- 1 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 2 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 3 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (179 opinii)
- 5 Sprawca tej dziwnej kradzieży namierzony (105 opinii)
Obiad na świeżym powietrzu w Trójmieście. Te miejsca was zachwycą
Chłodne dni powoli zostawiamy za sobą, a wiosna zaczyna pokazywać swoje świeże kolory. Dobrą pogodę celebrować można na wiele sposobów, a jednym z nich jest długi spacer, a następnie smaczny obiad, również na świeżym powietrzu. W Trójmieście nie brakuje restauracji z ogródkami gastronomicznymi, a kilka z nich ma wyjątkową lokalizację lub klimat.
Restauracja Nowosopocka
To miejsce, do którego można pójść prosto z plaży lub przejażdżki rowerowej nadmorskim szlakiem. Restauracja Nowosopocka znajduje się w odrestaurowanym zabytkowym budynku hotelu Eureka, przy wejściu na plażę w Sopocie nr 32. Karta składa się z lekkich przystawek, przez konkretne dania główne, aż po apetyczne desery. Do restauracji przylega rozległy ogródek wśród zieleni.
W karcie są różnorodne dania, znajdziemy między innymi tatar, halibuta smażonego na maśle, dorsza w tempurze, golonkę, żeberka w sosie BBQ, stek bavette, burger i makarony. Wśród deserów są sernik słony karmel, wegańskie ciasto orzechowe i fondant czekoladowy. Jest także szeroki wybór napojów, wina i alkoholi.
Oberża86
Przechadzając się śródmieściem Gdyni, warto zajrzeć do restauracji Oberża86. Domek Abrahama to miejsce z ciekawą historią, pięknie wykonanym wnętrzem, a także z uroczym ogródkiem, znajdujący się w przy ul. Starowiejskiej 30 w Gdyni. Serwują kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu, przygotowywaną z wykorzystaniem klasycznych francuskich technik.
- Źródła naszej pasji, wiedzy i tradycji są dwa. Kaszuby i Francja. Z pierwszego wzięliśmy bogactwo regionalnych smaków i naturalnych produktów. Z drugiego wiedzę oraz doświadczenie, poparte nauką i współpracą z francuskimi szefami kuchni. W naszej restauracji w sercu Gdyni kaszubska i polska kuchnia łączy się z francuską sztuką gotowania - opowiadają właściciele.
W karcie takie smakołyki jak śledź w kwaśnej śmietanie z selerem naciowym i chrupiącym jabłkiem, smażona kaszanka z borowikami w cieście francuskim, rosół z bażanta z pierogiem, pstrąg na kalafiorze z sosem beurre blanc, pyzy z gęsiną czy duszona gicz jagnięca z puree z bakłażana. Można zmówić też schab z kością, golonkę w sosie kminkowym czy stek wołowy. Na deser Oberża86 proponuje strudel jabłkowy z lodami czy gruszkę duszoną w syropie korzennym.
Villa Eva
Jeśli złapie was głód podczas spaceru po parku leśnym Jaśkowej Doliny, nordic walkingu przy Teatrze Leśnym lub biegania w okolicach pomnika Jana Gutenberga we Wrzeszczu, skierujcie swoje kroki do Villi Eva. To niewielki hotel z restauracją i barem, lokalizowany tuż przy lesie, przy ul. Stefana Batorego 28b. Miejsce prowadzone jest przez jedną rodzinę od ponad 25 lat.
Klienci chwalą przestronny, malowniczy ogród pełen kwiatów i drzew owocowych graniczący z lasem, który otacza budynek. To miejsce, w którym z pewnością można odpocząć od miejskiego zgiełku. Kuchnia w Villi Eva opiera się na daniach kuchni polskiej i gdańskiej, a w karcie win widnieje ponad 200 pozycji. Zamówimy takie dania jak gdański śledź, knedle orkiszowe, wędzona zupa brukwiowa na gęsinie, pulpety z dzika, wegański wellington, udko kaczki, stek wołowy czy turbot. Wśród deserów znajdziemy paschę, "ser" jabłeczny czy przekąski do wina. Villa specjalizuje się też w organizacji wesel, przyjęć okolicznościowych i cateringów.
Restauracja Vinegre
W zestawieniu trójmiejskich restauracji nie może zabraknąć także lokalu z widokiem na morze. Restauracja Vinegre mieści się na dachu Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni. Z restauracji rozciąga się piękny widok na gdyńską plażę, a także morski horyzont.
Sezonowe menu zachęca smakami kuchni śródziemnomorskiej. W karcie przede wszystkim ryby i owoce morza, ale też grillowane mięsa, świeże warzywa i owoce. Zamówimy takie dania jak siekany matias z ziemniakami i szalotką, pastę z bakłażana i selera, eillette z wędzonego pstrąga, zupę rybną, szprotki, tatar z łososia, deskę śródziemnomorską. Wśród dań głównych znajdziemy hot vege bowl, makarony, krewetki, stek z indyka, a także żeberka BBQ czy stek z polędwicy wołowej. Wśród deserów jest m.in. crème brulee czy deser z mango.
Restauracja Nad Potokiem
Będąc nad morzem w Gdańsku, a dokładniej w Jelitkowie, ulgę zmęczonym nogom zapewnicie w restauracji Nad Potokiem. Lokal znajduje się przy ul. Morskiej 4. Ogródek nie jest duży, jednak zasłonięty zielenią, blisko drogi spacerowej.
Wśród przystawek jest śledź, krewetki, tatar czy ser kozi w Nori. Jeśli chodzi o zupy, zamówić można klasyczny rosół czy cebulową, ale też "pomorską rybną" czy krem z pasternaku. Są sałatki, w tym z Rostbefem, pierogi, makarony oraz oczywiście ryby: miętus, sandacz, halibut, dorada. Wśród mięs znajdziemy poliki wołowe confit, ragout z dzika z warzywami czy udo z gęsi. Gorąca szarlotka, ciastko migdałowe czy sernik dyniowy to deserowe propozycje restauracji Nad Potokiem.
Miejsca
Opinie (56) ponad 10 zablokowanych
-
2023-05-01 13:28
Rewa , Mechelinki nad woda :) tez fajnie i na dworzu mozna zjesc (2)
- 9 4
-
2023-05-01 13:52
(1)
A co tam fajnego,smród z zatoki!
- 2 5
-
2023-05-01 14:50
ojjjj chyba tam nie byles nigdy
- 6 0
-
2023-05-01 14:01
Piwo, kawusia OK.
Obiad tylko w miłym wnętrzu.
- 14 2
-
2023-05-01 14:13
Smierdzace miasteczko
- 7 6
-
2023-05-01 14:19
Ja Kebsa za 25 zeta na ławeczce wcinam . Ławeczka nazywa sie,, Nie zapomniane widoki z barobusu,, to jest dopiero smakówa i
- 8 9
-
2023-05-01 15:20
Tytuł (10)
Byłem na skwerku w Gdynii.
Mała porcja frytek 10 zł, zapiekanka XXL 20 zł, porcja lodów 60dg 7 zł, suchy gofr 7 zł, lody włoskie kręcone 8 zł. Po półtorej godzinie wróciłem do domu i odpaliłem grila. Byłem z czwórka dzieci.- 54 8
-
2023-05-01 15:36
Grilowane produkty, frytki, zapiekanka, lody włoskie i kręcone, gorfy. (5)
Same niezdrowe jedzenie.
- 18 7
-
2023-05-01 15:45
Tytuł (3)
Nic im nie kupiłem:). Czas spędziliśmy na placu zabaw.
Grill mam gazowy, piekę na specjalnych blaszkach, na małym ogniu. Często wymieniam blaszki w trakcie grilowania. Kurczaki są złote, nieprzypalone. Kiełbaski też niespalone, bez ciemnych pasków. Do tego sałatka warzywna. Popojamy zwykłą przegotowaną wodą lub herbatą.
Zawsze z nimi szedłem na majówkę na zapiekanki i lody. Ale nie za te ceny. SKwerek to już miejsce dla snobów bez dzieci.- 21 5
-
2023-05-01 17:59
Przesadzasz - jest ok. Zacznij zarabiać więcej, albo zmień władzę która załatwiła taką inflację. Dawne ceny już nigdy nie wrócą
- 11 23
-
2023-05-02 03:31
(1)
4 dzieci = 2000zł z 500+.. i serio nie masz za co im kupić zapiekanki i lodów w majówkę?
- 16 8
-
2023-05-02 23:20
fajnie, że znasz tabliczkę mnożenia, zwlaszcza jak chodzi o czyjeś w ieśniaku, swoje licz
- 2 4
-
2023-05-03 21:22
Język polski to trudny język
Jeśli już to: samo niezdrowe jedzenie, mistrzu.
- 0 1
-
2023-05-01 21:50
Następnym razem zostaw dzieci w domu, to może na coś się skusisz.
- 8 10
-
2023-05-02 08:23
Sknera z Ciebie i tyle a nie brak kasy (1)
Gadanie o braku kasy to mozna sobie miedzy bajki wsadzic. Tydzien przed majowka bylam w Jastrzebiej Gorze. Hotel pelniutki rodzin z dziecmi i dziadkami. Tydzien tam leciutko 5 do 10 tys ze smiadaniami bez obiadow dla takiej rodziny. Oblozenie full. W zadna biede w Polsce nie uwierze. A w sklepach , mieszkam kolo outletu z markowymi ciuchami w weekendy wyjazd z tego centrum trwa kilka godzin tyle ludzi
- 7 7
-
2023-05-03 11:54
5-10k pln uważasz za duże pieniądze w tym kraju?
- 1 3
-
2023-05-02 18:32
Na ale chyba masz te 500+ właśnie na dzieci, co ? Już zapomniałeś ?
- 6 3
-
2023-05-01 16:13
proponuje piknik w nowym porcie dyrekcja portu gdansk postarala sie o rozne atrakcje.
- 2 1
-
2023-05-01 17:37
Wolę w domu bo wiem co jem (2)
- 13 3
-
2023-05-01 18:14
i wiesz co wychlejesz!
- 4 0
-
2023-05-01 23:38
Nie wiesz
Wiesz tylko wtedy jak sam sobie wyhodujesz...
- 1 4
-
2023-05-01 22:46
Na świeżym powietrzu?
Patrząc na prognozy pogody, widzę jak Horczyczak prezentuje mapy z raportem smogowym.
Nie wygląda to zachęcająco.- 5 0
-
2023-05-02 06:50
Obiad nad morzem na dwie osoby = (3)
350 zł + wymuszony napiwek. Rezultat? Wychodzimy oboje z żoną głodni. W dodatku dopada nas rozstrój żołądka. I tak jest za każdym razem, gdy jemy na mieście.
- 9 4
-
2023-05-02 11:21
Kiedy ostatnio jedliście na mieście? W 1980?
- 1 2
-
2023-05-02 13:41
nie przesadzajmy...
.
- 0 2
-
2023-05-03 11:21
Wymuszony napiwek? Jak to wygląda?
Dwóch karków z bejsbolami nie pozwoliło odejść bez napiwka?
- 1 2
-
2023-05-02 07:02
Wszędzie kupy ludzi.
Głośno, ciasno, na obiad trzeba czekać i dwie godziny. A potem trzeba mieć pod ręką papier toaletowy.
- 8 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.