- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (289 opinii)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (57 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 5 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 6 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
Klub Żak rusza z nowym cyklem imprez, które spodobają się miłośnikom kulinariów. Kolacje Proszone będą okazją, aby spróbować eksperymentów i odkryć kulinarnych trójmiejskich pasjonatów gotowania i szefów kuchni. Pierwsze spotkanie poświęcone podrobom zaplanowano na niedzielę, 14 lutego.
Gdański Żak z kulinariami raczej się nie kojarzy. To przede wszystkim jeden z najprężniej działających klubów koncertowych w Trójmieście. W tutejszej kawiarni kuchnia co prawda funkcjonuje, ale serwuje przede wszystkim proste dania obiadowe i przekąski do alkoholu. Cykl spotkań Kolacje Proszone to próba zaprezentowania w tym miejscu jedzenia bardziej finezyjnego.
- Nasza muzyczna oferta celuje w klienta o wyrobionym guście. Również podczas imprez Kolacje Proszone chcemy pokazać jedzenie nieoczywiste, które dla gości może być okazją do kulinarnych odkryć - mówi Beata Duszyńska, kierownik kawiarni w Żaku. - Będzie to okazja, aby poznać nie tylko nowe smaki, ale i innych pasjonatów jedzenia, ponieważ goście będą siadali przy jednym, dużym stole.
Pierwsza odsłona imprezy odbędzie się w niedzielę, 14 lutego o godz. 17. W cenie 50 zł od osoby będzie można spróbować czterodaniowego menu przygotowanego przez grupę trójmiejską Smaczność, którą współtworzy pasjonat gotowania o pseudonimie Sebastian Nażarty i szef kuchni zamkniętego już bistro Pies i Róża, Tim Giles.
- Tego dnia wypadają akurat walentynki, a to świetna okazja, aby pobawić się na talerzu całą tą romantyczną otoczką - tłumaczy Nażarty. - Tego dnia tak często podkreślamy, że w miłości liczy się wnętrze, dlatego przewrotnie postanowiłem zaserwować między innymi podroby. Głównymi bohaterami menu będą serca, ozorki i policzki. W Polsce wciąż kojarzą się one z niskiej jakości produktami, ale warto przypomnieć, że w kuchni francuskiej to klasyka, stawiana na równi na przykład z polędwicą wołową. Podroby są bardzo smaczne i bogate w koenzymy czy witaminy z grupy B.
Goście będą mieli okazję spróbować m.in. pikantnych kurzych serc podanych na różowym winnym risotto z jadalnymi kwiatami czy ozorków gotowanych w court-boullion, serwowanych z marynowanymi w czerwonym barszczu i pieczonymi policzkami wołowymi z buraczanym puree. Na przystawkę podana zostanie niespodzianka, a na deser galaretka z szampana z kawiorem z porzeczkowego likieru Creme de casis.
Nażarty chciałby, aby każde spotkanie było okazją do kulinarnego eksperymentu i zabawy z jedzeniem. Podczas kolejnych edycji planuje zaprezentować m.in. kuchnię meksykańską czy japońską, a także przygotować wyłącznie z surowych produktów kolację witariańską.
Spotkania z cyklu Kolacje Proszone organizowane będą nieregularnie, maksymalnie dwa razy w miesiącu. Klub Żak nie wyklucza również współpracy z innymi trójmiejskimi pasjonatami gotowania i szefami kuchni.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (35) 5 zablokowanych
-
2016-02-08 21:41
Nażarty? (1)
Nazwisko zobowiązuje!
- 1 3
-
2016-02-09 15:38
dowcipas inaczej
- 0 1
-
2016-02-09 15:38
Sebastian Nażarty? to na serio?
rzucil prace i zajal sie kulinariami? a to juz nie praca?
- 2 0
-
2016-02-09 17:51
nazarty (1)
ja bym proponowal temu nazartemu ogolenie sie bo jak widze te klaki z brody wpadajace do jedzenia lub probowanie jedzenia ktore przyzadza to mi sie slabo robi higiena moi drodzy moda moda ale higiena obowiazuje
- 1 0
-
2016-02-10 00:26
A bigos?
Bigosik bedzie ? Podobno byl PRZEPYSZNY na Sylwestra 2015 w jednej z sopockich knajp... Hahahaa
- 0 0
-
2016-02-10 00:25
A bigos?
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.