• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Działały przez lata, zamknęły się. Kolejne lokale kończą działalność

Alicja Olkowska
2 listopada 2023, godz. 15:30 
Opinie (125)
Restauracja Bulaj w Sopocie działała 19 lat. Restauracja Bulaj w Sopocie działała 19 lat.

Jesień przyniosła kilka głośnych zamknięć popularnych lokali gastronomicznych. Wpisuje się to w przewidywania sceptyków, którzy wieścili, że po sezonie letnim "posypią" się pożegnania wśród trójmiejskich restauracji. Gdzie zatem już nie zjemy?



Lato to chyba najbardziej intensywna, ale też dochodowa pora roku dla branży gastronomicznej, zwłaszcza w nadmorskich miejscowościach. Sporo się działo w Trójmieście w wakacyjnych miesiącach, dopisali też turyści, którzy przyjechali nad morze. Niestety pierwsze tygodnie jesieni przyniosły kilka smutnych wieści o zamknięciu ciekawych lokali.



Restauracja Bulaj


Z wielkim zaskoczeniem fani sopockiej restauracji Bulaj przyjęli informację o jej zamknięciu. I to po 19 latach działalności!

Było to szczególne miejsce na trójmiejskiej kulinarnej mapie, wielokrotnie wyróżniane w branżowych rankingach, m.in. w Poland 100 Best Restaurants czy żółtego przewodnika Gault&Millau. W 2015 r. Bulaj i jej szef kuchni Artur Moroz zwyciężyli w konkursie Wine&Food Noble Night.

Niestety pod koniec października położona przy plaży restauracja podzieliła się z obserwatorami na Facebooku zaskakującą informacją. Jest jednak szansa, że lokal powróci, ale w nowej lokalizacji.

- Drodzy Goście, z przykrością informujemy o zakończeniu działalności restauracji Bulaj prowadzonej przez Artura Moroza w Sopocie. Dziękujemy za 19 wspaniałych lat, za możliwość uczestniczenia w bardzo ważnych chwilach Państwa życia i w codziennych spotkaniach. Dziękujemy za każde dobre słowo i za każdą cenną uwagę. Do szybkiego zobaczenia w nowej lokalizacji. (...)

Szczęśliwego Nowego Jorku



  • Pub Szczęśliwego Nowego Jorku ogłosił w październiku zakończenie działalności.
  • Pub Szczęśliwego Nowego Jorku ogłosił w październiku zakończenie działalności.
  • Pub Szczęśliwego Nowego Jorku ogłosił w październiku zakończenie działalności.
Kolejny lokal z długą, bo 10-letnią historią. Pub Szczęśliwego Nowego Jorku w Sopocie słynął nie tylko z bogatej karty alkoholi, gdzie popularnością cieszyły się zwłaszcza słynne "szociki", ale również pysznego tatara, na którego niektórzy imprezowicze przychodzili tylko tutaj. Do pubu wpadało się na bifory albo późne aftery oraz transmisje sportowe.



Szefowie lokalu przekazali wiadomość o zamknięciu pod koniec października w krótkim komunikacie. Nie podali przyczyny takiej decyzji. Zaprosili jednak wszystkich na ostatnią imprezę oraz zasugerowali... rychłe spotkanie.

- Drodzy Goście, mamy przykrą wiadomość, po 10 latach działalności zamykamy... Już w tę sobotę impreza pożegnalna! Wpadnijcie i się bawmy!

Mariacka 1



  • Restauracja Mariacka 1 położona była tuż przy Bazylice Mariackiej.
  • W Mariackiej 1 kładziono nacisk na kunszt podawania mięsa, głównie wołowiny i jagnięciny.
  • W Mariackiej 1 kładziono nacisk na kunszt podawania mięsa, głównie wołowiny i jagnięciny.
Niewielka i z najkrótszym stażem, ale wyróżniająca się świetną, niekonwencjonalną kuchnią restauracja Mariacka 1 z końcem września pożegnała się ze swoimi gośćmi. Fani przyjęli tę wiadomość z dużym żalem. Ubolewali, że nie skosztują już dań szefa kuchni, Kamila Kołodziejskiego, ani nie zasiądą w klimatycznym ogródku tuż przy Bazylice Mariackiej.

- Chcielibyśmy Was poinformować, że będziemy mieli przyjemność Was gościć jedynie do końca września (...) Potem nasza przygoda w tym miejscu się kończy, więc rezerwujcie stoliki, odwiedzajcie nas tłumnie, a jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować naszej kuchni, to jest to naprawdę ostatnia chwila. Było nam niezmiernie miło ze względu na to, jak ciepło nas przyjęliście, jak wiele pozytywnych rekomendacji od Was otrzymaliśmy i jak wiele wieczorów zdecydowaliście się spędzić w naszym towarzystwie - dziękowali swoim gościom właściciele restauracji.

Zakorkowani Wine Bistro



  •  Zakorkowani
  •  Zakorkowani
  • Zakorkowani Wine Bistro także przeszło do historii.
  •  Zakorkowani
Początek listopada przyniósł kolejne zamknięcie: do grona lokali, które przeszły do historii, dołączyło Zakorkowani Wine Bistro z Gdańska. Była to restauracja z rozbudowaną ofertą win prowadzona przez rodzeństwo. Rządziła tu kuchnia międzynarodowa i wina z całego świata.

- Drodzy Miłośnicy Wina. Z przykrością informujemy, że po 6 niezwykłych latach serwowania wyśmienitego wina i kulinarnych doznań, Wine Bistro zamyka swoje drzwi. To dla nas czas emocji, refleksji i podziękowań. Chcielibyśmy podziękować Wam, naszym wiernym gościom, za niezapomniane chwile spędzone w naszym towarzystwie. Wasza obecność uczyniła naszą restaurację miejscem wyjątkowym. Dziękujemy za miłość do wina i pasję, którą dzieliliśmy przez te lata. Choć zamykamy te drzwi, niech pozostanie otwarte wspomnienie smaków i uśmiechów, które razem stworzyliśmy - czytamy we wpisie na Facebooku lokalu.

Klub HAH Sopot



Impreza w pianie w HAH Sopot:

Lipiec 2023


Nie jest to restauracja, ale warto odnotować, że nie pobawimy się już ani nie napijemy drinka w klubie przy ul. Mamuszki 21Mapka, niedaleko plaży w Sopocie. Ostatnia impreza odbyła się tu w Halloween.

- Kochane robaczki, z przykrością informujemy że 31.10.2023 roku we wtorek będzie ostatnią imprezą klubu HAH Sopot w tym miejscu. Po 8 lat rozstajemy się z tą lokalizacją ze względu na budowę w tym miejscu restauracji i budynku usługowego. Usilnie podejmujemy działania mające na celu otwarcie w Sopocie nowej przestrzeni dla klubu HAH Sopot - czytamy w komunikacie.
Dobra wiadomość jest taka, że HAH wróci do Sopotu - obecnie trwają poszukiwania nowej lokalizacji.

Tawerna Mestwin



  • Tak wyglądała Tawerna Mestwin ostatniego dnia działalności.
  • Po nowym roku w lokalu po Tawernie Mestwin otworzy się pub Pułapka. Obecnie trwa tu remont.
O tym zamknięciu było głośno nie tylko z powodu końca dla wielu kultowej restauracji, ale też związanym z nim zamieszaniem.

Pod koniec sierpnia, po 23 latach działalności, Tawerna Mestwin, mieszcząca się w Domu Kaszubskim, ogłosiła zamknięcie. Z niedowierzaniem przyjęli tę wiadomość miłośnicy lokalu, który uważali go za serce kaszubskiej kuchni w Gdańsku. Nie mogli pogodzić się z faktem, że tak ważne historycznie miejsce przestanie istnieć. Mieli też żal do Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, że jego zarządzający zgodzili się, by lokal po tawernie przejął pub Pułapka.

Ostatecznie dowiedzieliśmy się, że rozwiązanie umowy z właścicielkami Mestwina odbyło się za porozumieniem stron oraz że lokal i tak miał zakończyć działalność po sezonie wakacyjnym.

Prawdopodobnie po nowym roku w tym miejscu będzie już działać pub Pułapka - obecnie trwa tu remont.

Opinie (125) ponad 20 zablokowanych

  • A "mix"na tetmajera w gdyni i "hades" na podlesnej w gdansku to co gorsze?

    • 6 1

  • A druga nozka w Sopocie co sie dzieje ?

    • 2 0

  • Skandal

    Skandalem jest likwidacja restauracji dzialajacej od1598 Pod Łososiem. Warunkiem kupna czy dzierżawy powinna byc tez kultywacja tego miejsca pod nazwą z w/w roku Der Lachs

    • 18 5

  • A będzie tylko gorzej. (3)

    Od nowego roku kolejne podwyższyli podatkow. Między innymi od nieruchomości 15%. Zniszczą małe lokale

    • 15 2

    • Dziekujcie (2)

      donaldowi i jego kumplom - jak wybraliście tak macie :D

      • 1 7

      • (1)

        Już Donaldy sformowały rząd i rządzą?Okólnik z piscentrali otrzymałeś za wcześnie i wypisujesz kocopoły.

        • 6 2

        • Doucz się a później szukaj spisku

          Nawet na tym portalu była opisana sprawa. Zauważyłeś, kto rządzi Gdańskiem od wielu już lat?
          No i to te serdeczne władze Gdańska, a nie pis zadecydowały o maksymalnym podniesieniu podatku od nieruchomości. Ale tego w tvn ci nie powiedzieli?

          • 4 2

  • Xxx

    Bulaj nieee!!! Tyle wspomnień i pysznych smaków!!! Artur Moroz czekamy na nowe otwarcie!!

    • 5 5

  • HAH

    Szkoda by było gdyby zbużyli budynek HAH. Mało kto zwraca uwagę ale faktem jest że jest to ciekawy budynek w stylu postmodernizmu międzynarodowego spójny z budynkiem Uniwersytetu Gdańskiego przy Armii Krajowej. Ale widocznie ktoś ma inną koncepcje na to miejsce a HAH woli być na rozwalonej i zdemolowanej przestrzeni po stoczni

    • 5 2

  • Goscie z zagranicy z kolei otwierają działalności.

    Taka wymiana na lepsze czasy.

    • 8 1

  • Bo kotleta trzeba robić pod klienta ,

    nie dla własnych ambicji.

    • 10 0

  • Jeśli prąd zdrożeje w styczniu

    Zostaną tylko lokale z własnym ogniskiem do gotowania

    • 10 0

  • po nowym roku będzie jeszcze więcej zamknięć i pożegnań. (3)

    bieda w społeczenstwie i coraz mniej ludzi chodzi po knajpach, poza sezonem tam jest bieda.
    Cieszyli sie jak były miliony z tarcz ale mowiłem wtedy kolegom ze to pusty pieniadz i skonczy sie tak ze zamkna interes.Smiali sie ze kupili nowe auto a jeden nawet mieszkanie :)

    • 18 0

    • gastro

      jest już całkiem odklejone jeśli chodzi o właścicieli. Otworzy taki budę z goframi i on już wielki pan prezes. Suv w leasingu, same markowe ciuchy, a produkt najpodlejszy za chorą kasę i głodowa wypłata dla personelu - oczywiście bez żadnej umowy.
      Odklejka na całego - i jeszcze biadolą, że ludzie nie chcą płacić za ten szajs.
      Czas zejść na ziemię.
      A jak im tak źle, bo prąd, gaz i zusy to niech idą na zmywak do innego Janusza to zobaczą jak życie wygląda.

      • 6 0

    • Smutna prawda

      Coraz więcej ludzi liczy kasę, ubozeje klasa średnia niestety. Nawet zwykła pizza z dowozem staje się luksusem. A przecież pizza to tylko placek z serem +kilka plasterków omasty. Najtańszy, najmniej wartościowy zapychacz kiszek.

      • 2 0

    • Gdzie ty widzisz tę biedę? Ja widzę w tygodniu nawet pełne knajpy młodych i nie tylko

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Najczęściej czytane