- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Mariusz Pieterwas zmienia kuchnię White House
Młody i zdolny, a przede wszystkim pasjonat - Mariusz Pieterwas, wcześniej związany z restauracją Metamorfoza, teraz podjął rękawice i przejął władzę w kuchni White House Restaurant.
W karcie dań restauracji White House już widoczne są zmiany, jakie wprowadził nowy szef kuchni, Mariusz Pieterwas. Doskonałym wyborem jest bałtycka zupa rybna z szafranem, kolendrą, dziką bazylią i czosnkowym aioli. To początek przyjaźni, którą fani ryb i owoców morza mogą zawrzeć z tą kuchnią na długo.
Szef kuchni White House Restaurant deklaruje, że smakowy sukces pragnie osiągnąć poprzez tworzenie dań, w których lekko doprawiona ryba osiąga pełnię smaku dzięki dobrze skomponowanym dodatkom. Te z kolei tworzą pięknie namalowany kulinarny obraz na talerzu. To efekt także artystycznych pasji.
- Wszystko, co mnie otacza: muzyka, malarstwo, miejsca i napotkani ludzie, jest dla mnie inspiracją. Talerz jest moim płótnem, a danie, które na nim komponuję, ma zachwycać nie tylko smakiem, ale i wyglądem - opowiada Mariusz Pieterwas.
Na pytania dotyczące tworzenia kuchni eksperymentalnej odpowiada, że oczekiwania właścicieli White House otwierają przed nim wachlarz możliwości.
- Kuchnia typowo tradycyjna w tym miejscu nie istnieje. Tutaj tworzymy nowe dania, czerpiąc z możliwości, jakie daje nam położenie samej restauracji, autentyczność, piękny widok na morze. Serwujemy owoce naszego regionu w postaci na nowo odkrytych ryb i owoców morza. - podkreśla kucharz - Dorsz, risotto z chorizo ze szpinakiem i sosem beurre blanc to danie, które polecam jako jedno z mojej kuchni autorskiej. Mam nadzieję, że nie tylko zasmakuje, ale i zapadnie gościom w pamięć.
Jako cel zawodowy postawił sobie tworzenie dań, które zostaną zapamiętane i według znanego powiedzenia trafią przez żołądek do serca gości prowadzonej przez niego restauracji.
Miejsca
Opinie (68) ponad 20 zablokowanych
-
2013-07-14 12:23
bravo
Dorsz watrobki rozwojowo chef hehe:)
- 5 2
-
2013-07-14 17:40
Brawo
Jadłam wątróbki drobiowe z gruszką i wiśniówką. Pycha !!!
Polecam !!!- 4 6
-
2013-07-15 13:22
Zatoka sztuki - tragedia!!
Jałowe jedzenie, bez smaku! Jak na taką knajpę bardzo słaba kuchnia!
Byliśmy 2 razy i to koniec!- 10 0
-
2013-07-15 15:26
popieram
czegoś tam brakuje
- 3 0
-
2013-07-15 16:11
hmmm (2)
teraz white house wystrzeli w kosmos z każdym miejscem tak robił i z ludzmi też
- 15 1
-
2013-07-15 16:17
ha!
nie wiem ktoś Ty, ale prawdę piszesz..
- 10 0
-
2013-07-18 08:23
zgadza się, po raz kolejny stworzy najlepszą restaurację
- 3 2
-
2013-07-15 19:03
lans (1)
nie najecie sie tym nigdy
- 6 4
-
2013-07-16 09:46
?
a byłeś? widziałeś porcje??
- 3 1
-
2013-07-16 12:00
Jestem ciekaw kiedy upadną (1)
Tam gdzie Pieterwas miejsce pada po około 3 miesiącach jestem ciekaw ile przetrzyma WH :)
- 13 7
-
2013-07-16 15:25
jakiś przykład?
- 0 0
-
2013-07-17 00:10
nic tylko
boki zrywać, chyba nie tędy droga
- 5 3
-
2013-07-17 09:17
klasa
widze ze Pieterwas podoba sie tylko zwolennikom Magdy Gessler,
to chyba świadczy o randze kucharza.- 4 8
-
2013-07-17 15:32
nowe menu
Byłam z mężem w niedziele, skosztowaliśmy potrawy i mnie w 90% zachwycają, gdyż niektóre kombinacje psuja dodatki. Krem z kurek pyszny ale po zasmakowaniu ze świeżą bazylią która jest dodawana całe szczęście w poszatkowanej kulce jest odpychający i smakuje to naprawde okropnie. Halibut w trawie cytrynowej, czarnym sezamem, emulsją kokosową i risotto szparagowym jest bardzo dobry trzeba naprawde lubić te wszystkie składniki gdyż są bardzo wyczuwalne. Potrawa z sandacza gorąco polecam. Zupa rybna pierwsza klasa. Cieszy mnie to że można bardzo dobrze zjeść i rozkoszować sie smakiem z pieknym widokiem na morze.
- 7 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.