- 1 Co Tesla Cybertruck robiła w Trójmieście? (73 opinie)
- 2 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (14 opinii)
- 3 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Wieczór z winami chilijskimi. Owoce tropikalne, pieprz czy śliwki?
Piątkowy wieczór zorganizowany w podziemiach sopockiej Rotundy przez Vinoteque Sopot oraz sommeliera Martina Durana tym razem był dedykowany winom z Chile. Goście udali się w kulinarną podróż, w której pierwsze skrzypce grały intensywne nuty owoców tropikalnych, pieprzu, śliwek, czarnych trufli, a nawet tabasco. Które wino najbardziej smakowało koneserom?
Zgromadzeni w historycznej Rotundzie goście mieli okazję zgłębienia tajników związanych z uprawą winorośli w Chile. Sommelier Martin Duran, który jest ambasadorem firmy Concha Y Toro na Amerykę Północną, Europę i Bliski Wschód, komentował wszystkie degustowane tego wieczoru wina. Jego wypowiedzi tłumaczył Jakub Durbacz. Degustację rozpoczął Krzysztof Lica, dyrektor regionalny na Polskę północną Piwnicy Wybornych Win.
Próbowano sześć rodzajów win: dwa białe i cztery czerwone. Jako pierwsze degustowano Terrunyo (Sauvignon Blanc) o mocnej, kwiatowo-cytrynowej nucie, rześkie i jednocześnie eleganckie. Martin Duran zarekomendował to wino jako doskonałe uzupełnienie dań z ostrygami, homarem czy też krabem królewskim.
Drugim winem (białym) było Marque De Casa Concha (Chardonnay), w którego bukiecie wyczuwalne były pomarańcze, cytryna, ananas, mango, karmel, rumianek i jaśmin. To wino idealnie pasuje do łososia, tuńczyka, grzybowego risotto i ragout z królika. Jego orzeźwiający smak przypadł do gustu głównie paniom.
- Zawsze się skłaniałam ku Carmenere, ale dziś Marces De Casa Concha okazał się delikatniejszy niż Terrunyo i zdecydowanie bardziej mi smakował - komentowała Violetta Żentarska z Piwnicy Wybornych Win.
Kolejne wino - czerwone - to Marques De Casa Concha (Carmenere), powstałe ze złożonego szczepu winogron. Wyczuwalne nuty to czarna porzeczka, jeżyny, jagody, aromat szparagów, karczochów oraz czarnego pieprzu.
- To wino pasowałoby do mięsa, serów pleśniowych i doskonale przełamałoby ich smak. Dla mnie było wprost idealne - mówiła uczestniczka degustacji, Magdalena Gagaryn.
Następnym winem było wyraziste Terrunyo (Carmenere), które idealnie współgra z dziczyzną, confitem z kaczki, indykiem, kurczakiem oraz czekoladą. Ta pozycja nie każdemu przypadła do gustu. - W moim odczuciu to wino było niedojrzałe, zbyt świeże, wciąż pracowało - skomentował obecny na spotkaniu Jan Kowalski.
Ostatnim winem było Don Melchor (Cabernet Sauvignon), uważane za najlepsze Cabernet w Chile. Charakteryzowało się nutą czarnych trufli i kawy mocca. W okolicach winnic, gdzie powstaje Don Melchor, rośnie eukaliptus, którego aromat jest odczuwalny w bukiecie. To wino pasuje do wołowiny po burgundzku, delikatnych serów i kurczaka.
Degustacja komentowana była doskonałą okazją nie tylko dla przeżycia intensywnych doznań kulinarnych i spotkania w przemiłym gronie koneserów trunku, ale również wzbogacenia wiedzy z zakresu uprawy i produkcji win w Chile.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (28) 10 zablokowanych
-
2013-10-12 15:58
Nova Kasa albo Casa Nova
Chile tak ale tylko jedno
- 0 0
-
2013-10-12 16:51
Snobizm w polskim wydaniu (1)
Goście dostaną zwykłego sikacza, zrobią mądre miny, będą udawać że się znają na winach. Każdy ma swój sposób na zagłuszenie frustracji . Światowcy z Koziej Wólki.
- 6 5
-
2013-10-13 22:56
A Ty skąd wiesz?
Oj, frustracie, nie stać Cię na takie wina, pijasz tylko czystą-ojczystą, to po co w ogóle zabierasz głos?
- 1 1
-
2013-10-13 00:10
Sama chemia. (1)
Wina z Chile charakteryzuje,z wyjatkiem kilku doslownie producentow, masowa produkcja ktorzy naduzwaja siarki i innych chemicznych dodatkow.Poza tym sa nudne przez to sa nudne i przewidywalne.No ale jesli masom smakuja to OK.JA w kazdym razie tego nie ruszam.Wole zdecydowanie wina z Francji lub Wloch sa duzo bardziej ciekawe i ambitne.Oczywiscie nie wszystkie ale duzo wiecej niz tych z nowego swiata.
- 2 3
-
2013-10-14 13:07
To teraz gdzieś nie dodają siarki?
Rozumiem że mówimy o winach poniżej 100 zł? Czy mówisz o winach domowej produkcji?
- 1 0
-
2013-10-13 13:26
Magdalena Gagaryn?
goscie byli z Kaliningradu? rodzina Gagarina?
- 3 1
-
2013-10-13 22:30
nawet Jan Kowalski był
na degustacji :-)
- 0 1
-
2013-10-14 10:01
Dobre, wina, ciekawi ludzie
Trójmiasto góruje, jeżeli chodzi o poziom degustacji. Oczywiście poza kilokoma wyjątkami można trafić na ciekawy wykład i spróbować dobrych win.
- 0 0
-
2013-10-17 11:07
Pytanie do znawców!
Jakie wino proponujecie do kolacji we dwoje z kaszanką w roli dania głównego?
- 1 1
-
2013-10-17 12:39
Faceci zacznijcie o siebie dbać!!!
Panowie ze zdjęć nieapetyczni i z nadwagą. Widać , że sobie dogadzają niezdrowym jedzeniem, nie ćwiczą. Zamiast pić wyjdźcie dotlenić te szare twarze na spacer. Ubiór pozostawiam bez komentarza.
- 2 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.