• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina?

Magda Mielke
13 maja 2024, godz. 16:30 
Opinie (55)
  • Czy Arco by Paco Perez otrzyma gwiazdkę Michelina? Dowiemy się 20 czerwca.
  • Paco Perez

Już w tym roku na łamach przewodnika kulinarnego Michelin - najsłynniejszej tego typu publikacji na świecie - znajdą się restauracje z Pomorza. Które lokale z Gdyni, Gdańska i Sopotu mają szansę otrzymać to prestiżowe wyróżnienie? Na ogłoszenie pełnej listy trzeba poczekać do 20 czerwca. My jednak już dziś typujemy największych faworytów do gwiazdek i wyróżnień Michelina.



Czy odwiedzisz nagrodzone restauracje?

Najnowsza polska edycja Przewodnika Michelin zostanie rozszerzona o województwo pomorskie. Oznacza to, że lokale z Gdańska, GdyniSopotu mają szansę znaleźć się na liście miejsc wyróżnionych na gastronomicznej mapie Polski.

Mamy to! Trójmiasto z pierwszą gwiazdką Przewodnika Michelin Mamy to! Trójmiasto z pierwszą gwiazdką Przewodnika Michelin

To już kolejny polski region, który został uwzględniony na łamach prestiżowej publikacji. Do tej pory w zestawieniu rekomendowanych restauracji znajdowały się jedynie lokale z Krakowa, Warszawy i Poznania.


Przewodnik Michelin o restauracjach z Pomorza



Informacja o tym, że inspektorzy Michelin odwiedzili Pomorze, obiegła świat gastronomii z szybkością błyskawicy i wywołała spore poruszenie. Aby wytypować najlepsze restauracje warte polecenia, inspektorzy podczas wizyty w naszym regionie spróbowali dań reprezentujących różnorodne style.

- Odwiedzając ten obszar, inspektorzy Michelin skosztowali różnorodnej kuchni - od tradycyjnych specjałów regionalnych po nowoczesną kuchnię polską. Dzięki położeniu województwa pomorskiego inspektorzy natknęli się między innymi na mnóstwo świeżych owoców morza z Morza Bałtyckiego - czytamy na stronie internetowej słynnego przewodnika.
10 restauracji z Trójmiasta na liście 100 najlepszych w Polsce 10 restauracji z Trójmiasta na liście 100 najlepszych w Polsce
Na Pomorzu znajduje się wiele świetnych restauracji. Najwięcej z nich ulokowanych jest w Trójmieście, ale inspektorzy "czerwonego przewodnika" odwiedzili także miejsca poza Gdańskiem, Gdynią czy Sopotem.

- Cieszymy się, że przewodnik Michelin Polska może zostać poszerzony o województwo pomorskie - mówi Gwendal Poullennec, dyrektor Przewodnika Michelin. - Nasi anonimowi inspektorzy odkrywali ten piękny region, zwiedzając Gdańsk i jego wspaniałe Stare Miasto, gdzie zachwycająca architektura z epoki miesza się z nowoczesną zabudową nad Motławą. Odwiedzili także eleganckie i relaksujące miasta nadmorskie - Gdynię i Sopot - oraz odkrywali malownicze zielone tereny poza Trójmiastem. Oferta kulinarna regionu była imponująca, co gwarantuje smakoszom i fanom podróży niezapomniane wrażenia - zaznacza.
Postanowiliśmy więc pospekulować i wytypować, naszym zdaniem, największych faworytów do gwiazdek i wyróżnień Michelina.


Kto z Trójmiasta ma szansę na gwiazdkę Michelina?



W Trójmieście mamy sporo bardzo ciekawych miejsc. Pewniakiem wydaje się restauracja Arco by Paco Perez, znajdująca się na 33. piętrze wieżowca Olivia Star w Gdańsku. To jedno z nielicznych miejsc w Polsce, które firmowane jest nazwiskiem szefa kuchni posiadającego już gwiazdki Michelina. Katalończyk Paco Perez ma ich w swoim dorobku aż sześć - w czterech ekskluzywnych restauracjach w Europie (dwie w restauracji Miramar w Llança, dwie kolejne w restauracji Enoteca w Hotel Arts w Barcelonie oraz po jednej w 5-Cinco w hotelu Das Stue w Berlinie oraz w Terra w Gironie). Również szef kuchni Arco - Włoch Antonio Arcieri ma na koncie gwiazdkę Michelina. To miejsce, które proponuje fine dining na światowym poziomie.

Restauracja Biały Królik mieści się w hotelu Quadrille w Orłowie. Szefem kuchni jest Marcin Popielarz.
Restauracja Biały Królik mieści się w hotelu Quadrille w Orłowie. Szefem kuchni jest Marcin Popielarz.
Jedną z restauracji uznawanych za najlepsze w Trójmieście jest Biały Królik, znajdujący się w hotelu Quadrille w Gdyni. Szef kuchni Marcin Popielarz, który terminował w zachodnich restauracjach z gwiazdkami Michelina, w Króliku stawia na autorskie receptury inspirowane tradycjami kulinarnymi Kaszub i Żuław połączonymi z nowoczesnymi trendami w przygotowaniu i serwowaniu dań.

Inną restauracją, która ma spore szanse otrzymać gwiazdkę Michelina, jest White Marlin. W restauracji serwowane są dania inspirowane morzami całego świata, a malownicza lokalizacja - restauracja znajduje się na sopockiej plażyMapka - pozwala naprawdę poczuć morski klimat.

Top 50 restauratorów-innowatorów 2024: Trójmiasto na podium Top 50 restauratorów-innowatorów 2024: Trójmiasto na podium
Szansę na pojawienie się na łamach "czerwonego przewodnika" mają również restauracja FinoOsteria Fino. Szef kuchni Jacek Koprowski stawia na autorskie menu oparte na łączeniu tradycyjnego i domowego smaku z nowoczesnym podejściem do gotowania. Wszystko oparte na lokalnych produktach, zestawionych w zaskakujący sposób.

Do faworytów należy również Fisherman. Szef kuchni Rafał Koziorzemski przez lata pracował z szefami najbardziej luksusowych restauracji, w końcu postawił na własne miejsce. W Fishermanie rządzi kuchnia rybna i kuchnia polska w nowej odsłonie.

  • Malika to restauracja znana z dobrej kuchni etnicznej.
  • Rafał Koziorzemski to jeden z najlepszych szefów kuchni w Trójmieście. Jego autorska restauracja Fisherman ma szansę na gwiazdkę Michelina.
Dobrą renomą wśród trójmiejskich restauracji cieszy się Mercato, znajdujące się w hotelu Hilton. Tutejsze menu inspirowane jest portowymi tradycjami Gdańska. Szanse na znalezienie się w przewodniku ma też sopocka restauracja Kulinarny Motyw, która serwuje kuchnię opartą na rybach, a większość produktów, takich jak np. wypieki czy sosy, przygotowuje samodzielnie.

Wśród kandydatów do zdobycia gwiazdki Michelina wymieniana jest także Malika. Znajdująca się w Gdyni restauracja prowadzona przez Ewę Szyc-Juchnowicz pozwala spróbować dań kuchni Maghrebu, czyli dzisiejszego Maroka, Algierii i Tunezji, a także poznawać inne zakątki globu. W gronie przewidywanych do wyróżnienia lokali pojawia się też Restauracja Ritz, której właścicielką jest Barbara Ritz, zwyciężczyni pierwszej polskiej edycji programu "MasterChef". Szansę ma też Vinissimo Restaurant & Wine Bar (dawniej Sztuczka Bistro).


Przewodnik Michelin



Przewodnik działa od 1900 r. i jest uznawany za jeden z najważniejszych wyznaczników kulinarnych na świecie. Pierwsze wydania publikowane były w formie praktycznych porad dla kierowców w podróży. Inspektorzy do dziś stosują te same kryteria do wyboru miejsc, które były używane od powstania przewodnika, czyli: jakość składników, harmonia smaków, opanowanie techniki kulinarnej, osobowość szefa kuchni wyrażona w jego daniach, spójność widoczna zarówno w całym menu, jak i na przestrzeni czasu.

Jedną gwiazdkę Michelina otrzymują restauracje "bardzo dobre i godne uwagi w swojej kategorii". Dwie gwiazdki otrzymują restauracje, które "warto odwiedzić ze względu na jakość jedzenia i obsługi". Trzy zaś gwiazdki Michelina to najwyższe wyróżnienie. Przyznawane jest ono lokalom, które wyjątkowo wyróżniają się jakością jedzenia i "są warte specjalnej podróży".

Inspektorzy - w odróżnieniu od krytyków kulinarnych - działają anonimowo, a proces selekcji lokali do Przewodnika Michelin ma z założenia być całkowicie niezależny. Listę rekomendowanych restauracji z Pomorza, w tym z Trójmiasta, poznamy 20 czerwca tego roku przy okazji publikacji tegorocznej edycji przewodnika.

Miejsca

Opinie (55) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • A bar mleczny "Słoneczny" ? (3)

    Moim zdaniem zasługuje na taką gwiazdkę. Od tylu lat karmi gdynian i turystów. Zawsze było smacznie, zdrowo, no i przede wszystkim tanio.

    • 81 10

    • Tam nie podają kraftowych dań więc nie ma szans. LOL

      • 12 1

    • I "Turystyczny" na Szerokiej!

      Dziesiątki lat tradycji i "kraftowych" przepisów jak zrobić coś z niczego!
      Podobnie "Akademicki" we Wrzeszczu...

      Pokolenia wykarmionych gdańszczan, niezawodny i przystępny!
      Ta trójca to silny punkt Trójmiasta.

      ;) :)))
      Smacznego!

      • 8 2

    • pomysł dobry, ale faktem, że karmi. od lat mieszkańców Gdyni czy przyjezdnych

      nie będzie raczej decydujący..

      • 3 1

  • (2)

    Na gwiazdkę Michelin zasługuje restauracja która na talerzach wielkości meksykańskiego sombrero serwuje potrawy wielkości włoskiego orzecha ozdobione trzema kroplami kraftowego sosu z trawy i liści dębu, owiane to wszystko rzeskim powiewem wiatru znad rzeki Jordan.

    • 55 6

    • (1)

      A kelner mówi z akcentem wschodniego Burkina Faso z domieszkom naleciałości katalońskiego.

      • 9 3

      • Raczej akcentem z Donbasu

        • 7 3

  • (3)

    W tych wymienionych restauracjach jest faktycznie jak w restauracji czy raczej degustatorni?! Mam zamiar któregoś dnia zabrać żonę do dobrej,ale właśnie restauracji. Nie chodzi mi o to by podano kopiasto,ale by coś tam było na tym talerzu.

    • 14 0

    • (1)

      Jak zapłacisz, to głodny nie wyjdziesz. Ale w Arco to pewnie sześć stów od osoby będzie.

      • 5 1

      • W Arco u Pereza doznania 24 daniowe degustacyjne 795 złaź osobę + wina degustacyjne 415 zł / os, natomiast dania 10 daniowe degustacyjne 595 zł / os + wina 415 na osobę. Jak kogoś stać i chce spróbować ???

        • 5 0

    • Fino to dzielnicowa restauracja-wg mnie człowiek się naje.. może nie przeje, ale dla mnie to tak w sam raz.

      Malika- dawno nie byłam, ale też raczej porcje nie były degustacyine.

      Pozostałych nie znam..

      • 4 1

  • Ja jadam tylko w gwiazdkach michelina (1)

    • 8 5

    • A czytasz pewnie tylko Time i Epokę, pijasz tylko Ballantinesa i palisz tylko Winstony?

      • 4 0

  • A ja stawiam na Gdańskie Bowke

    • 4 8

  • Opinia wyróżniona

    Stawiam na Fino (4)

    Ze wzgledu na swoja historie, szanse ma też Paco Perez. White Meriln tu, to jakiś żart.

    • 75 9

    • Ja na Fishermana w Sopocie. Drogo ale bardzo wykwintnie podane i smaczne dania. Byłem próbowałem i jestem zachwycony.

      • 2 11

    • Tylko nie Biały Krolik

      Jedzenie słabe. Fino lub Malicka

      • 5 2

    • Maly producent (1)

      Komentuję, jako mały producent rzemieślniczych win. White Marlin jako jeden z nielicznych odpowiedział na moją wiadomość, z uwagą przetestował produkt i go zaaprobował. Tym samym, pomógł przebić wielki mur. Uważam, że jest to ewenement - dla mnie bajeczne miejsce z olbrzymią uważnością na lokalne produkty i mikro przedsiębiorstwa. Trzymam kciuki za gwiazdkę, jak dla mnie ma ich 10;)

      • 1 2

      • żarty

        To, że odpisali na ofertę i ją zaakceptowali kwalifikuje ich do największego wyróżnienia gastronomicznego na świecie? Niezłe żarty :)

        • 3 3

  • Oliwia star (3)

    Z ciekawości zerknęłam kiedys na menu, ceny kosmos!!!
    Ciekawa jestem, kto tam się stołuje.

    • 14 4

    • (2)

      Pomyliłaś nazwy kobieto, z barem mlecznym! W Arco u Pereza ludzie idą na degustację dań i zachwycanie się widokiem podawanych potraw a nie stołowaniem się.

      • 9 10

      • Czyli tzw. raj dla snobów.

        • 3 2

      • ta cala tzw. degustacja to robienie z ludzi balona.

        Bylem w niejednej restauracji na menu degustacyjnym na swiecie i szkoda czasu (bo trwa to w nieskonczpnosc) a zachwytu nie bylo

        • 0 0

  • myślę, że w 2024 roku pewną drobną przeszkodą

    może być nazwa przybytku typu "Arko by Mako Pako". I problem. nie. leży w tym, że to jakoś po angielsku czy coś.

    • 3 4

  • (2)

    Przerost formy nad treścią . W trojmiescie potrzebujemy barów/restauracji gdzie można zjeść świeże jedzenie , przygotowane na miejscu, nie z paczki i w rozsądnej cenie. Jak na razie to z tymi kryteriami są tylko pizzerie

    • 57 10

    • I tak i nie (1)

      To że potrzebujemy taniego dobrego jedzenia to jasne. I dostajemy je, w różnego rodzaju azjatyckiej, meksykańskiej czy włoskiej kuchni. A także w barach z rybami (średnio tanio) itp. Ale nie oznacza że nie możemy chcieć również czegoś wyjątkowego czy wykwintnego. Tak właśnie wyglada demokracja

      • 15 2

      • w Fino masz pizzę

        • 1 0

  • Dostanie * najlepsza (3)

    Dla mnie bdb jest poza centrum w Sulęczynie. biôłi trus - poezja kaszub na talerzu od MP czy nie o to chodzi ....

    • 7 7

    • (2)

      Haha a to dobre! Humor dnia!

      • 1 3

      • (1)

        Akurat ta restauracja w Suleczynie prowadzona jest przez Marcina Popielarza i gwiazdka by mnie tutaj nie zdziwila. Wiekszosc wymienionych w artykule nie ma szans. Gwiazdke dostanie Arco, MOZE Bialy Krolik i koniec

        • 4 1

        • gwiazdka tylko Arco

          gdyby istniała to może, może Sztuczka, no ale już nie ma.

          • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Najczęściej czytane