- 1 Co Tesla Cybertruck robiła w Trójmieście? (76 opinii)
- 2 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (14 opinii)
- 3 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Nietypowe restauracje. Czego brakuje w Trójmieście?
Śniadanie w chmurach, obiad w palmiarni, kolacja w ciemnościach. W Polsce powstaje coraz więcej nieszablonowych, a niekiedy wręcz ekstremalnych restauracji, które klientom oferują znacznie więcej niż tylko dobry posiłek w miłym otoczeniu. Wyszukaliśmy kilka takich miejsc. Jak Trójmiasto wypada na ich tle?
W ciemności
Kolację w ciemności możemy zjeść o dowolnej porze w poznańskiej restauracji Dark Restaurant. Serwowane potrawy są dla gości niespodzianką. Jedynym pewnym faktem jest ten, że szef kuchni przygotowuje menu w stylu fusion, zgodne z założeniami slow food. Oczywiście, przed konsumpcją, kelner zbiera informacje od gości dotyczące ich gustów kulinarnych oraz ewentualnych alergii pokarmowych. W trakcie posiłku jest zakaz używania telefonów komórkowych i zegarków fluorescencyjnych. W ciemności wyostrzają się zmysły, sam smak staje się znacznie bardziej intensywny. Posiłek w Dark Restaurant trwa od 1,5 do 2 godzin i kosztuje 120 zł za osobę. W cenie: przystawka, danie główne i deser.
W palmiarni
Mieszkańcy Trójmiasta bywają w palmiarni przy okazji wizyty w Parku Oliwskim, a warszawiacy mogą udawać się do niej każdorazowo, gdy poczują głód. Izumi Sushi mieści się bowiem w mokotowskiej palmiarni, w której dania kuchni japońskiej serwowane są w gąszczu 100-letnich palm. W restauracji zjemy nie tylko sushi, ale również dania azjatyckie w wersji fusion. W 2010 roku restauracja została okrzyknięta najlepszą restauracją sushi za sprawą pierwszego miejsca na I Ogólnopolskim Festiwalu Sushi. Jedzenie w takim otoczeniu naprawdę smakuje wyjątkowo. Przykładowe ceny: kuruma - krewetki na ostro: 63 zł, okoń w sosie cytrynowym - 55 zł, maki sushi set (dla 1 osoby) - 10 futomaki, 6 hosomaki, 6 California maki - 76 zł.
W chmurach
Dinner in The Sky odbywa się przy stole zawieszonym 50 metrów nad ziemią. Posiłek można zjeść tylko w wyznaczonych terminach - mamy już za sobą edycje m.in. w Warszawie, Łodzi, Lizbonie (Portugalia), Apledoorn (Holandia), czy w Londynie (Wielka Brytania). Jednorazowo przy stole mogą siedzieć 22 osoby, które obsługuje 5 osób (w tym kucharz i kelnerzy). Platformę o wymiarach 6 na 2,5 metra można wynająć, dzięki czemu zorganizowanie kolacji czy obiadu możliwe jest niemal wszędzie, zgodnie z gustem klienta - w parku, centrum miasta, czy na polu golfowym. Najbliższa okazja na nietypową konsumpcję nadarzy się 4, 5 i 6 września w Warszawie przy Pałacu Kultury. Lunch in the Sky kosztuje 329 zł/os. i trwa 55 minut, z czego 35 goście spędzą w powietrzu.
Obiad z Leninem
Czerwony Wieprz znajduje się w historycznym, socrealistycznym pawilonie typu "Lipsk", podarowanym Warszawie pod koniec lat 60. przed Ericha Honeckera, przywódcę NRD. Restauracja wystrojem nawiązuje do burzliwej historii okolicy, w której działały niegdyś największe fabryki i browary. Sama nazwa pochodzi od historycznej oberży, która działała od XIX wieku aż do II wojny światowej i związana jest z "czerwonymi" klientami lokalu - Leninem, Dzierżyńskim i Marchlewskim. Wizyta w restauracji pozwala na żartobliwą podróż do przeszłości. Czerwony Wieprz był wielokrotnie nagradzany w Polsce i na świecie. Wizyta w restauracji ma walor turystyczny. W menu znajdziemy dania kuchni polskiej oraz krajów, których nie ma już na mapie: ZSRR, NRD, Czechosłowacji i Jugosławii. Za plastry pieczonej piersi kaczej zapłacimy 33 zł, a za duszoną gicz jagnięcą, podaną na puree kalafiorowym z zielonym groszkiem i sosem żubrowym - 54 zł.
Z widokiem
W Trójmieście nie brakuje restauracji z widokiem, o czym pisaliśmy TUTAJ. Podobnie jest w innych miastach Polski. Warszawska Panorama Bar & Lounge nie jest miejscem dla osób z lękiem wysokości, mieści się bowiem na 40. piętrze hotelu Mariott i jest tym samym najwyżej położnym europejskim barem hotelowym. Na miejscu można nie tylko wypić fantazyjnego drinka, ale również skorzystać z VIP Roomu, z którego rozpościera się widok na wschodnią część stolicy. Wieczorami odbywają się tu imprezy z DJ-ami. Jeśli chodzi o kuchnię, to w Panorama Bar & Lounge nie zjemy obiadu, ale przekąski czy tapasy - jak najbardziej. Za smażone krewetki zapłacimy 45 zł, żeberka wieprzowe 45 zł, a Indian Snacks (szaszłyki z grilowanego kurczaka i krewetek, kebab z baraniny, domowe warzywne samosy) - 52 zł.
Czego brakuje w Trójmieście?
O to, jakich restauracji brakuje w Trójmieście, zapytaliśmy Grażynę Adamską z Wydziału Promocji, Informacji i Komunikacji Społecznej w Urzędzie Miejskim w Gdańsku oraz Adriana Klonowskiego, szefa kuchni restauracji Metamorfoza.
Więcej tradycji, mniej egzotyki
- Gdańsk oferuje miłośnikom kuchni pełne spectrum smaków i doznań kulinarnych w pięknych miejscach, z widokami i klimatem, o charakterze historycznym, związanym z wodą, industrialne, czasem wręcz zaskakujące. Jedyne, czego można sobie życzyć to jeszcze większa liczba dobrych autorskich restauracji, w których kreatywni szefowie kuchni prezentować będą naszą lokalną specyfikę, bogate kulinarne gdańskie tradycje oraz tradycyjne lokalne produkty w nowoczesny i atrakcyjny sposób, a obsługa - prezentując atrakcje aktualnego menu - będzie umiała zaprezentować tę naszą specyfikę, snuć opowieści, które zawsze mile okraszają smak i pozostają w pamięci gości - skomentowała Grażyna Adamska z Wydziału Promocji, Informacji i Komunikacji Społecznej w Urzędzie Miejskim w Gdańsku.
Restauracja na terenach postoczniowych lub w latarni morskiej
- W Trójmieście w sektorze "deluxe" - chociaż uważam, że ten sektor się zaciera - brakuje miejsc, które wykorzystują dobra naturalne. Stocznia, port, barki, kutry. Gdyby tylko ktoś zrobił hotel w kutrach rybackich lub hotel w naszych starych latarniach... Przedsiębiorcy nie widzą możliwości, a jest ich u nas naprawdę dużo. I każdy pomysł byłby unikatowy. Niestety, nie jesteśmy konkurencją dla innych pięknych miast świata. Spójrzmy chociażby na restaurację Volt w Berlinie, która znajduje się w starej elektrowni. Moglibyśmy wykorzystać któryś z budynków na terenach postoczniowych do takiego przedsięwzięcia. Nikt też nie wykorzystuje dachów, jak w Green Park w Nowym Jorku, gdzie warzywa są hodowane przy restauracjach właśnie na dachach - powiedział Adrian Klonowski, szef kuchni restauracji Metamorfoza.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (150) 4 zablokowane
-
2015-08-28 15:08
(2)
Brakuje knajpy do której chciałoby się wracać i z przyjemności można było ją polecać innym, takiej która trzymała by wysoki standard, a nie jak kucharzowi wyjdzie, nie znam w trójmieście takiego miejsca, a byłem w wielu różnych
- 13 2
-
2015-08-29 12:55
swego czasu tak było w Willi Uphagena.... nietanio, ale bardzo porządnie. potem się dobre czasy skończyły, wraz z kierownikiem sali, zdaje się.
nieźle było również w Petit Paris, zwłaszcza za czasów, kiedy był także w Gdyni.... teraz to typowa sopocka nora dla warszawskich buców i ich bachorów na rolkach. a szkoda.... wiele fantastycznych kolacji tam spożyć mi było dane!
ostatnio w zasadzie z podobnym do opisywanego przez Ciebie nastawieniem wracam chyba tylko do Trattoria la Cantina. nie odpowiada mi to na 100%, ale z tłumów sądząc (mimo lokalizacji na dalekim uboczu), nie jestem jedyny. ewidentnie nastawili się na lokalnego, stałego klienta - skutecznie. ciekawe, jak długo utrzymają ten standard :/- 0 1
-
2015-08-30 17:23
100% racja.
- 0 0
-
2015-08-28 15:19
wegetariańskich (3)
jest zdecydowanie za mało
- 15 17
-
2015-08-29 12:56
nie tyle za mało wegetariańskich, co za mało porządnych wegetariańskich. czemu jak idę do bufetu wege w Kopenhadze, to mi się oczy śmieją - piękne, kolorowe, chrupiące, na ciepło, na zimno.... a u nas? dwadzieścia rodzajów brązowej brei w Green Way. żenuła!
- 7 3
-
2015-08-30 18:04
Dla mnie jest wystarczająco dużo, Greenway przy Urzędzie Gdyni mi wystarczy. W sumie w centrum jest co najmniej 4 plus jeden w Rivierze. Jak otworzyli na ul. Morskiej to padł po pół roku.
- 2 0
-
2015-09-01 21:37
Trawę można z trawnika wp***dalać...
- 0 0
-
2015-08-28 15:20
:)
Brakuje przede wszystkim profesjonalnej obsługi. Oczywiście nie wszędzie, ale lokale powinny zwracać większą uwagę na kwalifikacje personelu. Prawdziwy kelner czy barman to skarb, więc zatrudniajmy profesjonalistów
- 25 0
-
2015-08-28 15:20
(1)
W mojej opinii brakuje miejsc gdzie można zjeść smaczne, nieprzekombinowane i nie rujnujące portfela jedzenie.
- 25 1
-
2015-08-29 13:10
tysiące "Swojskich Chat", "Polskich Zagród" i podobnych badziewiaków zapraszają. tanie żarełko papu jak u mamci, duże porcje, schaboszczaki, kapucha, prostackie dania rozmrażane wprost z opakowań zbiorczych z Makro. sądząc z tłumów Januszy, Grażyn i ich pomiotu, klientela sobie chwali z pełnymi gębami.
- 1 3
-
2015-08-28 15:35
(1)
z Muzyką na żywo!!!
- 10 2
-
2015-08-29 15:38
latem jak spacerowałem po Głównym Mieście w Gdansku to kilka knajpek miało swoją muzykę na żywo....
- 0 0
-
2015-08-28 15:42
Kuchnia koreańska...
... mało znana a bardzo pyszna... Takiej restauracji brakuje w Gdańsku :)
- 12 3
-
2015-08-28 16:02
KUCHNIA KOREAŃSKA - oto co brakuje ! (1)
Setki burgerowni, pizerii, fast foodów i sushi.
Ale czemu nie ma pysznego Korean BBQ ?
Palce lizać !- 12 2
-
2015-08-29 14:12
Zgadzam się.
Brakuje mi również knajp bałkańskich i węgierskich.
- 5 0
-
2015-08-28 16:05
Czemu śniadania knajpy podają tylko do 11.00 czy 12.00 ? (2)
Zwyczaj jakiego pojać nie mogę. Ja pracuje noca i wstaję około 13.00 lub później. I chętnie bym wtedy sobie poszedł do knajpki na sadzone na bekonie i kawę. Ale nie można - bo od 12:00 knajpy już nie serwują śniadań i muszę jeść na śniadane schabowego czy gulasz. Lubie gulasz ale czy na śniadanie ?
W Warszawie czy Hamburgu moge iśc na śniadanie o 8 rano, o 15 jak i w środku nocy. Czemu u nas jest jak w stołówkach na koloniach ? Sniadanie od tej do tej i obiad od tej do tej... Słabo.- 29 1
-
2015-08-29 08:34
czepiasz się (1)
- 0 3
-
2015-08-29 12:07
- bedzie zrobione, kierowniku. kończymy śniadanie i robimy.
- śniadania to wy mi jedzcie w domu- 4 0
-
2015-08-28 16:16
Czego brakuje w Trójmieście?
Budy z tanim indyjskim jedzeniem.
- 17 3
-
2015-08-28 16:20
brak doznań
A dlaczego restauracje mają organizować imprezy w przestrzeni publicznej? Chyba są od takich" land-artów" inni,odpowiedni" animatorzy".No chyba,że jedzący chcą się zakrztusić jedząc w ciemności,lub wisząc jak nietoperze do góry nogami...
Aż tak się nudzicie przy posiłku? A może należałoby zorganizować kurs prawidłowego posługiwania się sztućcami i odpowiedniej pozycji przy spożywaniu dań?- 8 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.