- 1 Ranking pierogarni w Trójmieście (53 opinie)
- 2 Coraz więcej sposobów na napiwek (281 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 5 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
Co jedliśmy 20 lat temu? Sopocka karczma odtworzy menu
Od soboty sopocka Karczma Polska Zagroda zaprasza gości na kulinarną podróż do lat 2000. Dania sprzed dwóch dekad, które właśnie wtedy serwowano w tym miejscu, będzie można zamówić w dniach 25 listopada-4 grudnia. Akcja zorganizowana jest z okazji 20 urodzin lokalu. Co znajdziemy w menu?
Królują tu tradycyjne dania kuchni polskiej. Lepione są pierogi, uszka, kołduny, robione są też własne wędliny, pieczone golonki. Można napić się też domowego kompotu, maślanki i słynnej w lokalu "Michałówki" - nalewki staropolskiej. Co ciekawe, od samego początku powstania karczmy gotuje w niej ten sam szef kuchni, Wiesław Pawłowski.
W 20 urodziny restauracja kulinarnie zamierza cofnąć o dwie dekady i zaproponować gościom te same dania, które były w menu w listopadzie 2002. Właściciele karczmy zapowiedzieli, że każdy, kto odwiedzi w tym czasie miejsce, ma szansę wygrać specjalnie przygotowane nagrody niespodzianki.
Planuj Tydzień: Andrzejki, wystawa kotów, drag queens, Ekocuda i mnóstwo koncertów
Na talerzach ponownie pojawią się m.in. takie przystawki jak grillowana kaszanka z cebulką i pieczarką na musztardzie z pajdą chleba za 20,50 zł, kaczka faszerowana z sosem żurawinowym za 32,50 zł czy pasztet z dzika z żurawiną za 34,50 zł.
Spróbować można również tradycyjnych zup jak: solianka rybna za 19,50 zł, kartoflanka żuławska na kiełbasie z majerankiem (18,50 zł), a także dań głównych: przysmak chłopa, czyli omlet z cebulą, pieczarkami, ziemniakami, grillowanym boczkiem oraz kiszonym ogórkiem (27,50 zł), żeberka duszone w miodzie i piwie, gotowane ziemniaki, brukselka, surówka z buraczków (58,50 zł), zraz z łososia z krewetkami, jajkiem, papryką, pieczarki, cebulą, ryżem i sosem borowikowym za 64,50 zł.
Restauracja otwarta jest codziennie w godzinach 12-22.
Miejsca
Opinie (53) 8 zablokowanych
-
2022-11-25 08:44
Nie lubię polskiej, przaśnej kuchnii (7)
Nie wiem na czym polega fenomen pierogów, schabowego i innych polskich potraw. Potrawy z innych krajów są znacznie smaczniejsze, maja więcej smaków, przypraw i nie są tak tluste. To nie jest ale totalnie nie rozumiem uwielbienia przaśnośći i swojskości.
- 10 20
-
2022-11-25 08:46
ale wódeczkę to ty caponatą zagryzasz (3)
czy śledziem z ogórkiem na karkówce zawiniętej w boczek?
- 9 4
-
2022-11-25 09:45
Nie trafiłes (2)
Nie pije wódki i tym bardziej nie nazywam jej wódeczką. o wspomnianych dodatkach nie wspomnę tylko spuszczę zasłonę milczenia nad Twoim gustem. Pozdrawiam
- 4 12
-
2022-11-25 10:26
ale z ciebie sztywniak (1)
- 8 2
-
2022-11-25 11:37
Po prostu dba o zdrowie i nie chce w wieku 45 lat być wrakiem z chorobą serca, cukrzycą, cholesterolem, nadwagą i depresją.
- 4 5
-
2022-11-25 09:18
Dokładnie
Tylko szatem brią z borowikami, a do tego guiness zamiast więziennej lury. Nawet podobnie wygląda, osadzeni nie zauważyli.
- 5 3
-
2022-11-25 10:04
Aaaaa,
no tak , bo ty to z tych nowoczesnych lewako-peda...w których jedynym osiągnięciem życiowym jest plucie na Polskę i podprdlanie w brukseli , także dzięki że się określiłeś w razie W będzie łatwiej.....
- 6 8
-
2022-11-29 19:18
W dodatku niektóre nawet nie są szczególnie polskie
W Tallinie kelner poproszony o najbardziej estońska potrawę przyniósł... schabowego z ziemniakami i kapustą. Nawet słowo "kotlet" jest z pochodzenia niemieckie.
- 0 0
-
2022-11-25 09:04
No wreszcie coś dla marud
Co to ciągle płaczą, że gdzie polska kuchnia i duże porcje
- 4 3
-
2022-11-25 09:17
Nie wiem dlaczego
Ale Pan Wiesław ma aparycje bardzo miłego zadymiarza stadionowego. W tygodniu miły gość, w weekend gotuje zupę z kibola drużyny wroga. Nie, żebym chciał go obrazić, po prostu tak wygląda.
- 1 9
-
2022-11-25 09:29
A czy będą.. (1)
Takie same ceny jak 20 lat temu ? :-))) 8-)
- 2 3
-
2022-11-25 11:49
Ty też pracujesz za tyle co 20 lat temu?
- 2 0
-
2022-11-25 09:37
Szkoda że cen nie cofną
o 20 lat...
- 3 2
-
2022-11-25 10:21
Kurcze, dobra jestem!
W domu regularnie udaje mi się odtwarzać i rekonstruować dania sprzed dwudziestu lat. Może w Wigilię szarpnę się bardziej ambitnie? A co!
- 7 1
-
2022-11-25 10:23
Ten szef kuchni (3)
brał udział w kuchennych rewolucjach. Knajpa z dziczyzną Dziki gon we Wrzeszczu.
- 1 0
-
2022-11-25 11:29
Wypożyczony był
- 3 1
-
2022-11-25 11:35
zabłądził chłop na chwilę
- 2 0
-
2022-11-26 20:02
Gościniec Myśliwski u Grega i chinki
Rewolucje w 2014, potem wizyta kontrolna Magdy. Wtedy pan kucharz podkablował Grega, że chłop prawdy Magdzie nie powiedział. Pan kucharz stwierdził, że jemu już na pracy tutaj nie zależy bo już jest na wylocie. Jakim więc sposobem może być szefem kuchni w Zagrodzie od początku jej otwarcia?
- 1 0
-
2022-11-25 10:44
Karczma
Miłe wspomnienia dawnych lat.
- 1 0
-
2022-11-25 11:30
A cynaderki będą? (1)
Każdy bar miał w swojej ofercie to nieśmiertelne danie, a teraz niestety nikt już go nie umie przyrządzać :)
- 5 0
-
2022-11-26 20:04
ależ bym sobie zjadł cynaderki z bułką
A moja kobieta drgawek dostaje na samo słowo cynaderki
- 0 0
-
2022-11-25 11:38
20 lat temu stać mnie było na wszystko. Teraz dzięki pisowi na obiad jem tylko kartofle z ziemniakami.
- 3 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.