- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
Weekendowy obiad za miastem - dokąd warto pojechać (cz.1)
Kulinarne teksty serwisu Deluxe przeważnie poświęcamy restauracjom działającym na terenie Trójmiasta. W niniejszym materiale przenosimy się poza jego ścisłe granice - na Kaszuby. Przedstawiamy wybrane lokale, które warto odwiedzić planując weekendowy obiad poza miastem. W pierwszej części materiału koncentrujemy się na południowych terenach Kaszub. Druga - która ukarze się za dwa tygodnie - przeniesie nas na północ, bliżej morza.
Kania Lodge w Sytnej Górze
Podróż zaczynamy od Sytnej Góry położonej w odległości 20 km od gdańskiego lotniska. Ponad 30 lat temu John Borrell - pochodzący z Nowej Zelandii były dziennikarz i korespondent wojenny - wraz z żoną Anną Rospond - malarką - założyli tu, nad Jeziorem Białym, niewielki, rodzinny pensjonat.
Szefowa kuchni - Emila Pobłocka, związana z miejscem od lat - to rodowita Kaszubka. Jej specjalnością jest jagnięcina. Warto jej spróbować tym bardziej, że państwo Borrell hodują na własne potrzeby liczące około 20 sztuk stado owiec.
- Jagnięcinę serwujemy na różne sposoby. Na przykład pieczemy w winie i podajemy z soczewicą, ziołami, miętą, pietruchą i szczypiorkiem. Robimy z niej także pulpeciki do makaronu z sosem pomidorowym, nadziewamy kruche pierożki z sosem pieczeniowym.
Zimową porą często podajemy też kaczkę - z sosem z pigwy uprawianej w Kania Lodge lub z sosem z chilli i czarnej jagody, którą naturalnie sami zbieramy latem. Pieczemy też inne mięsa - policzki wołowe nadziewane jabłkiem, zawijane w boczku. Do mięs podajemy buraki, czerwoną kapustę z gruszką, do puree wykorzystujemy chrzan. Goście mogą u nas liczyć na dużą ilość warzyw. Zimą lubimy skorzonerę, jarmuż, cieciorkę, dynię. Gotujemy krem z fasoli z wędzonym boczkiem oraz kaszubską zupę wrekową, czyli brukwiową, na gęsinie - mówi Anna Rospond.
Gospodarstwo bazuje na lokalnych produktach, często uprawianych w ogrodzie lub zbieranych w pobliskich lasach.
- Uwielbiamy grzyby - zbieramy je jesienią w dużych ilościach: prawdziwki, kozaki i żółte maślaki, których sporo ze względu na obecność modrzewi. Kozie sery wyrabia, całkiem niedaleko, moja kuzynka. A latem - wiadomo - wejdzie cała masa zielonych dodatków, które rosną na naszej ziemi: pokrzywy, babka, szczaw, mlecze - wszystko to pojawia się na naszym stole - uzupełnia.
Należy dodać, że miejsce słynie z bogato wyposażonej piwniczki z alkoholami. Oprócz win wyrabianych w Kania Lodge (John Borrell posiada winnicę) znajdziemy tu ponad 250 etykiet z całego świata. Już od kilku lat nowojorski miesięcznik Wine Spectator przyznaje liście win z Kania Lodge specjalne wyróżnienie (Award od Exellence). Wizyta w Sytnej Górze to także świetna okazja do spróbowania produkowanej tu kaszubskiej wódki premium - Vestal.
Przeczytaj wywiad z Johnem Borrelle'em oraz relację ze święta wina w Kania Lodge.
Hotel i Restauracja Kozi Gród w Pomlewie
Kozi Gród to kolejna na Pomorzu rodzinna inwestycja. Słynie z dziczyzny oraz wędzonych wyrobów.
- Wędzarnia, z której korzystamy, zbudowana została jeszcze przez mojego dziada - leśniczego i myśliwego. Postawił ją na wzór wędzarni z leśniczówki nad Jeziorem Czarnym, w której pracował przez 35 lat. Opiera się na starych metodach wędzenia, na zimno i ciepło - mówi Alicja Kąkol - córka właścicieli oraz specjalistka ds. marketingu.
Posmakujemy tu, jak i zabierzemy na wynos, wędzonych serów, ryb, przede wszystkim jednak dziczyzny, do której właściciele Koziego Grodu - ze względu na silne w rodzinie tradycje myśliwskie - mają dostęp z tzw. pierwszej ręki.
Zimą w płynnie zmieniającej się karcie króluje jeleń i dzik. Schab z dzika gotowany jest metodą sous vide, w niskiej temperaturze i podawany z borowikiem, smażonym kasztanem, salsefią, selerem oraz białą czekoladą. Tatar z jelenia - jako przystawkę - zestawia się z kolei z żółtkiem, pianą z kiszonego ogórka, paloną szalotką, rzodkiewką, wędzonym majonezem i emulsją pomidorową.
Od niedawna w restauracji w Kozim Grodzie szefuje Michał Dawidowski, specjalizujący się w kuchni molekularnej oraz organicznej, wyznawca zasady "żadnych chemicznych dodatków, wzmacniaczy oraz glutaminianu sodu - kreatywność plus uczciwość plus natura".
- Uważam, że warto pielęgnować tradycję lokalnych produktów, w tym przypadku darów lasu, poprzez łączenie dziczyzny z nowoczesnymi dodatkami takimi jak musy, puree, emulsje, kawiory owocowe i warzywne. Podczas produkcji dań używać będziemy nowatorskich metod takich jak emulsyfikacja, dehydracja, sferyfikacja, obróbka termiczna w cyrkulatorze. Dzięki takiemu kreowaniu dań dziczyzna zawsze będzie modna - powiedział nam krótko o swoich planach.
Restauracja Malena w hotelu Bazuny koło Kościerzyny
Na rybę warto skierować się do hotelu Bazuny koło Kościerzyny, gdzie w restauracji Malena niedawno pracę rozpoczął Tomasz Mrozik - były szef Tłustej Kaczki. Menu restauracji to kontynuacja wcześniej obranego przez niego kierunku gotowania skupionego na polskiej kuchni i polskich produktach. W nowej karcie hotelowej restauracji znajdziemy m.in. specjały kaszubskie (jak np. krem na pieczonej brukwi, podwędzane półgęski podane z łoboną i pieczona kaczka podawana ze specjalnością regionu - żurawiną błotną), ale nie tylko.
Daniami autorskimi Mrozika są tutaj przede wszystkim ryby, zarówno morskie - dorsz i łosoś bałtycki - jak i słodkowodne: sandacze, sielawy, okonie, szczupaki, jesiotry.
- Polecam dorsza pieczonego w boczku - podajemy go z lekko podsuszanym pomidorem, sosem na bazie emulsji z białego wina i kwaśnej śmietany oraz z lekko przypalanym porem. Sielawki z kaszubskich jezior, marynowane, podajemy w formie przystawki, sandacza zaś pieczemy klasycznie, a serwujemy z puree z pieczonych ziemniaków i z pieczonymi warzywami. Autorskie jest też wykonanie golonki - w formie steka, z sosem cydrowym i siankiem z pora - warzywem krojonym na długie kawałki przypominające trawę, następnie smażonym w głębokim tłuszczu i suszonym - opowiada Tomasz Mrozik.
Każdego dnia na miejscu wypiekane jest świeże pieczywo, w tym bułki do kaszubskiego burgera - interpretacji pulled pork, czyli kanapki z długo duszoną łopatką wieprzową. Miękkie mięso, rozpadające się na poszczególne włókna, duszone jest tu z dużą ilości cebuli i sosem demi glace, a podawane z piklowaną czerwoną kapustą, ogórkiem kiszonym i z domowym sosem barbecue.
Malena to po kaszubsku truskawka - dlatego od maja smakować tu można specjalnego, truskawkowego menu.
Gothic Cafe & Restaurant w Malborku
Na koniec polecamy podróż poza granice Kaszub, do Gothic Cafe & Restaurant na Zamku w Malborku. Obecnie to jedna z wyżej ocenianych restauracji w Polsce. Od 10 lat szefuje jej Bogdan Gałązka - absolwent Culinary Academy of New York oraz Akademii Kulinarnej Kurta Schellera, znawca kulinarnej historii zakonu krzyżackiego. To ona stanowi fundament restauracyjnego menu.
- Idea miejsca jest taka, aby osobom odwiedzającymi zamek, poza urokami architektury, zaoferować także smak. Inspiracje czerpiemy z życia nie tyle zakonnego, co dworskiego, czyli tradycji kulinarnych pałacu wielkich mistrzów, który tryumfy święcił na przełomie XVI i XV wieku. Kuchnia była dla nich częścią propagandy, opowieścią o wielkości Krzyżaków. Księgi rachunkowe podskarbiego malborskiego, jak i "Królewiecka książka kucharska" służą nam pomocą w rekonstruowaniu receptur i smaków. Naszym sztandarowym daniem, już od 10 lat, jest zielony kurczak - panierowany w pietruszce, z marchwią, orzechami, sezamem i sosem z kwiatem z czarnego bzu. Mamy także kurę czarną, panierowaną w pierniku. Dużym powodzeniem cieszy się także kiełbasa z kurczaka, doprawiona sporą ilością szafranu.
Zioła uprawniamy sami. Szafran także - choć niekoniecznie jest on tradycją krzyżacką. To inspiracja z Persji, terenów dzisiejszego Iranu - mojego ulubionego kierunku podróży kulinarnych. Mamy także rozmaryn, który w średniowieczu cieszył się powodzeniem, był używany do wykadzania pomieszczeń, wierzono, że odtruwa i niszczy zarazę, mamy tymianek, miętę, szałwię, arcydzięgiel - wspaniałe, lecznicze, acz zapomniane zioło - opowiedział nam Bogdan Gałązka.
Warto dodać, że piwniczka lokalu zaopatrzona jest nie tylko w wina, ale też piwa rzemieślnicze oraz lokalne nalewki i miody.
Gothic Cafe&Resturant działa tylko w sezonie, przez 6 miesięcy w roku, począwszy od 1 kwietnia. Aby dostać się do restauracji bezpośrednio, bez biletu upoważniającego do zwiedzania zamku, należy do niej po prostu zadzwonić.
Miejsca
Opinie (115) ponad 10 zablokowanych
-
2017-02-17 13:40
Zielona Brama
w Przywidzu. Dobra i uczciwa kuchnia bez pian, żelów i ala molekularnych staroci.
- 13 3
-
2017-02-17 13:41
(2)
Polecam Osada Grzybowski Młyn koło Kościerzyny:-)
- 16 2
-
2017-02-18 20:26
Tylko latem
- 3 0
-
2017-02-21 20:55
Faktycznie jedzenie pyszne!
- 1 0
-
2017-02-17 14:12
warto (4)
jak za miastem to gosciniec dla przyjaciół w kleszczewie smacznie tanio i blisko polecam
- 14 2
-
2017-02-17 14:22
oj tak mają tam pyszne ryby
- 7 1
-
2017-02-17 16:30
(1)
Tanio to było kiedyś teraz jest drożyzna i porcje malutkie
- 6 4
-
2017-02-17 16:39
No 35zł za kawał ryby z bukietem surówek ziemniakami to nie jest drogo... A porcje są optymalne jak dla mnie.
- 4 1
-
2017-02-19 01:19
Kiedyś tak, było super, teraz niestety bardzo się popsuło. Jedzenie stare i niesmaczne.
- 1 2
-
2017-02-17 14:25
obiad za miastem
Kleszczewo lub Wyczechowo.....Gościniec dla Przyjaciół......:)
- 23 5
-
2017-02-17 15:01
Kozi Gród - to chyba żart (1)
Kuchnia tam jest nijaka, delikatnie mówiąc przeciętna. Widać że artykuł sponsorowany. Byłem niedawno ODRADZAM
- 42 2
-
2017-02-18 13:14
Nijaka
Ponieważ to nowoczesne wydanie lokalnych smaków. Kolejny " gwiazdorski szef kuchni" który za jakiś czas ucieknie ponieważ mało kto zrozumie jego "wykwintne" przesłanie. Wygląd jest ważny ale nie zastąpi tego co najważniejsze - smaku.
- 6 1
-
2017-02-17 15:13
(1)
Zapomniano dodac ze to dla grubych portfeli a nie dla plebsu zwlaszcza kani.
- 25 2
-
2017-02-18 18:18
bo to oczywiste, art. jest w dziele de lux, czyli dla ludzi z porfelem.
- 1 0
-
2017-02-17 15:35
Browar w Kościerzynie. Pyszne jedzenie, obsługa na najwyższym poziomie.
- 8 6
-
2017-02-17 18:23
Kaszubski Burger ??? (2)
Hmm.....
- 4 0
-
2017-02-18 03:22
Przypomina mi się "McKaszub" z Pruszcza Gd. :-)))
Ale opis burgera z Kościerzyny naprawdę smaczny. Mimo, że dla mnie wołowina to bezwzględnie Nr 1, to jednak tzw. "pulled pork" podany jak w artykule (z demi-glace i cebulą długo duszoną) brzmi bardzo apetycznie i konkretnie - na tyle, że daruję im to "sianko z pora" (czekam czasów, gdy w końcu przeminie moda na te durnowate sianka, czipsy, musy, piaski, chrusty, kropki i plwocinki, znaczy się pianki, no dobra, już nie brnę...)- 4 0
-
2017-02-18 08:50
teraz burger jest wszędzie
- 1 1
-
2017-02-18 08:41
Jakby dobrze karmili to by mieli full i nie musieli się reklamować (1)
Tym bardziej po tylu latach działania.
- 13 1
-
2017-02-18 08:43
No po tym jak mistrzu z koziego grobu sypnął słownictwem, to palę maszynę (hybrid) i gnam tam
- 3 0
-
2017-02-18 08:45
Niedzielny obisd... (1)
Dla chcącego nic trudnego, w dobie neta nie jest to problem. Mimo wyszukanych nazw i miejsc można się "zniesmaczyć" w/g starej kucharskiej zasady, że - w kuchni nic nie może się zmarnować... Ci co pracowali lub pracują to wiedzą...
- 2 0
-
2017-02-18 08:49
Czyżby kolejny materiał prawie sponsorowany ??? Po zdjęciach widać, że się lokale trichę przygotowały przypadkiem...
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.