- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
Tomasz Deker zdradza swoje sekrety
Tomasz Deker, polski mistrz świata w cukiernictwie, zdradza swoje sekrety i przepisy na słodkie przysmaki. Sekrety te mają okazję poznać uczestnicy Trójmiejskich Warsztatów Kulinarnych odbywających się w gościnnych progach Hotelu Kuracyjnego w Gdyni.
Warsztaty to okazja do udoskonalenia swoich umiejętności bądź nauki od podstaw pod nadzorem mistrza. Podczas trzygodzinnych zmagań z przepisami na wszelkiego rodzaju słodkości, uczestnicy samodzielnie pieką różnego rodzaju ciasta, pralinki, babeczki, tarty oraz przygotowują pyszne desery. Bazują przy tym na najlepszej jakości produktach regionalnych.
- Założeniem Trójmiejskich Warsztatów Kulinarnych jest prezentacja specyficznych technik kulinarnych, odpowiednich trików cukierniczyh w radosnej atmosferze wsród pasjonatów. Pokazuję na nich jak wygląda temperowanie czekolady, tworzenie pralinek, trufli, jak zrobić serniki, tarty i inne desery. Wskazuję uczestnikom pewien kierunek, tak aby nasi goście po warsztatach mogli samemu przygotować te specjały w domu. Grupy są kameralne, maksymalnie 12 osób, dzięki temu mogę kontrolować i poświęcić czas każdemu - mówi Tomasz Deker.
Wielką popularnością cieszyły się warsztaty pod hasłem "Serniki i serniczki". W planie zajęć były cztery serowe specjały: sernik pomarańczowy na biszkoptowym spodzie, słynny sernik New Yorker, sernik czekoladowy oraz pascha.
- Podczas spotkania panowała bardzo mila atmosfera, a pan Tomasz czuwał nad naszymi wypiekami i podpowiadał co mamy robić. Przyznaję, że warsztaty zmieniły moje spojrzenie na temat serników, które do tej pory piekłam i degustowałam - powiedziała uczestniczka warsztatów Jolanta Bałachowska.
W czasie warsztatów, w oczekiwaniu na wypieki, można było się również zapoznać ze smakiem legendarnego i słynnego nie tylko w Trójmieście sernika cynamonowo - miodowego z cukierni Tomasza Dekera. Ten wypiek to prawdziwa wizytówka i znak rozpoznawczy mistrza.
- Niestety, przepis na sernik cynamonowo - miodowy nie został zdradzony, co mnie wcale nie dziwi. Tajemnicy takiego smaku strzeże się jak oka w głowie. Warsztaty były fantastyczne, polecam wszystkim chcącym miło spędzić czas i czegoś się przy okazji nauczyć. Tomasz Deker jest młodym, świetnie wykształconym cukiernikiem z pasją i chęcią zrobienia czegoś nowego. Lubię go od pierwszego wywiadu, jaki z nim przeczytałam i cieszę się, że w realu okazał się jeszcze bardziej charyzmatyczny i na poziomie - powiedziała Eliza Morawska, prowadząca jeden z najlepszych polskich blogów kulinarnych Blog White Plate.
Podczas kolejnych warsztatów Tomasz Deker wprowadził uczestników w tajemnice czekolady. Podglądanie mistrza przy pracy i samodzielne przygotowanie smacznych pralinek, trufli, tortów i sufletów było nie tylko nauką, ale i fantastyczną zabawą. Tomasz Deker zdradził również swoje przepisy na jesienne przysmaki z wykorzystaniem takich składników, jak jabłka, gruszki, jarzębina, pigwa, śliwki, maliny, jeżyna, rokitnik, czy jarzębina. A już 6 listopada odbędą się warsztaty pod hasłem "Smaki słonecznej Italii". Dowiemy się na nich, w jaki sposób wykorzystać włoskie produkty w tworzeniu fantazyjnych deserów.
Tomasz Deker zaczął swoją cukierniczą pasję w szwajcarskiej restauracji L'Amphitryon w Sant Genis Pouilly i włoskiej Venecia w Sztokholmie. Praktykował również w ośrodku szkoleniowym dla cukierników Profesional w Poznaniu, gdzie ukończył kurs rzeźby w czekoladzie w stylu angielskim oraz nowoczesnej dekoracji. Szkolił się w Belgijskiej Akademii czekolady Barry Callebaut w Wieze oraz w szkole Lenotre koło Paryża. Jako szef pracowni cukierniczej w sopockim Hotelu Haffner przez sześć lat tworzył jedne z najlepszych słodkości na trójmiejskim rynku. Stale udziela się w programach kulinarnych dla TVP2, w których prezentuje tajniki sztuki cukierniczej. Obecnie współtworzy nową ekskluzywną markę wyrobów cukierniczych i czekoladowych na polskim rynku, która wypełnia lukę pomiędzy masowymi wyrobami cukierniczymi, a importowanymi wyrobami czekoladowymi.
Zobacz także
Opinie (55) ponad 10 zablokowanych
-
2011-10-30 16:12
polecam!!
serdecznie polecam !!produkty bardzo oryginalne i smaczne a za dość wysoką ceną stoi przede wszystkim dobra jakość polecam wszelkiego rodzaju tarty: czekoladowa z malinami, cytrynowa, bananowa, porzeczkowa, toffi , pyszne tory i super pomysł z mini torcikami, pyszne serniki, szarlotki, desery tylko pogratulować pomysłowości i talentu mam nadzieję, że Pan Tomasz dalej będzie nas rozpieszczał swoimi słodkościami a warsztaty to super pomysł na podzielenie się swoim talentem z innymi i pokazanie że wypieki robione są z naturalnych produktów a nie tak jak piszą co niektórzy chemia pozdrawiam;-)
- 11 10
-
2011-10-30 16:46
uwielbiam czekolade!
Brałam udział w warsztatach i jestem bardzo zadowolona. Można się wiele nauczyć i poobjadać :) Polecam smakoszom.
- 8 4
-
2011-10-30 19:29
w zasadzie trzyma poziom całej branży. Oni wszysycy jakby z królewskiego nadania.
- 1 8
-
2011-10-30 20:23
Wszystkich "Życzliwych" pozdrawiam. Słodkości P. Dekera wyglądają b.dobrze i smakują wybornie. A warsztaty polecam wszystkim, którzy interesują się cukierniczą magią.
- 11 5
-
2011-10-30 21:58
Mmmm...Bezowy tort... (1)
Poezja!!!
- 9 3
-
2011-11-01 13:21
Bezowy tort jest lepszy u Sowy . Tort Dekera ma za twardą bezę . Niestety .
- 2 2
-
2011-10-30 22:23
(3)
PODSTAWA JEGO PRODUKTOW JEST SER MASCARPONE,KTORY JEST BAZA WE WSZYSTKICH JEGO TORTACH,WSZYSTKIE MAJA PODOBNY SMAK.MOIM ZDANIEM "SOWIE MOZE UMYC NOGI",A JEGO CENY SA SMIECHU WARTE(...).
- 3 17
-
2011-10-30 23:33
a`propos "sowa"
słyszałem , że sowa to fabryka a nie cukiernia. Żeby zaopatrzyć wszystkie swoje cukiernie, żeby to smakowało wmiarę przyzwoicie i wygładało świeżo - to ile oni muszą napchać do tych tortów konserwantów. PS. byłem u sowy w Ciechocinku , jak chcecie przypomnieć sobie stary PRLto nie omieszkajcie odwiedzić tamtejszego "kibelka"
- 5 4
-
2011-11-01 19:40
sowa to szit, sama chemia
- 7 5
-
2011-11-06 18:04
Wolę Sowę , bardziej wyrazisty smak tortów .
- 2 2
-
2011-10-30 22:53
słodkie i pożyteczne :-)
Jeśli się uczyć to od najlepszych. Osobiście uważam Pana Tomasza za wspaniałego artystę niestety większość wyrobów produkuje grono rzemieślników są lepsi i gorsi więc czasem można ciut gorzej trafić
- 9 4
-
2011-10-31 13:53
skoro Deker sam tego sernika ( cynomonowo-miodowego)nie wymyślił, tylko podprowadził pomysł to nie może zdradzać przepisu
- 2 10
-
2011-10-31 14:46
Sory ale ...
Byłem tak kiedyś, zapytałem, czy mogę coś kupić, okazało się, że średnio mogą coś sprzedać, ale ostatecznie za duża kasę kupiłem pare mafinek. Gorszych w zyciu nie jadłem, czestowałem wszystkich, nikt nie dał rady. Pozdrawiam przedsiębiorczą pania ktora sprzedala nam taki shit za cene złota
- 10 8
-
2011-10-31 14:58
Najlepsza cukiernia w Trójmieście!
A ja bardzo goraco polecam, trzymaja poziom jak nikt inny, uwielbiam sernik, tarte cytrynowa, truskawkowa, royal carmel, szarlotke i wiele innych. A kto nie chce niech nie kupuje i nie wypisuje glupot jak wyzej :)
- 5 7
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.