- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Restauracja Mercato z Gdańska wygrała w konkursie Wine&Food Noble Night
Restauracja Mercato z gdańskiego hotelu Hilton zajęła pierwsze miejsce w trzech z czterech kategorii konkursu Wine&Food Noble Night, w tym główną nagrodę za całokształt osiągnięć, przyznawaną przez międzynarodowe jury.
Wine&Food Noble Night to konkurs, w którym biorą udział kucharze ze ściśle wyselekcjonowanych restauracji z całego kraju. Podczas uroczystej gali mają za zadanie zdobyć podniebienia gości przystawką, daniem głównym i deserem. Zwycięskie kuchnie otrzymują nagrody, promocję w mediach, a przede wszystkim prestiż i oficjalną rekomendację Noble Concierge, dzięki której znajdą się na liście sprawdzonych i polecanych miejsc.
W sobotę 22 września, podczas już piątej gali finałowej na warszawskim Służewcu, do konkursu stanęli szefowie kuchni 12 restauracji z całego kraju. Wszystkie zaprezentowały trzydaniowe menu złożone z przystawki, dania głównego i deseru. Na najlepsze danie głosowało prawie 1000 gości, w większości prestiżowych klientów Noble Banku. Wśród oceniających znajdowali się także polscy krytycy kulinarni, m.in. Maciej Nowak.
Dodatkową nagrodą wieczoru była ta za całokształt przygotowanej oferty, przyznawana przez jury składające się z międzynarodowych szefów kuchni, wśród których byli także kucharze nagrodzeni gwiazdką przez przewodnik kulinarny Michelin.
- Jury jednomyślnie zadecydowało o przyznaniu głównej nagrody naszej restauracji za całokształt kulinarnych dokonań wieczoru. Autorskie menu naszych szefów kuchni zyskało również największe uznanie blisko tysiąca gości obecnych na gali - cieszy się Monika Ugodowska, PR & marketing manager hotelu Hilton w Gdańsku.
Wśród wszystkich serwowanych tego wieczora dań, w kategorii przystawka i danie główne zwyciężyły dania podane przez szefów kuchni gdańskiego Hiltona - Adama Woźniaka i Pawła Wątor.
- Przystawka została wykonana z jaja zielononóżki w barollo z kurkami, bekonem i pianką hollandaise - opisuje Adam Woźniak, szef kuchni hotelu Hilton Gdańsk. - Z kolei jako danie główne zaproponowaliśmy zdekonstruowany boeuf strogonow - dodaje Paweł Wątor.
Konkursowe menu hotelu Hilton Gdańsk będzie dostępne w jesiennej karcie restauracji Mercato, której premiera planowana jest na 12 października.
Restauracja Amarylis z Krakowa
Biała Gęś Tradycyjna Polska z Warszawy
Restauracja Concept 13 z Warszawy
Flaming Restaurant z Warszawy
Goko Restauracja Japońska z Poznania
Restauracja India Curry z Warszawy
Restauracja Kaprys z Warszawy
Restauracja LA Bibliotheque z Giżycka
Restauracja L'arc Varsovie z Warszawy
Restauracja Locanda z Łodzi
Restauracja Mercato z Gdańska
Restauracja Rozbrat 20 z Warszawy
Miejsca
Zobacz także
Opinie (36) 7 zablokowanych
-
2012-09-24 14:54
Zaraz restauracje będą świecić pustkami (1)
jak nam zrobią 25 % vatu.
- 18 16
-
2012-09-27 21:12
spokojnie
co tam vat jak marża naiadkach wynosi sredni ookoło 600%
- 1 2
-
2012-09-24 17:50
pustkami? (6)
Myślę, że osoby, które stołują się w restauracjach o pewnym poziomie nie zwracają uwagi na to, czy to co jedzą ma 5, 8, 23, czy nawet i 30% VATu... Zapłacić 90 czy 120 złotych za steka - co za różnica? Poza tym nie oszukujmy się, ale kwotę na rachunku podbijają trunki, a nie posiłki!
- 37 8
-
2012-09-24 18:23
Dlatego zawsze do restauracji wnosze ze soba litr wody w plastikowej butelce i (1)
popijam jak nikt z obskugi nie widzi.
- 12 1
-
2012-10-13 17:45
polski burak
polski burak, idz ogarnij schabowego z kompotem
- 0 1
-
2012-09-24 21:35
90 a 120 to wielka różnica (2)
dla Ciebie nie? to nieźle szastasz pieniążkami. Rodziców? Czy od sponsora? Bo gdybyś sama zarobiła, to raczej byś tak nie napisała.
- 5 13
-
2012-09-25 10:45
dla mnie zadna roznica. Wydaje swoje zarobione...miesiecznie 20000 pln.
- 1 2
-
2012-09-27 19:01
Chyba kompletnie nie zrozumiałeś o co chodzi. Jeżeli stać cię na kupno dania za 90zl, to pewnie stać cię i na takie za 120, jeżeli 120zł to dla Ciebie dużo, to i 90zł będzie kwota nie do przekroczenia.
- 4 1
-
2012-10-13 17:44
zna temat
zna temat, zgadzam się z opinią. trunki, zwłaszcza wino to często 50% jak nie wiecej końcowej ceny!
- 0 0
-
2012-09-24 18:27
Gdansk ponad Warszwka to sie tylko liczy !!!! (1)
Najwazniesze ze wygrala restauracja z Gdanska ponad nadetymi bufonami z Warszawki - tak trzymac ! Co do do VAT'U to wogole nie ma to znaczenia dla klientow hoteli bo marze sa na poziomie 500% na jedzeniu a na kawie nawet 900 % ale uwierzcie mi ze klientom Hiltona to nie przeszkadza !
- 30 3
-
2012-09-25 10:37
w ogóle
- 1 1
-
2012-09-24 18:55
gratulacje (2)
Brawo do szefa kuchni Hotelu Hilton! tak trzymać ! moze teraz te cuda wprowadzić do karty !?
- 21 7
-
2012-09-28 11:37
gratulacje
Juz wprowadzil, sa tam od przedwczoraj, bylem jednym z pierwszych klientow i naprawde polecam !!!
- 1 1
-
2012-09-30 23:14
Zdekonstruowany boeuf Strogonow
wygląda jak puszka żarcia dla kotów.
- 3 1
-
2012-09-24 22:17
Brawo
Brawo Adaś i spółka tak trzymać !
- 13 6
-
2012-09-25 00:31
Śliczne dania (2)
Dania wyglądają przepięknie, gratulacje!!!
- 11 9
-
2012-09-26 07:44
Zwłaszcza na tym zdjęciu całego zastawionego stołu. (1)
Sztućców,talerzy,kieliszków na całym stole nastawiane jakby tam miało jeść 20 osób,a dania ledwo widać na tych dwóch paterkach+na trzeciej pieczywo.
Więcej tam otoczki niż jedzenia.
Normalny człowiek zje każde danie widelcem,nożem lub łyżką a nie jakieś cudowanie dla szpanu.- 4 1
-
2012-09-30 23:16
A to ty nie wiesz, że na tym polega snobizm?
- 1 0
-
2012-09-25 08:04
Nie jadam w restauracjach.I to nie ze względu na brak gotówki ale z dbałości o własne zdrowie. (1)
Jasne że są restauracje gdzie wszystko jest na "tip-top" ale to wyjątki i to bardzo drogie wyjątki.
W gastronomi obowiązuje zasada że nic się nie marnuje tak więc jedzenie tam to wielka loteria.- 13 5
-
2012-09-25 08:59
Z tymi drogimi wyjątkami to też różnie. Po obiedzie u Fukiera w Wawie dostałem po prostu s*****ki. Jedzenie fatalne.
- 7 0
-
2012-09-25 08:31
Pomyłka Jury konkursowego.... (2)
Kuchnia w Hiltonie jest jedną z najgorszych w Trójmieście.
AUTOPROMOCJA!!! Hilton wygrał w konkursie organizowanym przez sieć Hilton, Hilton wygrał w konkursie......itd,itp.- 17 17
-
2012-09-25 09:45
Wiemy, ze u Was w Grandzie kuchnia pada ale kto dolki kopie ten sam.....
- 7 7
-
2012-09-26 18:01
Sam jesteś pomyłka ;)
Zamiast się cieszyć że trójmiasto pojawia sie na mapie gastronimi i samemu wziąć się w garść i zacząć serwować dobre jedzenie to wymyślasz że Noble Bank ma coś wspólnego z Hiltonem i to franczyzą - lekko kometując głupek jesteś.
- 7 2
-
2012-09-25 09:55
Brawo! (2)
Restauracja super!. Hotel rewelacja! Lokalizacja Najlepsza! Taxi w Hotelu.... baz komentarza.....
- 7 11
-
2012-09-25 13:05
(1)
Co to jest Taxi w Hotelu?
- 6 2
-
2012-09-26 12:47
kiedys sie dowiesz.
- 1 1
-
2012-09-25 16:32
dekonstrukcja boefa (2)
a na obrazku nie wygląda na takiego
- 4 1
-
2012-09-27 19:04
(1)
Jeżeli skonstruowany boeuf przypomina gulasz, to jego dekonstrukcja będzie właśnie powrotem do składników w ich podstawowej formie. De facto, dekonstrukcja boefa jest równocześnie rekonstrukcją składników podstawowych.
- 1 1
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.