- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Ryby i owoce morza w nowych odsłonach - rozmowa z Kamilem Sadowskim
Gotuje dla ludzi i pije czarną kawę - zazwyczaj w pracy. Nie pamięta kiedy zaczął gotować - pamięta za to gdzie. Było to miejsce, w którym zaczynali gotować wszyscy wielcy kucharze - od najmłodszych lat pomagał w kuchni mamie i babci. Nie czyta się o nim w towarzyskich zakładkach kolorowych pism i nie spotyka na celebryckich after party. Kamil Sadowski - szef kuchni gdyńskiej restauracji Barracuda. Jako głównodowodzący w kuchni codziennie podejmuje starania, aby sprostać wymaganiom gości i przyrządzić dania, które będą przede wszystkim smakować.
Od lipca 2013 roku Barracuda posiada certyfikat TripAdvisor, będący dowodem uznania doskonałej obsługi gości. Portal turystyczny TripAdvisor stanowi największą społeczność turystyczną na świecie, skupiającą ponad 32 miliony użytkowników. Serwis zawiera ponad 100 milionów recenzji i opinii na temat hoteli, restauracji i miejsc wartych zobaczenia. Na podstawie opinii użytkowników, TripAdvisor przyznaje najlepszej restauracji "Certyfikat jakości", którym obecnie może pochwalić się właśnie restauracja Barracuda.
W sezonie letnim, każdego dnia, restauracja Barracuda obsługuje około 500 klientów. Bez zgranego zespołu nie byłoby to możliwe. Nie ma tam miejsca na kłótnie i obrażanie się. Ta praca wymaga działania zespołowego. W restauracji codziennie rano załoga przeprowadza rozmowy na temat dnia poprzedniego, aby wyłapać ewentualne niedociągnięcia i obmyślić plan ich eliminacji. Jest to również najlepszy moment, aby docenić czyjąś pracę.
- Poza pozytywnymi opiniami zdarzają się i te niepochlebne, które staramy się od razu omówić i uwzględnić w dalszej pracy - zarówno z punktu widzenia obsługi, jak również kuchni.
Kamil Sadowski został szefem kuchni Barracudy w bardzo młodym wieku, przy czym nie była to jego pierwsza tak poważna funkcja w zawodzie.
- Odkąd zacząłem pracować w Barracudzie karta dań została całkowicie zmieniona. Na początku właściciel patrzył na moje poczynania z pewną rezerwą i niepewnością, zadając szereg pytań odnośnie każdej z proponowanych zmian. Z czasem jednak całkowicie zaufał w ich słuszność i teraz ... są tego efekty. Obaj jesteśmy z tego stanu rzeczy bardzo zadowoleni - dodaje Kamil.
W karcie dań Barracudy znajdziemy między innymi zupy z warzyw sezonowych w nowych odsłonach oraz makarony, jednak królują w niej potrawy z ryb i owoców morza. Filet z dorsza w ziołowej panierce, pieczony halibut, grillowany łosoś lub pieczony pstrąg stanowią główne pozycje w karcie, oczywiście nie pomijając popisowego dania restauracji - półmisku Barracuda, przygotowywanego dla 3-4 osób. Ryba Barracuda podawana jest w całości, w akompaniamencie dorsza, łososia, pstrąga, halibuta, kalmarów i krewetkowych szaszłyków. Dla smakoszy tradycyjnej kuchni serwowane są również steki, przyrządzane z wołowiny najwyższej jakości.
Znakiem rozpoznawczym szefa kuchni są desery. To przy nich Kamil Sadowski spędza najwięcej czasu łącząc dotychczas znane smaki i wymyślając nowe. Opowiada o setkach prób, kiedy to smakował sernik tak długo, aż przypadł on do gustu całej załodze restauracji.
Jako miejsce docelowe w swojej gastronomicznej karierze szef kuchni dzisiaj wskazuje wprost - Restauracja Barracuda. To jego miejsce.
- Nie widzę siebie w pracy w innej kuchni lub z innym zespołem. Podjąłem kiedyś próbę pracy w innym miejscu, jednakże to doświadczenie jedynie umocniło mnie w przekonaniu, że nie ma na pomorskiej restauracyjnej mapie innego miejsca, w którym chciałbym pracować - przyznaje szef kuchni.
Restauracja Barracuda, poza spektakularną karta dań, zdobyła popularność również ze względu na swoje położenie. Widok na Zatokę Gdańską i port w Gdyni stawia tę restaurację na bezkonkurencyjnym miejscu. Niewiele jest w Trójmieście lokali, które mogą pochwalić się taką panoramą za oknem.
Miejsca
Opinie (21) ponad 10 zablokowanych
-
2013-08-14 12:41
Apetycznie to wygląda.
- 24 1
-
2013-08-14 12:47
A ja dziś paluszki rybne...
- 30 4
-
2013-08-14 12:59
Barracuda
świetna restauracja jedzenie b. dobre bywam często.
- 19 12
-
2013-08-14 13:07
Nie tylko jedzenie ale i obsługa - kelnerzy - na wysokim poziomie!
Brawo! Bardzo lubię tę restaurację!
- 22 7
-
2013-08-14 13:40
Na pewno się wybiorę wygląda apetycznie..... Podobno popularna w trójmieście.
- 19 4
-
2013-08-14 15:23
Zdjęcia zrobione z dużym (1)
przybliżeniem, pachnie malizną.
- 12 17
-
2013-08-14 15:50
no nie wiem, dla mnie to raczej kwestia jakości fotografii
- 5 5
-
2013-08-14 16:08
księgowy (7)
Ja rozumiem ze restauracja jest spoko, ale moze jakies ceny...
- 6 8
-
2013-08-14 16:33
(5)
Jest takie powiedzenie
Pytasz o cene znaczy Cie nie stac- 10 9
-
2013-08-14 17:25
co w tym dziwnego,że pyta o ceny bogaczu!! (3)
- 7 3
-
2013-08-14 17:40
http://www.barracuda.net.pl
- 3 0
-
2013-08-14 18:16
nie zrozumiałeś biedaku? PYTASZ O CENE ZNACZY CIE NIE STAĆ
- 0 7
-
2013-08-14 20:27
Nie jestem bogaczem ani nie pretenduje do tego tylko nie sprawdzam nigdy cen zanim pojde do restauracji bo po co? Okaze sie za drogo to odmowic mam sobie? Wyzej opisana restauracja ma same pozytywy widac wiec za jakosc sie placi.druga sprawa zeby utrzymac przy sobie taki dobry zespol , jednym z czynnikow bedzie wynagrodzenie dla nich wiec ceny nie moga byc porownywane do mcdonalda bez obrazy dla osob pracujacych tam.
- 3 5
-
2013-08-14 20:50
Nie do końca... mnie na pewno stać ale
nie mam w zwyczaju przepłacać po prostu, a mam porównanie z podobnymi restauracjami z innych miast nie tylko polskich...chyba nie lubisz jak ktoś z Ciebie robi frajera...
- 6 3
-
2013-08-15 15:56
tak trudno wejść na ich stronę internetową
której adres jest podany pod artykułem???
- 2 2
-
2013-08-14 16:40
Pytanie
Więcej liści niż ryby i brak najwazniejszej informacji ceny , ceny !
- 5 15
-
2013-08-14 18:59
Chłodnik z białych warzyw
średni, niewyraźny. Ratuje to, że jest zdrowy
- 9 8
-
2013-08-14 20:26
Po tym co tu widzialem to po zjedzeniu i pryknieciu dalej bylbym glodny jak przed.
- 9 7
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.