- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Premierowa kolacja w restauracji True
Steki, owoce morza i wino w jednym miejscu - to zestawienie przyciągnęło gości na kolację degustacyjną, która odbyła się w sobotni wieczór w restauracji True. W tym dniu oficjalnie otwarto restaurację, która mieści się na Wyspie Spichrzów. Zebrani goście mogli premierowo spróbować kilkunastu pozycji z menu.
Na Wyspie Spichrzów powstaje wiele nowych obiektów, które stopniowo zostają otwarte. Położenie restauracji sprawia, że z dużych okien pomieszczenia mamy widok na Motławę. Na dużej, przemyślanie zaprojektowanej przestrzeni znajdują się elementy nawiązujące do nadmorskiego klimatu, a w przeszklonych gablotach widoczne są reprezentacyjne produkty - kawałki wołowiny i okazałe owoce morza. Szefem kuchni w restauracji jest Rafał Kopicki.
Nowy wygląd budynków na Wyspie Spichrzów
W sobotni wieczór oficjalnie otwarto tę restaurację dla gości. Zaprezentowano również najciekawsze pozycje z autorskiego menu. Właściciele postawili na jakość i oryginalność produktów. Menu nie jest kwestią przypadku. W przemyślanym koncepcie połączono owoce morza, wołowinę i wino w jednym miejscu.
- Nasza restauracja jest miejscem przede wszystkim dla osób, które doceniają jakość produktów. Postanowiliśmy połączyć steki i owoce morza na jednym talerzu. Sprowadzamy steki z Argentyny, USA, Irlandii, gdyż nie bazujemy tylko na polskiej wołowinie. Owoce morza sprowadzamy z Portugalii i Hiszpanii, myślimy też o Norwegii i szukamy dostępu do owoców morza, którymi możemy zaskoczyć gości. Mogę już zdradzić, że planujemy Grand Opening w kwietniu, kiedy będzie gotowy także nasz ogródek - opowiadała Katarzyna Soltau, właścicielka restauracji.
Złożone z siedmiu dań menu degustacyjne zaskoczyło nie tylko różnorodnością smaków, ale również ilością serwowanych dań. Gości powitano koktajlem, do wyboru były: Seducing True na bazie prosecco i aperolu oraz Provocative True z ginem i Wermuthem w roli głównej.
Na dobry początek pojawiły się wykwintne przystawki: ostryga gillardeau, ceviche z dorsza skrei i tatar z łososia. Do tego podano cztery rodzaje pieczywa przygotowywanego na miejscu z dwoma rodzajami masła: z palonego masła i masła z oliwą.
Następnie zaserwowano polędwicę z wołowiny w trzech wariantach: tradycyjne carpaccio z majonezem ostrygowym, tatar z wołowiny ze stynkami (małe rybki) oraz marynowaną sezonowaną wołowinę.
Kolejno podano owoce morza, które obok wołowiny, stanowią główny punkt w karcie restauracji. Reprezentowały je: chrupiące kalmary z sosem aioli, pikantne krewetki tygrysie w białym winie i ośmiornice w stylu buzzara.
Marsylska zupa bouillabaisse, to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni prowansalskiej. To zupa rybna, przygotowywana z różnych gatunków ryb i owoców morza. W tym wydaniu, w intensywnym bulionie, znalazły się mule, krewetki, ośmiorniczki i dorsz skrei.
Dla oczyszczenia kubków smakowych podano sorbet malinowy z amarantusem i kruszonką.
Wydarzenia kulinarne w Trójmieście: degustacje
W daniu głównym powróciła wołowina w nieco innym wydaniu. Zaserwowano steki z trzech rodzajów polędwicy wołowej: pierwszy z odmiany wołowiny Black Angus w klasycznej oraz sezonowanej wersji polędwicy, a także polędwica z polskiej jałówki. Dodatek stanowiły grillowane warzywa.
Podsumowaniem okazałej kolacji był deser, a właściwie trzy małe desery. Ciastko migdałowe ze śliwkami podano w towarzystwie lodów cynamonowych z palonym masłem. Mus kokosowy skomponowano z nadzieniem z mango i marakui. Pojawił się także mus z gorzkiej czekolady połączony z biszkoptem waniliowym i kremem z espresso.
- Naszymi głównymi produktami są: wołowina, sezonowana wołowina i owoce morza - te niebanalne. Jedno z naszych popisowych dań, to tomahawk z homarem, który waży ponad dwa kilogramy. Oprócz tego można zamówić steka sezonowanego z największą krewetką jaka tylko istnieje. Zależy nam również, żeby ostrygi pojawiały się w kilku rodzajach. Dzisiejsza kolacja jest tak naprawdę przystawką tego wszystkiego, co można u nas spróbować, to małe porcje kilku wyselekcjonowanych dań głównych i deserów - mówił Rafał Kopicki, szef kuchni.
Koszt udziału w kolacji wynosił 220 zł od osoby.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (90) ponad 20 zablokowanych
-
2019-03-03 20:06
Opinia wyróżniona
Bardzo wyjątkowe miejsce (6)
Mieliśmy z mężem zaszczyt uczestniczenia w wyjątkowej kolacji degustacyjnej .Nic nie było przypadkowe piękne ciepłe wnętrze bez zadencia , przyjazna swobodna atmosfera , wyjątkowa profesjonalna obsługa , a przede wszystkim wyjątkowe smaki na takerzu .Wysekekcjonowane produkty z najwyższej półki idealnie wysmakowane i podane . Jestem niezmiernie dumna ze mamy tak wyjątkowe miejsce na mapie Trójmiasta. Idealny pomysł na wyjątkowy wieczor z pięknym widokiem w tle gratulacje !!!
- 3 34
-
2019-07-01 11:15
Kaskaderski marketing
Czytając tą pisana na zamówienie opinię w firmie z kolegami nie mogłem przestać się śmiać. Miałem wrażenie że mój kolega zmyśla treść tak żałosne i absurdalne są te wypociny.
komedia :D- 1 0
-
2019-03-06 08:42
kolejny marketing za darmowa kolacje
- 4 0
-
2019-03-04 15:21
Zaszczyt za 2 stówy od osoby...
- 5 0
-
2019-03-04 10:38
sołszjal medja nińdża ;)
- 6 0
-
2019-03-03 22:34
Już tu podobny komentarz jest tylko "zadencia" bez błędu napisane
Boże, że ludziom chce się tak oszukiwać
- 12 0
-
2019-03-03 20:41
Ok
Super
Cieszę się z tej obiektywnej opinii, ale popracuj nad interpunkcją bo to też jakaś wizytówka.- 13 1
-
2019-03-03 19:09
Opinia wyróżniona
Genialna kuchnia (1)
Wyjatokowo wysublimowane dania ktore dogodza podniebieniu kazdego wytrwawnego smakosza
Naprawde warto!- 2 21
-
2019-03-03 20:42
Tego uczą na zaocznym marketingu?
- 8 0
-
2019-03-03 19:04
Opinia wyróżniona
Szef Kuchnii (1)
Poznalem czlowieka osobiscie jak szefowal w Przyjaźni. Bardzo podobalo mi sie ze wychodzil pogadac do ludu! Razem z rodziną próbowaliśmy cale menu. Gość wybitny jak dla mnie ! Ciesze sie ze odnalazlem go w GD!
- 6 16
-
2019-03-03 20:42
Poteierdzam
Mi dał 5zl na dwa piwa z biedronki.
Czlowiek wielkiego formatu- 17 1
Wszystkie opinie
-
2019-03-03 10:30
(4)
Fajny filmik promocyjny maja na Facebooku. Są tacy realni i prawdziwi
- 6 27
-
2019-03-03 12:19
to ile zapłacili za wpis?
- 9 1
-
2019-03-03 22:40
Świetne zestawienie słów ...
Realni i prawdziwi
Hehehe
Idealna utrzymanka- 8 0
-
2019-03-05 23:18
Boczek i kaszanka vędzie
- 0 0
-
2019-03-05 23:23
Makaron i jaja ćwoki
- 0 0
-
2019-03-03 10:41
(1)
Ceny nie dla Polaków
- 45 12
-
2019-03-09 17:00
zależy jakich
ja jadam prawie zawsze na mieście, ale zdrowo bo płacę to mam jakość. Głównie frutti di mare sushi. Drogie wino to lubię. Idę dzisiaj na kolację z moją kobietą zobaczymy.
- 0 0
-
2019-03-03 10:58
True, wiem już gdzie nie pójdę! (12)
Byłam w Sopocie w knajpie gdzie szefował ten kucharz i było przeciętnie.
- 39 9
-
2019-03-03 11:41
Bo ta knajpa w Sopocie jest przeciętna (1)
ale to "zasługa" chciwych właścicieli a nie pracownikow.
- 13 3
-
2019-03-03 16:45
a gdzie robił?
można zobaczyć czy się zmieniło po jego odejściu i porównać...
- 5 0
-
2019-03-03 11:52
(6)
Ten komentarz niczego tu nie wnosi....Szkoda czasu!! Ale skoro uważasz,że czytelnicy powinni o tym wiedzieć,że taka szanowna persona nie stawi tam nogi to brawo! Następnym razem" STOP Hejt,Przemyśl swoją opinię" Wszystkiego dobrego i miłej niedzieli!
Super,że w końcu Wyspa Spichrzów odżyje!Powodzenia!- 1 17
-
2019-03-03 12:19
Popieram wypowiedź Lukrecji - też znam "gotowanie" tego pana i niestety szału nie ma :-( (5)
- 13 2
-
2019-03-03 13:10
(4)
No to cudownie!!!
- 0 10
-
2019-03-03 13:49
(3)
Cudownie!Bynajmniej jak sama nazwa wskazuje w TRUE bedzie sama prawda :)I będą gościli tam jedynie Goście, którzy znają się na prawdziwym "gotowaniu".
A wszystkim anonimowym autorom negatywnych opinii (nie tylko pod tym artykułem) życzę Więcej entuzjazmu i pozytywnej energii do świata i głównie do ludzi.- 1 14
-
2019-03-03 18:31
Ja nie jestem anonimowa, jestem znaną tu komentatorką
- 11 0
-
2019-03-04 09:47
Marta, co chcialas wyrazic uzywajac slowa "bynajmniej"? (1)
goscili goscie!?
do siwata i glownie ludzi?!
ps. wykorzystaj energie do myslenia , glownie logicznego:P- 2 1
-
2019-03-04 20:19
Oczywiście,dziękuje za Twoją uwagę i cenny komentarz , bardzo logiczny
- 0 1
-
2019-03-05 13:44
przeciętność?
Droga Lukrecjo ...chyba sama jesteś przeciętna skoro taki poziom reprezentujesz. Słabo ! A kucharz z Sopotu jest baaaaardzo ok . To on był w sopockiej restauracji od początku .Poszedł w miejsce gdzie będzie mieć o niebo lepiej.
- 1 3
-
2019-03-05 23:12
R (1)
Lukrecja ma rację. Obawiam sie przerostu formy nad treścią, zwlaszcza marketingowa. Wbrew temu co pokazuje film promocyjny, surf and turf to popularne polaczenie spotykane nawet w l'entre villes 737. Lukrecjo czekam na Twoje recenzję!
- 2 0
-
2019-03-06 03:08
„Nawet”??
Ludzie dajcie im szanse! Po co te porównania?? Znam ludzi ktorzy tam pracują i właśnie oni byli podstawą sukcesu nie jednej restauracji w 3miescie!! Mowa tu o menago A. i somm B.
Powodzenia :)- 2 1
-
2019-03-03 11:25
pewnie mało na talerzu a ceny kosmiczne (4)
- 42 6
-
2019-03-03 13:32
pewnie wolisz parówki z Biedronki i plujesz jadem dla samej zasady (2)
Ja najpierw spróbuję, a dopiero potem skomentuję. Bez żadnych "pewnie..."
- 3 22
-
2019-03-04 08:02
W biedronce są parówki i parówki.
Jak kupisz te droższe co mają odpowiednie składniki to spoko.
W knajpach podają też steki i steki .
W Pradze podawali niby argentyńskie a były gdzieś z Polski i z leżaków.- 5 0
-
2019-03-04 15:17
Parowki
Tez mozna odpowiednio podac
- 2 0
-
2019-03-04 09:50
absolutnie!
wylewalo sie z talerzy i wszystko bylo grais!
jeszcze kazali brac jedzenie do kieszeni i torebek, a placzcze wisialy blisko, bo robiono z nich tobolki na dodatkowe, darmowe, porcje.- 4 2
-
2019-03-03 12:55
Najlepsza restauracja w Trójmieście!!! (4)
Jadłam w True wyśmienite owoce morza z certyfikowanych ekologicznych upraw, rozpływające się w ustach mięso! Wszytko przepyszne! O tej restauracji mogę pisać tylko w samych superlatywach! True ma klasę! Piękne wnętrza, atmosfera swobodna. Wspaniali ludzie tworzą to wyjątkowe miejsce! Polecam wszystkim, którzy szukają najlepszej jakości steków i owoców morza. Nie ma takiego drugiego miejsca w Trójmieście!
- 14 63
-
2019-03-03 14:49
samo mieso, kto je mieso w XXi wieku??
- 9 8
-
2019-03-04 01:56
?
Owoce morza z ekologicznych UPRAW???
- 21 0
-
2019-03-04 14:10
A są steki z "leżaków"?
- 4 0
-
2019-03-06 08:37
Opinia wlascicieli.
buhahahahaha
- 5 0
-
2019-03-03 13:02
Lubię takie połączenie (1)
Surf&Turf bardzo lubimy to danie .
Owoce morza -wołowina i tequila
Dość drogie danie 48 zł ale pyszne . Najlepsze w pueblo Gdynia .
Mam nadzieje, że w True będzie równie dobrze smakowało i cena pozwoli na konsumpcje mieszkańcom .
Na pewno odwiedzimy- 10 23
-
2019-03-03 19:32
Płatny komentarz!!!!
- 10 1
-
2019-03-03 13:14
Wyspa spichrzow :) (1)
Czyli czyja to restauracja ?
- 9 5
-
2019-03-11 10:50
Odpowiadam
Spichrza
- 0 0
-
2019-03-03 13:16
Bezkonkurencyjni! Polecam! (1)
Restauracja stworzona z autentyczną pasją!! Najwyższej jakości owoce morza, świeże i podane w piękny sposób. Nie ma w trojmiescie miejsca, w którym dostaniecie tyle gatunków wołowiny! Na pewno będę regularnym gościem, polecam również świetne drinki! 10/10
- 10 36
-
2019-03-06 08:38
Kampania reklamowa trwa.....
buhahahaha
- 3 1
-
2019-03-03 13:28
Petarda! (1)
Miejsce eleganckie, ale bez zadęcia - raczej ciepłe i klimatyczne. Jedzenie super! Chyba nie mają schabowego, ale jeśli ktoś lubi morskie "robactwo" albo kawałek krowy, to miejsce warte polecenia. Z tego, co serwowali wczoraj, nic nie było złe albo przeciętne - wszystko dobre albo wyśmienite. Aż dziwne, bo w wielu innych miejscach w Gdańsku podają drogą karmę dla kur, bo przecież "jutro będą nowi turyści". A w tym Tru taka pozytywna niespodzianka. Dodatkowy plus za widok na Motławę.
- 11 40
-
2019-03-06 08:39
Kolejny znajomy wlascicieli...
Dobra opinia, tak zebynie bylo widac ze ustawiona.
- 2 0
-
2019-03-03 14:45
Zjawiskowo (2)
True prawdziwie zaskakuje smakiem i jakością. Nic nie działa tu na skróty, autentyczne mocne smaki. Esencjonalne owoce morza i mocna, męska wołowina. Ciężkie wino i sorbet malinowy. Prawdziwa uczta. Do odkrycia! Jestem bardzo ciekawa dalszych smaków.
- 6 34
-
2019-03-04 17:14
,,męska wołowina"???
WTF?
- 2 0
-
2019-03-06 08:39
za 88zl?
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.