- 1 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 2 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (184 opinie)
- 3 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 4 Sprawca tej dziwnej kradzieży namierzony (105 opinii)
- 5 Craft Beer Fiesta: święto miłośników piwa (124 opinie)
- 6 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
Dlaczego kręcą nas kucharze-celebryci?
Wejściówki na wydarzenia z ich udziałem rozchodzą się nie gorzej niż bilety na koncerty, brylują w śniadaniówkach, pozują do sesji zdjęciowych, piszą o nich najgorętsze magazyny modowe. O kim mowa? O kulinarnych celebrytach, których popularność coraz bardziej przypomina sławę, jaką cieszą się gwiazdy muzyki. Zresztą sama uległam temu szaleństwu.
Nie inaczej będzie pewnie po grudniowym spotkaniu z Michałem Korkoszem, znanym w internecie jako "Rozkoszny", który przyjedzie do IKM promować swoją nową książkę kucharską. Książkę, która rekordy popularności biła już w przedsprzedaży. Na wydarzenie obowiązują bezpłatne wejściówki, których pula już się skończyła, a na Facebooku zainteresowanie udziałem w spotkaniu wyraziło ponad 1100 osób.
- Dostaję sporo wiadomości od osób, którym się nie udało pobrać biletu. Są to wiadomości pełne rozgoryczenia, czasami nawet pretensji, ale musicie wiedzieć, że zrobiliśmy to ze względu na wasze bezpieczeństwo i komfort. Zainteresowanie trasą przerosło nasze najśmielsze oczekiwania - zwrócił się na Instagramie do swoich fanów Michał Korkosz.
Top 6: instagramerzy kulinarni z Trójmiasta, których warto znać
Sama polowałam na tę wejściówkę. Wieczór przed startem sprzedaży ustawiłam sobie budzik na godz. 23:55 i równo o północy "ruszyłam do walki" z myślą o tym, że już od lat nie polowałam tak na żaden bilet. Dlaczego? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć.
Myślę, że kulinarni celebryci to przede wszystkim doskonali sprzedawcy marzeń. Marzeń o luksusie, który leży na wyciągnięcie ręki. O nieziemskich doznaniach, które mają spłynąć na nas z każdym kęsem wymyślonej przez nich potrawy, ale też o czymś bardziej nieuchwytnym - spokoju, miłości, bezpieczeństwie, które kryją się za parującym talerzem. Bo skoro filmy i piosenki niejednokrotnie poruszają trudne i bolesne tematy, tak gotowanie jawi się jako coś absolutnie pokrzepiającego. Bezpieczna przestrzeń, w której nie spotka nas nic gorszego niż przypalony garnek.
Inna rzecz to to, że kucharzami, którzy przebijają się do mainstreamu, są najczęściej mężczyźni. Michał Korkosz, Robert Makłowicz, Karol Okrasa, Mateusz Gessler, Pascal Brodnicki czy nawet nasz trójmiejski Gaweł Czajka, który ma już na koncie publikację w Vogue, występ w Dzień Dobry TVN i współpracę z marką Reserved Home. Być może brakuje nam gotujących mężczyzn? Nie na szklanym ekranie, a w prawdziwym życiu. Wiem, że czasy się zmieniają i coraz więcej panów sięga po garnki i patelnie, jednak umiejętność gotowania wciąż traktowana jest jako atut u mężczyzny, a konieczność u kobiety.
Powiedzmy to wprost - lubimy patrzeć na gotujących facetów, a czy jest to ujmujący urokiem miłego chłopca z sąsiedztwa Rozkoszny, tatusiowaty Makłowicz czy perwersyjny Cedrik Lorenzen - to już zależy od preferencji.
Feta Rakieta i Burrata Wymiata: Gaweł w "Dzień Dobry TVN"
Kucharze-celebryci dają nam coś jeszcze - złudzenie, że potrafimy gotować. Spójrzmy prawdzie w oczy, większości z zapisanych "na później" przepisów nigdy nie wykonamy, jednak po ich obejrzeniu towarzyszy nam przyjemne poczucie, że nasz repertuar dań się powiększa. Konfitowanie, deglasowanie, poszetowanie czy flambirowanie wchodzą do naszego kulinarnego słownika i choć co rano zajadamy się tą samą kanapką z serem, to mamy wrażenie, że umiemy przyrządzić coś wyjątkowego.
Mimo tego wszystkiego ze wszystkich współczesnych sław z pełną świadomością wybieram kucharzy. Choć fascynuje i nieco bawi mnie rozmach, z jakim wchodzą do celebryckiego świata, wiem, że zostaje po nich coś naprawdę cennego - zalążek nowej pasji, zachęta, by spróbować nowego produktu, kulinarna wiedza, która poszerza horyzonty. Niech nam będą i gotują, a kto wie, czy kiedyś, na wzór muzyków, nie zdarzy im się zapełniać stadionów.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (106) ponad 10 zablokowanych
-
2023-11-10 08:58
Im prostszy człowiek tym prostsza rzecz go cieszy
A gotowanie jeszcze na ekranie wraz z ekipą wzajemnej adoracji to już prostszego bajeru nie da się zrobić. Nawet jak im nic nie wyjdzie to ojej wspaniałe cudo... A jak otwierają swoją restauracje to klapa....
- 0 0
-
2023-11-10 09:32
Kogo nas kręcą?
Tytuł powinien brzmieć: dlaczego MNIE kręcą? Bo mnie nie
- 1 0
-
2023-11-10 09:56
W tym całym zestawieniu
Tp Pan Makłowicz jest fantastyczny i do celebryty to Mu bardzo daleko. Jest bardzo prawdziwy, operuje cudowna polszczyzną, a oglądając Jego programy, mam wrażenie że gotowanie jest "tylko" dodatkiem do ciekawych historycznych opowieści i regionalnych informacji...
- 1 1
-
2023-11-11 19:19
Lubię Karola i jego przepisy
Karol i Pascal to kucharze z dobrym CV.
Reszta nie powinna wypowiadać się nt gotowania.
Madzia do sztalugi, a Robcio do podróży (ale mniej alko).
Młodego lokalsa nie znam, więc nie wypowiadam się.- 0 0
-
2023-11-26 07:56
Jaki świat tacy "celebryci"; raz to kuchcik, raz krawczyk czy inny estradowy komediant.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.