• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Domowe masło. Jak zrobić i czy się opłaca?

Łukasz Stafiej
9 października 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Zrobienie domowego masła to proste zadanie. Ale wcale nie takie tanie. Zrobienie domowego masła to proste zadanie. Ale wcale nie takie tanie.

Wysokie ceny masła powodują wysyp internetowych poradników z przepisami na masło domowe. Powszechna opinia internautów, że na tym zaoszczędzimy, nijak ma się do rzeczywistości. Cena będzie zbliżona, ale nie niższa.



Czy robiłeś kiedyś domowe masło?

Masło to - krótko mówiąc - tłuszcz, który powstaje z ubijania śmietany. Żadnej większej filozofii w tym nie ma - bez problemu zrobimy je w domu. Tak naprawdę nie potrzebujemy nawet miksera - posiadając krzepę w rękach ubijamy je siłą własnych mięśni. Jak to zrobić?

Jak zrobić masło?



Wystarczy wlać do słoika chłodną śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu (co najmniej 36 proc.), zakręcić go i energicznie nim potrząsać - jak barmańskim shakerem. Po kilkunastu minutach żółty, grudkowaty tłuszcz oddzieli się od płynnej maślanki i masło będzie gotowe. Jeśli chcemy zaoszczędzić czas (i oszczędzić zakwasów w mięśniach na następny dzień) to samo zrobimy mikserem. Na koniec masło warto jeszcze wypłukać z resztek maślanki w lodowatej wodzie. Termin przydatności do spożycia to około tygodnia.

Nic dziwnego, że w czasach ogromnych podwyżek cen masła, gdy w najtańszych sklepach za kostkę (200 gramów o zawartości tłuszczu 82 proc.) musimy zapłacić od 6,5 zł, Polacy szukają domowych alternatyw. W sieci pojawia się coraz więcej poradników, jak masło zrobić we własnej kuchni. A pod tekstami w komentarzach trwa wojna, czy to się opłaca, czy nie.

Wystarczy kilka prostych obliczeń, żeby się przekonać, że nie bardzo. Na początek podstawowa informacja: gramatura końcowa masła będzie o ponad połowę mniejsza niż gramatura wyjściowa śmietanki. Krótko mówiąc: aby otrzymać 200-gramową kostkę musimy ubić pół litra śmietanki 36-proc. A to wydatek co najmniej 8 zł w popularnym supermarkecie, a więc o co najmniej złotówkę więcej niż kostka masła.

Jeśli marzy nam się naturalna śmietana od rolnika (bez zagęszczaczy, stabilizatorów i np. skrobi, którą posiadają niektóre śmietanki od dużych producentów) zapłacimy parę złotych więcej (w takim przypadku lepiej już kupić od tego samego rolnika ekologiczne masło - kostki kosztują zazwyczaj około 10 zł).

Skrupulatni w swoich wyliczeniach zwolennicy domowego masła argumentują: przecież otrzymujemy jeszcze świeżą maślankę o wartości około 2 zł. To prawda, ale zadajmy sobie wpierw pytanie - jak często razem z masłem ją kupujemy i czy jej potrzebujemy. Jest jednak jeszcze jeden argument, który powoduje, że zrobienie domowego masła jest warte zachodu: jego smak, znacznie wyraźniejszych i po prostu lepszy od tego najtańszego sklepowego.

Więc nawet jeśli ubijanie śmietanki nie zastąpi nam codziennych zakupów, warto raz na jakiś czas poeksperymentować w kuchni, bo - koniec końców - w jedzeniu chodzi przecież przede wszystkim o dobry smak.

Przepis na masło - Gdańskie Masło Sardelowe

Poniżej publikujemy przepis na inspirowane kuchnią staropolską Gdańskie Masło Sardelowe, przygotowany przez szefa kuchni Dmytra Rudenko z restauracji Korona.

Składniki:
  • śmietanka 42 proc. - 200 g
  • natka pietruszki - 25 g
  • sól - do smaku
  • pieprz biały - do smaku
  • sok z cytryny - do smaku
  • anchois - 40 g

Jak zrobić masło? - przepis
Ubijamy mikserem schłodzoną śmietankę do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (około 7-8 minut). Gdy pojawią się kulki tłuszczu przerywamy miksowanie i odcedzamy maślankę. W zimnej wodzie opłukujemy masło, siekamy anchois i natkę pietruszki. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy kształt masła, a następnie je schładzamy. Po kilku godzinach masło jest gotowe. Smacznego!

Opinie (121) 5 zablokowanych

  • Posmarujcie chlebek serkiem smietankowymvb

    • 2 0

  • Co się stanie (1)

    Kiedy zjem całą kostkę masła, prosto z opakowania bez dodatków?

    • 1 0

    • Hmmm...

      Wyrzucisz papierek a potem dostaniesz sr*czki.

      • 1 0

  • Super

    Niedługo na trojmiasto.pl będą artykuły jak zrobić zupę z trawy, jak w KRLD.

    • 5 2

  • Ja smaruje twarozkiem od lat

    • 3 0

  • Masło?

    Żyję bez masła i dobrze mi z tym. Po co to komu?

    • 4 1

  • Masło Kulturalne (1)

    A cóż ten artykuł robi w dziale kultura/rozrywka.? ;) :P

    • 1 3

    • A KULINARIA to nie doczytaleś ?

      • 2 0

  • Kochani Gdańszczanie,czy ktos mi może podpowiedzieć gdzie kupić mleko i smietanę prosto od rolinika,ale w jakims sklepie, (2)

    bo nie mam samochodu? Może gdzie dostarczają na terenie Gdanska?

    • 1 1

    • Mogę wpaść na kawę (1)

      I się z Tobą zapoznać . A śmietanę od rolnika tez Ci przywiozę

      • 3 0

      • Czyli zTy jestes rolnikiem.

        A ta Twoja smietana jest jeszcze zwawa ? Bo podobno stara jest do wyrzucenia.

        • 0 0

  • Mooo

    Dziwne wyliczenia ze sie nie oplaca. Oplaca sie! Ja kupuje smietane 30%. Mala smietana 200g. X 2. Po 1.99. Czyli ze smietany za 4zl. Mam ubitr maslo na ok 200g. Wiec mam maslo jak normalna kostka za 4zl. Skad wasze takie dziwne duze obliczenia. I po co az smietana 36%..

    • 0 0

  • Mnie ceny masla nie obchodza. Po prostu go nie jem od wielu lat.

    • 0 0

  • Maselko

    Pierwszy raz spróbowalam masełka własnej roboty .Po prostu pycha.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Kultura

Najczęściej czytane