• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jaką pizzę Polacy zamawiają najczęściej? Wyniki rankingu

Aleksandra Wrona
9 sierpnia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (170)
  • Niekwestionowaną królową pizzy została Margherita.
  • Polacy najchętniej wybierają klasyczne smaki pizzy, choć w Trójmieście możemy skosztować placków z najróżniejszymi dodatkami.
  • Polacy najchętniej wybierają klasyczne smaki pizzy, choć w Trójmieście możemy skosztować placków z najróżniejszymi dodatkami.
  • Polacy najchętniej wybierają klasyczne smaki pizzy, choć w Trójmieście możemy skosztować placków z najróżniejszymi dodatkami.
  • Polacy najchętniej wybierają klasyczne smaki pizzy, choć w Trójmieście możemy skosztować placków z najróżniejszymi dodatkami.
  • Polacy najchętniej wybierają klasyczne smaki pizzy, choć w Trójmieście możemy skosztować placków z najróżniejszymi dodatkami.
  • Polacy najchętniej wybierają klasyczne smaki pizzy, choć w Trójmieście możemy skosztować placków z najróżniejszymi dodatkami.
  • Polacy najchętniej wybierają klasyczne smaki pizzy, choć w Trójmieście możemy skosztować placków z najróżniejszymi dodatkami.

Margherita, pepperoni, a może kontrowersyjna hawajska z ananasem - jaką pizzę najczęściej zamawiają Polacy? Na podstawie danych zgromadzonych przez aplikację PanParagon powstał ranking 10 najczęściej kupowanych rodzajów pizzy w 2023 r. Postanowiliśmy skonfrontować go z preferencjami mieszkańców Trójmiasta.



Pizza, którą wybierasz najczęściej, to:

PanParagon to aplikacja do wyszukiwania promocji oraz przechowywania paragonów w formie elektronicznej. Anonimowe dane, jakie wprowadzane są do ich systemu, to źródło informacji m.in. o cenach produktów czy trendach zakupowych polskich konsumentów.

- Tym razem postanowiliśmy sprawdzić, jakie są preferencje naszych użytkowników przy wyborze rodzaju pizzy. W tym celu sprawdziliśmy paragony pochodzące z pizzerii z datą zakupu mieszczącą się w okresie od stycznia do lipca 2023 r. - informuje Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.

Króluje margherita



Okazało się, że najczęściej kupowaną pizzą tego roku jest margherita, czyli klasyczna pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą oraz bazylią. Znalazła się aż na 31,1 proc. paragonów ujętych w badaniu.

Na drugim miejscu w rankingu (z wynikiem 19,2 proc) znalazła się capricciosa, czyli pizza z serem mozarella, szynką pieczoną, pieczarkami, pomidorami. Zgodnie z włoską tradycją powinna zawierać również dodatek karczochów, choć w polskich pizzeriach są one często pomijane.


Pomiędzy trzecim, czwartym a piątym miejscem w rankingu różnica nie była już tak spektakularna. Na trzecie miejsce trafiła pizza salami (9,8 proc.), na czwarte pepperoni (9,3 proc.), a na piąte hawajska (9,1 proc.).

Pozostałe miejsca w rankingu należą kolejno do pizzy vegetariana (7,1 proc. paragonów), funghi (4,8 proc. paragonów), pizzy serowej (4,2 proc. paragonów), pizzy z kebabem (2,6 proc. paragonów) oraz pizzy mięsnej (2,5 proc. paragonów).

Ranking przygotowany przez aplikację PanParagon Ranking przygotowany przez aplikację PanParagon

Preferencje mieszkańców Trójmiasta



Przedstawiony ranking został stworzony w oparciu o analizę paragonów użytkowników aplikacji z całej Polski. My zapytaliśmy trójmiejskie pizzerie o preferencje lokalnych klientów.

- W Viva la Pizza serwujemy klasyczną pizzę neapolitańską z pieca opalanego drewnem. Nasi goście najczęściej wybierają królową pizzy, czyli Margheritę. W drugiej kolejności jest pizza Diavola z salami spianata piccante i papryczkami peperoncino. Zacne trzecie miejsce należy do pizzy Parma z dojrzewającą szynką parmeńską i parmezanem - mówi Sonia Grotkowska, Viva la Pizza.
- Wyniki badań potwierdzają się w naszych obserwacjach. Odkąd zaczęliśmy sezon, najpopularniejszym smakiem pizzy jest Capricciosa, następnie Margherita i Napoli, czyli rodzaj pizzy z łagodnym salami napoli, oliwkami i rukolą. Dużo sprzedaje się też pizzy Cotto, czyli podobnej do Capricciosy, ale bez pieczarek. Popularne są też u nas kompozycje z salami. Co zaskakujące, wielu naszych gości szuka bezmięsnych alternatyw, więc pizza Veggy znajduje się tuż za podium - mówi Mira Smilgin, Pizza Plus.
Pizza neapolitańska w Trójmieście. Gdzie zjeść tradycyjne włoskie placki? Pizza neapolitańska w Trójmieście. Gdzie zjeść tradycyjne włoskie placki?
- W naszej pizzerii na podium znajdują się Margeritha, Prosciutto e funghi (szynka i pieczarki) oraz Salami (salami, papryka, cebula) - mówi załoga pizzerii Peperino.
- W naszym lokalu to Diavola cieszy się największą popularnością wśród naszych gości. Wyjątkowość tej pizzy, będącej połączeniem, oprócz starannie dobranych pomidorów oraz mozzarelli fior di latte, pikantnego salami spianata piccante, czerwonej cebuli oraz peperoncino, co potwierdza, że nawet i wyraźne smaki zyskują uznanie wśród naszych gości. Następnie na podium mamy Margheritę oraz Salami w rankingu popularności na zmianę z Diavolą właśnie - mówi Aleksandra Dacko, Cacko pizza.

Sprawdź nowe lokale gastronomiczne w Trójmieście



Z sosem czy bez?



Wydawać by się mogło, że sos to popularny dodatek do pizzy. Okazuje się jednak, że paragony konsumentów tego nie potwierdzają.

- Zaledwie 10 proc. dowodów zakupu pochodzących z pizzerii zawierało na swojej liście sos czosnkowy. Jeszcze mniejszą popularnością cieszy się sos pomidorowy, który widoczny był na 4 proc. paragonów ujętych w badaniu. Częstotliwość ich zakupu nie jest zatem wysoka. Warto jednak zauważyć, że część pizzerii w Polsce przy większym zamówieniu oferuje sosy gratis, a takich pozycji próżno szukać na paragonach - informuje Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.

Miejsca

Opinie (170) ponad 10 zablokowanych

  • co kupuja ludziska (1)

    capricioza. roma i miesna .. bieda bierze marychcccce na miejscu lub wynnnosna. ..generalnie jak ktos zna to od zaplecza to pizzy nie kupi ..koniec tematu.

    • 0 11

    • Piłeś - nie pisz.

      • 8 0

  • Wegetariańska z boczkiem i kiełbasą.

    Moja ulubiona.

    • 19 3

  • Większość pizzerii dodaje sosy do każdej pizzy, więc co w tym dziwnego iż nie ma sosu na paragonie.

    • 4 0

  • Tylko

    Mamma Mia na Ujescisku. Najlepsza wloska pizza, a dlaczego? Otoz to rodzinna, mala pizzeria i tam pizze przygotowuje tylko wlasciciel.

    • 2 1

  • (1)

    Hawajska i wszystko jasne ... kto to je?

    • 2 6

    • co jest jasne, jaśnie panie?

      • 1 0

  • Ranking rankingiem ale odpowiedź na pytanie zadane w tytule jest inne: Tą, która jedli już wcześniej :)

    • 0 0

  • Byłam we Włoszech. I co??? (8)

    W kilku miejscach pytałam , jaką polecają pizzę. I wiecie jaką wszędzie polecali? Margaritę. Tam, im prościej ,tym lepiej. Zero udziwnień.

    • 9 10

    • a u nas polecają taką z udziwnieniami. i co???? (7)

      • 11 1

      • (2)

        Pizza to nie śmietnik !

        • 0 11

        • pizza to placek z dodatkami

          • 8 1

        • ale to ty dzwonisz

          • 3 0

      • To ,że Włosi kochają prostotę (3)

        A u nas najlepiej, jak jest coś muśnięte kropelką sosu z liści zbieranych o świcie przez blondwłose dziewice etc. Może nie chodzi konkretnie o pizzę, ale byłam przekonana, że ojczyźnie pizzy ,oi dopiero będą cuda na kiju, A tam prostota, ale taka dobrze pojmowana, Ceratowe stoliki, proste jedzenie, ale pycha. U nas jeżeli chodzi ogólnie o trendy jedzeniowe panuje niesamowity snobizm. Włosi mają to w d...i o to mi chodziło.

        • 2 2

        • a my i cały świat ma gdzieś jak Włosi lubią swoją pizzę (2)

          • 1 0

          • e tam

            Myślę, że to samo dotyczy całego świata wobec na Pana/i.

            • 0 0

          • Włoska kuchnia jest wspaniała i tyle. Warto czasami zerknąć, co i jak się tam robi, wszystkim wyjdzie na zdrowie.

            • 0 0

  • Najlepsza prostokątna kilogramowa z biedry (3)

    Na to swój ser i sos dodatkowo. Nie ma co przepłacać za jakieś cienkie placki.

    • 8 8

    • Przede wszystkim to nie jest pizza (1)

      Poza tym ja by nud ryzykował zakupów w biedronce, po prostu trochę się brzydzę tego sklepu i mam obawy o jakość

      • 2 7

      • Biedronka to zło.

        • 1 1

    • Pizza kilogramowa z Biedronki

      Dla mnie jest nie jadalna, ochydne ciasto ma i dodanie składników własnych nie pomaga, ale inne mrożone są ok

      • 5 1

  • Margherita (2)

    Jakoś nigdy nie jadłem Margherity. Zawsze jednak te 2-3 dodatki więcej. Nie spodziewałem się takiej popularności tej pizzy.

    • 13 1

    • Dzieci lubią proste pizze

      • 2 1

    • Coraz większą bieda w kraju.Ludzie oszczędzają jak mogą.

      • 4 0

  • Kapikoza jest dobra, albo z czirozo

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Rozrywka

Kultura

Najczęściej czytane