• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jaką pizzę Polacy zamawiają najczęściej? Wyniki rankingu

Aleksandra Wrona
9 sierpnia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (170)
  • Niekwestionowaną królową pizzy została Margherita.
  • Polacy najchętniej wybierają klasyczne smaki pizzy, choć w Trójmieście możemy skosztować placków z najróżniejszymi dodatkami.
  • Polacy najchętniej wybierają klasyczne smaki pizzy, choć w Trójmieście możemy skosztować placków z najróżniejszymi dodatkami.
  • Polacy najchętniej wybierają klasyczne smaki pizzy, choć w Trójmieście możemy skosztować placków z najróżniejszymi dodatkami.
  • Polacy najchętniej wybierają klasyczne smaki pizzy, choć w Trójmieście możemy skosztować placków z najróżniejszymi dodatkami.
  • Polacy najchętniej wybierają klasyczne smaki pizzy, choć w Trójmieście możemy skosztować placków z najróżniejszymi dodatkami.
  • Polacy najchętniej wybierają klasyczne smaki pizzy, choć w Trójmieście możemy skosztować placków z najróżniejszymi dodatkami.
  • Polacy najchętniej wybierają klasyczne smaki pizzy, choć w Trójmieście możemy skosztować placków z najróżniejszymi dodatkami.

Margherita, pepperoni, a może kontrowersyjna hawajska z ananasem - jaką pizzę najczęściej zamawiają Polacy? Na podstawie danych zgromadzonych przez aplikację PanParagon powstał ranking 10 najczęściej kupowanych rodzajów pizzy w 2023 r. Postanowiliśmy skonfrontować go z preferencjami mieszkańców Trójmiasta.



Pizza, którą wybierasz najczęściej, to:

PanParagon to aplikacja do wyszukiwania promocji oraz przechowywania paragonów w formie elektronicznej. Anonimowe dane, jakie wprowadzane są do ich systemu, to źródło informacji m.in. o cenach produktów czy trendach zakupowych polskich konsumentów.

- Tym razem postanowiliśmy sprawdzić, jakie są preferencje naszych użytkowników przy wyborze rodzaju pizzy. W tym celu sprawdziliśmy paragony pochodzące z pizzerii z datą zakupu mieszczącą się w okresie od stycznia do lipca 2023 r. - informuje Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.

Króluje margherita



Okazało się, że najczęściej kupowaną pizzą tego roku jest margherita, czyli klasyczna pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą oraz bazylią. Znalazła się aż na 31,1 proc. paragonów ujętych w badaniu.

Na drugim miejscu w rankingu (z wynikiem 19,2 proc) znalazła się capricciosa, czyli pizza z serem mozarella, szynką pieczoną, pieczarkami, pomidorami. Zgodnie z włoską tradycją powinna zawierać również dodatek karczochów, choć w polskich pizzeriach są one często pomijane.


Pomiędzy trzecim, czwartym a piątym miejscem w rankingu różnica nie była już tak spektakularna. Na trzecie miejsce trafiła pizza salami (9,8 proc.), na czwarte pepperoni (9,3 proc.), a na piąte hawajska (9,1 proc.).

Pozostałe miejsca w rankingu należą kolejno do pizzy vegetariana (7,1 proc. paragonów), funghi (4,8 proc. paragonów), pizzy serowej (4,2 proc. paragonów), pizzy z kebabem (2,6 proc. paragonów) oraz pizzy mięsnej (2,5 proc. paragonów).

Ranking przygotowany przez aplikację PanParagon Ranking przygotowany przez aplikację PanParagon

Preferencje mieszkańców Trójmiasta



Przedstawiony ranking został stworzony w oparciu o analizę paragonów użytkowników aplikacji z całej Polski. My zapytaliśmy trójmiejskie pizzerie o preferencje lokalnych klientów.

- W Viva la Pizza serwujemy klasyczną pizzę neapolitańską z pieca opalanego drewnem. Nasi goście najczęściej wybierają królową pizzy, czyli Margheritę. W drugiej kolejności jest pizza Diavola z salami spianata piccante i papryczkami peperoncino. Zacne trzecie miejsce należy do pizzy Parma z dojrzewającą szynką parmeńską i parmezanem - mówi Sonia Grotkowska, Viva la Pizza.
- Wyniki badań potwierdzają się w naszych obserwacjach. Odkąd zaczęliśmy sezon, najpopularniejszym smakiem pizzy jest Capricciosa, następnie Margherita i Napoli, czyli rodzaj pizzy z łagodnym salami napoli, oliwkami i rukolą. Dużo sprzedaje się też pizzy Cotto, czyli podobnej do Capricciosy, ale bez pieczarek. Popularne są też u nas kompozycje z salami. Co zaskakujące, wielu naszych gości szuka bezmięsnych alternatyw, więc pizza Veggy znajduje się tuż za podium - mówi Mira Smilgin, Pizza Plus.
Pizza neapolitańska w Trójmieście. Gdzie zjeść tradycyjne włoskie placki? Pizza neapolitańska w Trójmieście. Gdzie zjeść tradycyjne włoskie placki?
- W naszej pizzerii na podium znajdują się Margeritha, Prosciutto e funghi (szynka i pieczarki) oraz Salami (salami, papryka, cebula) - mówi załoga pizzerii Peperino.
- W naszym lokalu to Diavola cieszy się największą popularnością wśród naszych gości. Wyjątkowość tej pizzy, będącej połączeniem, oprócz starannie dobranych pomidorów oraz mozzarelli fior di latte, pikantnego salami spianata piccante, czerwonej cebuli oraz peperoncino, co potwierdza, że nawet i wyraźne smaki zyskują uznanie wśród naszych gości. Następnie na podium mamy Margheritę oraz Salami w rankingu popularności na zmianę z Diavolą właśnie - mówi Aleksandra Dacko, Cacko pizza.

Sprawdź nowe lokale gastronomiczne w Trójmieście



Z sosem czy bez?



Wydawać by się mogło, że sos to popularny dodatek do pizzy. Okazuje się jednak, że paragony konsumentów tego nie potwierdzają.

- Zaledwie 10 proc. dowodów zakupu pochodzących z pizzerii zawierało na swojej liście sos czosnkowy. Jeszcze mniejszą popularnością cieszy się sos pomidorowy, który widoczny był na 4 proc. paragonów ujętych w badaniu. Częstotliwość ich zakupu nie jest zatem wysoka. Warto jednak zauważyć, że część pizzerii w Polsce przy większym zamówieniu oferuje sosy gratis, a takich pozycji próżno szukać na paragonach - informuje Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.

Miejsca

Opinie (170) ponad 10 zablokowanych

  • "kontrowersyjna hawajska z ananasem " (1)

    Za dostarczenie takiej pizzy w Neapolu można bęcki przypadkowo otrzymać. Podobnie jak za łamanie spaghetti przed włożeniem do garnka. Tzw "proibito".

    • 0 7

    • Nie jesteśmy w Neapolu

      • 3 0

  • pomijając główny wątek (3)

    czy zauważyliście jak podniósł się poziom dostępnych pizz chłodzonych/mrożonych?

    • 5 1

    • Taaaa

      z -1 do 0. Dla mnie po kilku próbach różnych firm to nadal produkt niejadalny.

      • 2 7

    • Z tragicznego na denny :P

      • 0 0

    • Mrożonych nie bardzo, chłodzonych rzeczywiście, można znaleźć rzeczy całkiem zjadliwe. Ale to nadal nie to.

      • 0 0

  • Hawajska w pierwszej piatce!

    Jest nadzieja w narodzie. Pozdrawiam wszystkie ananaski

    • 3 4

  • margarita jest zawsze najtańsza, dlatego kupowana najczęsciej (2)

    • 9 0

    • (1)

      Moje dzieci jedzą tylko Margheritę, ale ogólnie się zgadzam z opinią.

      • 2 0

      • Też myślałem, ze to efekt dzieci. One lubią proste potrawy.

        • 1 0

  • Przy obecnych cenach pizzy to chyba tylko odświętnie

    A tak to pizza ze sklepu, ja wybieram nie mrożoną z Aldi do tego dobry piekarnik z funkcją pieczenia pizzy bo wtedy termoobieg fajnie ją podnosi, dodać trochę własnych składników, pychota w uczciwej cenie mniam.

    • 3 2

  • włosi zastrzegają nazwę pizza (3)

    ten szajs w tych niby pizzeriach to mutacje słoikowego wyobrażenia o pizzy. powinno sie na to mówić placek z wkładką polany keczapem. To samo ze spagheti - to już katastrof. Ludzie Wasi kucharze to kwalifikacje jak bufetowa.... w drink barze.
    Piwa kraftowe to pomyje robione na gotowych składnikach w jeden dzień. Za co Wy płacicie chyba za szpan jaki zadaja kartuzy w Gdańsku

    • 1 9

    • Nie chcę cię martwić

      Ale pizza to jest placek.

      • 5 0

    • Ten keczup też najczęściej nie zasługuje na swoją nazwę bo duża część tych u nas sprzedawanych ma w składzie więcej ziemniaka niż pomidora.

      • 1 2

    • Włosi nie zastrzegają nazwy pizza, ponieważ

      nie ma. pewności czy ją taktycznie wynaleźli. zresztą mechanizm zatrzegania nazw nie działa jak myślisz.

      • 3 0

  • Taka prawda (3)

    W cywilizowanej i rozwiniętej Japonii, kiedy córka przyprowadza i przedstawia swojego wybranka rodzicom, ci wykonują test. Podają mu Hawajską. Kiedy chłopak pizzy nie zje, albo powie że mu nie smakuje, to wiadomo że pochodzi z patologicznej rodziny. Test działa z dokładnością 100% i nawet WHO i ONZ przyznali, że u rodzin w których dominuje alkoholizm, narkomaństwo i kazirodztwo zawsze pojawia się niechęć do pizzy z ananasem.

    • 3 6

    • Nie wciągaj tego więcej. (2)

      Wyżre ci resztki mózgu.

      • 2 1

      • Za to kocham ten portal (1)

        Trollujesz pastami sprzed 15 lat i wciąż chwyta.

        • 1 1

        • Ale to artykul o pizzy, a nie o pascie... bez sensu. Tak na serio, to niektorzy maja zycie i nie zyja memami i pastami z internetow.

          • 0 1

  • Czemu nie ma obowiązkowego komentarza? (2)

    Że niby lepiej jeść kotlecik z ziemniaczkami i kompocikiem?

    • 1 0

    • Właśnie go dodałeś

      • 1 0

    • I mizerią

      • 1 0

  • Wzięła mnie ochota

    na struclę z jabłkiem u Pellowskiego. Strucla miała być świeżutka .kiedy mi ją podano, nie dosyć, że była bez jabłka, to na domiar złego tak twarda, że z trudem wbiłem w nią zęby.

    • 1 0

  • (1)

    Jaką mrożoną polecacie?

    • 2 0

    • Teraz nie wiem
      Ale w latach 90tych najlepsza Riga na aluminiowej podstawce

      • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Rozrywka

Kultura

Najczęściej czytane