- 1 Lubisz kawę? Koniecznie odwiedź ten festiwal (6 opinii)
- 2 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (11 opinii)
- 3 Ranking pierogarni w Trójmieście (57 opinii)
- 4 Coraz więcej sposobów na napiwek (291 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Gdzie w Trójmieście zjeść: dorsza
Najpopularniejsza - obok łososia - ryba w restauracyjnych kartach, którą serwować można na niezliczone sposoby. Gdzie zjemy dorsza, sprawdzam w kolejnym tekście z cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście". Poprzednio testowałem indyjskie curry, za dwa tygodnie w trójmiejskich restauracjach sprawdzę polędwiczki wieprzowe.
Ryba z frytkami to chyba najpopularniejsze na świecie wcielenie dorsza. Jedno z narodowych dań Brytyjczyków zrobiło międzynarodową karierę i z ulicznych kiosków zawędrowało pod strzechy restauracji. W Trojmieście fish'n'chips zjemy między innymi we wrzeszczańskich Pobitych Garach, gdzie pod nazwą Ryba i Fryty (38 zł) kryje się naprawdę spory filet z dorsza w złocistej, delikatnej panierce z domowymi frytkami. Te ostatnie to jeden z atutów tego dania - wciąż niewiele lokali zdaje sobie sprawę, jaką krzywdę robi swoim gościom (i sobie) serwując mrożone frytki z paczki. Całość jest podana w typowy dla tej knajpki sposób - na desce, w towarzystwie dwóch ceramicznych miseczek: z odświeżającą sałatką z fenkułem i domowym majonezem. Do pełni szczęścia zabrakło cytryny do skropienia ryby - musiała się gdzieś zapodziać w kuchni, bo w opisie dania była. Drobne wpadki obsługi w Pobitych bywają regularne, ale to pewnie cena, która się płaci za wyluzowaną, klubową atmosferę w lokalu. Zresztą, dobre jedzenie to wynagradza.
Dorsza w dwóch wcieleniach znajdziemy w karcie świetnej włoskiej restauracji Cozzi w centrum Gdyni. Wersja inspirowana smakami śródziemnomorskimi to dorsz w winnym sosie z vongolami (małżami). Ja wybieram klasykę - smażony filet z frytkami (34 zł). Danie wręcz banalnie proste w Cozzi jest bliskie perfekcji dzięki dwóm drobnostkom. Po pierwsze, ryba jest doskonale wysmażona na maśle - skórka jest chrupiąca i pełna aromatu, a mięso soczyste i delikatne. Po drugie, smak podkręca mascarpone zmiksowany ze szczypiorkiem i nałożony na filet. Rozpuszczający się powoli serek tworzy pyszny kremowo-ziołowy sos. Do tego domowe, chrupiące frytki stekowe. Zamiast szukać "rybki" w barach nad morzem, lepiej wybrać się do Cozzi.
Wizyta w gdańskim Winnym Gronie to wycieczka w stronę kuchni francuskiej i okazja do spróbowania dorsza (39 zł) w wydaniu zdecydowanie wykwintnym, choć nieprzekombinowanym. Na talerzu dzieje się sporo i można odnieść wrażenie, że ryba wcale nie jest tutaj głównym bohaterem, a przynajmniej jest równie ważna, co dodatki. Smakiem całej kompozycji rządzi - nota bene świetna - potrawka z pieczarek i szalotek duszonych, na której spoczywa filet polany jasnym sosem veloute o lekko rybnym aromacie. Te delikatne, lekko słodkie smaki uzupełnia odrobina ostrości z grillowanego pora. Ciekawe i kompletne danie. Do tego bardzo lekkie. Winne Grono po raz kolejny udowadnia, że jest jedną z ciekawszych restauracji w Gdańsku ze świetnie przyrządzonym i bezpretensjonalnym jedzeniem.
Sztuczka Bistro to nowy lokal znanego kulinarnego eksperymentatora Rafała Wałęsy. W swoim sopockim bistro "fine-diningowe" ambicje odkłada jednak na bok i karmi prosto, choć nadal autorsko. Tutejszy dorsz (36 zł) to dobry przykład nowej kulinarnej filozofii Wałęsy. Danie jest nawiązaniem do hiszpańskiej kuchni, która słynie z wyraźnych, pełnych smaków, ale także prostoty. Pięknie wysmażony filet z pyszną chrupiącą skórką spoczywa na pikantnej potrawce z ciecierzycy, dymki i chorizo. Połączenie delikatnych morskich smaków z mocnym, przydymionym aromatem kiełbasy jest jednym z ciekawszych spojrzeń na dorsza w trójmiejskich lokalach. Do dania można domówić frytki albo ziemniaki, ale najlepiej sprawdzi się domowy chleb, którym koniecznie należy wybrać z talerza smakowity sos do ostatniej kropli.
Gdzie jedliście najlepszego dorsza w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.
Miejsca
Opinie (173) 1 zablokowana
-
2017-04-20 14:56
Bar pod Wiata na Jana z Kolna
- 2 1
-
2017-04-20 16:45
Dorsz (3)
Najlepszy dorsz kupiony rano bezpośrednio u rybaka i zrobiony w domu a nie mrożone badziewie sprowadzane z Norwegji i zachwalane w knajpie że to swierzutka rybka za bajońską cene
- 11 0
-
2017-04-20 16:51
Filetowany? Myślałem, ,że boją się sprzedawać prywatnym ludziom ze względu na kontrole, jaka cena?
- 2 1
-
2017-04-21 01:11
i paprać się z tym w domu (1)
zasmradzając smażeniem cały dom?
- 0 3
-
2017-04-21 10:25
Jak smazysz swieza rybe
To nic nie smierdzi. Uwierz mi.
- 2 0
-
2017-04-20 18:08
Najlepsza ryba w mieście
Zawsze świeża i dobra rybka
- 2 1
-
2017-04-20 19:16
Marmolada chleb i kawa
Tam zjesz doskonale i tanio.
Polecam. Tanio i cały czas maja szalone promocje.
Chleb mają bardzo tani i mega smaczny- 0 9
-
2017-04-20 19:55
Wszedzie Walesa... (1)
Kolejny akurat, w ktorym zostaje wspomniany Walesa..ile Wam zaplacil,ze ciągle o Nim piszecie..
- 4 0
-
2017-04-20 19:58
Sztuczka bą tą
Niby bistro a ceny kosmos, porcje małe i nadęta obsługa
- 3 1
-
2017-04-20 19:57
Tadzio Krewetka (1)
Co łączy te wymienione przez pana redaktora rybki? Tadzio Krewetka, który dowozi je głęboko mrożone. Seoją drogą czy teraz jest sezon na dorsza?
- 5 0
-
2017-04-21 10:24
Wczoraj przy hali targowej w Gd. unosil sie smrod
Starej smazonej ryby. Smazenie pewnie w budach kwiaciarnianych a potem myk na sklep.
- 0 0
-
2017-04-20 22:27
RYBKA NA WARTKIEJ!!!
Najlepsze ryby jakie jadłem to w restauracji "Rybka na Warkiej" świeże produkty i dobrze doprawione, duży wybór dodatków, takich jak surówki czy ziemniaki,frytki lub ryż. Każdy znajdzie coś dla siebie. Otwarta kuchnia daje pozwolić oglądanie przygotowywanych dań. I mało tego fajna i miła obsługa pozdrawiam.
- 2 0
-
2017-04-21 08:44
Chce dorsza a nie ciasto a w srodku kawalek such ryby
Bez panierki ! Tylko soute!!!
- 3 0
-
2017-04-21 10:21
Najlepsza swieza ryba
Kupiona w sklepie rybnym przyTrzech Krzyzach. Oj juz mi slinka cieknie.
- 0 0
-
2017-04-21 10:45
Dobry dorsz - podobnie jak i wszystko - jest w Barze BARTEK w starym Wrzeszczu . I to za połowę tych podanych wyszukanych cen !!!
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.