- 1 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (179 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 3 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 4 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 5 Craft Beer Fiesta: święto miłośników piwa (124 opinie)
Obiad na świeżym powietrzu w Trójmieście. Te miejsca was zachwycą
Chłodne dni powoli zostawiamy za sobą, a wiosna zaczyna pokazywać swoje świeże kolory. Dobrą pogodę celebrować można na wiele sposobów, a jednym z nich jest długi spacer, a następnie smaczny obiad, również na świeżym powietrzu. W Trójmieście nie brakuje restauracji z ogródkami gastronomicznymi, a kilka z nich ma wyjątkową lokalizację lub klimat.
Restauracja Nowosopocka
To miejsce, do którego można pójść prosto z plaży lub przejażdżki rowerowej nadmorskim szlakiem. Restauracja Nowosopocka znajduje się w odrestaurowanym zabytkowym budynku hotelu Eureka, przy wejściu na plażę w Sopocie nr 32. Karta składa się z lekkich przystawek, przez konkretne dania główne, aż po apetyczne desery. Do restauracji przylega rozległy ogródek wśród zieleni.
W karcie są różnorodne dania, znajdziemy między innymi tatar, halibuta smażonego na maśle, dorsza w tempurze, golonkę, żeberka w sosie BBQ, stek bavette, burger i makarony. Wśród deserów są sernik słony karmel, wegańskie ciasto orzechowe i fondant czekoladowy. Jest także szeroki wybór napojów, wina i alkoholi.
Oberża86
Przechadzając się śródmieściem Gdyni, warto zajrzeć do restauracji Oberża86. Domek Abrahama to miejsce z ciekawą historią, pięknie wykonanym wnętrzem, a także z uroczym ogródkiem, znajdujący się w przy ul. Starowiejskiej 30 w Gdyni. Serwują kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu, przygotowywaną z wykorzystaniem klasycznych francuskich technik.
- Źródła naszej pasji, wiedzy i tradycji są dwa. Kaszuby i Francja. Z pierwszego wzięliśmy bogactwo regionalnych smaków i naturalnych produktów. Z drugiego wiedzę oraz doświadczenie, poparte nauką i współpracą z francuskimi szefami kuchni. W naszej restauracji w sercu Gdyni kaszubska i polska kuchnia łączy się z francuską sztuką gotowania - opowiadają właściciele.
W karcie takie smakołyki jak śledź w kwaśnej śmietanie z selerem naciowym i chrupiącym jabłkiem, smażona kaszanka z borowikami w cieście francuskim, rosół z bażanta z pierogiem, pstrąg na kalafiorze z sosem beurre blanc, pyzy z gęsiną czy duszona gicz jagnięca z puree z bakłażana. Można zmówić też schab z kością, golonkę w sosie kminkowym czy stek wołowy. Na deser Oberża86 proponuje strudel jabłkowy z lodami czy gruszkę duszoną w syropie korzennym.
Villa Eva
Jeśli złapie was głód podczas spaceru po parku leśnym Jaśkowej Doliny, nordic walkingu przy Teatrze Leśnym lub biegania w okolicach pomnika Jana Gutenberga we Wrzeszczu, skierujcie swoje kroki do Villi Eva. To niewielki hotel z restauracją i barem, lokalizowany tuż przy lesie, przy ul. Stefana Batorego 28b. Miejsce prowadzone jest przez jedną rodzinę od ponad 25 lat.
Klienci chwalą przestronny, malowniczy ogród pełen kwiatów i drzew owocowych graniczący z lasem, który otacza budynek. To miejsce, w którym z pewnością można odpocząć od miejskiego zgiełku. Kuchnia w Villi Eva opiera się na daniach kuchni polskiej i gdańskiej, a w karcie win widnieje ponad 200 pozycji. Zamówimy takie dania jak gdański śledź, knedle orkiszowe, wędzona zupa brukwiowa na gęsinie, pulpety z dzika, wegański wellington, udko kaczki, stek wołowy czy turbot. Wśród deserów znajdziemy paschę, "ser" jabłeczny czy przekąski do wina. Villa specjalizuje się też w organizacji wesel, przyjęć okolicznościowych i cateringów.
Restauracja Vinegre
W zestawieniu trójmiejskich restauracji nie może zabraknąć także lokalu z widokiem na morze. Restauracja Vinegre mieści się na dachu Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni. Z restauracji rozciąga się piękny widok na gdyńską plażę, a także morski horyzont.
Sezonowe menu zachęca smakami kuchni śródziemnomorskiej. W karcie przede wszystkim ryby i owoce morza, ale też grillowane mięsa, świeże warzywa i owoce. Zamówimy takie dania jak siekany matias z ziemniakami i szalotką, pastę z bakłażana i selera, eillette z wędzonego pstrąga, zupę rybną, szprotki, tatar z łososia, deskę śródziemnomorską. Wśród dań głównych znajdziemy hot vege bowl, makarony, krewetki, stek z indyka, a także żeberka BBQ czy stek z polędwicy wołowej. Wśród deserów jest m.in. crème brulee czy deser z mango.
Restauracja Nad Potokiem
Będąc nad morzem w Gdańsku, a dokładniej w Jelitkowie, ulgę zmęczonym nogom zapewnicie w restauracji Nad Potokiem. Lokal znajduje się przy ul. Morskiej 4. Ogródek nie jest duży, jednak zasłonięty zielenią, blisko drogi spacerowej.
Wśród przystawek jest śledź, krewetki, tatar czy ser kozi w Nori. Jeśli chodzi o zupy, zamówić można klasyczny rosół czy cebulową, ale też "pomorską rybną" czy krem z pasternaku. Są sałatki, w tym z Rostbefem, pierogi, makarony oraz oczywiście ryby: miętus, sandacz, halibut, dorada. Wśród mięs znajdziemy poliki wołowe confit, ragout z dzika z warzywami czy udo z gęsi. Gorąca szarlotka, ciastko migdałowe czy sernik dyniowy to deserowe propozycje restauracji Nad Potokiem.
Miejsca
Opinie (56) ponad 10 zablokowanych
-
2023-05-01 09:04
Nie lubię jadać na dworze bo zaraz zlatują się muchy.
Jadam tylko w renomowanych restauracjach w klimatyzowanych salach.
Janusz- 26 22
-
2023-05-01 09:14
Tylko w wyjątkowo ciepłe i bezwietrzne dni (3)
Wiatr nad talerzem wykonuje pracę wentylatora i posiłek po 3 min. jest zimny. Przy lodach raczej nie przeszkadza :)
- 87 5
-
2023-05-01 14:43
Popieram, bo również nie odstępuję od tych zasad
.
- 8 1
-
2023-05-02 08:35
Jest kilka lokali z zacisznym ogródkiem gdzie nie hula wiatr.Fakt że niewiele.
.
- 0 0
-
2023-05-02 15:12
Byle nie na Glownym Miescie w Gdansku
- 4 0
-
2023-05-01 09:27
Co za (1)
Obiad w cztwrogwiazdkowym hotelu po nordic walkingu.
- 19 2
-
2023-05-01 21:58
A przed czy po kąpieli skunksie?
- 1 5
-
2023-05-01 09:31
Kiedy tylko można jadam na powietrzu (2)
Balkon to jest to miejsce, można przyrządzić, spożyć, nawet w misce pozmywać, potem się zdrzemnąć.
Ps. Co pan janusz jada że mu muchy zaraz lecą ;)? . Mc Donald restauracja inna niż wszystkie- 19 23
-
2023-05-01 09:36
muchy w McD sie nie stoluja, bo swoj honor maja (1)
- 17 0
-
2023-05-01 09:46
Dokładnie.
Jest wiele lepszych kup na mieście.
- 4 1
-
2023-05-01 09:45
taaa...
szczególnie w okolicach 9 st celsjusza...
Jak obecnie...
Albo w sąsiedztwie ulicy,,,- 53 1
-
2023-05-01 10:14
Przy tych temperaturach to chyba słabo
- 41 1
-
2023-05-01 11:05
W obecną majówkę (1)
to chyba w kurtce puchowej ;-)
- 52 2
-
2023-05-02 09:48
Jżeli przy 13-15 stopniach potrzebujesz kurtki puchowej...
to zastanawiam się co nosisz zimą jak temperatura spada do "syberyjskich" -5.
- 1 2
-
2023-05-01 11:17
Drogo, głośno, ciasno, małe porcje, brak miejsc parkingowych (1)
Można wybrać się ale niekoniecznie w majówkę
- 50 9
-
2023-05-01 19:46
Jesz na parkingu, czy co.
- 0 8
-
2023-05-01 11:29
Owszem. Jednak musi być ciepło. Inaczej obiad szybko wystygnie. No kto lubi zimne danie gorące?
- 32 1
-
2023-05-01 12:56
Stary olej, sól drogowa i nieświeże produkty. Na koniec paragon grozy. Nie dziękuję. (3)
- 35 9
-
2023-05-01 13:47
Proszę. Nie nadajesz się do towarzystwa.
- 4 11
-
2023-05-01 21:59
Gdzie ty jadasz, w Macu?
- 1 3
-
2023-05-01 23:00
No i techniczne zboze
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.