- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (87 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 5 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Jemy na mieście: francuska uczta w Cyrano et Roxane
Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy francuską restaurację Cyrano et Roxane w Sopocie. W poprzednim odcinku byliśmy w gdańskim "Przepis na". Za dwa tygodnie w środę ocenimy bar z indyjskim jedzeniem ulicznym Ram Ram Ji w Gdyni - już tam byliśmy.
Cyrano et Roxane to kameralna francuska tawerna przy torach na górze Monciaka (ul. Bohaterów Monte Cassino 11 ). Z zewnątrz niewielki stary domek wygląda niepozornie. W środku miejsca jest niewiele (raptem na kilka stolików) i może właśnie dzięki temu jest tutaj tak przytulnie. Koloryt wiejskiej tawerny podkreślają przeróżne dekoracje: szable, stara skrzynia, stare ryciny czy sentencje z francuskiego dramatu "Cyrano de Bergerac", który niejako patronuje lokalowi. Lokal działa od jedenastu lat i ma niezłe opinie.
W niezbyt długiej karcie znajdziemy potrawy typowe dla kuchni francuskiej z naciskiem na dania z południa Francji - Gaskonii, z której pochodzi właściciel Marc Petit. W menu nie zabrakło też dań przyrządzonych według rodzinnych receptur szefa. Do Polski przywiodła go miłość, a swoje perypetie opisał w pełnej humoru książce "Gaskończyk w kraju Solidarności".
Na przystawkę wybieramy:
- miseczkę ślimaków z grzybami i orzechami (39 zł);
- francuską klasykę, czyli zupę cebulową (17 zł).
Jako dania główne zamawiamy potrawy kuchni gaskońskiej:
- filet z pstrąga łososiowego z migdałami (47 zł);
- mostek wołowy marynowany w winie Cahors (44 zł).
A na deser klasyka gatunku:
- mój ulubiony crème brûlée (19 zł).
Wielbiciele kuchni francuskiej znają zapewne ślimaki podawane klasycznie, czyli w skorupie z masłem czosnkowo-pietruszkowym. Też takie lubię, ale ślimaki w Cyrano z grzybami shimeji, orzechami i czosnkową nutą w kremowym śmietanowym sosie wbiły mnie w krzesło. Były - jak mówią Francuzi - excellemment. Wyśmienite, mięciutkie. Jeśli ktoś brzydzi się ślimaków, to po tym daniu przestanie.
Zupa cebulowa przyprawiona została w sam raz. Lekko słodka, ale nie za słodka, łagodnie aromatyczna, a grzanka z dobrym serem dopełniła smaku. Cebula pokrojona w cieniutkie wiórki delikatnie rozpływała się w ustach.
Kolejnym daniem, przy którym znów użyję słowa wyśmienite, był pstrąg łososiowy podany na czarnej soczewicy beluga z cytrynowym sosem. Wszystko razem doskonale uzupełniało się - sypka i przyjemnie chrupiąca soczewica z płatkami chudego boczku, która przypominała z wyglądu kawior, a w smaku prażone orzeszki. Do tego małe marynowane cebulki. Nieprzeciągnięta i nie za sucha ryba posypana prażonymi migdałami oraz aksamitny beszamelowy sos o niezwykle delikatnych nutach cytrynowych. Te wszystkie subtelne smaki czynią to danie fenomenalnym.
Mostek wołowy został podany na arcydelikatnym puree z selera, mięso było kruche z mocno wyczuwalnym posmakiem wina, wręcz rozpływało się w ustach. A genialny, palony sos demi-glace tylko podkręcił smak całości. Wszystkie składniki tego dania świetnie się komponowały: słodycz selera, wytrawność wina i intensywność palonego sosu. Absolutne mistrzostwo.
Bałam się deseru, bo jestem wielbicielką crème brûlée, ale rzadko udaje mi się trafić na dobrze zrobiony. Dotychczas znałam tylko jedno miejsce w Trójmieście, gdzie ten deser był doskonały, teraz doszło drugie. Crème brûlée w Cyrano et Roxane jest perfekcyjny. Aksamitny, leciutki, nie za słodki, z bardzo delikatną nutą pomarańczy i cudownie chrupiącą cukrową skórką. Najlepiej smakuje w towarzystwie dobrej czarnej kawy.
W Cyarno et Roxane gotuje się wspaniale i od serca, każde danie jest dopracowane i nie tylko smakuje, ale i ładnie wygląda. Nie mogłam się do niczego przyczepić. Do tego urocze towarzystwo właściciela, a w tle rozbrzmiewające francuskie piosenki i naprawdę przez chwilę możesz poczuć się jak w małej lokalnej francuskiej tawernie gdzieś na południu Francji.
Ceny nie są niskie, ale raz, że to Sopot, a dwa - te dania naprawdę są warte tej ceny. Myślę, że miłośnicy kuchni francuskiej znajdą tu autentyczne smaki Francji, a ja nie mam wątpliwości, że tu wrócę. Moja jedzeniowa towarzyszka oświadczyła, że Cyrano et Roxane to czysta poezja dla podniebienia. Restauracja zasługuje na najwyższą ocenę - 6.
O autorze
Miejsca
Opinie (92) 6 zablokowanych
-
2019-01-02 07:36
Oddam nerke by tam zjeść (14)
Ceny z kosmosu skladniki wydumane. slimaki to ja moge miec w ogrodzie a nie na talerzu. plus pani, ktora to pisze chyba zapomniala jak dobra jest polska kuchnia schabowy czy mielony to jest majstersztyk a nie tam jakies deserki niewiadomo zkad
- 33 113
-
2019-01-02 08:56
Prosze pana (9)
Jak tak mozna mówić o kobiecie z nowobogackiego pokolenia? 200 zł za posiłek przecież to normalna sprawa, nie trzeba przeciez wydawać pieniędzy na inne niepotrzebne rzeczy takie jak mieszkanie czy dzieci. Wszystko trzeba wydawać na minimalne porcje w restauracjach i ślimaczki w sosie z marzeń i nadziei!
Ja i tak wole spać pod gołym niebiem...- 18 21
-
2019-01-02 09:00
(6)
Ten obiad jest akurat. No chyba, że pracujesz w kopalni albo w polu 12 godzin, to faktycznie za mało.
Jeśli dla ciebie 200 zł za obiad to taka straszna sprawa, warto może się zastanowić, czy nie przes.ałeś życia.- 18 21
-
2019-01-02 10:08
Średnia pensja w Polsce wg GUS (5)
4580,20 zł. Brutto oczywiście. Dziękuję i dobranoc.
- 13 5
-
2019-01-02 10:14
Średnie IQ w Polsce (2)
to 99. Również dziękuję, dobranoc.
- 14 12
-
2019-01-02 21:23
(1)
Bo w taki sposób jest skonstruowana skala IQ (średnia = 100). Do szkoły marsz.
- 3 1
-
2019-01-03 06:48
I tak samo jak twoje średnie płac - nic to nie wnosi do rozmowy.
- 2 2
-
2019-01-02 19:08
(1)
wg gus, w rzeczywistości połowa tego
- 3 4
-
2019-01-02 21:22
Bo to średnia, a nie mediana. Do szkoły marsz.
- 4 1
-
2019-01-02 12:52
ha, 200zl to dla was majatek? (1)
zrozumcie, ze postkomunistyczna wizja swiata , gdzie wszyscy byli rowno w biedzie, juz sie skonczyla. W Samym Trojmiescie jest masa ludzi, , ktorzy kupia sobie obiadek tam oraz mieszkanie za milion i nie rpzejma sie.
Nikt nie bedzie cierpial z tego powodu, ze biedny, zly janusz z blokowiska jest nieszczesliwy, bo go nie stac- 20 10
-
2019-01-02 13:30
Bo to zwykły beton bez ambicji
sam zaczynałem pracować mając 16 lat, zmieniałem prace na lepsze i lepsze, studiowałem i robiłem szkolenia. Jak słyszę tych wiecznych narzekaczy to pytam zawsze: od kiedy szukasz nowej pracy? jakie masz dodatkowe szkoły, kursy? uczysz się języka obcego? To są stracone pokolenia "niedasie", siedzące całe życie w jednej robocie, bo dostali umowę o pracę i wzięli kredyt na 30 lat a z braku hobby płodzą sobie kolejne dziecko.
- 10 17
-
2019-01-02 09:11
(1)
To jedź codziennie schabowego albo mielonego i wmawiaj sobie, że to Twój wybór a nie brak pieniędzy.
- 24 8
-
2019-01-02 19:17
polski schabowy jest bez porównania lepszy niż ślimaki
- 8 4
-
2019-01-02 10:01
I znowu durny, prowokacyjny komentarz pod artykułem o jedzeniu.
Prowokacyjny, bo przecież nikt takich dyrdymałów nie pisze poważnie, ludzie aż tak skretynieli nie są.
- 13 4
-
2019-01-02 14:34
To francuska kuchnia deklu, we Francji jedzą ślimaki
- 9 5
-
2019-01-02 07:47
Bagietka... (2)
... na zdjęciu z cebulową wygląda na wypiek z sieciówki. Pewnie nie ma to znaczenia dla podniebienia, bo każda bułka rozmoczona w zupie smakuje podobnie, ale do całości scenografii czy raczej "entourage'u" to nie pasuje.
- 30 17
-
2019-01-02 18:05
Właściciel bagietki ma z własnego źródła
- 1 2
-
2019-01-02 19:33
Bagietka z Auchan
- 2 1
-
2019-01-02 07:54
Wielkość porcji !! Obecnie w wielu restauracjach jest moda aby robić malutkie porcje. (4)
Kto ma się tym najeść?Dania wyglądają bardzo smacznie ale tylko wzmoże apetyt... Róbcie proszę większe dania!
- 36 29
-
2019-01-02 08:10
Jeśli dadzą ci jedno duże danie to się nim najesz i pójdziesz.
A masz: wziąć przystawkę + pierwsze + 2 danie + deser bo ciagle jesteś niedojedzony = 200 zł za obiad
- 14 5
-
2019-01-02 08:27
Obecnie jest moda? W restauracjach zawsze podawało się i podaje porcje mniejsze niż w jadłodajniach.
- 21 7
-
2019-01-02 09:01
Skąd możesz wiedzieć, przecież ty restauracje oglądasz tylko w internecie...
- 11 3
-
2019-01-03 15:02
Bo to nie pracownicy fizyczni są gośćmi restauracji. Choć pewnie o tym wiesz.
- 2 1
-
2019-01-02 08:07
dlaczego tego jest tak mało i jest takie drogie? (6)
co ma wpływ na tak wysoką cenę?
- 39 9
-
2019-01-02 08:10
(2)
Jakość i smak.
- 9 16
-
2019-01-02 08:31
jakość czego? przecież to potrawy z tanich niewyszukanych składników no chyba że ktos myśli że ślimaki są w cenie złota:) (1)
- 14 8
-
2019-01-02 09:02
To otwórz restaurację i sprzedawaj za parę groszy.
- 15 8
-
2019-01-02 08:55
Marketing
- 6 2
-
2019-01-02 09:08
terenowy mercesdes w leasingu którym porusza się właściciel
- 20 6
-
2019-01-02 10:09
chciwość
- 8 2
-
2019-01-02 08:09
Byłem, jadłem (2)
Potwierdzam.
Niestety, nie jest tanio, jest po prostu drogo.
Można powiedzieć że jakość ma swoją cenę. Z okazji okrągłej rocznicy jednak pozwoliłem sobie jednak na "szaleństwo" i w dwie osoby zjedliśmy, a pasztecik jaki podają jest meeega !- 45 4
-
2019-01-02 09:24
(1)
Potwierdzam
Dziękuję ci za zaproszenie z okazji naszej rocznicy.
Wieczór był wspaniały
Noc jeszcze lepsza...- 34 4
-
2019-01-03 15:55
Romuś, było cudownie... Do dziś nie moge usiaść normalnie na krześle... Buziaki x
- 5 0
-
2019-01-02 08:11
JAK na tawernę, to ceny z kosmosu! (3)
Byliśmy tam. Kaczka kompletnie się rozpadła na talerzu... smak ok ale sumując - rachunek 300zl za 2 osoby, do tego właściciel co 2 minuty podchodzący i zagadujacy (no już bez przesady! Nie idziemy pogadać z nim tylko ze soba), nie zachęciły nas do powrotu.
- 39 10
-
2019-01-02 10:58
dokładnie mam podobnie
nie pójdę więcej, bo nie ma tam spokoju ze względu na upierdliwego właściciela
- 20 4
-
2019-01-02 21:33
Ale czy smakowało? (1)
- 8 1
-
2019-01-02 21:37
Średnio
- 2 2
-
2019-01-02 08:13
Miejsce kolo torów SKM (2)
Super jedzenie ale miejsce slabe ... kazda SKM -ka ktora przejezdza wywoluje drgania talerza.
- 22 4
-
2019-01-02 08:35
Wolę eskemke niż teściową w tych człapunach. Ona nie ma butów, ona ma człapuny i jak idzie po dokładkę, a zawsze lezie po dokładkę, to nic nie drży tylko się trzęsie. Może kiedyś się natknie na eskaemke....
- 14 3
-
2019-01-02 21:22
To nie SKM
To dreszcz kulinarnych emocji!
- 4 0
-
2019-01-02 09:08
Nie wiedziałem że we Francji zupę podają w filiżance. (8)
I to nie ślimaki wbiły panią w krzesło.
- 27 15
-
2019-01-02 09:20
(6)
Na zdjęciu widoczna jest klasyczna miska do zupy cebulowej. Teraz już wiesz.
- 9 11
-
2019-01-02 10:10
Zupę jadam w klasycznym talerzu. (2)
A w misce to jada mój pies.
- 17 8
-
2019-01-02 10:14
(1)
Na klasycznym płaskim talerzu, w dodatku widelcem.
- 10 1
-
2019-01-02 10:46
Drewnianym widelcem.
- 12 2
-
2019-01-02 18:25
Miska to jest klozetowa. (2)
- 6 3
-
2019-01-03 08:45
(1)
Chyba jednak muszla.
- 2 1
-
2019-01-03 13:40
Zależy kto z czego zupę jada
- 3 0
-
2019-01-03 09:46
a o bulionówkach słyszałeś?
- 3 0
-
2019-01-02 09:12
Ceny nie dla Polaków
- 28 8
-
2019-01-02 09:20
Jedzenie jest pyszne. (2)
Ceny niemałe ale od czasu do czasu można sobie pozwolić.
- 16 16
-
2019-01-02 13:59
:) (1)
na co? na gluta! Po co? żeby poczuć się lepiej!
- 2 6
-
2019-01-03 15:36
Żeby spróbować czegoś nowego i wyrobić sobie opinię.
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.