- 1 Jemy na mieście: Masło Maślane w Klubie Kot (13 opinii)
- 2 Nie ma jagodzianek, są malinianki (38 opinii)
- 3 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (62 opinie)
- 4 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (109 opinii)
- 5 Coraz więcej sposobów na napiwek (310 opinii)
- 6 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
Jak listopad, to rogale z białym makiem. Zamówisz je także do domu
Choć są specjałem wywodzącym się z Wielkopolski, można je zjeść także w Trójmieście. Rogale z białym makiem, których tradycja sięga drugiej połowy XIX wieku, wypiekane są na 11 listopada i cieszą podniebienia zwłaszcza miłośników słodkości. W tym roku możemy zamówić je z ulubionych cukierni wprost do domu.
Cukiernie i piekarnie w Trójmieście
Tradycja, która sięga już sporo ponad stu lat, wywodzi się co prawda z czasów pogańskich, jednak została przejęta przez kościół rzymskokatolicki. Nawiązuje do postaci świętego Marcina, a właściwie jego konia, który pewnego razu zgubił podkowę; ta, znaleziona przez jednego z poznańskich piekarzy, stała się inspiracją do wypiekania ciasta w takim kształcie.
Rogal św. Marcina - sztuka cukiernicza
Rogal świętomarciński przyrządzany jest na bazie ciasta półfrancuskiego, a nadzienie zawiera biały mak, cukier, wanilię, orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Ważnym składnikiem jest również - to może wielu zaskoczy - ale... margaryna. Rogal wypieczony przy użyciu masła nie uzyska certyfikatu Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, a co za tym idzie, nie może być sprzedawany pod nazwą, która jest zarezerwowana dla tego właśnie wypieku.
Innym obostrzeniem, jakie musi brać pod uwagę piekarz chcący przygotować rogale świętego Marcina, jest waga wypieku. Prawdziwy rogal świętomarciński musi ważyć między 150 a 250 gramów. Jak na przekąskę, to całkiem sporo. Restrykcyjne ustalenia dotyczące tego wypieku spełnia tylko 101 cukierni z Polski, większość z okolic Poznania.
Trójmiejskie cukiernie nie mają co prawda certyfikatu, jednak nie znaczy to, że wypieki oferowane przez nie są mniej smaczne. I nie zawsze mniejsze! Rogale Dekera, które będą oferowane w T.Deker Patissier & Chocolatier od 7 listopada, ważą po około 250g każdy. Lada chwila będzie można także zamówić większą liczbę sztuk z dowozem do domu - zamówienia wysyłane zostaną w poniedziałek 9 listopada.
Jak dbać o odporność? Jesienne napary i soki
Rogale w Trójmieście
Cukiernicy w Trójmieście korzystają z pola do popisu w kwestii rogali. Rzemieślnicza piekarnia-cukiernia Eres w każdym ze swoich 10 punktów oferuje okazjonalnie wyrabiane rogale z makiem. Zamiast maku białego, właściwego dla certyfikowanych rogali świętomarcińskich, używa się tam ciemnego maku, a także wyjątkowo niewielkiej ilości cukru. Tak jak do żadnego z produktów, do rogali nie dodaje się tam pomady. Listopadowe słodkości można kupić na miejscu w cukierni lub zamówić dostawę poprzez portal jeszlokalnie.pl.
Sopocka Labagatela przez cały rok kusi klientów rogalami nadziewanymi białym makiem, oferowanymi jako rogale gdańskie. Na tę specjalną okazję, ale także na każde inne święto można zamówić na miejscu ich większą liczbę z jednodniowym wyprzedzeniem i odebrać w sklepie.
W piekarniach Rogalik specjały te pojawiły się w sprzedaży 2 listopada. Można je kupić w sklepach stacjonarnych, jednak w przygotowaniu jest także sklep online z możliwością dostawy do domu. Sprzedaż internetową oferuje także Le Delice, skąd aż do 12 listopada można zamówić rogale z dostawą prosto pod drzwi.
Od czwartku 5 listopada można zamawiać rogale z białym makiem również w cukierni Baika na Przymorzu. Odbiory paczek będą realizowane na miejscu; lokal wymaga składania dużych zamówień z dwudniowym wyprzedzeniem.
Zamów jedzenie, piwo i koktajl. Sposoby restauracji na obostrzenia
Przyjemne z pożytecznym
Co ciekawe, święty Marcin, na cześć którego przygotowuje się rogale z białym makiem, jest między innymi patronem ubogich. Już pod koniec XIX wieku kultywowano jego święto w taki sposób, by przy okazji zrobić coś dobrego dla potrzebujących. Bardziej zamożni poznaniacy kupowali więc rogale, podczas gdy ubożsi dostawali je za darmo.
Do tej tradycji nawiązuje nawet sposób przygotowania smakołyku - nadzienie łatwo oddzielające się od ciasta ma sprawić, że przekąską będzie łatwiej podzielić się z innymi. Może w czasach pandemii, która po raz kolejny robi pod górkę zarówno poszczególnym osobom, jak i całym branżom, jest to jakaś wskazówka, która nastroi nas do świętowania tego dnia w szczególny sposób?
Miejsca
Opinie (130) ponad 10 zablokowanych
-
2020-11-05 18:31
Te z Lidla bardzo dobre (1)
A te w Biedronce mają certyfikat i są oryginalne. A cukiernie robią podroby.. Dziękujemy...
- 3 1
-
2020-11-05 19:26
Certyfikat w tym przypadku
NIe jest pożądany - margaryna, sztuczne aromaty etc..
- 0 0
-
2020-11-05 18:41
lata 80- te. sam dół monciaka pod domem towarowym. (1)
Sprzedawali tam HASHU w bułce - mięso super ostre :))) bajeczka . własnie takie teraz robie sobie w domu . i to jest żarełko :))) mięsko w bułce za 2zł szt (koszt - razem z bułka !) . z sosikiem !.
- 2 0
-
2020-11-06 13:49
czyli kupowałeś to hashu w "Kebabie sopockim", który jest po drugiej stronie ulicy
- 0 0
-
2020-11-05 19:15
W cukierni sowa w Sopocie
W cukierni sowa w Sopocie pychotka te rogaliki o nazwie bydgoskie z białym makiem
- 2 0
-
2020-11-05 19:28
rogale marcińskie
Rogale z Bajadery sa pyszne polecam
- 0 1
-
2020-11-05 20:13
oczywiście głównie w Gdańsku, gdynia miasto ubogich, nikt nie dostarcza nie produkuje
- 0 3
-
2020-11-05 21:26
Rogale, tylko nie od Dekera!
Tak się składa, że oryginalne, certyfikowane Rogale Marcińskie są na bazie margaryny, nie jak te, którymi w ubiegłym roku chwalił się pan D. na maśle.
Jako ex-Poznaniak zjadłem w swoim życiu wiele rogali i co mogę stwierdzić, to fakt, że tegoroczne z marketu z Coccinella septempunctata w logo są znacznie lepsze od tych oderowanych przez pana Dekera. Miałem okazję próbować w zeszłym roku. Za dużo ciasta, za mało nadzienia - nie ma to jak nabijać sobie kabzę nie do końca świadomymi mieszkaniami Trójmiasta.
O wielu innych kwestiach dotyczących prowadzenia działalności przez tego Pana, to Vega mógłby spokojnie ze 3 filmy nakręcić.- 4 0
-
2020-11-05 23:19
To gdzie te z białego maku z bakaliami i nie na margarynie wreszcie się dowiem? I po ile????
- 1 0
-
2020-11-06 05:37
W-Zka robi najlepsze rogale świętomarcińskie (1)
Spróbujcie sami! Pychotka!
- 2 0
-
2020-11-08 19:29
Marcjanki z WZ etki
Najpyszniejsze w 3miescie. Pachnące, ciepłe, pełne masy makowej...uwielbiam
- 0 0
-
2020-11-06 13:25
Mega rogale
Mega rogale w piekarni gs reda. zero chemii super smak konkurencyjna cena. Polecammm!!
- 0 0
-
2020-11-06 16:34
Wpisujcie ceny !
U Dekera 14 zł sztuka.
- 0 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.