją. Talerz jest moim płótnem, a danie, które na nim komponuję, ma zachwycać nie tylko smakiem, ale i wyglądem - opowiada Mariusz Pieterwas.
Na pytania dotyczące tworzenia kuchni eksperymentalnej odpowiada, że oczekiwania właścicieli White House otwierają przed nim wachlarz możliwości.
- Kuchnia typowo tradycyjna w tym miejscu nie istnieje. Tutaj tworzymy nowe dania, czerpiąc z możliwości, jakie daje nam położenie samej restauracji, autentyczność, piękny widok na morze. Serwujemy owoce naszego regionu w postaci na nowo odkrytych ryb i owoców morza. - podkreśla kucharz - Dorsz, risotto z chorizo ze szpinakiem i sosem beurre blanc to danie, które polecam jako jedno z mojej kuchni autorskiej. Mam nadzieję, że nie tylko zasmakuje, ale i zapadnie gościom w pamięć.
Jako cel zawodowy postawił sobie tworzenie dań, które zostaną zapamiętane i według znanego powiedzenia trafią przez żołądek do serca gości prowadzonej przez niego restauracji.
Miejsca
Opinie (68) ponad 20 zablokowanych
-
2013-07-12 20:46
A gdzie jedzenie? (3)
Patrze na te foty i się zastanawiam gdzie jedzenie . po talerzach pochlapane cos tam na ciapane a gdzie ŻARCIE ????
- 15 11
-
2013-07-12 21:18
(1)
"żarcie" to możesz sobie szukać w przydrożnej budce ze smażoną rybą sprzed 3 lat lub kiełbasą, do takiego miejsca idzie się połechtać podniebienie, a nie nażreć!
- 6 10
-
2013-07-12 21:33
Łechtać to ja wolę coś innego.
- 11 2
-
2013-07-18 12:20
Polecam
Nażreć sie możesz w barze mlecznym ...zamów talerz Ziemniaków zasmażanych dzban mleka zsiadłego to sie nażresz....
- 2 0
-
2013-07-12 20:48
Butelka Wina
Przyzwoite wino Chianti Vernaiolo Rocca
- 6 4
-
2013-07-12 22:17
Warto zawitać
Jesteśmy pozytywnie zaskoczeni. Jedzenie bardzo smaczne. Lokal przyjemny.
- 7 7
-
2013-07-13 00:24
A jednak... (2)
Mimo świetniej opinii gości, o smaku i atmosferze w Restauracji "White House", wewnętrzny system pracy jest jak wojsko. Pracownicy zwalniają się bo nie są w stanie pracować pod presją P. Pieterwasa.
- 24 7
-
2013-07-13 23:57
..
nie sądź po sobie. Praca na najwyższym poziomie na pewno nie jest dla każdego..
- 5 5
-
2013-07-18 12:23
jak nic nie można podp......... to sie zwalniają
- 3 1
-
2013-07-13 14:16
O tak!
Tam to można się co najwyżej polansować a najeść to się można w domu.
- 4 5
-
2013-07-13 14:22
Nieustanne zmiany
Kolejny szef kuchni, kolejni kucharze, kolejna ekipa na sali. Jak wiemy w dobrych restauracjach pracują stali i doświadczeni pracownicy. Tego niestety nie można powiedzieć o restauracji White House, gdzie pomimo wyszukanych smakowo dań i rewelacyjnego położenia , nieustannie zmienia się załoga sali i kuchni. Ciężko przywiązać się do restauracji, która co miesiąc reprezentuje coś innego. Pozdrawiam.
- 19 3
-
2013-07-13 14:49
mmmm Tort z białej czekolady brzmi wspaniale! (1)
- 6 1
-
2013-07-14 23:39
poczytaj w necie co to jest biala czekolada, odechce Ci sie jedzenia tego czegos
- 0 1
-
2013-07-13 16:46
Czemu stanie przy garach (1)
jest teraz takie trendy i prestiżowe?
- 8 4
-
2013-07-13 23:15
stanie przy garach cie dyskwalifikuje
czy tak glupio formujac pytanie chciales napisac ze cie to dziwi?
- 4 1
-
2013-07-13 19:05
hmm
Halibut wygląda cudnie, Szef Kuchni też... Wybiorę się na pewno :)
- 4 10
-
2013-07-14 01:17
Glodnemu chleb na mysli (1)
Mistrza Kuchni nie znam, ale po tych smacznych zdjęciach i tekście chętnie skosztuję jego specjałów. Właściwie to już jestem głodny :) Bon Apetit! :)
- 6 5
-
2013-07-14 02:13
hamburger
Mistrza znam osobiście i chętnie spróbuje hamburgera z plaży :)
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.