- 1 Ranking pierogarni w Trójmieście (53 opinie)
- 2 Coraz więcej sposobów na napiwek (281 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 5 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
Co jedliśmy 20 lat temu? Sopocka karczma odtworzy menu
Od soboty sopocka Karczma Polska Zagroda zaprasza gości na kulinarną podróż do lat 2000. Dania sprzed dwóch dekad, które właśnie wtedy serwowano w tym miejscu, będzie można zamówić w dniach 25 listopada-4 grudnia. Akcja zorganizowana jest z okazji 20 urodzin lokalu. Co znajdziemy w menu?
Królują tu tradycyjne dania kuchni polskiej. Lepione są pierogi, uszka, kołduny, robione są też własne wędliny, pieczone golonki. Można napić się też domowego kompotu, maślanki i słynnej w lokalu "Michałówki" - nalewki staropolskiej. Co ciekawe, od samego początku powstania karczmy gotuje w niej ten sam szef kuchni, Wiesław Pawłowski.
W 20 urodziny restauracja kulinarnie zamierza cofnąć o dwie dekady i zaproponować gościom te same dania, które były w menu w listopadzie 2002. Właściciele karczmy zapowiedzieli, że każdy, kto odwiedzi w tym czasie miejsce, ma szansę wygrać specjalnie przygotowane nagrody niespodzianki.
Planuj Tydzień: Andrzejki, wystawa kotów, drag queens, Ekocuda i mnóstwo koncertów
Na talerzach ponownie pojawią się m.in. takie przystawki jak grillowana kaszanka z cebulką i pieczarką na musztardzie z pajdą chleba za 20,50 zł, kaczka faszerowana z sosem żurawinowym za 32,50 zł czy pasztet z dzika z żurawiną za 34,50 zł.
Spróbować można również tradycyjnych zup jak: solianka rybna za 19,50 zł, kartoflanka żuławska na kiełbasie z majerankiem (18,50 zł), a także dań głównych: przysmak chłopa, czyli omlet z cebulą, pieczarkami, ziemniakami, grillowanym boczkiem oraz kiszonym ogórkiem (27,50 zł), żeberka duszone w miodzie i piwie, gotowane ziemniaki, brukselka, surówka z buraczków (58,50 zł), zraz z łososia z krewetkami, jajkiem, papryką, pieczarki, cebulą, ryżem i sosem borowikowym za 64,50 zł.
Restauracja otwarta jest codziennie w godzinach 12-22.
Miejsca
Opinie (53) 8 zablokowanych
-
2022-11-25 11:51
Ujdzie. Ale ceny współczesne. Szkoda mi pieniędzy.
Ale u nich jadło spoko.
Ja i tak w latach 2000 chodziłem do sphinxa i pizzahut :) teraz shpinx to sh*tex- 3 0
-
2022-11-25 12:24
Teraz urodzeni w tych latach
To szajs jedzą a ich biznesy to nagrody i dotacje,zero honoru
- 1 0
-
2022-11-25 13:10
a gdzie napis "artykuł sponsorowany:?
w końcu to jest 100% reklama i co tak za free niby?
- 2 3
-
2022-11-29 19:21
Te dania sprzed 20 lat właśnie odnaleźli w piwnicy?
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.