- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (88 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 4 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Brovarnia najlepszą restauracją hotelową w Polsce
Restauracja Brovarnia otrzymała nagrodę Złotego Widelca dla najlepszej restauracji hotelowej w Polsce. Wielka Gala rozdania nagród odbyła się 25 kwietnia w Airport Hotel Okęcie w Warszawie.
Wyjątkowa nagroda dla gdańskiej restauracji
Znajdująca się w Hotelu Gdańsk restauracja Brovarnia została nagrodzona Złotym Widelcem w kategorii "Restauracja hotelowa" w konkursie "Polska od kuchni". Akcja ta, zorganizowana już po raz 13., ma na celu promowanie polskiej gastronomii na szeroką skalę. Jej zadaniem jest rekomendacja najlepszych restauracji, prezentacja kulinarnego dziedzictwa miast i regionów, a także przyciągnięcie turystów poprzez unikalne doznania kulinarne.
Wyróżnienie Restauracji Brovarnia jest efektem jej wysokiej jakości usług, innowacyjności w kreowaniu potraw oraz zaangażowania w promocję polskiej kuchni. To także dowód na to, że gastronomiczna scena Trójmiasta nieustannie się rozwija, oferując mieszkańcom i turystom wyjątkowe doznania kulinarne.
Brovarnia - kontynuator polskich tradycji
Znajdująca się w zabytkowym budynku Brovarnia kontynuuje najlepsze polskie tradycje. To restauracja, w której można spróbować pysznej polskiej kuchni, opartej na regionalnych produktach od lokalnych dostawców (znajdujących się w promieniu 30 km). Wszystkie dania przygotowywane są samodzielnie, bez wspierania się półproduktami. Znaczna część menu jest "domowa", czego najlepszym przykładem są pierogi, które są w całości robione samemu. Nie byłoby tego prestiżowego wyróżnienia dla Brovarni, gdyby nie niezwykła wyobraźnia i kunszt kulinarny tutejszych kucharzy na czele z Przemysławem Zwańskim.
Miejsce jest znane nie tylko ze znakomitego jedzenia, lecz także z warzonego na miejscu piwa. Brovarnia, jako najstarszy działający browar w Trójmieście, kontynuuje browarnicze tradycje Gdańska. Piwa rzemieślnicze warzone w XVII-wiecznym spichlerzu to symboliczne nawiązanie do bogatej historii gdańskiego piwowarstwa. Od wielu lat zdobywają one liczne nagrody, a także uznanie i szacunek wśród swoich odbiorców.
"Polska od kuchni"
Celem konkursu "Polska od kuchni" jest rekomendowanie najlepszych polskich restauracji, cukierni, promowanie i wykreowanie regionalnych potraw, prezentacja kuchni z różnych regionów świata, a także wytyczenie gastronomicznych tras i zagłębi gastronomicznych w kraju. W konkursie do tej pory wzięło udział około 4 tys. restauracji, w tym roku startowało 137 restauracji.
W składzie jury konkursu "Polska od kuchni" znaleźli się: Jolanta Borowiec, Wiesław Bober - założyciel Klubu Szefów Kuchni, Jean Bos - twórca kuchni molekularnej w Polsce, Krzysztof Szulborski - prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Giancarlo Russo - Studio Kulinarne. Przewodniczącym jury, jak co roku, był Waldemar Piórek. Przez kilka tygodni odwiedzali oni lokale, które przystąpiły do konkursu, i oceniali je pod względem jakości serwowanych potraw, estetyki lokalu, obsługi, efektowności podania oraz wielu innych czynników.
Podczas uroczystej gali, która odbyła się 25 kwietnia w Airport Hotel Okęcie w Warszawie, laureaci otrzymali statuetki Złotego Widelca oraz dyplomy.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie wybrane
-
2024-05-14 15:04
zachwycona (2)
piękne wnętrze, przepiła obsługa, pszepyszne jedzenie, w szczególności kopytka- nigdzie nie jadłam lepszych. uwagę warto też zwrócić na serwowane tam piwo- warto je skosztować. ogromnie polecam. jedno z nielicznych miejsc, gdzie na pewno nie da się odczuć rozczarowania. zasłużona nagroda, gratulacje! :)
- 15 14
-
2024-05-15 09:09
przepila obsluga :) (1)
- 6 0
-
2024-05-15 12:33
Obsługa przepiła to "pszepyszne" jedzenie.
Czy jakoś tak :D
- 5 0
-
2024-05-23 19:17
ekipa to na 6 osób 2 kucharzy polskich reszta nie nasza , smutne :( a Polski kucharz pracy nie moze dostać uczciwie bo zagraniczny wschód za marne pracuje wynagrodzenie lub z agencji pracy
- 0 0
-
2024-05-14 15:51
(1)
Restauracja nadaje się też świetnie na wszelkie imprezy okolicznościowe. W styczniu byłam tam na weselu i było super!
- 17 11
-
2024-05-14 18:30
Taaa. byłaś powiadasz,
Ciekawe. Kazali to piszesz
- 8 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.