- 1 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 2 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (179 opinii)
- 3 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 4 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
Karnawałowe słodkości: pączki, faworki i inne pyszności
Można je jeść cały rok, ale to właśnie teraz, w czasie karnawału, smakują najlepiej. Pączki, faworki, chruściki, oponki i inne karnawałowe słodkości znajdziemy w trójmiejskich cukierniach i kawiarniach.
Cukiernie i piekarnie w Trójmieście - ranking najlepszych
Karnawał w polskiej tradycji pojawił się w XVII wieku. Wówczas był to czas polowań, kuligów i tańców. Nieodłącznym elementem karnawałowej tradycji były liczne smakołyki. Jadano wtedy dużo, tłusto i tęgo popijano. Na stołach królował bigos, kasza ze skwarkami, tłuste kiełbasy i mięsiwa.
W staropolskie zapusty wpisywał się zwyczaj, w którym panny starały się poznać przyszłego męża. Aby wykazać się przed adoratorami kulinarnymi talentami, przygotowywały one charakterystyczne dla zapustów wypieki i napoje. Najbardziej popularne były pączki, chruściki, racuchy, bliny i inne związane z danym regionem specjały.
Pączki
Dzisiaj pączki to jedne z najpopularniejszych ciastek, które sprzedawane są przez cały rok. Początkowo jednak przygotowywało się je jedynie na zapusty z ciasta chlebowego i nadziewało słoniną, boczkiem lub mięsem. Traktowane były jako zakąska do wódki i mięsa. Przygotowane przysmaki nie mogły się zmarnować, stąd przesąd: kto tego dnia nie zje ani jednego pączka, od tego odwróci się szczęście.
Słodkie pączki pojawiły się na polskich stołach w XVI wieku jako swego rodzaju ciastko niespodzianka. W środek wkładano migdał lub orzeszek - kto trafił na takiego pączka, ten miał zapewniony rok w szczęściu i dostatku.
Kiedyś to było, a dzisiaj... Jak się bawimy w karnawale?
Tradycyjny i najbardziej popularny polski pączek - zwany w przeszłości pampuchem - jest okrągły, puszysty, zrobiony z ciasta drożdżowego i smażony na głębokim tłuszczu. Najczęściej w środku kryje pyszną marmoladę śliwkową, malinową, truskawkową lub konfiturę różaną. Z góry oprószony jest cukrem pudrem lub oblany lukrem i posypany skórką pomarańczy.
W trójmiejskich cukierniach znajdziemy pączki zarówno w wersjach klasycznych, jak i nieco oryginalniejszych. Prawdziwe pączkowe szaleństwo zacznie się jednak tuż przed tłustym czwartkiem.
Faworki
W trakcie karnawału cukiernie przygotowują faworki, zwane także chrustem. To słodkie kruche kokardki smażone w głębokim tłuszczu. Przygotowuje się je z dużej ilości żółtek, z dodatkiem spirytusu. Przed rozpoczęciem wałkowania należy długo "zbijać" ciasto, aby było odpowiednio "napowietrzone".
"Faworyci na talerzyku" - tak określa się faworki w cukierniach Sowa, gdzie cukiernicy przygotowują je własnoręcznie. Chrupiące i słodkie - najlepiej smakują właśnie w okresie karnawału. Świeże faworki już teraz czekają we wszystkich cukierniach Sowa.
- Jak wasze przygotowania do tłustego czwartku? My codziennie trenujemy - kilka faworków i po dwa pączki - czytamy w żartobliwym wpisie na fanpage'u cukierni.
Gdzie są najlepsze faworki? Redakcyjny test
Karnawałowe wypieki codziennie dostępne są też w cukierniach Formella.
- W ofercie karnawałowej cukierni Formella znajdziemy faworki oraz pączki z nadzieniem różanym, owocowym, adwokatem, czekoladą oraz z konfiturą truskawkową. Cena od 4,20 zł do 5,20 za szt. W naszych cukierniach w Gdyni oraz Rumi są one dostępne codziennie. W tłusty czwartek, tak jak w ubiegłym roku, będziemy mieli otwarte od godz. 6 - informuje pracownik cukierni.
Piekarnia Gdańsk z okazji karnawału przygotowuje faworki i pączki.
- Mamy w ofercie pączki z konfiturą porzeczkową z delikatnego ciasta drożdżowego z cukrem pudrem oraz kruche faworki w kształcie wstążek, przygotowywane z subtelnego ciasta, oprószone cukrem pudrem - mówi Monika Kwela, manager Piekarni.
Faworki oraz pączki znajdziemy w karnawałowej ofercie cukierni Eres, Baccate, Manufakturze Mojej Mamy, cukierni W-Z czy Deserowni. W Must Bake codziennie do tłustego czwartku będą pączki, a Marmolada Chleb i Kawa od początku lutego startuje z pączkami.
Oponki, racuchy i inne karnawałowe słodkości
Oponki są bliskimi kuzynkami pączka. Jedne i drugie powstają z ciasta drożdżowego, różnią się kształtem. To nic innego jak pączki z dziurką, które najbardziej kojarzone są z amerykańskimi donatami. Oponki, jak wszystkie karnawałowe wypieki, smaży się na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Gotowe można oblewać polewą lub lukrem, obsypywać posypkami czy cukrem pudrem.
Popularne w karnawale są też ciastka parzone, czyli tzw. gniazdka, powstają przez zaparzenie mąki pszennej mieszaniną wody z tłuszczem. Gotowe wypieki mają słomkowy kolor, są lekkie, suche i puste w środku. Samo ciasto nie jest słodkie, słodyczy nadaje mu dopiero lukier, którym są obsmarowane.
Odpowiednikiem naszego pączka są hiszpańskie churrosy. Mają formę długiego pręta, w przekroju przypominającego gwiazdę. Wytwarza się je z wyciskanego na głęboki olej ciasta (składającego się głównie z mąki pszennej, oleju i cukru) i smaży w wysokiej temperaturze. Churros cieszą się dużą popularnością również w Polsce, gdzie sprzedawane są nie tylko jako deser w restauracjach z hiszpańską kuchnią, ale przede wszystkim w budkach na różnego rodzaju jarmarkach i festynach. Zwykle podaje się je posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem płynnej czekolady, w której się je macza.
Za typowo karnawałowe wypieki uważane są też racuchy, czyli niewielkie placuszki z mąki, świeżego lub zsiadłego mleka, drożdży, jaj oraz jabłek - krojonych lub startych na tarce. Inną odmianą racuchów są ruchanki.
Miejsca
Opinie (60) 6 zablokowanych
-
2023-01-13 15:26
Mam zdrowy żołądek, (4)
ale gdy kupię na mieście pyszne lub przepyszne ciasteczko, to zawsze odbija mi się jakimś kwasem!
- 13 0
-
2023-01-13 16:13
Ha mam to samo. Za duzo oleju, polepszaczy? Nie mam pojecia, ale czuje sie taka "zmulona" po nich.
- 6 1
-
2023-01-13 19:02
(1)
Nabyłam w promocji, w pewnym dyskoncie na B popularne maslo 82% firmy na M i nigdy więcej tego błędu nie popełnię. Zrobione z niego ciasto wywołało rozstrój żołądka. Nie mam pojęcia, jakie składniki zostały użyte do wyrobu nazwanego przez tego producenta masłem, ale na pewno były tam jakieś ochydne zamienniki. Słyszałam też od klientów tego dyskontu, iz na specjalne zamówienie, produkuje się pod promocje dedykowane produkty, kt.maja znacznie gorszą jakość, nie polecam!
- 0 3
-
2023-01-14 13:40
"na pewno" XD
- 0 0
-
2023-01-13 23:27
mniej pij
- 1 1
-
2023-01-13 15:28
160 zł za 1 kg faworków?
Cena wyłącznie dla tzw. ciężkich frajerów.
- 13 0
-
2023-01-13 15:33
W Forum
zachciało mi się drożdżówki z owocami. Były oczywiście tylko pyszne i przepyszne. Kupiłem ową pychotę. Ciasto było jak glina. A zamiast owoców jakaś kwaśna ciecz. Ugryzłem raz i wypieprzyłem ową pyszność do kosza.
- 14 2
-
2023-01-13 16:07
Opinia wyróżniona
(1)
Wlasnie pije kawke i jem paczki, pyszne!
- 19 5
-
2023-01-13 17:24
Paczki
To do wysłania są, a nie do jedzenia.
- 1 6
-
2023-01-13 16:11
(2)
Faworki i paczki tak, gniazdka nie. Bleh. Albo moze ja nigdy nie trafilam na dobre.
- 5 2
-
2023-01-14 11:38
(1)
Piekarnia Janca ma super gniazdka. Polecam. Ale można je dostać tylko rano bo potem już nie ma.
- 1 0
-
2023-01-17 12:47
Dzieki, sprobuje. Do tej pory wszystkie, ktore jadlam, byly strasznie tluste, ze w zasadzie tylko olej czuc.
- 0 0
-
2023-01-13 17:26
Ja wychodzę z założenia dobra firma kup se jeszcze lepsza zrób se I sama zrobię pysze faworki .
- 12 1
-
2023-01-13 17:34
Narobiliście mi smaku. Czas zjeść kilka pączków z lukrem (1)
Te z cukrem pudrem nie są tak smaczne.
Tak na marginesie. Jest tyle najlepszych pączków i innych ciast na świecie ile jest matek. :)- 15 1
-
2023-01-17 12:47
I to jest piekne :)
- 0 0
-
2023-01-13 17:56
po 15zl juz teraz paczek? Szczegolnie "fancy"?
- 6 0
-
2023-01-13 17:57
25,- za
160 gr to najdroższe faworki w mojej okolicy kilogram - 156,25 ,- w głowie się nie mieści
- 10 0
-
2023-01-13 18:16
Straszny jazgot o faworki za 160 złotych (1)
Ludzie, czy zwykły garnek, olej i ciasto plus cukier puder przerasta wasze możliwości?
Dla mnie mogą być i po pięć stów za kilogram. W tłusty czwartek usmażę na głębokim oleju faworków co najmniej za dwieście złotych.- 4 5
-
2023-01-14 09:23
Tyle że nad dobrym faworkiem trzeba sie nameczyc.
Tak samo jak nad piernikiem, karpiem po żydowsku czy pierogami. To samo z ciastem drożdżowym. Dlatego większość woli zapłacić niż robić samemu. Niestety ci, którym placimy robią to na odp...
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.