• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kolacja 50 metrów nad ziemią. Siedzieli na specjalnym dźwigu

Magda Mielke
4 sierpnia 2024, godz. 08:00 
Opinie (193)
Dinner in the Sky to wyjątkowe doświadczenie, które oferuje wrażenia kulinarne w niecodziennym otoczeniu. Od 1 do 4 sierpnia wydarzenie zagościło w Gdańsku. Dinner in the Sky to wyjątkowe doświadczenie, które oferuje wrażenia kulinarne w niecodziennym otoczeniu. Od 1 do 4 sierpnia wydarzenie zagościło w Gdańsku.

Malownicze widoki, wykwintne dania i niezapomniane emocje. To była kolacja na zupełnie innym poziomie - dosłownie, bo na specjalnej platformie unoszącej się 50 metrów nad ziemią. Wydarzenie "Dinner in the sky" zagościło w Trójmieście i mimo wysokiej ceny (990 zł za osobę) spotkało się z dużym zainteresowaniem.




Czy wybrał(a)byś się na kolację na dźwigu?

Nie jest żadnym zaskoczeniem, że wchodząc do restauracji, szukamy nie tylko smacznych dań i miłej atmosfery, ale i emocji. Te ekstremalne zapewniają organizatorzy "dinner in the sky", czyli kolacji "w chmurach". Od 1 do 4 sierpnia, przy hotelu Novotel Gdańsk MarinaMapka, stanął ogromny dźwig ze specjalną platformą, która wynosi w powietrze (na wysokość ok. 50 metrów) specjalny stół restauracyjny, przy którym jednorazowo może zasiąść 22 gości, aby w tych nietypowych warunkach mogli zjeść kolację z widokiem na morze. W środku stołu przewidziana jest przestrzeń oraz sprzęty dla kucharza, barmana, kelnera i animatora.


Jedzenie - choć świetnej jakości, bo serwowane przez szefów kuchni z restauracji hotelu Novotel - jest pretekstem do tego, aby zobaczyć piękną panoramę miasta i poczuć przy tym dreszczyk emocji. Odrywanie się do ziemi i zbliżanie do nieba od zawsze fascynowało ludzkość. Organizatorzy tego typu wydarzeń doskonale zdają sobie sprawę, że dziś wciąż szukamy takich unikatowych doświadczeń, chcemy przeżyć coś wyjątkowego, niecodziennego. Z tego typu atrakcji skorzystać mogli już mieszkańcy kilkudziesięciu miast na świecie, m.in. Paryża, Dubaju, Los Angeles, Sydney, Cape Town, Bogoty, a także Warszawy, w Polsce "Dinner in the sky" zagościło m.in. w Warszawie, Toruniu czy Zakopanem.

Trzeba przyznać, że ekscytacja była wyczuwalna już od momentu przybycia na miejsce wydarzenia. Po krótkim powitaniu, uczestnicy zasiedli w specjalnych fotelach, w których zostali odpowiednio zabezpieczeni pasami (fotele mają możliwość obracania się, aby można było podziwiać widoki). Po chwili platforma zaczęła się powoli unosić, odsłaniając widok na plażę, morze, sopockie molo i zabudowania w Jelitkowie.

Kiedy osiągnięto docelową wysokość, rozpoczęła się kulinarna uczta. O dobre samopoczucie gości zadbali kucharze i kelnerzy hotelu Novotel. Na przystawkę podano ceviche z łososia norweskiego z chipsem parmezanowym z krewetkami oraz tatarem z zielonego jabłka i ogórka, a także coulis z cytrusów, który doskonale komponował się z kieliszkiem schłodzonego prosecco.

  • Przystawka: ceviche z łososia norweskiego, tatar z zielonego jabłka i ogórka, chips parmezanowy z krewetkami, coulis z cytrusów
  • Dinner in the sky przy hotelu Novotel Gdańsk Marina w Jelitkowie
  • Danie główne: stek z tuńczyka błękitnego, puree z salsefii, pak choi z ośmiornicą i sos ze skorupiaków
  • Dinner in the sky przy hotelu Novotel Gdańsk Marina w Jelitkowie
  • Dinner in the sky przy hotelu Novotel Gdańsk Marina w Jelitkowie
  • Deser: sorbet Fish&Gin: bazylia, mięta, prosecco i biała czekolada
  • Dinner in the sky przy hotelu Novotel Gdańsk Marina w Jelitkowie
Na danie główne zaserwowano stek z tuńczyka błękitnego z pistacjową kruszonką, w towarzystwie puree z salsefii, pak choi z ośmiornicą i sosem ze skorupiaków. Posiłek zwieńczył deser - sorbet Fish&Gin z bazylii, mięty i prosecco z białą czekoladą, efektownie podany na suchym lodzie. Tę kulinarną podróż dopełniło słodkie amuse bouche w postaci dwóch pralin: mango-marakuja z ginem pomarańczowym i karmelowej z ginem kwiatowym.

6 imprez, których brakuje w Trójmieście 6 imprez, których brakuje w Trójmieście
"Dinner in the sky" to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i dla oczu. Niepowtarzalne doświadczenie łączy fine dining z przebywaniem wysoko nad ziemią, a panoramiczne widoki, jakie roztaczają się z platformy, dodają wyjątkowego smaku posiłkowi. Widok na morze, plażę i całe Jelitkowo z tej perspektywy zapierał dech w piersiach i został zapisany na licznych zdjęciach wykonanych przez uczestników kolacji.

Atmosfera podczas kolacji była doskonała. Na niecodzienny klimat tego posiłku wpłynęło też specyficzne usadowienie - wszyscy goście zasiedli przy jednym stole, co sprawiło, że szybko nawiązali ze sobą kontakt, dzielili się wrażeniami i wspólnie biesiadowali.

W gronie śmiałków, którzy zdecydowali się wziąć udział w tym nietypowym posiłku były zarówno osoby z Trójmiasta i okolic, jak i turyści przybyli z centralnej i południowej Polski. Dla jednych była to wakacyjna atrakcja, dla drugich - sposób celebrowania ważnej okazji. W gronie uczestników była np. pani, która wczoraj obchodziła urodziny i której uczestnicy kolacji wspólnie odśpiewali "Sto lat". Dla większości była to pierwsza kolacja "w chmurach", ale były też osoby, które zachwycone poprzednim razem, postanowiły powtórzyć tę przyjemność. Choć za taką atrakcję trzeba słono zapłacić, możliwość doświadczenia czegoś tak nietypowego jest tego warta.

Wydarzenia

Dinner in the Sky Trójmiasto (24 opinie)

(24 opinie)
990 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (193) ponad 20 zablokowanych

  • Atrakcja może ciekawa

    Ale z ceną ktoś grubo odleciał.

    • 24 1

  • Im wiecej w las tym wiecej glupoty

    • 22 0

  • Jakby spojrzeć na ceny posiłków w nieodległych barach plażowych...

    To ten tysiaczek na łebka za dodatkową możliwość lansu na dźwigu nie brzmi aż tak strasznie. Generalnie temat dla nowobogackich z warsiawki bardziej niż lokalesów, bo trochę jednak obciachowe. Ale kto bogatemu zabroni.
    Jakby restauracja hotelowa była taka super, to by nie musiała się lansować w jakiejś klatce na sznurku. W Olivia Star eventy są jeszcze droższe a i wysikać się można normalnie w razie W.

    • 19 1

  • Pomysł fajny ale bym nie

    Skorzystał bo nie chciałbym świecić facjata w portalu i pewnie wielu innych stronach. Uczestnicy pewnie taka zgodę musieli wyrazić na piśmie.

    • 22 1

  • Ale wiocha

    Ja w temacie

    • 31 0

  • A te piękne widoki

    obowiązkowo podziwiane tyłem ?
    sądząc po zdjęciach

    • 22 1

  • Przerost formy nad treścią

    • 27 0

  • (12)

    A wiecie, kochani czytelnicy, po co urządza się takie wydarzenia? W dużej mierze po to, żeby się gawiedź dziwowała. A tą gawiedzią jesteście wy. Każda osoba, która nie może się powstrzymać od skomentowania jest takim gapiem, co to zagląda przez dziurę w płocie i wrzeszczy "Ej, Zocha, Zocha! Cho zobacz jaki obciach!" Gratulacje, sprawdzacie się w tej roli bezbłędnie.

    • 35 63

    • A ty kim jestes? (3)

      Nie obrażaj ludzi...

      • 14 7

      • Czyli zabolało (2)

        A wystarczylo przejść obok i nie komentować

        • 3 9

        • Jest wolność słowa

          Co dupcia szczypie, że zplaciłas krocie a ludzie Cię wyśmiali, wracaj do siwiałki czy innego kleszczewa

          • 15 1

        • Jest wolność słowa

          Będziemy komentować a z ciebie się dodatkowo śmiać bo przyjechałaś z jakiejś wsi chciałaś się polansować a mieszkańcy cię wyśmiali i zamiast wyciągnąć wnioski, że cię naciągnęli na jarmarczną żenadę to jeszcze się rzucasz

          • 16 1

    • tutaj tę

      próżność, to widać bez żadnej dziury w płocie, taka ogromna - człowiek normalny rzuca na nią okiem, i idzie dalej, myśląc sobie co trzeba

      • 22 1

    • (1)

      Bo gawiedź nie wie, że oceniając innych sama się ośmiesza.

      • 1 13

      • Sam również się ośmieszasz.

        • 1 0

    • celebryta się zaplul że ludzie prawdę o nich napisali

      Więc ten art właśnie jest poto by go skomentować.I naturalnie musiał się głupotą pochwalić bo najwyraźniej wie że to żenada jest dlatego chciał by zabranic.Taki typowy burak patrzcie i podziwiajcie biedacy i macie obowiązek tylko chwalic moja głupotą.

      • 14 0

    • Czy ty zdajesz sobie sprawę z tego, że piszesz o sobie? :))) (1)

      • 5 0

      • Durne to. Nie zdaje sobie sprawy, że sam siebie objechał/objechała od gawiedzi.

        • 2 0

    • Beka z fajnopolaków zawsze na propsie

      • 2 0

    • Powiedział członek owej gawiedzi. Żal.

      • 1 0

  • Tandeta.

    • 23 0

  • Na dźwigu.. (2)

    Ciężko to nazwać ucztą,ale im więcej tajemniczych nazw i potraw to jasne że musi być drogo.
    Coulis z cytrusów,puree z salsefii, pak choi,sorbet fish&gin,tatar z zielonego jabłka i ogórka no i amuse bouche
    w postaci dwóch pralin.

    • 26 0

    • tatar z zielonego jabłka to zwykłe starte jabłko ale z ceną niezwykła (1)

      • 18 0

      • Cenę podbija ogórek haha

        • 14 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Kultura

Najczęściej czytane