- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Premiera jesiennego menu w Hotelu Haffner
W środowy wieczór w restauracji Hotelu Haffner w Sopocie odbyła się sześciodaniowa kolacja komentowana, zatytułowana "M może więcej", będąca jednocześnie premierą nowej karty menu. Odpowiedzialni za jej przygotowanie byli szef kuchni Michał Zawierzeniec i mistrz cukiernictwa Michał Wiśniewski. Kolacji towarzyszył występ muzyczny Eweliny Pobłockiej.
Jesienne menu zaprezentowano na środowej premierze nowej karty restauracyjnej Hotelu Haffner. Za przygotowanie kolacji odpowiadał szef kuchni, Michał Zawierzeniec i mistrz cukiernictwa Michał Wiśniewski.
Pierwszy z nich jest związany z Hotelem Haffner od czternastu lat jako zastępca szefa kuchni. Uczestniczył wielokrotnie w konkursach kulinarnych, w wielu szkoleniach związanych z działalnością hotelarsko-gastronomiczną, odbył liczne staże w najlepszych restauracjach w Polsce. Natomiast drugi, Michał Wiśniewski, otrzymał tytuł Mistrza Polski Cukierników 2018 i na co dzień pracuje dla wspomnianego hotelu.
Przeczytaj także: Trwa w Trójmieście święto młodego wina
Sześciodaniowe menu degustacyjne przygotowano dla zaproszonych 25 gości. Kolację urozmaicił koncert muzyki na żywo w wykonaniu Eweliny Pobłockiej, która soulowymi utworami wprowadziła miły nastrój. Dodatkowo dania serwowane były w towarzystwie odpowiednio wyselekcjonowanych win, za których dobór odpowiedzialny był sommelier i kierownik restauracji w Hotelu Haffner, Przemysław Małek.
Środową kolację komentowaną rozpoczęła Paulina Marwińska, specjalistka do spraw marketingu i PR-u w Hotelu Haffner, która poprowadziła kolację. Przedstawiono kolejno szefów kuchni, którzy w kilku zdaniach opowiedzieli o swoich daniach. Gości powitał również sommelier, który w czasie trwania kolacji opowiadał o prezentowanych winach.
Na początek zaserwowano amuse-bouche - podwędzaną pierś z gęsi podano na chipsie gryczanym z żurawinową galaretką i musem jabłkowym. Danie nawiązywało do święta gęsiny odbywającego się w listopadzie. W restauracji znajduje się specjalnie skomponowane z tej okazji menu, dostępne do 9 grudnia.
Przeczytaj także: Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach
Przystawkę stanowił tatar z troci owinięty piklowanym ogórkiem z majonezem chilli, podany z ciepłym pieczywem i masłem czosnkowym, to pozycja w menu, która sprawdziłaby się również w wiosennej karcie. Wyważone włoskie wino, białe, przezroczyste Alturis Sauvignon Blanc 2017 podkreśliło smak delikatnego dania.
Zupa rybna na bazie bulionu z kilku gatunków ryb zaserwowana została z mlekiem kokosowym i imbirem oraz warzywami pokrojonymi w paski. Zaproponowano do niej klasyczny riesling: Karl Erbes Feinherb Riesling z 2017 roku.
Soczystą polędwicę z dorsza ułożono na czarnej soczewicy z kwaśną śmietaną i dodatkami: marynowaną dynią i porem. Do tego podano austriackie białe wino, Weingut Muller Gottschelle Reserve Gruner Veltliner 2016, powstające z dojrzałych krzewów, o wyraźnych nutach jabłka i skórki cytryny.
Jako danie główne goście otrzymali konfitowane udko z perliczki otoczone truflowym puree, karmelizowaną marchewką i jarmużem. Delikatne mięso z perliczki podkreślone zostało w taki sposób, że całość tworzyła klasyczne, ale bardzo dobrze skomponowane danie kuchni polskiej. Smak podkreśliło eleganckie wino z Piemontu o wyczuwalnych dojrzałych taninach: La Sorelle De Nicola Superiore Barbera z 2007 roku.
Kupaż czterech szczepów zamknięto w australijskim winie Tschida Auslase 2015, typowo deserowym trunku, który podano do ostatniej pozycji w menu. Była to autorska interpretacja Michała Wiśniewskiego na temat klasycznej szarlotki, która w tym wydaniu uległa dekonstrukcji: wszystkie jej składniki, czyli jabłko z marakują, kruszonka, migdały i lody orzechowe zostały nałożone oddzielnie. Całość nawiązywała do tradycyjnego smaku deseru w polskiej kuchni.
Kolacja była bardzo dobrze zorganizowana. Dania wydawane były sprawnie, każde z nich opisane zostało przez prowadzącą, podobnie jak serwowane przez sommeliera wina. Ponadto szefowie kuchni starali się na bieżąco rozmawiać z gośćmi o ich wrażeniach z degustacji.
Karta z jesiennym menu dostępna będzie w restauracji Hotelu Haffner od 20 listopada.
Sprawdź zbliżające się wydarzenia kulinarne w Trójmieście
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (46) 7 zablokowanych
-
2018-11-15 13:08
to są dzieła sztuki do zjedzienia
- 8 4
-
2018-11-15 13:10
:)
Za to danie 1zł bym nie dał fajny obiad :)
- 8 6
-
2018-11-15 13:21
Rozumiem, że wielkość dań jest taka ze względu na menu degustacyjne? W normalnym menu porcję pozwolą zaspokoić głód bez potrzeby zamawiania 5 dań?
- 10 3
-
2018-11-15 13:22
(1)
Zgłodniałam.
- 8 2
-
2018-11-15 20:11
Też wyszedłbym głodny po tak skromnej kolacji.
- 9 1
-
2018-11-15 13:35
jeść czy oglądać ?
Kucharze mówia , że je się oczami
ale takiego w domu to bym nie chciał mieć .
Moze jednak tak ...złapałbym linię i zrzucił wagę .- 9 2
-
2018-11-15 14:48
Fasynujące połączenie dorsza z kaszanką i do tego ta koniczyna i dynia w occie.
Palce lizać.
Na przekąskę plaster wędliny na czipsie.- 16 2
-
2018-11-15 16:16
Wygląda pysznie
uwielbiam to, że menu zmieniają się sezonowo i można wypróbować nowych rzeczy. Zapowiada się bardzo smacznie
- 4 6
-
2018-11-15 20:44
Dodatkowy opis do zdjęć - dla laików lub dla uczących się polskiego
HASŁO:
1. WINO - a) butelka,kieliszek, palce; b) butelka, dłoń; c) karafka, kieliszki lub d) butelka i kieliszki
2. opis dania - a) talerz, zielenina, sos; b) talerze, palce i ściana; c) talerze, stół, masło i inne ...
3. goście - drzwi, sztućce, stół, obrus
4. kelner -definitywnie występuje wraz z butelką, ścianą i obrazem- 7 4
-
2018-11-16 01:02
Ewelina Pobłocka do dorsza z kaszanką ...
a to się rodzice ucieszą !
- 2 2
-
2018-11-16 07:40
Haffner stara się gonić konkurencję, ale dostał zadyszki (3)
... oj został daleko w tyle ... m zamiast z „może więcej” kojarzy się z: marny, miernym i mizernym!
- 5 7
-
2018-11-16 08:44
łatwiej krytykować niż konfrontować pseudo opiniotwórca
- 4 5
-
2018-11-16 11:16
(1)
W końcu kolacja komentowana, więc wystawiłem komentarz. Domyślam się, że krytyka boli
- 4 3
-
2018-11-17 00:26
Nie dla Ciebie komentowanie
- 1 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.