- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
Najlepsze restauracje wg przewodnika Gault&Millau
26 listopada 2019 (artykuł sprzed 4 lat)
W poniedziałek w Warszawie odbyła się coroczna gala Żółtego Przewodnika, podczas której nagrodzono najlepszych szefów kuchni z całej Polski. Odbyła się również premiera przewodnika Gault&Millau, w którym znalazło się 540 restauracji z kraju, w tym kilkadziesiąt z Trójmiasta. Sprawdźcie, które z nich zyskały najwięcej punktów.
Gratulacje należą się trzem szefom kuchni z Trójmiasta: Jackowi Koprowskiemu, szefowi kuchni i właścicielowi restauracji Fino z Gdańska, który był nominowany w kategorii Szef Roku, a także Kamilowi Kołodziejskiemu z restauracji Sztuczka nominowany w kategorii Szef Jutra i Krzysztofowi Koniecznemu, który otrzymał nominację ze Sztuczki Bistro w kategorii Młody Talent.
Tytuł Szefa Roku otrzymał jednak Dariusz Barański, szef kuchni w Restauracji Warszawskiej. W kategorii Szef Jutra zwyciężył Łukasz Budzik, szef kuchni w restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu. Młody Talent to tytuł, który otrzymał Rafał Grzegorzek, szef kuchni w restauracji Décompresja w Polanicy Zdrój. Kobietą Szef została Flavia Borawska, reprezentująca restaurację Opasły Tom z Warszawy. Natomiast Szefem Kuchni Tradycyjnej został Rafał Kowalczyk z restauracji Stary Dom w Warszawie.
Wydarzenie kulinarne w Trójmieście
W tegorocznym przewodniku znalazło się 540 restauracji, czyli o 100 mniej niż w zeszłorocznym zestawieniu. Od 2018 roku istnieje również kategoria POP, w której wyróżnia się cocktail bary, kawiarnie, cukiernie, a nawet street foody w najlepszym wydaniu. W najnowszym przewodniku znalazło się aż 250 takich obiektów.
Najwyższą notę wśród restauracji z Trójmiasta, bo aż 16 pkt (trzy czapki kucharskie), otrzymała gdyńska restauracja Biały Królik. Zaraz za nią znalazła się restauracja Mercato z 15,5 pkt (trzy czapki kucharskie), a także gdyńska Restauracja Sztuczka z 15 pkt (trzy czapki kucharskie).
Po 13,5 pkt (dwie czapki kucharskie) zdobyły gdańskie restauracje Fino, Restauracja Ritz i Eliksir, mieszczące się w Gdyni, Fedde Bistro i sopocka Sztuczka Bistro. Gdańska restauracja Prologue zdobyła 13 pkt (dwie czapki kucharskie).
Żółty Przewodnik powstał we Francji ponad 50 lat temu. Obecnie wydawany jest w 12 krajach, a polską edycję opublikowano po raz szósty. W przewodniku znajdują się restauracje, które otrzymały przynajmniej 10 punktów z 20 możliwych przeliczanych na tzw. czapki kucharskie (11-12 pkt - jedna czapka; 13-14 pkt - dwie czapki; 15-16 pkt - trzy czapki; 17-18 pkt - cztery czapki; 19-20 pkt - pięć czapek). Anonimowi degustatorzy oceniają restauracje m.in. pod kątem jakości serwowanych dań, sposobu podania, kreatywności, obsługi, konceptu całościowego oraz karty win i napojów.
Wszystkie restauracje z Trójmiasta, które znalazły się w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2020:
- Biały Królik
- Mercato
- Sztuczka
- Fino
- Eliksir
- Fedde Bistro
- Sztuczka Bistro
- Prologue
- True Restaurant
- Villa Eva
- Zafishowani
- Britannica
- Cyganeria
- Krew i Woda
- Correze
- Deo Restaurant
- Fellini
- 1611 Restaurant
- Amber Side
- Malika
- Osteria Fino
- Pasta Miasta
- Tłusta Kaczka
- White Marlin
- Punkt Gdynia
- Santo Porto
- Bulaj
- Cyrano&Roxane
- Morska Fish&Wine
- Nowy Świat
- Secretariat
- Thai-Thai Sopot
- Wave Sheraton
- Polskie Smaki
- Pak Choi
- Petit Paris
- L'Entre Villes
- Ristorante La Cucina
- Ryż
- Szafarnia 10
- Targ Rybny
- Art Deco
- Magiel
- Restauracja Ritz
- Izakaya Sushi Bar