- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
Tomasz Deker zdradza swoje sekrety
Tomasz Deker, polski mistrz świata w cukiernictwie, zdradza swoje sekrety i przepisy na słodkie przysmaki. Sekrety te mają okazję poznać uczestnicy Trójmiejskich Warsztatów Kulinarnych odbywających się w gościnnych progach Hotelu Kuracyjnego w Gdyni.
Warsztaty to okazja do udoskonalenia swoich umiejętności bądź nauki od podstaw pod nadzorem mistrza. Podczas trzygodzinnych zmagań z przepisami na wszelkiego rodzaju słodkości, uczestnicy samodzielnie pieką różnego rodzaju ciasta, pralinki, babeczki, tarty oraz przygotowują pyszne desery. Bazują przy tym na najlepszej jakości produktach regionalnych.
- Założeniem Trójmiejskich Warsztatów Kulinarnych jest prezentacja specyficznych technik kulinarnych, odpowiednich trików cukierniczyh w radosnej atmosferze wsród pasjonatów. Pokazuję na nich jak wygląda temperowanie czekolady, tworzenie pralinek, trufli, jak zrobić serniki, tarty i inne desery. Wskazuję uczestnikom pewien kierunek, tak aby nasi goście po warsztatach mogli samemu przygotować te specjały w domu. Grupy są kameralne, maksymalnie 12 osób, dzięki temu mogę kontrolować i poświęcić czas każdemu - mówi Tomasz Deker.
Wielką popularnością cieszyły się warsztaty pod hasłem "Serniki i serniczki". W planie zajęć były cztery serowe specjały: sernik pomarańczowy na biszkoptowym spodzie, słynny sernik New Yorker, sernik czekoladowy oraz pascha.
- Podczas spotkania panowała bardzo mila atmosfera, a pan Tomasz czuwał nad naszymi wypiekami i podpowiadał co mamy robić. Przyznaję, że warsztaty zmieniły moje spojrzenie na temat serników, które do tej pory piekłam i degustowałam - powiedziała uczestniczka warsztatów Jolanta Bałachowska.
W czasie warsztatów, w oczekiwaniu na wypieki, można było się również zapoznać ze smakiem legendarnego i słynnego nie tylko w Trójmieście sernika cynamonowo - miodowego z cukierni Tomasza Dekera. Ten wypiek to prawdziwa wizytówka i znak rozpoznawczy mistrza.
- Niestety, przepis na sernik cynamonowo - miodowy nie został zdradzony, co mnie wcale nie dziwi. Tajemnicy takiego smaku strzeże się jak oka w głowie. Warsztaty były fantastyczne, polecam wszystkim chcącym miło spędzić czas i czegoś się przy okazji nauczyć. Tomasz Deker jest młodym, świetnie wykształconym cukiernikiem z pasją i chęcią zrobienia czegoś nowego. Lubię go od pierwszego wywiadu, jaki z nim przeczytałam i cieszę się, że w realu okazał się jeszcze bardziej charyzmatyczny i na poziomie - powiedziała Eliza Morawska, prowadząca jeden z najlepszych polskich blogów kulinarnych Blog White Plate.
Podczas kolejnych warsztatów Tomasz Deker wprowadził uczestników w tajemnice czekolady. Podglądanie mistrza przy pracy i samodzielne przygotowanie smacznych pralinek, trufli, tortów i sufletów było nie tylko nauką, ale i fantastyczną zabawą. Tomasz Deker zdradził również swoje przepisy na jesienne przysmaki z wykorzystaniem takich składników, jak jabłka, gruszki, jarzębina, pigwa, śliwki, maliny, jeżyna, rokitnik, czy jarzębina. A już 6 listopada odbędą się warsztaty pod hasłem "Smaki słonecznej Italii". Dowiemy się na nich, w jaki sposób wykorzystać włoskie produkty w tworzeniu fantazyjnych deserów.
Tomasz Deker zaczął swoją cukierniczą pasję w szwajcarskiej restauracji L'Amphitryon w Sant Genis Pouilly i włoskiej Venecia w Sztokholmie. Praktykował również w ośrodku szkoleniowym dla cukierników Profesional w Poznaniu, gdzie ukończył kurs rzeźby w czekoladzie w stylu angielskim oraz nowoczesnej dekoracji. Szkolił się w Belgijskiej Akademii czekolady Barry Callebaut w Wieze oraz w szkole Lenotre koło Paryża. Jako szef pracowni cukierniczej w sopockim Hotelu Haffner przez sześć lat tworzył jedne z najlepszych słodkości na trójmiejskim rynku. Stale udziela się w programach kulinarnych dla TVP2, w których prezentuje tajniki sztuki cukierniczej. Obecnie współtworzy nową ekskluzywną markę wyrobów cukierniczych i czekoladowych na polskim rynku, która wypełnia lukę pomiędzy masowymi wyrobami cukierniczymi, a importowanymi wyrobami czekoladowymi.
Zobacz także
Opinie (55) ponad 10 zablokowanych
-
2011-11-01 13:25
Szkoda , że ich nowa cukiernia przy Locie sprzedaje stare ciastka . Trafiłam już dwa razy . Słaby wybór porównując cukiernię w Galerii Bałtyckiej .
- 8 6
-
2011-11-01 21:47
i tak gorsze od domowych wypieków
nie ma tego naturalnego smaku. pachnie cukiernią-
- 3 10
-
2011-11-03 00:13
!
UWIELBIAM WSZYSTKIE WYROBY ale ostatnio muszę uważać na linię..
- 2 1
-
2011-11-06 23:14
to tylko reklama przedsiębiorcy a nie mistrza.
Kiedy ten Pan zdobył mistrzostwo i jakiej dziedzinie cukiernictwa? Obecnie cukiernictwo to sproszkowana słodka pasza dla ludzi, troszkę lepiej podana niż prosiakowi. Oczywisty brak informacji o użytych barwnikach, utleniaczach, polepszaczach. Robią tak wszyscy, ale "Mistrz Jest Jeden"
- 6 3
-
2011-11-07 10:02
pychotaa
jak dla mnie to guru slodkosci ! nigdzie w trojmiescie nie zjecie lepszych ciast i deserow ! wszystkie inne cukiernie moga sie umywać !!!
- 4 3
-
2011-11-08 07:11
Drogo! (1)
i bez szału. Te zachwyty to chyba pisza znajomi i pracownicy z przymusu...
- 4 4
-
2011-11-23 19:21
nikt nikogo nie zmusza do jedzenia jego ciast. dla ciebie za drogo ? ojj bardzo mi przykro! to kupuj w supermarketach.
- 2 0
-
2011-11-10 11:23
względnie
wyroby owszem smaczne ale bardzo drogie.no i sprawa bardzo subiektywna, kolory wyrobów i sposób podania (lady chłodnicze) jak dla mnie jakies takie klubowe i nieapetyczne
- 3 3
-
2011-11-21 16:14
super warsztaty
warsztaty sa genialne. uczestniczylam w warsztatach na temat czekolady w ciastach i deserach! polecam wszystkim! swietna atmosfera, organizacja, pyszne ciasta ktore robilismy, no i Pan Tomasz to dla mnie Mistrz ! A wyzej to chyba sami zazdrosnicy albo konkurencja! Byłam widzialam, polecam
- 3 0
-
2011-12-01 12:24
Opinia zwykłego Cukrzyka. (1)
Proszę Państwa jako diabetyk nie mogę korzystać z słodyczy tak jak inni. Ubolewam i to bardzo z tego powodu jednak bardziej ubolewam nad tym iż nikt w tym mieście nie potrafi docenić ani pogratulować że ktoś podjął wyzwanie i otworzył własną firmę i w ciągu dwóch lat jest bardzo znaną cukiernią w mieście. Rozumiem że zazdrosna i zawistna konkurencja najchętniej wbije mu nóż w plecy, dosypie soli, przesłodzi serniki oczerni warsztaty. Po prostu tacy jesteśmy POLACY. Dlatego ubolewam bo tak samo nas widzą ludzie z zagranicy...
- 4 0
-
2012-01-14 06:12
pracowałem kiedyś u P.Dekera....
produkty pyszne i fantastyczne, ale zawsze jest jakieś ale, a tutaj jest cholernie dużo chemi... szkoda!
ale wygląd fantastyczny i smak tego nie da się ukryć !- 0 0
-
2013-02-15 15:10
WARSZTATY-PYTANIE
Czy jest ktoś kto mógłby mi przybliżyć jak te warsztaty wyglądają? Oczywiście ktoś kto w nich uczestniczył:P i czy cena jest tego warta?
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.