- 1 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 2 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (184 opinie)
- 3 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 4 Craft Beer Fiesta: święto miłośników piwa (124 opinie)
- 5 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 6 Sprawca tej dziwnej kradzieży namierzony (105 opinii)
Już w tym roku na łamach przewodnika kulinarnego Michelin - najsłynniejszej tego typu publikacji na świecie - znajdą się restauracje z Pomorza. Które lokale z Gdyni, Gdańska i Sopotu mają szansę otrzymać to prestiżowe wyróżnienie? Na ogłoszenie pełnej listy trzeba poczekać do 20 czerwca. My jednak już dziś typujemy największych faworytów do gwiazdek i wyróżnień Michelina.
Mamy to! Trójmiasto z pierwszą gwiazdką Przewodnika Michelin
To już kolejny polski region, który został uwzględniony na łamach prestiżowej publikacji. Do tej pory w zestawieniu rekomendowanych restauracji znajdowały się jedynie lokale z Krakowa, Warszawy i Poznania.
Przewodnik Michelin o restauracjach z Pomorza
Informacja o tym, że inspektorzy Michelin odwiedzili Pomorze, obiegła świat gastronomii z szybkością błyskawicy i wywołała spore poruszenie. Aby wytypować najlepsze restauracje warte polecenia, inspektorzy podczas wizyty w naszym regionie spróbowali dań reprezentujących różnorodne style.
- Odwiedzając ten obszar, inspektorzy Michelin skosztowali różnorodnej kuchni - od tradycyjnych specjałów regionalnych po nowoczesną kuchnię polską. Dzięki położeniu województwa pomorskiego inspektorzy natknęli się między innymi na mnóstwo świeżych owoców morza z Morza Bałtyckiego - czytamy na stronie internetowej słynnego przewodnika.
10 restauracji z Trójmiasta na liście 100 najlepszych w Polsce
Na Pomorzu znajduje się wiele świetnych restauracji. Najwięcej z nich ulokowanych jest w Trójmieście, ale inspektorzy "czerwonego przewodnika" odwiedzili także miejsca poza Gdańskiem, Gdynią czy Sopotem.
- Cieszymy się, że przewodnik Michelin Polska może zostać poszerzony o województwo pomorskie - mówi Gwendal Poullennec, dyrektor Przewodnika Michelin. - Nasi anonimowi inspektorzy odkrywali ten piękny region, zwiedzając Gdańsk i jego wspaniałe Stare Miasto, gdzie zachwycająca architektura z epoki miesza się z nowoczesną zabudową nad Motławą. Odwiedzili także eleganckie i relaksujące miasta nadmorskie - Gdynię i Sopot - oraz odkrywali malownicze zielone tereny poza Trójmiastem. Oferta kulinarna regionu była imponująca, co gwarantuje smakoszom i fanom podróży niezapomniane wrażenia - zaznacza.
Postanowiliśmy więc pospekulować i wytypować, naszym zdaniem, największych faworytów do gwiazdek i wyróżnień Michelina.
Kto z Trójmiasta ma szansę na gwiazdkę Michelina?
W Trójmieście mamy sporo bardzo ciekawych miejsc. Pewniakiem wydaje się restauracja Arco by Paco Perez, znajdująca się na 33. piętrze wieżowca Olivia Star w Gdańsku. To jedno z nielicznych miejsc w Polsce, które firmowane jest nazwiskiem szefa kuchni posiadającego już gwiazdki Michelina. Katalończyk Paco Perez ma ich w swoim dorobku aż sześć - w czterech ekskluzywnych restauracjach w Europie (dwie w restauracji Miramar w Llança, dwie kolejne w restauracji Enoteca w Hotel Arts w Barcelonie oraz po jednej w 5-Cinco w hotelu Das Stue w Berlinie oraz w Terra w Gironie). Również szef kuchni Arco - Włoch Antonio Arcieri ma na koncie gwiazdkę Michelina. To miejsce, które proponuje fine dining na światowym poziomie.
Jedną z restauracji uznawanych za najlepsze w Trójmieście jest Biały Królik, znajdujący się w hotelu Quadrille w Gdyni. Szef kuchni Marcin Popielarz, który terminował w zachodnich restauracjach z gwiazdkami Michelina, w Króliku stawia na autorskie receptury inspirowane tradycjami kulinarnymi Kaszub i Żuław połączonymi z nowoczesnymi trendami w przygotowaniu i serwowaniu dań.
Inną restauracją, która ma spore szanse otrzymać gwiazdkę Michelina, jest White Marlin. W restauracji serwowane są dania inspirowane morzami całego świata, a malownicza lokalizacja - restauracja znajduje się na sopockiej plaży - pozwala naprawdę poczuć morski klimat.
Top 50 restauratorów-innowatorów 2024: Trójmiasto na podium
Szansę na pojawienie się na łamach "czerwonego przewodnika" mają również restauracja Fino i Osteria Fino. Szef kuchni Jacek Koprowski stawia na autorskie menu oparte na łączeniu tradycyjnego i domowego smaku z nowoczesnym podejściem do gotowania. Wszystko oparte na lokalnych produktach, zestawionych w zaskakujący sposób.
Do faworytów należy również Fisherman. Szef kuchni Rafał Koziorzemski przez lata pracował z szefami najbardziej luksusowych restauracji, w końcu postawił na własne miejsce. W Fishermanie rządzi kuchnia rybna i kuchnia polska w nowej odsłonie.
Dobrą renomą wśród trójmiejskich restauracji cieszy się Mercato, znajdujące się w hotelu Hilton. Tutejsze menu inspirowane jest portowymi tradycjami Gdańska. Szanse na znalezienie się w przewodniku ma też sopocka restauracja Kulinarny Motyw, która serwuje kuchnię opartą na rybach, a większość produktów, takich jak np. wypieki czy sosy, przygotowuje samodzielnie.
Wśród kandydatów do zdobycia gwiazdki Michelina wymieniana jest także Malika. Znajdująca się w Gdyni restauracja prowadzona przez Ewę Szyc-Juchnowicz pozwala spróbować dań kuchni Maghrebu, czyli dzisiejszego Maroka, Algierii i Tunezji, a także poznawać inne zakątki globu. W gronie przewidywanych do wyróżnienia lokali pojawia się też Restauracja Ritz, której właścicielką jest Barbara Ritz, zwyciężczyni pierwszej polskiej edycji programu "MasterChef". Szansę ma też Vinissimo Restaurant & Wine Bar (dawniej Sztuczka Bistro).
Przewodnik Michelin
Przewodnik działa od 1900 r. i jest uznawany za jeden z najważniejszych wyznaczników kulinarnych na świecie. Pierwsze wydania publikowane były w formie praktycznych porad dla kierowców w podróży. Inspektorzy do dziś stosują te same kryteria do wyboru miejsc, które były używane od powstania przewodnika, czyli: jakość składników, harmonia smaków, opanowanie techniki kulinarnej, osobowość szefa kuchni wyrażona w jego daniach, spójność widoczna zarówno w całym menu, jak i na przestrzeni czasu.
Jedną gwiazdkę Michelina otrzymują restauracje "bardzo dobre i godne uwagi w swojej kategorii". Dwie gwiazdki otrzymują restauracje, które "warto odwiedzić ze względu na jakość jedzenia i obsługi". Trzy zaś gwiazdki Michelina to najwyższe wyróżnienie. Przyznawane jest ono lokalom, które wyjątkowo wyróżniają się jakością jedzenia i "są warte specjalnej podróży".
Inspektorzy - w odróżnieniu od krytyków kulinarnych - działają anonimowo, a proces selekcji lokali do Przewodnika Michelin ma z założenia być całkowicie niezależny. Listę rekomendowanych restauracji z Pomorza, w tym z Trójmiasta, poznamy 20 czerwca tego roku przy okazji publikacji tegorocznej edycji przewodnika.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2024-05-13 21:54
nie tylko "gwiazdki" (1)
Myślę, że do gwiazdki Michelin pretendować może tylko ARCO by Paco Perez.. Ale są jeszcze oznaczenia Bib Gourmand i Rekomendacje. A tu lista ma szansę być dłuższa i wymienione w artykule restauracje faktycznie mają szanse na te mniejsze wyróznienia. Do listy dodałabym jeszcze TRUE na Wyspie Spichrzów i Cannis z Ogarnej w Gdańsku! No i pamiętajmy, ze do przewodnika wejdą restauracje z całego województwa, nie tylko z Trójmiasta!
- 31 10
-
2024-05-13 22:39
Canis - bardzo fajne miejsce, byłam 3x i zawsze super ale tez bez zadęcia
- 5 2
-
2024-05-13 18:30
Stawiam na Fino (4)
Ze wzgledu na swoja historie, szanse ma też Paco Perez. White Meriln tu, to jakiś żart.
- 75 9
-
2024-05-14 19:14
Maly producent (1)
Komentuję, jako mały producent rzemieślniczych win. White Marlin jako jeden z nielicznych odpowiedział na moją wiadomość, z uwagą przetestował produkt i go zaaprobował. Tym samym, pomógł przebić wielki mur. Uważam, że jest to ewenement - dla mnie bajeczne miejsce z olbrzymią uważnością na lokalne produkty i mikro przedsiębiorstwa. Trzymam kciuki za gwiazdkę, jak dla mnie ma ich 10;)
- 1 2
-
2024-05-16 16:39
żarty
To, że odpisali na ofertę i ją zaakceptowali kwalifikuje ich do największego wyróżnienia gastronomicznego na świecie? Niezłe żarty :)
- 3 3
-
2024-05-14 08:11
Tylko nie Biały Krolik
Jedzenie słabe. Fino lub Malicka
- 5 2
-
2024-05-13 19:46
Ja na Fishermana w Sopocie. Drogo ale bardzo wykwintnie podane i smaczne dania. Byłem próbowałem i jestem zachwycony.
- 2 11
-
2024-06-29 19:35
Malika wspomnienie
Gdy Malika była na Świętojańskiej, jedzenie tam było przepyszne, aromatyczne, wspaniałe. Restauracja miała wtedy swoj niepowtarzalny klimat. Niestety po przeprowadzce restauracji do nowego miejsca, klimat został utracony i jedzenie też już tak dobrze nie smakuje jak kiedyś. Szkoda.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.