- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Premiera jesiennego menu w Hotelu Haffner
W środowy wieczór w restauracji Hotelu Haffner w Sopocie odbyła się sześciodaniowa kolacja komentowana, zatytułowana "M może więcej", będąca jednocześnie premierą nowej karty menu. Odpowiedzialni za jej przygotowanie byli szef kuchni Michał Zawierzeniec i mistrz cukiernictwa Michał Wiśniewski. Kolacji towarzyszył występ muzyczny Eweliny Pobłockiej.
Jesienne menu zaprezentowano na środowej premierze nowej karty restauracyjnej Hotelu Haffner. Za przygotowanie kolacji odpowiadał szef kuchni, Michał Zawierzeniec i mistrz cukiernictwa Michał Wiśniewski.
Pierwszy z nich jest związany z Hotelem Haffner od czternastu lat jako zastępca szefa kuchni. Uczestniczył wielokrotnie w konkursach kulinarnych, w wielu szkoleniach związanych z działalnością hotelarsko-gastronomiczną, odbył liczne staże w najlepszych restauracjach w Polsce. Natomiast drugi, Michał Wiśniewski, otrzymał tytuł Mistrza Polski Cukierników 2018 i na co dzień pracuje dla wspomnianego hotelu.
Przeczytaj także: Trwa w Trójmieście święto młodego wina
Sześciodaniowe menu degustacyjne przygotowano dla zaproszonych 25 gości. Kolację urozmaicił koncert muzyki na żywo w wykonaniu Eweliny Pobłockiej, która soulowymi utworami wprowadziła miły nastrój. Dodatkowo dania serwowane były w towarzystwie odpowiednio wyselekcjonowanych win, za których dobór odpowiedzialny był sommelier i kierownik restauracji w Hotelu Haffner, Przemysław Małek.
Środową kolację komentowaną rozpoczęła Paulina Marwińska, specjalistka do spraw marketingu i PR-u w Hotelu Haffner, która poprowadziła kolację. Przedstawiono kolejno szefów kuchni, którzy w kilku zdaniach opowiedzieli o swoich daniach. Gości powitał również sommelier, który w czasie trwania kolacji opowiadał o prezentowanych winach.
Na początek zaserwowano amuse-bouche - podwędzaną pierś z gęsi podano na chipsie gryczanym z żurawinową galaretką i musem jabłkowym. Danie nawiązywało do święta gęsiny odbywającego się w listopadzie. W restauracji znajduje się specjalnie skomponowane z tej okazji menu, dostępne do 9 grudnia.
Przeczytaj także: Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach
Przystawkę stanowił tatar z troci owinięty piklowanym ogórkiem z majonezem chilli, podany z ciepłym pieczywem i masłem czosnkowym, to pozycja w menu, która sprawdziłaby się również w wiosennej karcie. Wyważone włoskie wino, białe, przezroczyste Alturis Sauvignon Blanc 2017 podkreśliło smak delikatnego dania.
Zupa rybna na bazie bulionu z kilku gatunków ryb zaserwowana została z mlekiem kokosowym i imbirem oraz warzywami pokrojonymi w paski. Zaproponowano do niej klasyczny riesling: Karl Erbes Feinherb Riesling z 2017 roku.
Soczystą polędwicę z dorsza ułożono na czarnej soczewicy z kwaśną śmietaną i dodatkami: marynowaną dynią i porem. Do tego podano austriackie białe wino, Weingut Muller Gottschelle Reserve Gruner Veltliner 2016, powstające z dojrzałych krzewów, o wyraźnych nutach jabłka i skórki cytryny.
Jako danie główne goście otrzymali konfitowane udko z perliczki otoczone truflowym puree, karmelizowaną marchewką i jarmużem. Delikatne mięso z perliczki podkreślone zostało w taki sposób, że całość tworzyła klasyczne, ale bardzo dobrze skomponowane danie kuchni polskiej. Smak podkreśliło eleganckie wino z Piemontu o wyczuwalnych dojrzałych taninach: La Sorelle De Nicola Superiore Barbera z 2007 roku.
Kupaż czterech szczepów zamknięto w australijskim winie Tschida Auslase 2015, typowo deserowym trunku, który podano do ostatniej pozycji w menu. Była to autorska interpretacja Michała Wiśniewskiego na temat klasycznej szarlotki, która w tym wydaniu uległa dekonstrukcji: wszystkie jej składniki, czyli jabłko z marakują, kruszonka, migdały i lody orzechowe zostały nałożone oddzielnie. Całość nawiązywała do tradycyjnego smaku deseru w polskiej kuchni.
Kolacja była bardzo dobrze zorganizowana. Dania wydawane były sprawnie, każde z nich opisane zostało przez prowadzącą, podobnie jak serwowane przez sommeliera wina. Ponadto szefowie kuchni starali się na bieżąco rozmawiać z gośćmi o ich wrażeniach z degustacji.
Karta z jesiennym menu dostępna będzie w restauracji Hotelu Haffner od 20 listopada.
Sprawdź zbliżające się wydarzenia kulinarne w Trójmieście
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (46) 7 zablokowanych
-
2018-11-16 07:58
nie polecam nadużywać przy tym udku
- 2 2
-
2018-11-16 10:00
Witamy pracowników hotelu Haffner oddelegowanych do pisania opinii xD
Pisać, pisać bo premii świątecznej nie będzie.- 13 5
-
2018-11-16 17:42
nie byłam, bo zaproszono mnie na pizzę (1)
ale nie powiem - dania lekko i bardziej wykwintne.
Kiedyś chodziłam na jakieś kolacje w z takim menu, ale powiem szczerze - smak najlepszego dania zepsuje złe towarzystwo. I to jest wielki problem, bo idziesz do fajnej knajpki na może jakaś randeczkę albo coś w tym stylu, i albo trafi się jakiś totalny palant (dość często), albo przy stoliku obok siedzi jakiś nowobogacki z podniebieniem sępa i żartem PADa.
Przy płaceniu za rachunek - dotyczy męskiej części forum - już nie macie tęgich min, bo nie dość, ze mało i stosunkowo drogo, to jeszcze klimacik nie pasił...
Dlatego częściej przyjmuję zaproszenia na pizzę albo jeszcze lepiej kawę i mały trunek. Przynajmniej klimacik luźniejszy!- 4 2
-
2018-11-17 00:07
Też bym wolał pizzę. Zazdroszczę.
- 4 2
-
2018-11-16 23:15
Wina
oho widzę wina od Winersów... :-)
pozdrowienia dla Piotra- 2 0
-
2018-11-16 23:56
To jakieś żarty?
Kiedyś w Hafnerze menu było "fuzją kuchni europejskiej i polskiej" ale przynajmniej było coś do zjedzenia. Teraz została tylko fuzja.
- 9 3
-
2018-11-17 04:40
Rety. (1)
"Na zdjęciu widoczne danie główne: konfitowane udko z perliczki, rozmaryn, puree truflowe, demi glace, marchew karmelizowana"
Ta goła kość to jest danie główne?- 9 2
-
2018-11-17 08:59
To golonka z perliczki. Potem był schab i polędwica z dorsza!
- 5 0
-
2018-11-18 20:30
Czy ktos wie (1)
Co to za czerwony kwiatek na pierwszym zdjeciu i czy to sie je? ;)
- 4 0
-
2018-11-19 13:10
Tiul pszenny, je się
- 2 0
-
2018-11-18 20:38
Dorsz a la Winne Grono
Jeszcze wiosną mieli takie dodatki do dorsza w tej knajpie
- 2 0
-
2018-11-20 23:17
Gastro w Haff.
Tworzyl Stasiuk z Czarnym.
Czarny to najlepszy fachowiec w Polsce.
Moim zdaniem diament. Gdziekolwiek teraz pracuje szacun- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.