- 1 Co Tesla Cybertruck robiła w Trójmieście? (76 opinii)
- 2 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (14 opinii)
- 3 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Święto Konwalii po raz drugi w Gdańsku
Obchody francuskiego Święta Konwalii (fr. la fete du muguet) wpisały się na dobre w kalendarz wydarzeń restauracji Brasserie Verres en Veres w Gdańsku. Przed pierwszą niedzielą maja we Francji konwaliami zdobiono okna i drzwi domów oraz wręczano je osobom, które darzy się sympatią.
- Dzięki obchodom Święta Konwalii chcemy pokazać mieszkańcom Trójmiasta oraz turystom, że mamy w Gdańsku prawdziwą kuchnię francuską. Przyjezdni zazwyczaj szukają w okolicy smaków regionalnych i z nich znalezieniem raczej nie mają problemu, a my wychodzimy do nich z francuskimi daniami, które są również wyśmienite, a jednak znacznie mniej popularne. 1 maja to we Francji piękny i radosny dzień, postanowiliśmy zaczerpnąć z tej tradycji i bawić się również tutaj - opowiada Agnieszka Szmit, manager restauracji.
- Ze względu na specyficzny układ kwiatków na łodydze konwalia jest nazywana "drabiną do nieba", symbolizuje zatem również szczęście. Kwiat odkrył na nowo Christian Dior, który dzieciństwo spędził wśród kwiatów w ogrodzie marki. Jego pierwsza suknia została wykrojona właśnie w kształcie kwiatu konwalii. W późniejszym czasie ten motyw wielokrotnie przewijał się w świecie mody. Co więcej, Dior uwielbiał delikatne wino alzackie, którego można u nas dziś skosztować, choć normalnie jest ono sprzedawane na butelki - dodaje Agnieszka Szmit.
Obchody święta w Brasserie Verres en Vers rozpoczęły się w piątek o godz. 12. Przez kolejne sześć godzin, goście mogli próbować dań z nowej karty, słuchać muzyki na żywo i podziwiać... suknię wyszywaną konwaliami.
- Modelka przeszła w niej trzykrotnie po ul. Długiej. Odbył się u nas pokaz gotowania na żywo, podczas którego można było spróbować dań z naszej karty. Niektórzy pracownicy restauracji mówili dziś po francusku, co dodało obchodom wyjątkowego charakteru - relacjonuje Agnieszka Szmit.
Podczas live cooking można było zobaczyć, w jaki sposób i z jakich produktów powstają niektóre dania z nowej karty oraz na bieżąco ich smakować.
- Serwowaliśmy antrykot w dwóch wersjach, pasztet z wątróbki kaczej na kanapkach, grasicę z duszonym rabarbarem, sałatkę z młodych buraków z serem pleśniowym i orzechami macadamia, mus czekoladowy z chilli i różowym pieprzem. Z nowej karty szczególnie polecam pierś z kaczki z sosem gruszkowym, serową brioszką i karmelizowanymi owocami. Dania powstają u nas w oparciu o slow food i tradycyjne receptury, nie jestem fanem eksperymentowania w kuchni - zachwalał Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni restauracji.
1 maja to w Brasserie Verres en Vers nie tylko Święto Konwalii, ale również otwarcie sezonu tarasowego.
Mimo zmiennej pogody, frekwencja dopisała, a przechodnie byli żywo zainteresowani obchodami święta oraz wyśmienitą kuchnią restauracji. Szkoda, że wydarzenie celebrowane jest raz w roku, bo panująca na nim radosna atmosfera, udzieliła się każdemu.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Relacja z pierwszej edycji wydarzenia - Święto Konwalii, czyli Dior, radość i ślimaki
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (19) 3 zablokowane
-
2015-05-02 11:14
Chyba święto gerbery. Patrząc na wiązankę w ręku tej pani... (1)
Nie dało się skołować małego bukieciku żeby wszystko grało?
- 38 2
-
2015-05-03 13:44
ale konwalie też są... na głowie
- 2 1
-
2015-05-02 13:24
W którym kraju na świecie obchodzi się polskie święta?? POlska chyba jedyny, którą która obce stawia ponad swoimi. (3)
Zapytajcie się żabojadów czy lubią polską kuchnię i dlaczego nie obchodzą Polskich świąt u siebie w kraju!!
- 34 8
-
2015-05-02 13:30
Ze wszystkim się zgadzam, ale litości! Dlaczego piszesz przymiotniki z dużej litery??
"polskie święta", "polską kuchnię", "polskich świąt".
- 9 3
-
2015-05-04 10:39
to nie "wina" Francuzów, to nasze naśladownictwo ( ślepe?)
- 3 0
-
2015-05-07 15:07
W Chile jest "Dzień Polaka"
- 1 0
-
2015-05-02 18:48
Konwalie dopiero maja pączki. Święto konwalii powinno być w drugą niedzielę maja. Polskie święto konwalii.
- 18 0
-
2015-05-03 06:28
Designarski live cooking jest cool.
- 0 3
-
2015-05-03 14:13
(1)
Para w tle jakby z innego zdjęcia. Tutaj słonecznie i kolorowo, a kilka metrów dalej jesień w pełnym wydaniu.
- 2 0
-
2015-05-04 10:40
po prostu co chwilę padało 1 maja
- 0 0
-
2015-05-03 14:14
Artykuł sponsorowany? ;)))
- 9 1
-
2015-05-03 20:55
Bez sensu.
- 3 0
-
2015-05-04 09:37
O, Andrzej Juskowiak!
- 0 0
-
2015-05-04 12:15
Uwielbiam konwalie.
- 5 0
-
2015-05-04 13:48
Uwaga! (1)
Wszystkie części rośliny świeżej i wysuszonej są trujące, najbardziej kwiaty i liście. Woda, w której stały konwalie, jest również trująca. Może spowodować śmierć dziecka.
Także proszę być z nią ostrożnym...- 4 1
-
2015-05-05 10:10
Niestety, większość także kwiatów dnoczkowych jest trująca, mało kto o tym wie
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.