- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Smaki deluxe: lodowa ekstrawagancja
Czekolada z chilli, cytryna z bazylią, limonka z szałwią nie są zaskoczeniem dla smakoszy, ale uchodzą za rarytas. Na wyrafinowane lody i sorbety: rabarbarowe, chryzantemowe czy świerkowe można trafić w prestiżowych restauracjach, które prześcigają się w pomysłach, kusząc gości coraz większą ekstrawagancją smaków. W Trójmieście już wkrótce będzie można zjeść lody o smaku buraka, marchwi i szczawiu.
Do klasycznej czekolady, wanilii, truskawki, dołączyły nie tylko lody zabajone, miętowe czy pistacjowe ale cała gama owocowych sorbetów. Coraz częściej można spotkać wyrafinowane smaki jak sorbet z soku z zielonej pietruszki czy liścia laurowego a także granity, czyli bryły złożone z lodowych kryształków.
Cukiernicy i szefowie kuchni puszczając wodze fantazji w przygotowaniu słodkości przełamują stereotyp, że lody to nic innego jak zimny deser z bitą śmietaną suto okraszony polewą z czekolady.
Prawdziwą ucztę dla podniebienia w prestiżowej restauracji wieńczy wisienka na torcie, czyli porcja wykwintnego deseru. Latem jest nim najczęściej lodowy pucharek, ale nie w dosłownym tego słowa znaczeniu - lody serwowane są bowiem często na dużych talerzach.
Do niedawna lodowa strefa była słodka. Od pewnego czasu nabiera jednak nowego wymiaru: wytrawnego. W Warszawie można już posmakować lodów z oscypka czy łososia. Czy lodowa rewolucja dotarła także do Trójmiasta?
- Nie mieliśmy do tej pory w karcie lodów wytrawnych. Serwowaliśmy wprawdzie lody chrzanowe, ale jako dodatek do gęsiny. Mamy jednak dla naszych gości letnią niespodziankę. Od 4 sierpnia rusza w naszej restauracji festiwal lodów, podczas którego będzie można spróbować mniej standardowych smaków: czekoladowy z jałowcem, ale także lodów szczawiowych, marchewkowych i buraczanych. Każdy z gości będzie mógł skomponować sobie deser, dobierając dowolną liczbę gałek - zapowiada Adam Woźniak, szef restauracji Mercato w Hotelu Hilton Gdańsk.
- Wiadomo, że na rynku najlepiej sprzedaje się klasyka, ale warto eksperymentować. Lody można zrobić niemal z wszystkiego - śmieje się Adam Woźniak.
Mając na uwadze prawdziwie letnią aurę, sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście możemy spróbować ciekawych lodów i sorbetów.
Zainspirowani rozmową z szefem kuchni, zajrzeliśmy najpierw do Mercato, gdzie karta dań obfituje w lodowe słodkości i przedstawia się wybornie. Można tutaj posmakować lodów agrestowych, jagodowych z tymiankiem, chałwowych z nutą wanilii, czekoladowych z maliną i chili, a także sorbet brzoskwiniowy oraz ciasteczkowego potwora. Równie bogato prezentuje się karta w kawiarniach Dekera, w której figuruje około 30 różnych smaków. Naszą uwagę zwrócił sorbet arbuzowy, pomarańcza z pietruszką, truskawka z bazylią, czekolada ze świeżą miętą oraz lód o smaku mohito. W Restauracji Kubicki można posmakować sorbetu z soku z zielonej pietruszki, z kolei w Restauracji Metamorfoza lodów z korzenia pietruszki. W gdańskiej Metamorfozie królują lody rabarbarowe i adwokatowe, choć jeszcze niedawno furorę robiły lody z ... igieł świerku.
- Nasze lody to taka klasyczna linia, robimy je sami, dodając do esencji troszkę śmietany, żółtka i glukozę. Serwujemy je razem z owocami, czekoladą i biszkoptem. Swego czasu hitem były lody z igieł świerku, które przyrządzaliśmy techniką wakum. Świerk był próżniowo zamknięty w śmietanie, po to, by wyciągnąć smak. Lody infuzowane o smaku igliwia były dużą atrakcją w naszym menu - mówi Łukasz Toczek z gdańskiej Metamorfozy.
W Resturacji Filharmonia zapamiętaliśmy smak lodów z chryzantemy, których mieliśmy okazję spróbować podczas Nocy Restauracji w maju. Niestety obecnie nie znajdziemy ich w karcie, ale za to do wyboru jest kilka owocowych sorbetów i jeden nad wyraz oryginalny - z liścia laurowego.
- Lody chryzantemowe mieliśmy od jesieni do wiosny z racji dostępności kwiatów, które są sezonowe. Na upały, jakie zawitały do Trójmiasta proponujemy orzeźwiające sorbety z arbuza, melona, porzeczki, zielonego jabłka i liścia laurowego, którego smak intryguje naszych gości - mówi Mikołaj Gilecki, szef restauracji Filharmonia. - Każdy deser lodowy składa się z 5 gałek, elegancko podanych w asyście owoców i innych dodatków, na przykład fiołkowej galaretki - dodaje.
Fantazyjne słodkości znajdziemy też w gdyńskiej Sztuczce. Z klasycznych lodów szef kuchni Rafał Wałęsa proponuje kawowe (irish coffe) podawane z panna cottą o smaku gorzkiej herbaty earl grey oraz sorbety z mango, kokosa, maliny, porzeczki. Ciekawostką są lody buraczane z rurką wypełnioną musem z koziego sera i przeróżne granity: o smaku ogórka, dżinu z tonikiem czy maślanki. Granity stanowią jednak dodatek do potraw lub przegryzkę podawaną między daniem mięsnym i rybnym. W Gdyni warto też wstąpić do Maliki, by skosztować arabskiego Kadayif - ciastka pachnącego różą, przekładanego białym, delikatnym serkiem, podawanym z lodami różanymi własnej produkcji.
Gros restauracji z Trójmiasta ma swoje własne receptury na przygotowanie lodowych przysmaków. Cukiernicy uchylili rąbka tajemnicy.
- Lody w naszej restauracji przygotowujemy na bazie z kremu anglaise (żółtka, cukier, mleko, śmietana) która jest pasteryzowana do 83 stopni, następnie łączymy ją z wybranym składnikiem, np. chałwą czy pure owocowym. Całość chłodzimy do temp. 4 stopni, pozostawiając na co najmniej 4 godz., następnie mrozimy ją do -28 stopni i puszczamy w maszynie Paco Jet, która napowietrza całą masę. Jeśli chodzi o sorbety, to wybraną bazę, tj. pure owocowe lub płyn, który był poddany procesowi infuzji łączymy z 65-proc. syropem cukrowym. Całość odstawiamy na 4 godz. i - tak jak w przypadku lodów - mrozimy do -28 stopni i przepuszczamy przez maszynę - tłumaczy Patryk Szczepański, cukiernik z Mercato.
Największym atutem lodów podawanych w restauracjach jest nie tylko smak, ale ich skład.
- Nasze lody są naturalne, przyrządzamy je bez konserwantów, barwników, laktozy. To nasza własna produkcja na bazie świeżego mleka i śmietany, przy użyciu profesjonalnego sprzętu. Mamy też linię lodów dietetycznych, słodzonych stewią, które są prawie bezkaloryczną, bogatą w białko słodką przekąską - mówi Tomasz Deker, cukiernik, właściciel sieci luksusowych cukierni i kawiarni.
Jeśli chodzi o ceny lodowych deserów, to we wszystkich wspomnianych restauracjach kształtują się w okolicy 25 zł. U Maliki za deser z lodami różanymi zapłacimy 18 zł. Nieco inaczej będzie podczas festiwalu lodów w Mercato, gdzie cena deseru zależeć będzie od liczby gałek. Za jedną trzeba zapłacić 8 złotych.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (38) 8 zablokowanych
-
2014-07-30 12:10
(5)
Lody o smaku buraka i szczawiu? Ło matulu, niedługo o smaku trawy i siana będą :)
Wolę jednak tradycyjne smaki :)- 46 10
-
2014-07-30 12:31
i cebuli :) (2)
- 14 1
-
2014-07-30 13:19
wątróbkowe musiałyby być rewelacyjne.... (1)
w wersji z polewą czekoladową :)
- 10 0
-
2014-07-30 20:39
Z kolei śledzie w czekoladzie to ponoć częsta zachcianka ciężarnych. Może dla nich te lody? ;)
- 5 1
-
2014-07-31 22:43
co artykul o jedzeniu to MAlika. Kto promuje tak te pania? Nawet na otwarciu u Basi Ritz musiala byc widoczna.
- 2 2
-
2014-08-01 12:24
Te o smaku buraka - polecam, zaskakująco smaczne! Zresztą lody marchewkowe też są dobre. Warto spróbować, chociaż "lody o smaku buraka" brzmi ohydnie :)
- 4 3
-
2014-07-30 12:36
Podobno dobre lody rozpoznaje sie po tym czy sie '' roztopią '' i jak (3)
Dzisiejsze lody tzw. sklepowe jak pozostawicie poza lodowka na tzw. zwykly rozum powinny sie szybko roztopic a niestety jest inaczej . Owszem powstanie jakas tam ciepla masa lecz zbita i to pokazuje ile jest w nich cukru i chemii a co ciekawsze tej zbitej masy nieraz nawet ciepla woda nie rozpusci szybko. Tak wiec warto zaczac smakowac chocby takie proponowane w artykule naturalne wynalazki lodowe bo choc moze jest ich mniej na talezu i za wyzsza cene ale otrzymujemy lody dobrej jakosci i pewna gwarancje ze jest w nich normalne mleko a nie ciecz chemiczna . Zacznijmy bardziej cenic jakosc niz ilosc !
- 10 5
-
2014-07-30 13:27
Twój "zwykły rozum" zawodzi. (1)
Wg niego, najlepsze lody to zamrożona czysta woda. Po rozmrożeniu spełni oczekiwane kryteria, czyli będą rzadkie jak ...
Trzeba Ci wiedzieć znawco, że najbardziej tradycyjne z tradycyjnych lodów robi się z tłustego mleka i żółtek jaj. Jeśli opisywane lody mają smak, kolor i - może - jakąś zawartość a topią się "na wodę", to to jest dopiera cudo chemii spożywczej!- 4 1
-
2014-07-30 13:56
zle zrozumiales ! nie maja topic sie na tzw. wode '' lecz naturalnie sie rozpuszczac
zrob eksperyment i zalej lody sklepowe woda a zobaczysz ze powstanie zbity glut a nie mleko .Przeciez sami producenci mowia iz dodaja tyle chemi aby lody sie nie rozpuscily wiec moze ty nie masz pojecia ile jest w nich chemii. Oczywiscie ze jak napisales dobre lody sa z tlustego mleka etc ! wszystko sie zgadza i te wlasnie lody w trakcie ich zjadania naturalnie po trochu sie rozpuszczaja a kup sklepowy produkt to mozesz go nawet bez lodowki trzymac na sloncu :)
- 4 0
-
2014-08-04 11:36
kupuję Grycana i jakoś dziwnie szybko się roztapiają
już w opakowaniu pływają, tzn.jest roztopiona masa lodowa
to dobrze czy źle?- 0 0
-
2014-07-30 13:25
(2)
lody oparte na natutralnych składnikach bez laktozy z mleka i śmietany,to jak ta śmietana roślinna?bo zwierzeca ma laktoze i mleko tym bardziej
- 18 1
-
2014-07-30 13:59
to jest smietana wegetarianska uzyskana z drzew !
jak ty malo wiesz o tych smietanach !. Przeciez nawet mleko dzis nie jest od krowy tylko z hiper marketu ! Ech ludzie jak wy malo wiecie.
- 11 0
-
2014-07-31 14:54
"bez latozy" to teraz modne haslo
to se wpisali dla lansu. A co to oznacza, to ich nie obchodzi, wazne, zeby klient kupil
- 2 0
-
2014-07-30 14:09
(1)
Dokąd udać się na lody z odtłuszczonego mleka sojowego?
- 2 8
-
2014-07-30 15:30
do sklepu !
kupujesz mleko sojowe i zamrazasz w lodowce i masz lody :)
- 8 0
-
2014-07-30 14:21
arbuzowe
POLECAM jadłem przed chwilą, pychota
- 8 0
-
2014-07-30 14:35
jak byłem mały to kupywałem sobie gałkowe lody - tak ze trzy, cztery gałki i płaciłem tym co od mamy dostałem , czyli jakies (4)
1,00 - 1,50 zł a teraz 1 gałka lodów kosztuje od 2,5 do 4,80 zł! szok!
- 33 2
-
2014-07-30 15:28
to mama ci wtedy nie wytlumaczyla iz to 1,00 zl to bylo wtedy wiecej niz dzis 2,5 zl ?
czyli jestes nadal mały ! czas minal a ty pozostales dzieckiem :) . Tez dzis bierzesz pieniadze od mamy zamiast pracowac ?:)
- 8 13
-
2014-07-30 20:38
No to teraz starczyłoby ci na jedną gałkę i jadłbyś mniej.
- 2 2
-
2014-08-02 13:56
(1)
"kupywałem"
- 5 1
-
2014-08-05 10:28
No trochę szacunku, proszę!
Autor wpisu chyba wie lepiej czy kupował, czy kupywał.
- 2 0
-
2014-07-30 15:17
(1)
A ja wole lody kebabowe z czosnkową bitą śmietaną pychota:)
- 9 3
-
2014-07-30 18:10
a ja lubie lody o smaku dorsza i bita smietane o smaku ziemniakow
- 11 1
-
2014-07-30 15:35
Lody cebulowe
w restauracji Mulk.
- 2 2
-
2014-07-30 17:48
(1)
Bleeee.....
Wolę klasycznego Grycana i jego wspaniałe smaki!- 17 7
-
2014-07-31 22:39
tak....... z recepturą opartą na utwardzonych tłuszczach roślinnych....
- 2 6
-
2014-07-30 20:37
lody, lody (2)
Lody są smaczne, ale kaloryczne.
W Gdyńskiej Rivierze widziałam lody o smaku marihuany, ale pozostałam przy wierze, że to żart. Czy smaczny? Nie wiem.- 9 0
-
2014-07-31 19:59
w Rivierze poziom gastronomii sięga drugiego dna...
- 2 2
-
2014-08-01 19:47
hmm żaden żart
W Delicjach nie tylko w Rivierze pojawiają się czesto dziwne smaki. Były już konopie, Red Bull, wino, szampan, piwo i pewnie o wiele więcej ;)
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.