• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Domowe masło. Jak zrobić i czy się opłaca?

Łukasz Stafiej
9 października 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Zrobienie domowego masła to proste zadanie. Ale wcale nie takie tanie. Zrobienie domowego masła to proste zadanie. Ale wcale nie takie tanie.

Wysokie ceny masła powodują wysyp internetowych poradników z przepisami na masło domowe. Powszechna opinia internautów, że na tym zaoszczędzimy, nijak ma się do rzeczywistości. Cena będzie zbliżona, ale nie niższa.



Czy robiłeś kiedyś domowe masło?

Masło to - krótko mówiąc - tłuszcz, który powstaje z ubijania śmietany. Żadnej większej filozofii w tym nie ma - bez problemu zrobimy je w domu. Tak naprawdę nie potrzebujemy nawet miksera - posiadając krzepę w rękach ubijamy je siłą własnych mięśni. Jak to zrobić?

Jak zrobić masło?



Wystarczy wlać do słoika chłodną śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu (co najmniej 36 proc.), zakręcić go i energicznie nim potrząsać - jak barmańskim shakerem. Po kilkunastu minutach żółty, grudkowaty tłuszcz oddzieli się od płynnej maślanki i masło będzie gotowe. Jeśli chcemy zaoszczędzić czas (i oszczędzić zakwasów w mięśniach na następny dzień) to samo zrobimy mikserem. Na koniec masło warto jeszcze wypłukać z resztek maślanki w lodowatej wodzie. Termin przydatności do spożycia to około tygodnia.

Nic dziwnego, że w czasach ogromnych podwyżek cen masła, gdy w najtańszych sklepach za kostkę (200 gramów o zawartości tłuszczu 82 proc.) musimy zapłacić od 6,5 zł, Polacy szukają domowych alternatyw. W sieci pojawia się coraz więcej poradników, jak masło zrobić we własnej kuchni. A pod tekstami w komentarzach trwa wojna, czy to się opłaca, czy nie.

Wystarczy kilka prostych obliczeń, żeby się przekonać, że nie bardzo. Na początek podstawowa informacja: gramatura końcowa masła będzie o ponad połowę mniejsza niż gramatura wyjściowa śmietanki. Krótko mówiąc: aby otrzymać 200-gramową kostkę musimy ubić pół litra śmietanki 36-proc. A to wydatek co najmniej 8 zł w popularnym supermarkecie, a więc o co najmniej złotówkę więcej niż kostka masła.

Jeśli marzy nam się naturalna śmietana od rolnika (bez zagęszczaczy, stabilizatorów i np. skrobi, którą posiadają niektóre śmietanki od dużych producentów) zapłacimy parę złotych więcej (w takim przypadku lepiej już kupić od tego samego rolnika ekologiczne masło - kostki kosztują zazwyczaj około 10 zł).

Skrupulatni w swoich wyliczeniach zwolennicy domowego masła argumentują: przecież otrzymujemy jeszcze świeżą maślankę o wartości około 2 zł. To prawda, ale zadajmy sobie wpierw pytanie - jak często razem z masłem ją kupujemy i czy jej potrzebujemy. Jest jednak jeszcze jeden argument, który powoduje, że zrobienie domowego masła jest warte zachodu: jego smak, znacznie wyraźniejszych i po prostu lepszy od tego najtańszego sklepowego.

Więc nawet jeśli ubijanie śmietanki nie zastąpi nam codziennych zakupów, warto raz na jakiś czas poeksperymentować w kuchni, bo - koniec końców - w jedzeniu chodzi przecież przede wszystkim o dobry smak.

Przepis na masło - Gdańskie Masło Sardelowe

Poniżej publikujemy przepis na inspirowane kuchnią staropolską Gdańskie Masło Sardelowe, przygotowany przez szefa kuchni Dmytra Rudenko z restauracji Korona.

Składniki:
  • śmietanka 42 proc. - 200 g
  • natka pietruszki - 25 g
  • sól - do smaku
  • pieprz biały - do smaku
  • sok z cytryny - do smaku
  • anchois - 40 g

Jak zrobić masło? - przepis
Ubijamy mikserem schłodzoną śmietankę do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (około 7-8 minut). Gdy pojawią się kulki tłuszczu przerywamy miksowanie i odcedzamy maślankę. W zimnej wodzie opłukujemy masło, siekamy anchois i natkę pietruszki. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy kształt masła, a następnie je schładzamy. Po kilku godzinach masło jest gotowe. Smacznego!

Opinie (121) 5 zablokowanych

  • Ruben (2)

    A ja se wczoraj popołudniu w Netto na Karczemkach kupiłem śmietankę 30% po 1,99PLN za 400g w promocji. Wpakowałem do thermomixa dodałem troszkę soli i po minucie miałem 250 gram masełka jak ta lala! I
    I jak to się nie opłaca skoro jednak się opłaca!!!

    • 19 2

    • nie kłam (1)

      • 1 5

      • Sprawdź sam a potem pisz bzdury

        • 1 0

  • (2)

    wystarczy się przejść na dowolny rynek i zakupić od rolnika i taniej i zdrowiej...

    • 3 3

    • Tak, o ile rolnik jest uczciwy (1)

      a nie tylko przepakowuje masło z marketu w swoje papierki

      • 1 0

      • Poznasz pi smaku, bez trudu

        • 0 0

  • Wy tak na serio? (1)

    Naprawdę 6 czy 7 zł za 200g masła to tak dużo?? Bardziej się chyba stawiacie, bo taka nagła podwyżka, co?
    A jak ktoś chce alternatywy ale nie margaryny, to w popularnym dyskoncie jest masło z dodatkiem serka greckiego za 4,90 za 200g. Bardzo dobre, ale trzeba szybko jeść, bo przeleżałe wali serem :)

    • 4 23

    • Nie,

      tak dla jaj. Przykladowo, dla 4 osobowej rodziny, gdzie kazdy je masło, to duzo.

      • 0 0

  • Nawet jak własny wyrób będzie droższy to zdrowszy (1)

    • 15 1

    • Szczególnie ze śmietany z biedronki...

      • 9 1

  • Za PO masło było tańsze! (2)

    ;-)

    • 12 4

    • (1)

      Ale benzyna była droższa.

      • 3 0

      • Zaraz Ci PiS doda do prądu 2dychy/mc na górników

        • 0 0

  • Idą stare czasy (1)

    Wnet będziemy w wannach prosiaki chować. dobra zmiana a wypróbowane sposoby na przetrwanie w cenie. Internet pomaga w tym bardzo. Warto może kupić sól i cukier, trochu sloniny,zaszuszyc mięcho itd. Tak zazwyczaj się zaczyna. zawsze gdy rządzą towarzysze...

    • 18 5

    • Tłuszcz juz dawno leming zalał twój mózg :)

      • 3 6

  • Czekamy na lemingi co bedą sie pluc że wysoka cena masła w całej UE to wina dobrej zmiany. :) (4)

    Naprawdę szkoda szkoda takich bezmózgowców :)

    • 7 13

    • Masło jest drogie tylko w PL (3)

      W innych krajach kosztuje ok. 1 euro za kostkę 200g

      • 2 1

      • (2)

        W Irlandii ciągle 2.19 euro za 454 gramów, we Włoszech 2,50 za 500g

        • 0 1

        • ale u Niemców też podrożało

          pare dni temu wróciłam i widziałam, że masło 250g, które jeszcze kilka miesiecy temu można było na promocji kupic za 1euro, teraz jest w dyskontach 1,4 - 1,7. Oczywiscie porownując ich zarobki i nasze, jak zwykle jestesmy do tyłu. Ale zagraniczne dyskonty i hipermarkety muszą zedrzeć z Polaków, aby móc taniej sprzedawać swoim obywatelom. Wystarczy porownac ceny tych samych artykułów w polskim i niemieckim Lidlu. Dziadostwo i żenada niemiecka.

          • 1 0

        • Hmmm...

          W Manchester w UK kostka masla oscyluje 1,29 -1,5 £. Podrozalo, kupowalam przed wakacjami za 85-95 centow.

          • 0 0

  • ludzie .... (3)

    zacznijcie smalec wpierniczać jest zdrowszy niż masło

    • 11 4

    • I tańszy

      • 1 0

    • tak ale prawdziwy smalec a nie ten oszukany z marketów (1)

      • 0 0

      • To trzeba samemu robić smalec. Ale najpierw trzeba sobie zrobić świnie.

        • 0 0

  • Drożyzna (1)

    Po co się męczyć robiąc masło,koszt podobny,nie wiadomo czy wyjdzie,a w sklepie drożyzna. Dlatego należy kraść. Parę minut stresu a potem satysfakcja.My zwykli klienci jesteśmy ofiarami tej porąb..ej polityki cenowej dlatego żadnych skrupułów. Nie okradajmy jednak drobnych sklepikarzy. Róbmy to sprytnie w Biedrach,Stokrotkach,Lidlach i innych molochach korporacyjnych.

    • 9 11

    • ...

      Rozumiem, ze edukujesz tak swoje dzieci badz wnuki, o ile je masz. Chyba jednak nie masz, albo nie widza, jakue glupoty wypisujesz.

      • 0 1

  • Sa lkazje

    Kupilem w lidlu śmietankę za 1.30 za 200 ml. Za 13 zl wyszlo mi ok 800 gram masła. (masło to mie wyłącznie tluszcz)

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Kultura

Najczęściej czytane