• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina?

Magda Mielke
13 maja 2024, godz. 16:30 
Opinie (55)
  • Czy Arco by Paco Perez otrzyma gwiazdkę Michelina? Dowiemy się 20 czerwca.
  • Paco Perez

Już w tym roku na łamach przewodnika kulinarnego Michelin - najsłynniejszej tego typu publikacji na świecie - znajdą się restauracje z Pomorza. Które lokale z Gdyni, Gdańska i Sopotu mają szansę otrzymać to prestiżowe wyróżnienie? Na ogłoszenie pełnej listy trzeba poczekać do 20 czerwca. My jednak już dziś typujemy największych faworytów do gwiazdek i wyróżnień Michelina.



Czy odwiedzisz nagrodzone restauracje?

Najnowsza polska edycja Przewodnika Michelin zostanie rozszerzona o województwo pomorskie. Oznacza to, że lokale z Gdańska, GdyniSopotu mają szansę znaleźć się na liście miejsc wyróżnionych na gastronomicznej mapie Polski.

Mamy to! Trójmiasto z pierwszą gwiazdką Przewodnika Michelin Mamy to! Trójmiasto z pierwszą gwiazdką Przewodnika Michelin

To już kolejny polski region, który został uwzględniony na łamach prestiżowej publikacji. Do tej pory w zestawieniu rekomendowanych restauracji znajdowały się jedynie lokale z Krakowa, Warszawy i Poznania.


Przewodnik Michelin o restauracjach z Pomorza



Informacja o tym, że inspektorzy Michelin odwiedzili Pomorze, obiegła świat gastronomii z szybkością błyskawicy i wywołała spore poruszenie. Aby wytypować najlepsze restauracje warte polecenia, inspektorzy podczas wizyty w naszym regionie spróbowali dań reprezentujących różnorodne style.

- Odwiedzając ten obszar, inspektorzy Michelin skosztowali różnorodnej kuchni - od tradycyjnych specjałów regionalnych po nowoczesną kuchnię polską. Dzięki położeniu województwa pomorskiego inspektorzy natknęli się między innymi na mnóstwo świeżych owoców morza z Morza Bałtyckiego - czytamy na stronie internetowej słynnego przewodnika.
10 restauracji z Trójmiasta na liście 100 najlepszych w Polsce 10 restauracji z Trójmiasta na liście 100 najlepszych w Polsce
Na Pomorzu znajduje się wiele świetnych restauracji. Najwięcej z nich ulokowanych jest w Trójmieście, ale inspektorzy "czerwonego przewodnika" odwiedzili także miejsca poza Gdańskiem, Gdynią czy Sopotem.

- Cieszymy się, że przewodnik Michelin Polska może zostać poszerzony o województwo pomorskie - mówi Gwendal Poullennec, dyrektor Przewodnika Michelin. - Nasi anonimowi inspektorzy odkrywali ten piękny region, zwiedzając Gdańsk i jego wspaniałe Stare Miasto, gdzie zachwycająca architektura z epoki miesza się z nowoczesną zabudową nad Motławą. Odwiedzili także eleganckie i relaksujące miasta nadmorskie - Gdynię i Sopot - oraz odkrywali malownicze zielone tereny poza Trójmiastem. Oferta kulinarna regionu była imponująca, co gwarantuje smakoszom i fanom podróży niezapomniane wrażenia - zaznacza.
Postanowiliśmy więc pospekulować i wytypować, naszym zdaniem, największych faworytów do gwiazdek i wyróżnień Michelina.


Kto z Trójmiasta ma szansę na gwiazdkę Michelina?



W Trójmieście mamy sporo bardzo ciekawych miejsc. Pewniakiem wydaje się restauracja Arco by Paco Perez, znajdująca się na 33. piętrze wieżowca Olivia Star w Gdańsku. To jedno z nielicznych miejsc w Polsce, które firmowane jest nazwiskiem szefa kuchni posiadającego już gwiazdki Michelina. Katalończyk Paco Perez ma ich w swoim dorobku aż sześć - w czterech ekskluzywnych restauracjach w Europie (dwie w restauracji Miramar w Llança, dwie kolejne w restauracji Enoteca w Hotel Arts w Barcelonie oraz po jednej w 5-Cinco w hotelu Das Stue w Berlinie oraz w Terra w Gironie). Również szef kuchni Arco - Włoch Antonio Arcieri ma na koncie gwiazdkę Michelina. To miejsce, które proponuje fine dining na światowym poziomie.

Restauracja Biały Królik mieści się w hotelu Quadrille w Orłowie. Szefem kuchni jest Marcin Popielarz.
Restauracja Biały Królik mieści się w hotelu Quadrille w Orłowie. Szefem kuchni jest Marcin Popielarz.
Jedną z restauracji uznawanych za najlepsze w Trójmieście jest Biały Królik, znajdujący się w hotelu Quadrille w Gdyni. Szef kuchni Marcin Popielarz, który terminował w zachodnich restauracjach z gwiazdkami Michelina, w Króliku stawia na autorskie receptury inspirowane tradycjami kulinarnymi Kaszub i Żuław połączonymi z nowoczesnymi trendami w przygotowaniu i serwowaniu dań.

Inną restauracją, która ma spore szanse otrzymać gwiazdkę Michelina, jest White Marlin. W restauracji serwowane są dania inspirowane morzami całego świata, a malownicza lokalizacja - restauracja znajduje się na sopockiej plażyMapka - pozwala naprawdę poczuć morski klimat.

Top 50 restauratorów-innowatorów 2024: Trójmiasto na podium Top 50 restauratorów-innowatorów 2024: Trójmiasto na podium
Szansę na pojawienie się na łamach "czerwonego przewodnika" mają również restauracja FinoOsteria Fino. Szef kuchni Jacek Koprowski stawia na autorskie menu oparte na łączeniu tradycyjnego i domowego smaku z nowoczesnym podejściem do gotowania. Wszystko oparte na lokalnych produktach, zestawionych w zaskakujący sposób.

Do faworytów należy również Fisherman. Szef kuchni Rafał Koziorzemski przez lata pracował z szefami najbardziej luksusowych restauracji, w końcu postawił na własne miejsce. W Fishermanie rządzi kuchnia rybna i kuchnia polska w nowej odsłonie.

  • Malika to restauracja znana z dobrej kuchni etnicznej.
  • Rafał Koziorzemski to jeden z najlepszych szefów kuchni w Trójmieście. Jego autorska restauracja Fisherman ma szansę na gwiazdkę Michelina.
Dobrą renomą wśród trójmiejskich restauracji cieszy się Mercato, znajdujące się w hotelu Hilton. Tutejsze menu inspirowane jest portowymi tradycjami Gdańska. Szanse na znalezienie się w przewodniku ma też sopocka restauracja Kulinarny Motyw, która serwuje kuchnię opartą na rybach, a większość produktów, takich jak np. wypieki czy sosy, przygotowuje samodzielnie.

Wśród kandydatów do zdobycia gwiazdki Michelina wymieniana jest także Malika. Znajdująca się w Gdyni restauracja prowadzona przez Ewę Szyc-Juchnowicz pozwala spróbować dań kuchni Maghrebu, czyli dzisiejszego Maroka, Algierii i Tunezji, a także poznawać inne zakątki globu. W gronie przewidywanych do wyróżnienia lokali pojawia się też Restauracja Ritz, której właścicielką jest Barbara Ritz, zwyciężczyni pierwszej polskiej edycji programu "MasterChef". Szansę ma też Vinissimo Restaurant & Wine Bar (dawniej Sztuczka Bistro).


Przewodnik Michelin



Przewodnik działa od 1900 r. i jest uznawany za jeden z najważniejszych wyznaczników kulinarnych na świecie. Pierwsze wydania publikowane były w formie praktycznych porad dla kierowców w podróży. Inspektorzy do dziś stosują te same kryteria do wyboru miejsc, które były używane od powstania przewodnika, czyli: jakość składników, harmonia smaków, opanowanie techniki kulinarnej, osobowość szefa kuchni wyrażona w jego daniach, spójność widoczna zarówno w całym menu, jak i na przestrzeni czasu.

Jedną gwiazdkę Michelina otrzymują restauracje "bardzo dobre i godne uwagi w swojej kategorii". Dwie gwiazdki otrzymują restauracje, które "warto odwiedzić ze względu na jakość jedzenia i obsługi". Trzy zaś gwiazdki Michelina to najwyższe wyróżnienie. Przyznawane jest ono lokalom, które wyjątkowo wyróżniają się jakością jedzenia i "są warte specjalnej podróży".

Inspektorzy - w odróżnieniu od krytyków kulinarnych - działają anonimowo, a proces selekcji lokali do Przewodnika Michelin ma z założenia być całkowicie niezależny. Listę rekomendowanych restauracji z Pomorza, w tym z Trójmiasta, poznamy 20 czerwca tego roku przy okazji publikacji tegorocznej edycji przewodnika.

Miejsca

Opinie (55) ponad 10 zablokowanych

  • A Anker się nie załapie?

    Jak to? Przecież miliony much nie mogą się mylić.

    • 1 0

  • Żarty (1)

    Z tym White Marlinem to chyba żart jedzenie ok nawet smaczne ale nie wiem czy się nawet do przewodnika nada szczerze wątpię, o gwiazdce to nawet nie ma co mówić, no i obsługa w tym miejscu jest fatalna a na to też mocno uwagę zwracają, także prędzej to przewodnika Fancy miejsc niż Michelin

    • 19 1

    • ktoś kto to pisał

      z pewnością nigdy nie odwiedził restauracji z choćby jedną gwiazdką, to co tutaj jest wymienione w większości, nie nadaje się do umieszczenia w przewodniku z jednym sztuccem, oczywiście poza Arco, które może dostać nawet gwiazdkę. Generalnie żarty, a nie poważny artykuł.

      • 3 0

  • zastanawia mnie ze przy cenach dan przekraczajacych 100 zl sa jeszcze chetni na restauracje

    bo stosunek ceny do jakosci jest naprawde slaby

    • 1 0

  • U Maliki brak smaku

    Mocno średnia kuchnia. Zdecydowanie z amalo tam kuchni afrykańskiej, na jaką się kreuje.

    • 0 0

  • Stawiam na Całego Gawla

    Cały Gaweł za styl, błysk i jego cudowne życie. W knajpie natomiast za burger Bronka (jego psa) oraz za danie dla psa!

    • 0 1

  • (1)

    Podobno ilość gwiazdek Michelina zależna jest od tego, jak bardzo serwowane w tych restauracjach jedzenie jest zbliżone w smaku do smaku opon Michelina.

    • 1 0

    • Opon mózgowych

      • 0 0

  • Gwiazdka,rekomendacja,Bib różnice!

    Autor artykułu i trojmiasto.pl nastepntm razem powinno w artykule poszukac informacji ze swiata o co chodzi z tymi nagrodami Michelin. Sa gwiazdki, rekomendacja i Bib. Ludzie sie nakręcają i piszą bzudry. Goście komentuja ze trzymaja kciuki za gwiazdki itp... Gwiazdki to inny level!!! kuchnia i serwis dopracowane kazdego dnia! Rekomendacje (czyli czyste plakietki na wejsciu do restauracji) dostaja restauracje wyróznione za dobry poziom kuchni i serwisu ale dopiero sa na drodze do gwiazdki. Nie zawsze restauracja chce i jest w stanie podołać inwestycji przejscia na inny poziom, zaufaniu w dobrego szefa kuchni, sommeliera, szefa kuchni,manegera ktorzy wiedza co trzeba robic. Jesli chce sie przebic z rekomendacji na gwiazdke to nie przejda pozory. Szef skupia sie ba chipsach i innych dekorach, design, ładne sztuczne ustawiane foty na insta i oszczednosci ns wszystkim i tzw optymalizacje kosztów. W 3ity moze kilka restauracji ktore dostana rekomendacje sa w stanie pojsc wyzej i to te w ktorych współascicielem jest am szef kuchni bo inne beda tylko "chcieli" i polegną bo nie maja takiej mocy.

    • 0 0

  • Malika???

    Malika przecież to ledwo średnia restauracja... Poprawna...

    • 0 0

  • Malika wspomnienie

    Gdy Malika była na Świętojańskiej, jedzenie tam było przepyszne, aromatyczne, wspaniałe. Restauracja miała wtedy swoj niepowtarzalny klimat. Niestety po przeprowadzce restauracji do nowego miejsca, klimat został utracony i jedzenie też już tak dobrze nie smakuje jak kiedyś. Szkoda.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Najczęściej czytane