- 1 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 2 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (184 opinie)
- 3 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 4 Craft Beer Fiesta: święto miłośników piwa (124 opinie)
- 5 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 6 Sprawca tej dziwnej kradzieży namierzony (105 opinii)
Dlaczego kręcą nas kucharze-celebryci?
Wejściówki na wydarzenia z ich udziałem rozchodzą się nie gorzej niż bilety na koncerty, brylują w śniadaniówkach, pozują do sesji zdjęciowych, piszą o nich najgorętsze magazyny modowe. O kim mowa? O kulinarnych celebrytach, których popularność coraz bardziej przypomina sławę, jaką cieszą się gwiazdy muzyki. Zresztą sama uległam temu szaleństwu.
Nie inaczej będzie pewnie po grudniowym spotkaniu z Michałem Korkoszem, znanym w internecie jako "Rozkoszny", który przyjedzie do IKM promować swoją nową książkę kucharską. Książkę, która rekordy popularności biła już w przedsprzedaży. Na wydarzenie obowiązują bezpłatne wejściówki, których pula już się skończyła, a na Facebooku zainteresowanie udziałem w spotkaniu wyraziło ponad 1100 osób.
- Dostaję sporo wiadomości od osób, którym się nie udało pobrać biletu. Są to wiadomości pełne rozgoryczenia, czasami nawet pretensji, ale musicie wiedzieć, że zrobiliśmy to ze względu na wasze bezpieczeństwo i komfort. Zainteresowanie trasą przerosło nasze najśmielsze oczekiwania - zwrócił się na Instagramie do swoich fanów Michał Korkosz.
Top 6: instagramerzy kulinarni z Trójmiasta, których warto znać
Sama polowałam na tę wejściówkę. Wieczór przed startem sprzedaży ustawiłam sobie budzik na godz. 23:55 i równo o północy "ruszyłam do walki" z myślą o tym, że już od lat nie polowałam tak na żaden bilet. Dlaczego? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć.
Myślę, że kulinarni celebryci to przede wszystkim doskonali sprzedawcy marzeń. Marzeń o luksusie, który leży na wyciągnięcie ręki. O nieziemskich doznaniach, które mają spłynąć na nas z każdym kęsem wymyślonej przez nich potrawy, ale też o czymś bardziej nieuchwytnym - spokoju, miłości, bezpieczeństwie, które kryją się za parującym talerzem. Bo skoro filmy i piosenki niejednokrotnie poruszają trudne i bolesne tematy, tak gotowanie jawi się jako coś absolutnie pokrzepiającego. Bezpieczna przestrzeń, w której nie spotka nas nic gorszego niż przypalony garnek.
Inna rzecz to to, że kucharzami, którzy przebijają się do mainstreamu, są najczęściej mężczyźni. Michał Korkosz, Robert Makłowicz, Karol Okrasa, Mateusz Gessler, Pascal Brodnicki czy nawet nasz trójmiejski Gaweł Czajka, który ma już na koncie publikację w Vogue, występ w Dzień Dobry TVN i współpracę z marką Reserved Home. Być może brakuje nam gotujących mężczyzn? Nie na szklanym ekranie, a w prawdziwym życiu. Wiem, że czasy się zmieniają i coraz więcej panów sięga po garnki i patelnie, jednak umiejętność gotowania wciąż traktowana jest jako atut u mężczyzny, a konieczność u kobiety.
Powiedzmy to wprost - lubimy patrzeć na gotujących facetów, a czy jest to ujmujący urokiem miłego chłopca z sąsiedztwa Rozkoszny, tatusiowaty Makłowicz czy perwersyjny Cedrik Lorenzen - to już zależy od preferencji.
Feta Rakieta i Burrata Wymiata: Gaweł w "Dzień Dobry TVN"
Kucharze-celebryci dają nam coś jeszcze - złudzenie, że potrafimy gotować. Spójrzmy prawdzie w oczy, większości z zapisanych "na później" przepisów nigdy nie wykonamy, jednak po ich obejrzeniu towarzyszy nam przyjemne poczucie, że nasz repertuar dań się powiększa. Konfitowanie, deglasowanie, poszetowanie czy flambirowanie wchodzą do naszego kulinarnego słownika i choć co rano zajadamy się tą samą kanapką z serem, to mamy wrażenie, że umiemy przyrządzić coś wyjątkowego.
Mimo tego wszystkiego ze wszystkich współczesnych sław z pełną świadomością wybieram kucharzy. Choć fascynuje i nieco bawi mnie rozmach, z jakim wchodzą do celebryckiego świata, wiem, że zostaje po nich coś naprawdę cennego - zalążek nowej pasji, zachęta, by spróbować nowego produktu, kulinarna wiedza, która poszerza horyzonty. Niech nam będą i gotują, a kto wie, czy kiedyś, na wzór muzyków, nie zdarzy im się zapełniać stadionów.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (106) ponad 10 zablokowanych
-
2023-11-09 09:46
A kręcą ?
- 7 0
-
2023-11-09 09:48
"marzenia o luksusie", "złudzenie, że potrafiimy gotować"?
Co to za bełkot? Ten artykuł sprawia wrażenie pisanego w celu pogłębiania na siłę kompleksów. Wymienieni w nim kucharze pokazują dziesiątki, jeśli nie setki przepisów prostych i możliwych do wykonania w każdej kuchni i ze składników dostępnych w oddalonym o 200 m lidlu. Naprawdę czytelnicy nie potrzebują wmawiania im że nie dorastają komuś do pięt. Nie bójcie się wiedzy i eksperymentowania, nie żyjemy wiecznie:) a gotowanie potrafi być bardzo satysfakcjonujące. Miłego dnia.
- 24 0
-
2023-11-09 10:05
Kogo kręcą...????
...trójmiasto pl.poza tym pewnie nikogo
- 12 0
-
2023-11-09 10:05
Poniżej krytyki.
Zdjęcie Pana Roberta, a w artykule, tylko wzmianka o przebiciu się do mainstreamu. Nie ładny clickbait.
- 9 0
-
2023-11-09 10:11
ale kogo kręcą?
- 7 0
-
2023-11-09 10:16
(4)
Nie nazwałabym Makłowicza, który pojawia się na zdjęciu głównym, celebrytą. Poza tym co w tym złego, że ludzie inspirują się przepisami osób z dużym doświadczeniem i talentem kulinarnym? O co chodzi w tym artykule tak właściwie? Ja często wchodzę na strony prowadzone przez kobiety, twierdzenie o największej popularności mężczyzn też jest dość dziwne - kto w ogóle zwraca uwagę na coś takiego? Niektórzy, myśląc o kulinariach, widzą Magdę Gessler lub Anię Starmach, a inni Roberta Makłowicza lub Okrasę. Nie wiem, może jestem za głupia na ten artykuł.
- 28 2
-
2023-11-09 10:40
(1)
Nie jesteś.
- 5 1
-
2023-11-09 10:47
Nie jesteś
"Artykuł" jest oderwany od rzeczywistości.
- 8 1
-
2023-11-09 11:15
Po prostu
Autorka mocno popłynęła z tekstem.
- 6 0
-
2023-11-09 11:28
tak, jesteś!
- 0 3
-
2023-11-09 10:18
idealny przykład nowego bezrozumnego pokolenia zyjacego istagramem i innymi mediami,sami majace 2 lewe rece :)
Osobiście znam kilku celebrytów kulinarnych i nie wiem czym tu sie zachwycać
- 6 0
-
2023-11-09 10:20
Nie wszyscy.
Makłowicz jest ok, reszta do niczego.
- 7 5
-
2023-11-09 10:20
Opinia wyróżniona
Makłowicz (5)
Makłowicza to bardzo lubię oglądać odkąd ma kanał na YT. Tam gotowanie jest tylko dodatkiem do myśli przewodniej danego odcinka, a Pan Robert skupia się bardziej na pokazaniu lokalnych knajp/rzemieślinków. Ciekawa sprawa, zwłaszcza że jako jeden z nielicznych może pochwalić się niebanalną polszczyzną :) a do celebryty-kucharza to wg mnie mu daleko.
- 73 9
-
2023-11-09 10:42
Zgadzam się, choć.. (3)
"branie" się za opis aut, to chyba nie ta droga.. Włoski odcinek. Generalnie, podróże Pana RM to uczta dla oka/ucha..
- 11 4
-
2023-11-09 11:14
No cóż musi mieć sponsorów (2)
Wiec lokuje produkty. Normalna sprawa. Lubię go oglądać właśnie za to, że gotowanie jest dodatkiem do jego opowieści. Pan Makłowicz ma dużą wiedzę historyczną i super do wpłata do odcinków.
- 8 2
-
2023-11-09 16:51
Można lokować produkty, ale w ostatnich odcinkach pana Makłowicza jest to jakoś tak bardziej nachalne niż było wcześniej (1)
- 5 0
-
2023-11-09 17:41
Pewnie, niech robi wszystko za darmo.
- 0 4
-
2023-11-09 16:49
No właśnie - pan Makłowicz to tak mniej kucharz, a bardziej eksplorator jedzenia
aczkolwiek te ostatnie lokowania marek na jego kanale robią się coraz mniej strawne (samochody, etc...)
- 3 1
-
2023-11-09 10:24
To trafia do prostych ludzi.
Jest tyle przepisów kulinarnych w internecie że nawet minimalnie ogarnięty człowiek sam sobie coś wyczaruje w kuchni.
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.