- 1 Nowe świadczenia dla rodziców od października (128 opinii)
- 2 Ile kosztuje wyprawka szkolna 2024/2025? (115 opinii)
- 3 Mnóstwo atrakcji na rodzinny weekend (5 opinii)
- 4 Czytelnik: Trzy problemy w Majalandzie (224 opinie)
- 5 Pijany ojciec z dwójką dzieci na placu zabaw (182 opinie)
- 6 Ciąża. Jak zachować płodność po leczeniu onkologicznym? (22 opinie)
Dieta ciężarnej. Obalamy najpopularniejsze mity
Właściwe odżywianie kobiety w ciąży wpływa na prawidłowy przebieg ciąży oraz rozwój dziecka. Ciężarne powinny jeść dla dwojga, ale nie za dwoje, jak kiedyś mawiano. Jakie jeszcze rekomendacje dotyczące odżywiania w tym wyjątkowym dla kobiety czasie nie mają już nic wspólnego z aktualnymi wytycznymi? Obalamy mity.
- Jeśli mamy taką możliwość, to już przed zajściem w ciążę warto zmienić swoje nawyki żywieniowe i wyeliminować z diety składniki, które nie są zalecane ciąży - mówi lek. Katarzyna Hytry, ginekolog z przychodni Medyczna Gdynia.
Oprócz kontroli jakości i liczby posiłków kobiety ciężarne powinny stosować właściwą suplementację rekomendowanych przez lekarza witamin i minerałów. Prawidłowe żywienie zmniejsza ryzyko powikłań, w tym poronienia, przedwczesnego poronienia, niskiej wagi urodzeniowej, makrosomii płodu, ale także komplikacji wynikających z niedostarczenia płodowi odpowiednich minerałów i witamin.
Ciążowe mity: 1. "Za mało jesz. Trzeba jeść za dwoje"
- Jak chyba każda przyszła mama chcę dla swojego dziecka jak najlepiej i dbam o to, co jem i w jakich ilościach. Ale mam już dość komentarzy, że jem za mało, bo powinnam jeść za dwoje. Sytuacji nie poprawia fakt, że mam niezbyt widoczny ciążowy brzuch i już słyszałam, że to na pewno wina tego, że odchudzam się w ciąży - narzeka nasza czytelniczka Kasia.
W diecie ciężarnych największe znaczenie ma jakość, a nie liczba spożywanych posiłków. Posiłki lepiej jeść częściej, co trzy lub cztery godziny, ale w mniejszych ilościach.
- W czasie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na energię, podstawowe składniki odżywcze oraz witaminy i składniki mineralne. Podczas pierwszych tygodni ciąży wzrost zapotrzebowania na energię jest niewielki, ale zwiększa się pod koniec I trymestru. Od II trymestru zapotrzebowanie na energię zwiększa się o ok. 285 kcal, w trzecim III o ok. 475 kcal w porównaniu z zapotrzebowaniem sprzed ciąży - wyjaśnia lek. Katarzyna Hytry.
Oznacza to, że nie ma potrzeby jedzenia podwójnie, a już jeden posiłek pokryje dodatkowe zapotrzebowanie na energię.
2. "W ciąży nie można pić kawy"
O ile w ciąży bezwzględnie nie należy palić papierosów, pić alkoholu oraz napojów energetycznych, ponieważ sprzyjają powstawaniu wad płodu, to według aktualnych wytycznych dopuszczalne jest spożycie 300 mg/dobę kofeiny, czyli 1-2 filiżanki kawy dziennie. Nie jest więc prawdą, że kofeina jest niedopuszczalna w diecie ciężarnej. Można też zwykłą kawę zamienić na kawę bezkofeinową.
- W pierwszej ciąży nie mogłam patrzeć na kawę, ale w drugiej nie byłam w stanie oprzeć się smakowi kawy. Wiedziałam, że filiżanka nie zaszkodzi dziecku, ale ile komentarzy się nasłuchałam, to nawet trudno powtórzyć - opowiada nasza czytelniczka Monika.
Jednocześnie pamiętajmy, że w ciąży bardzo ważne jest prawidłowe nawodnienie. Należy przyjmować średnio od 2 do 2,5 l płynów na dobę, najlepiej niskozmineralizowanej, niegazowanej wody.
3. "Kobiety ciężarne nie powinny być na diecie wegetariańskiej"
Zapotrzebowanie na białko w okresie ciąży zwiększa się w stosunku do okresu przed ciążą. Jego dzienne spożycie powinno wynosić średnio 54-96 g w zależności od wieku, masy ciała kobiety ciężarnej i jej aktywności fizycznej.
- W diecie kobiet ciężarnych powinny przeważać białka pochodzenia zwierzęcego. Źródłem białka jest mleko i jego przetwory, mięso, w tym mięso drobiu i ryb, oraz jaja. Produkty pochodzenia roślinnego, takie jak rośliny strączkowe, powinny stanowić uzupełnienie puli białka w diecie kobiet ciężarnych. Potrawy z ryb powinny być spożywane raz lub dwa razy w tygodniu - przyznaje Katarzyna Hytry.
Jak każda dieta eliminacyjna może nieść ryzyko niedoborów, jednak dzięki właściwemu skomponowaniu jadłospisu i ustaleniu suplementacji można nie dopuścić do negatywnych skutków stosowania diety wegetariańskiej. Gdy kobieta spodziewająca się dziecka nie spożywa mięsa, powinna być w stałym kontakcie z lekarzem i dietetykiem, by kontrolować ewentualne niedobory, ale przy stosowaniu suplementacji i odpowiedniemu żywieniu nie ma konieczności włączania do diety mięsa na okres ciąży.
Ciąża to nie choroba, ale warto na siebie uważać
Ciążowe fakty. Jakie produkty są zabronione?
Kobiety ciężarne powinny wykluczyć z diety produkty, których spożywanie grozi zatruciem lub zakażeniem drobnoustrojami, w tym: niepasteryzowane mleko i produkty mleczne, surowe, niedogotowane, niedopieczone mięso, surowe ryby i owoce morza, surowe jaja i produkty jajeczne, niepasteryzowane soki owocowe i warzywne, a także kiełki, które mogą być wyhodowane ze skażonych mikrobiologicznie ziaren.
- W diecie kobiet ciężarnych należy unikać nadmiernej ilości soli oraz ostrych przypraw, takich jak ostra papryka czy pieprz cayenne. Tłuszcze powinny stanowić ok. 30-35 proc. energii, ale kwasy tłuszczowe nasycone powinny dostarczać nie więcej niż 10 proc. energii, a spożycie cholesterolu nie powinno przekraczać 300 mg/dobę - dodaje Katarzyna Hytry.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2024-05-28 08:42
Najpopularniejszy mit to jest, że ciężarna może wszystko to co do tej pory i jeść i ćwiczyć itd itp. Zazwyczaj można - ale nie zawsze.
- 5 2
-
2024-05-28 20:15
Czyli mogą być na diecie wege
Ale pod kontrolą lekarza i zażywając suplementy? To ja w takim razie mogę być na głodówce na tych samych zasadach - 4000 kalorii będę miał z suplementów :)
Jeśli jakaś dieta wymaga suplementów to jest to zła dieta i należy ją jak najszybciej zastąpić dobrą.- 4 2
-
2024-05-28 12:55
Niepasteryzowane soki owocowe i warzywne czyli nawet takie, które sobie zrobi sama w domu?
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.