- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Premiera jesiennego menu w restauracji Eliksir
Restauracja Eliksir co dwa miesiące przedstawia nowe menu. Nowe, zainspirowane survivalem, zaprezentowano gościom podczas czwartkowej kolacji komentowanej. W wydarzeniu wzięło udział około 30 osób.
Niewiele jest restauracji w Trójmieście, które z taką regularnością zmieniają kartę dań. Dla właścicieli restauracji i koktajlbaru Eliksir stało się tradycją, że co dwa miesiące zmienia się całkowicie menu. Za autorskie dania odpowiedzialny jest szef kuchni i współwłaściciel tego obiektu, Paweł Wątor. Duety z daniami, dobierane zgodnie z zasadami tzw. food pairingu, stanowiły koktajle skomponowane przez Oskara Warężę, szefa baru. W trakcie kolacji podano siedem dań i sześć koktajli, które razem tworzą menu o nazwie "Survival". Ze względu na mieszane towarzystwo, kolację poprowadzono w dwóch językach: polskim i angielskim.
- Tematem przewodnim obecnej karty menu jest survival. Karta jest bardzo leśna, tajemnicza i bazuje na produktach jednoznacznie kojarzących się z lasem, biwakiem oraz właśnie survivalem. Sposób serwowania dań oraz koktajli również nawiązuje do tego tematu, stąd drewniane podstawki, dymne posmaki, mech oraz puszki konserwowe, w których serwowany jest jeden koktajl. Produkty jak zwykle są sezonowe - dlatego kartę zmieniamy tak często, aby właśnie bazować tylko i wyłącznie na sezonowych produktach - mówi Mateusz Trzeciak, współwłaściciel Eliksiru.
Degustację rozpoczął maleńki amuse-bouche z grasicą w roli głównej. Następnie podano zupę - consomme z szynki z czerwoną fasolą, oliwą z wędzonej papryki, majerankiem i gałką muszkatołową. Aromat zupie zapewnił kawałek palonego pora.
Bio jajo, czyli jajka w koszulce podane na sałacie z salsą z piklowanych warzyw, do tego borowiki, a wszystko wykończone musztardą gruboziarnistą. Jako dodatek podano ciepłe pieczywo i masło. Towarzyszył im koktajl o nazwie Stoczniowiec, skomponowany z whisky Chivas 12YO ze słodko-kwaśnym syropem na bazie piwa i chleba, aromatem z mezcalu, obsypany na wierzchu herbatą matcha.
Jako starter pojawił się marynowany w burakach filet z makreli z czerwoną piklowaną cebulą, dresingiem z chrzanu, kaparami i natką pietruszki. Nie walcz z naturą - to koktajlowa propozycja do tego dania. Multiwitaminowy shot na bazie siwuchy, ze słodko-kwaśnym syropem z jabłek z dodatkiem marchwi i granatów był bardzo orzeźwiającą propozycją.
Pozostaliśmy w nadmorskich klimatach i następny na stołach pojawił się ragout, czyli potrawka z owocami morza i smażonym filetem z łososia. Na talerzu znalazły się również gotowane w winie mule z sosem szafranowo-paprykowym z marynowaną papryką. Dopełnieniem była Czystość: rum Havana 3 Anos infuzowany winogronem, szampan G.H. Mumm, likier bergamotkowy Italicus, woda różana i mięta.
Wegańskim daniem tego wieczoru był pikantny krem z batatów z czarną fasolą, marchewką i świeżą kolendrą. Na wierzchu przygotowany był chips ryżowy oraz kmin rzymski. To dobra, mocno rozgrzewająca propozycja na chłodniejsze dni. Temperaturę podniósł dodatkowo Ogień, czyli koktajl, w którego skład wchodzą: Jameson Black Barrel, syrop z pieczonych jabłek z przyprawami i aromat gorczycy.
Daniem głównym był schab z dzika przygotowany metodą sous vide. Dodatkiem było puree z brokułów wymieszane z kaszą pęczak i szałwią. Przełamanie struktury zapewnił chrupiący chips z jarmużu. Co znajdziesz, to twoje - to nalewka dębowa na bazie whisky Chivas 12YO, syropu z miodu spadziowego i własnej produkcji polskich owoców w zalewie.
Podsumowaniem degustacyjnej kolacji był pyszny deser - karmelowo-waniliowy crème brûlée z dodatkiem liofilizowanej maliny i chrupiącego ciastka orzechowego. Dopełnieniem deseru był słodki koktajl - Stres twój wróg - na bazie tequili Olmeca Altos Reposado z masą kakaowo-śmietanową, z dodatkiem marchwi i melisy dla przełamania smaku.
Ciekawym elementem degustacji była lista potraw, na której każdy gość mógł oceniać poszczególne propozycje w skali 1-10. Organizatorzy zaznaczyli, że zależy im na poznaniu opinii gości, a ich sugestie zostaną wprowadzone w życie. Nowa karta "Survival" obowiązuje od 7 września.
Cena kolacji dla jednej osoby wyniosła 189 zł, w jej skład weszło siedem dań i sześć koktajli.
Sprawdź zbliżające się wydarzenia kulinarne
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (47) 7 zablokowanych
-
2018-09-07 09:04
Wszystko pięknie, ale gdzie obiad? (2)
- 64 12
-
2018-09-07 12:02
Wyższe sfery nie JEDZO obiadu!
- 23 1
-
2018-09-07 12:11
jak popstrykają fotki 'dań' na insta
komóreczkami za kasę tatusia to zjeść coś dobrego oraz sycącego do maca idą
- 19 3
-
2018-09-07 09:07
Makrela w burakach w sekcji De lux, czego to kucharz nie wymyśli! Czekam jedynie na wędzonego łabędzia z zawiązaną szyją podanego z płatkami szcz*wiu z nietaniego na kolejowym nasypie.
- 52 9
-
2018-09-07 09:49
Drogo i pusto tam (5)
- 48 8
-
2018-09-07 10:12
5 dan 99 zl (4)
Nigdzie taniej nie znajdziesz
- 5 15
-
2018-09-07 10:55
Myslalem ze beka (2)
Myślałem, że beka a naprawde 5 dań za tyle WTF?
- 6 0
-
2018-09-07 11:17
Dokładnie tak :)
5 za 99 a 7 chyba za 169
- 3 3
-
2018-09-07 15:10
WYstarczy trochę kreatywności
Bierzesz Matchboxy i masz 100zł za 5 Lamborghini.
A że za małe, żeby się do czegoś nadawały?
Nie wolno narzekać, bo wyjdziesz na chama...
Karawana toczy się dalej, frajerzy zostawiają hajs...- 9 2
-
2018-09-11 20:42
drogo po to żeby chamem nie śmierdziało
a teraz leć bo matka obierki wlewa do wiader na obiad
- 0 4
-
2018-09-07 10:20
Nie polecam! (1)
- 35 9
-
2018-09-07 11:14
Dzieki!
Wielkie dzieki. Dzieki Tobie teraz moje zycie bedzie lepsze!
- 9 5
-
2018-09-07 11:15
Zestaw w Macu powiększony jest poniżej 20 dych (2)
smaczne papu i tanie papu, a nie niesmaczne drogie coś czego tak naprawę nikt nie chce jeść.
- 19 35
-
2018-09-07 11:54
20 dych to 200 zł (1)
to nawet w takim Elixirze taniej, a przynajmniej coś dobrego można zjeść.
- 11 2
-
2018-09-07 11:58
taa na pewno coś dobrego
chyba żeby pochwalić się na instagramie, a po takim "posiłku" do maca coś zjeść :)
- 3 5
-
2018-09-07 11:18
Goście to klasa niepracująca (3)
z gatunku tata dał
- 52 12
-
2018-09-07 15:11
Komentujacy to boldupiace biedaki z gatunku chodzacych porazek (1)
jeszcze sobie swoja biede i przegryw racjonalizuja, ze jak kogos stac na obiad w restauracji to tata dal, a tata to pewnie zlodziej albo co gorsza prywaciarz xDDD
- 11 16
-
2018-09-07 16:53
Komentujący z gatunku "nie mogę zdzierżyć, jak człowiek władował pieniądze do Amber Gold i chodzi napuszony, mówiąc, że Ci, którzy tego nie zrobili nie mają pieniędzy i to jedyny powód"...
Obiad w restauracji - spoko. Płatna degustacja? Co to w ogóle jest? Mam płacić restauracji za ich reklamę?- 8 4
-
2018-09-09 00:37
jolka
no mi nic ani tata ani mama nie dali, a do bogatych też nie należę
dokonuję wyborów na co wydam i gdzie - to tak trudno zrozumieć?- 0 3
-
2018-09-07 11:25
Dziękuję, postoje...
Zdecydowanie wole iść do Pobitych Garów i zjeść coś konkretnego a nie minimalistyczne porcje za miliony monet...
- 43 12
-
2018-09-07 11:29
Super. Czekałem na nowe menu z utęsknieniem
To faktycznie headline news na główna strone portalu
- 28 5
-
2018-09-07 11:35
Leśne składiki z biwaku? (2)
Whisky 12 letnie, łosoś norweski, chips ryżowy... Biwak to są grzyby, raki, ryby z jeziora, kaczka ewentualnie... świat oszalał:)
- 48 3
-
2018-09-07 11:55
zależy od biwaku ;)
- 10 1
-
2018-09-08 10:53
Plus brokuły i bataty
Zero logiki
- 6 0
-
2018-09-07 12:20
Jesień idzie, będzie pusto - trzeba się promować!
- 18 6
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.