- 1 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 2 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (179 opinii)
- 3 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 4 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 5 Sprawca tej dziwnej kradzieży namierzony (105 opinii)
"Kuchenne rewolucje" w Gdańsku. Po emisji najnowszego odcinka
Było Mio Gastro, jest Trattoria Melone Rosa. To efekt zmian, jakie w znajdującym się na Morenie lokalu zaprowadziła restauratorka Magda Gessler, która pod koniec czerwca zawitała tu wraz z ekipą programu "Kuchenne rewolucje". Z jakimi trudnościami mierzyła się restauracja, co należało poprawić i czy ostatecznie udało się uratować biznes? O tym wszystkim można się było przekonać w najnowszym odcinku programu. Oglądaliście?
Restauracja po rewolucji Magdy Gessler na sprzedaż
Było Mio Gastro, jest Trattoria Melone Rosa
Znajdujące się przy ulicy Warneńskiej (Piecki-Migowo) Mio Gastro było niewielką restauracją z kuchnią włoską. Serwowano tu głównie pizzę i makarony, a także śniadania do godz. 18. Restaurację przedstawialiśmy w marcu tego roku w naszym cyklu "Nowe lokale":
Restauracja posiada industrialne wnętrze z ciekawymi elementami jak graffiti na suficie i estetycznie rozmieszczone dekoracje. Miejsce powstało z zamiłowania do dobrego jedzenia. Właściciele ze swoich konsumenckich doświadczeń postanowili wyciągnąć lekcję i stworzyli miejsce, które szczególnie może spodobać się śpiochom.
Restaurację założył 29-letni Wojtek, który zawsze marzył o stworzeniu lokalu z rodzinną atmosferą. Do pomocy zaprosił przyjaciela, 32-letniego Daniela, który wkrótce przejął obowiązki szefa kuchni. Daniel wcześniej gotował tylko amatorsko. Na początku interes szedł dobrze. Później do lokalu przestali zaglądać klienci i lokal przez pół dnia świecił pustkami.
- Ja po prostu nie brałem pod uwagę tego, że to jest tak twardy orzech do zgryzienia. Jak otworzyliśmy, to było to bardziej zabawkowe, takie spełnienie marzeń o Disneylandzie, a jednak są to obowiązki - mówi na antenie Wojtek, właściciel lokalu.
Co zawiodło?
Jak można dowiedzieć się z programu, brak gości sprawił, że chęci do prowadzenia restauracji zaczęły słabnąć, a do biznesu trzeba było dokładać miesięcznie ok. 10 tys. zł.
- Jeśli chodzi o Wojtka, to jest to wszechobecny chaos. On jest tykającą bombą. Łapie się pięciu rzeczy na raz. Potrafi coś zapomnieć, zdarza mu się nie otworzyć na czas restauracji. Wojtek też czasami wieczorem, jak stwierdzi, że już nikt nie przyjdzie potrafi zamknąć szybciej restaurację - przyznał w programie Daniel, wspólnik Wojtka i szef kuchni.
Mimo że od otwarcia restauracji nie zdążyło minąć nawet pół roku, dziewczyna Wojtka podsunęła pomysł, aby zwrócić się o pomoc do Magdy Gessler.
Magda Gessler o Mio Gastro: "czy ktoś tu ma problemy żołądkowe?"
- "Mio Gastro" - ta nazwa bardziej kojarzy mi się z problemami żołądkowymi niż z dobrym jedzeniem - powiedziała Magda Gessler, wchodząc do lokalu na Morenie.
Restauratorka zwróciła uwagę, że "gastro" kojarzy się raczej z niestrawnością niż dobrym jedzeniem, a sama "gastronomia", do której próbował w nazwie nawiązać właściciel, budzi w Polsce skojarzenia z komuną. Gessler zwróciła też uwagę na niepasujący do oferty i charakteru restauracji wystrój lokalu.
- Zrobiliśmy restaurację, która wygląda trochę jak ja i Daniel, która odwzorowuje nas - tłumaczył na antenie Daniel. - Sam też nie byłem nigdy w restauracji, która ma wzorki na suficie, więc rozumiem, że kogoś to może dziwić czy szokować, aczkolwiek wolę moje obrazki niż mieć na ścianie flagę Włoch jak wszyscy czy zdjęcia makaronów i pizzy.
Restauratorka skrytykowała też poziom dań. Zwróciła uwagę, że nikt w restauracji nie zna i nie rozumie filozofii włoskiej kuchni, a zespół jest bardzo niedoświadczony i ma małą wiedzę o gotowaniu. Miała też zastrzeżenia co do czystości w kuchni i prowadzenia social mediów lokalu.
- Dzięki pani Magdzie zauważyłem rzeczy, których wcześniej nie widziałem. To było takie przetarcie oczu. Za dużo luzu, za mało odpowiedzialności - przyznał właściciel restauracji po wizycie Magdy Gessler.
Trattoria Melone Rosa
Podczas "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odmieniła przede wszystkim wnętrze lokalu. Obecny wystrój nie powinien zaskoczyć żadnego z widzów programu. Restauratorka nigdy nie kojarzyła się z minimalizmem, również i tym razem postawiła na soczyste kolory - zieleń i róż oraz kwiatowe wzory. Motywem przewodnim odmienionej restauracji jest różowy melon - znaleźć go można zarówno w nazwie lokalu, opracowanej przez restauratorkę karcie dań, jak i na ścianach w postaci grafik.
W sierpniu, już po kuchennych rewolucjach, odwiedziliśmy Trattorię Melone Rosa i sprawdziliśmy, jak teraz wypada restauracja.
- W niedużym lokalu znajdziemy raptem kilka stolików oraz niewielki bar. Wystrój jest charakterystyczny dla stylu Magdy Gessler, czyli jest kolorowo i wesoło. Ściany i stoły zdobią tkaniny, w których dominują paski i kwiatki utrzymane w cukierkowych, pastelowych odcieniach oraz zdjęcia owoców. Białe stoliki i krzesła, przykryte obrusami i kwiecistymi podkładkami, wraz ze świeżymi kwiatami dodają przestrzeni uroku. Co ciekawe, zastawa stołowa prezentuje się dość luksusowo: złote sztućce oraz talerze o wzorach przypominających styl Versace. Trochę to nie pasuje do całości - pisała po wizycie Agnieszka Haponiuk, autorka cyklu "Jemy na mieście".
Jeśli chodzi o najważniejsze, czyli menu - nadal można w nim znaleźć różnego rodzaju pizze, makarony i inne włoskie specjały. Karta zaczyna się od listy dań stworzonych przez Gessler, są to: dwie przystawki - nawiązujący do nazwy lokalu różowy melon oraz buratta z dodatkami, zupa - minestrone e zucchine, dwa dania główne - stek z bakłażana oraz pieczeń wieprzowa, sałatka ceza z krewetkami lub kurczakiem i pizza pattatona.
- Nie mogę ocenić, czy kuchenna rewolucja Magdy Gessler należy do udanych, bo nie mam porównania do tego, co serwowano przed jej zmianami. Przyznaję jednak, że jestem nieco rozczarowana, bo spodziewałam się większej kreatywności kulinarnej. Tymczasem potrawy z menu Magdy Gessler były poprawne, ale niczym specjalnie mnie nie uwiodły. Największe uznanie wśród moich towarzyszy, jak i moje zdobyła pizza. I wydaje mi się, że to właśnie pizza jest mocną stroną Trattoria Melone Rosa (dawne Mio Gastro) - oceniała po wizycie w restauracji Agnieszka Haponiuk.
Udane kuchenne rewolucje w Trójmieście. Te biznesy Magda Gessler postawiła na nogi
"Kuchenne Rewolucje" w Trójmieście
Podczas każdego odcinka Kuchennych Rewolucji Magda Gessler odwiedza restauracje, których właściciele borykają się z problemami: jakością jedzenia, poziomem obsługi lub nie radzą sobie z zarządzaniem restauracją. Gessler dokładnie ocenia stan restauracji, a następnie proponuje szereg zmian, które mają pomóc poprawić jej funkcjonowanie i powrócić do rentowności.
W Trójmieście Magda Gessler przeprowadziła już kilkanaście rewolucji. Wśród lokali, które funkcjonują do dziś, są: Panorama, Tawerna Dominikańska, Tapas Rybka i Niezłe Kino.
Miejsca
Opinie (115) ponad 20 zablokowanych
-
2023-10-06 08:24
Opinia wyróżniona
Niech im się kreci (4)
Chociaż to nie moja bajka, włoska pizza to nie jest, a w takiej gustuje. Pozdro
- 86 7
-
2023-10-10 12:11
parę dni temu wróciłem z Rzymu, jadem 3 pizze w rożnych miejscach ... szalu nie ma. Makarony to inna bajka ...
- 0 0
-
2023-10-06 09:53
Ile regionów we Włoszech, tyle rodzajów pizzy, więc komentarz bardzo niejasny...
- 12 0
-
2023-10-06 09:02
(1)
Co rozumiesz przez włoską pizzę? Bo jej rodzajów to trochę jest.
- 12 5
-
2023-10-06 09:56
to prawda....
jedzenie dzieli się regionami a nie granicami państw, najlepszą pizze jadłem dawno w Krakowie, blisko AGH, nazwa Siciliana i kucharz był z Sycylii i przychodził kilka godzin przed otwarciem by przygotować sosy.
- 8 1
-
2023-10-06 06:14
Opinia wyróżniona
No i dobra tam. (3)
Niech im się wiedzie
- 160 7
-
2023-10-06 08:35
racja , niech im się wiedzie (1)
Niestety ktoś nie odrobił lekcji z ekonomii a biznesplan chyba gdzieś zagubił i nie zweryfikował tej dzielnicy na której już jest wiele knajp i niezłych pizzerii , nie będzie łatwo z takimi cenami utrzymać się , chyba rynek gastronomiczny na Morenie jest już mocno nasycony , dodatkowo prowadzenie restauracji na zasadzie fanu i przygody nie wróży
Niestety ktoś nie odrobił lekcji z ekonomii a biznesplan chyba gdzieś zagubił i nie zweryfikował tej dzielnicy na której już jest wiele knajp i niezłych pizzerii , nie będzie łatwo z takimi cenami utrzymać się , chyba rynek gastronomiczny na Morenie jest już mocno nasycony , dodatkowo prowadzenie restauracji na zasadzie fanu i przygody nie wróży dobrze - główny kucharz bez większego doświadczenia a właściciele początkujący w biznesie. Zobaczymy co z tego wyjdzie , na pewno wpadnę na pizzę , może okaże się ,że cena oraz smak wygrają , a dla nich powodzenia na tym niełatwym rynku oby im się udało.
- 20 1
-
2023-10-06 09:25
Nie zawsze musi być kucharz z tzw.doświadczeniem, gdyż to kwestia smaku, a doświadczenie często zmienia się w rutynę
- 9 0
-
2023-10-06 08:13
Rewolucje finansowe Magdy G.
Wykasowala jak za zboże za ten program.
- 12 4
-
2023-10-06 00:00
Opinia wyróżniona
Podoba mi się! (9)
Trzymam kciuki za młodych ludzi. Na pewno wpadniemy z rodzinka na obiadek. Trzymajcie się i nie czytajcie hejterow.
Powodzenia- 131 35
-
2023-10-07 02:14
NIe wpadniecie, bo sami tam pracujecie.
- 1 4
-
2023-10-06 09:25
slodka rodzinka wpadnie na obiadek? a moze obiadunio? (2)
- 20 6
-
2023-10-06 16:23
Śmieszni są dorośli używający zdrobnień, jakby mieli 8 lat :)
- 8 1
-
2023-10-06 09:55
Obiadeczek! I kciuczki! Jak zdrabnia to na bogato niech będzie.
- 10 5
-
2023-10-06 00:13
(4)
I kup bakłażana za 50 zł !!!
- 37 12
-
2023-10-07 06:24
Ceny
Pretensje co do liczb raczej skieruj do rządu. To nie restaurator narzuca wartość pieniądza, ale raczej to wynik działania naszych geniuszy ekonomicznych. Jestem sobie w stanie wyobrazić, że za jakiś czas ten sam bakłażan będzie kosztować 500zł a my będziemy zarabiać pewnie też trochę mniej jak 10x więcej :) Kiedyś wielu z nas już to widziało
- 11 3
-
2023-10-06 09:01
Jak dla Ciebie to dużo, bo wiadomo 500+ szybko się rozchodzić (2)
To jest coś takiego jak praca, a obecnie przy tej inflacji 50 zł to niestety niewiele.
- 8 28
-
2023-10-07 07:49
masz rację policz sobie najniższe wynagrodzenie zapłać czynszu inne opłaty zostanie ci z 700 zł i wtedy yes idę na obiad z
- 2 0
-
2023-10-06 09:42
Są tam inne dobre dania w przystępnej cenie
- 8 3
Wszystkie opinie
-
2023-10-05 22:39
Pomoc
Magda show pokazala co potrafi najlepiej, powodzeia finansowego zycze. W mediach wyglada to budujaco ale nie dla resteuratora.
- 23 13
-
2023-10-05 22:41
Na co liczą restauratorzy? (4)
Mnie to raczej zniechęca, bo nie wierzę w to, że jak mieli syf, to on zniknie w jeden dzień. A poza tym ta kobieta jest antyreklamą sama w sobie
- 93 19
-
2023-10-05 23:08
Ja tak samo myślę
Wole iść do knajpy w której Gessler nigdy nie będzie musiała być. A co do syfu to chciał bym zobaczyć kuchnie samej Gesslerowej i przejść się z biała chusteczka po okapach
- 37 3
-
2023-10-06 09:47
Ten syf właśnie zniknął dzięki Gesllerowej
jeżeli ktoś myśli, że w bardzo popularnych restauracjach jest czysto, to się grubo myli.
- 10 6
-
2023-10-06 09:48
W 90 procent restauracji jest bardzo brudno i bałagan na zapleczu
- 9 2
-
2023-10-07 08:17
akurat w przypadku jednej z knajpek obok zukowa twoja teoria się nie sprawdza
- 0 0
-
2023-10-05 22:42
(3)
Dawno temu był to bardzo fajny program, jeden z pierwszych odcinków - rewolucja w Zieleniaku. Obecnie prowadząca to karykatura samej siebie. Doczepy a'la Violetta Villas, którymi zamiata nad jedzeniem - i ona śmie komuś wypominać, że w kuchni jest brudno? Że niehigienicznie?! Rzucanie bluzgami i talerzami stało się na porządku dziennym. Kiedyś były to ekstremalne przypadki, gdzie dosadny opiernicz lub stłuczony talerz pozwalały w 99% na obudzenie średnio przytomnych właścicieli i załogi restauracji. Obecnie jest to upodlanie ludzi pod publiczkę, oczywiście przypudrowane twierdzeniem, że to dla dobra restauracji. Podziwiam ludzi, którzy jeszcze brną w ten program. Chyba lepiej zamknąć biznes i pomyśleć o czymś nowym, niż robić za popychadło w imię słupków oglądalności stacji, która nie tyle stacza się na dno, ale raczej pędzi tam jak supernova.
- 131 27
-
2023-10-05 23:41
To było taka ściema ,W jeden dzień znalazła szefa kuchni. Po 30 dniach od emisji poprzedni wrócił. (1)
- 27 0
-
2023-10-07 08:31
Jakim cudem 30 dni od emisji, skoro emisja odcinka była w tę środę- 3 dni temu..? Powrót do przyszłości Ci się włączył?
- 0 0
-
2023-10-06 09:09
Nikt nikogo nie zmusza ani do korzystania z jej rad
ani do oglądania.
- 6 2
-
2023-10-05 23:24
(1)
Ceny nieadekwatne do podawanego produktu. 50zl za kawałek bakłażana. Nie dziękuję. Lokale Magdy Gessler nie zachęcają do odwiedzin. Skoro przed rewolucjami niczym nie potrafili się pokazać to 3 dania nie zmienia braku umiejetnosci
- 78 8
-
2023-10-06 09:45
Są inne dania w przystępnych cenach
- 1 4
-
2023-10-05 23:34
Zobaczymy za pół roku większość nie ma
- 48 3
-
2023-10-05 23:42
Ciekawe czy będzie dłużej funkcjonować niż jej koncept heh
- 32 4
-
2023-10-05 23:43
Lubie ten program bo on obnaża Polska pseudo gastronowmie ludzie co herbaty nie potrafia przygotowac prowadza restauracje (5)
z personelem ktory niewiele wiecej umie!
- 73 10
-
2023-10-06 00:33
Ale zdajesz sobie sprawę (3)
Że wszystko tam jest według scenariusza, i jak ktoś "nie umie ugotować herbaty" to najprawdopodobniej reżyser programu kazał mu "zapomnieć" jak "ugotować herbatę" żeby był show i ludzie mieli takie same odczucia jak twoje? Witamy w prawdziwym życiu.
- 17 19
-
2023-10-06 06:37
100% racja
- 9 4
-
2023-10-06 10:12
Lee, ming tak wiemy to wszystko jest spisek :) te wszystkie knajpy wykupił TVN by prowadzić program (1)
i opłacił tez wszystkich do udziału w programie.
- 5 7
-
2023-10-06 10:43
Nie, udział w programie jak i cały remont opłacają knajpy
I jest to znany fakt. "Kuchenne rewolucje" to bardziej usługa reklamowa niż program.
- 11 0
-
2023-10-06 12:16
Dlatego pies z kulawa noga nie zaglada do tych knajp. Wystarczy wejsc tu na pyszne czy ubera, w okolicy wywali chyba z 9 pizzerii , 4 kebaby i moze 1 bar z normalnym jedzeniem. Czyli nie umiem gotowac, ale wezme zrobie pizze, bo to trzeba byc zdolnym zeby ja zepsuc, a potem sie okaze, ze nawet pizza nie wychodzi
- 3 0
-
2023-10-05 23:45
Ceny (3)
Chętnie bym odwiedził, ale cena 50 zł za steka z bakłażana, podanego w osiedlowym barze, raczej nie zachęca.
- 123 6
-
2023-10-06 09:43
Są inne dania w przystępnych cenach, warto się wybrać
- 0 10
-
2023-10-06 14:52
(1)
Porządny stek kosztuje kilka razy więcej niż 50zł.
- 0 8
-
2023-10-06 18:56
Kierowco.czegoś tam, mowa o steku z bakłażana, jeśli wiesz co to jest;)
- 5 0
-
2023-10-06 00:00
Opinia wyróżniona
Podoba mi się! (9)
Trzymam kciuki za młodych ludzi. Na pewno wpadniemy z rodzinka na obiadek. Trzymajcie się i nie czytajcie hejterow.
Powodzenia- 131 35
-
2023-10-06 00:13
(4)
I kup bakłażana za 50 zł !!!
- 37 12
-
2023-10-06 09:01
Jak dla Ciebie to dużo, bo wiadomo 500+ szybko się rozchodzić (2)
To jest coś takiego jak praca, a obecnie przy tej inflacji 50 zł to niestety niewiele.
- 8 28
-
2023-10-06 09:42
Są tam inne dobre dania w przystępnej cenie
- 8 3
-
2023-10-07 07:49
masz rację policz sobie najniższe wynagrodzenie zapłać czynszu inne opłaty zostanie ci z 700 zł i wtedy yes idę na obiad z
- 2 0
-
2023-10-07 06:24
Ceny
Pretensje co do liczb raczej skieruj do rządu. To nie restaurator narzuca wartość pieniądza, ale raczej to wynik działania naszych geniuszy ekonomicznych. Jestem sobie w stanie wyobrazić, że za jakiś czas ten sam bakłażan będzie kosztować 500zł a my będziemy zarabiać pewnie też trochę mniej jak 10x więcej :) Kiedyś wielu z nas już to widziało
- 11 3
-
2023-10-06 09:25
slodka rodzinka wpadnie na obiadek? a moze obiadunio? (2)
- 20 6
-
2023-10-06 09:55
Obiadeczek! I kciuczki! Jak zdrabnia to na bogato niech będzie.
- 10 5
-
2023-10-06 16:23
Śmieszni są dorośli używający zdrobnień, jakby mieli 8 lat :)
- 8 1
-
2023-10-07 02:14
NIe wpadniecie, bo sami tam pracujecie.
- 1 4
-
2023-10-06 00:31
Właściciel Wojtek miał na dziary (4)
Oraz na rewolucje za których przeprowadzenie właściciel płaci stacji duże pieniądze. Ten program to jedynie reklama którą może sobie kupić każda knajpa- z ratowaniem nie ma nic wspólnego, chyba że mówimy o ratowaniu budżetu podstarzałej restauratorki.
- 81 44
-
2023-10-06 06:15
Po pierwsze kłamiesz (2)
A po drugie musiałeś ulać żółć i nienawiść. Nie dało się inaczej.
- 18 24
-
2023-10-06 10:44
Ale gdzie tu jest kłamstwo?
- 10 0
-
2023-10-06 12:35
dodałby jeszcze
ze pani gesslerowa to alkoholiczka
- 11 0
-
2023-10-06 18:57
Powiem szczerze, że takie dziary jak ma właściciel obrzydzają mnie więc wcale nie zachęcają mnie do jedzenia tam:)
- 10 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.