- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (289 opinii)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (57 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 5 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 6 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
Lody naturalne - nowy kulinarny przebój w Trójmieście
Zamiast gałki - spora porcja nakładana szpatułką. Zamiast wafelka - papierowy kubeczek. To dwie najważniejsze cechy, które wyróżniają robiące ostatnio furorę w Trójmieście lody naturalne. Nie licząc smaku oczywiście, którego w tych sygnowanych logo dużych producentów ponoć nie znajdziemy.
Zobacz listę wszystkich lodziarni w Trójmieście >>>
Tylko naturalne składniki
- Generalna zasada w lodach naturalnych lub rzemieślniczych jest taka: im mniej składników, tym lepiej. Prawdziwe mleko, nie w proszku. Prawdziwe jaja, nie w proszku. Na koniec cukier i dodatki, przede wszystkim świeże owoce - mówi właściciel i producent lodów Krzysztof Nieciecki z lodziarni Znane Smaki.
Nowy lokal kontynuuje lodową tradycję legendarnego Misia, który lodami karmi gdańszczan od lat 60. Dawni pracownicy zabrali ze sobą tradycyjne receptury, więc smak jest ten sam, co w poprzednim miejscu. Nawet lista smaków ułożona jest tak samo: zaczyna się od waniliowych, kończy na kakao. Po drodze są jeszcze specjalności zakładu - karmelowy i deser angielski.
- To żelazna lista od lat. Ta kolejność ma znaczenie, ponieważ waniliowe smakują najlepiej z truskawkowymi, a karmelowe z cytrynowymi. Popularność jest skorelowana z temperaturą na zewnątrz. Gdy oscyluje ona w okolicach 20 stopni, to najlepiej schodzi waniliowy. Przy upałach: smaki owocowe - truskawkowe, cytrynowe - opowiada Nieciecki.
Wpadają wieloletni bywalcy z Misia, których panie ekspedientki obsługują bez słowa - nakładając na przykład po dziesięć gałek deseru angielskiego na wafelek. Wpadają też nowi klienci, których przyciągnął internetowy rozgłos oraz moda na lody rzemieślnicze.
- Tak naprawdę nasze smaki były znane i lubiane, zanim w ogóle zaczęto myśleć o czymś takim, jak lody rzemieślnicze - stwierdza Nieciecki. - Nie podążamy za modą, po prostu kontynuujemy to, co robiliśmy codziennie od kilkunastu lat. Dlatego też nie zdecydowaliśmy się na szpatułkę i kubek, jak to teraz dyktuje moda. Nadal nakładamy na gałki.
Szpatułka i kubeczek
Gałka i wafelek w nowych, rzemieślniczych lodziarniach odchodzą jednak powoli do lamusa. Wypiera ja porcja nakładana szpatułką do papierowego kubeczka. To trend, który lodziarze- rzemieślnicy podpatrzyli w ojczyźnie naturalnych lodów, czyli we Włoszech.
- To znak rozpoznawczy lodziarni rzemieślniczych - mówi Paweł Petrykowski, lodziarz z kawiarni Paulo Gelateria. - Oczywiście sposób podawania nie wpływa w żaden sposób na smak, ale lód nałożony szpatułką lepiej się prezentuje w kubku lub wafelku. To kwestia wizerunku. Sama czynność nakładania również jest swego rodzaju rytuałem, przyciąga wzrok gości.
No i najważniejsza różnica: smaki. Według lodowych łasuchów te w lodziarniach rzemieślniczych są niepowtarzalne. Pistacja smakuje orzechem, a nie chemią, czekolada i wanilia jest prawdziwa, bez sztucznych aromatów, a w lodach truskawkowych znajdziemy duże kawałki owoców. A przecież klasyczne smaki to tylko podstawa. Lodowych rzemieślników ogranicza tylko wyobraźnia, dostępność składników czy smaki właściwe dla danego regionu. Na przykład w Japonii zjemy lody rybne, we Francji - z pasztetu foie gras. W lodziarniach trójmiejskich z kolei furorę robią ostatnio karmelowe z solą, bazyliowe czy piwne. Znajdziemy również chałwowe, ogórkowe, o smaku ciasteczek Oreo, masła orzechowego czy nawet sera gorgonzola z gruszką.
Robert Grotkowski z Altany Smaków, gdzie zjemy lody marki Amore Bio Gelato: - Różnica między lodami rzemieślniczymi a przemysłowymi to przede wszystkim ich napowietrzenie, czyli różnica między pojemnością w litrach a gramaturą. Im ona większa, tym więcej powietrza i cukru, a tym samym mniej surowca. Przy gelato - tradycyjnych lodach rzemieślniczych napowietrzenie wynosi do 20 proc., przy przemysłowych - nawet kilka razy więcej. A tam, gdzie jest mniej powietrza, smak jest bardziej wyraźny, a lody bardziej pełne i sycące.
Lodów naturalnych w Trójmieście spróbujemy również w Gdańsku m.in. w Umam Marina i w Misiu, w Gdyni - U Lodziarzy, a w Sopocie w Capuccino Cafe. Cena jednej porcji wahają się pomiędzy 2 zł a 4,50 zł.
Miejsca
Opinie (172) 8 zablokowanych
-
2016-06-14 11:12
Czekamy aż ktoś zrobi lody czosnkowe. (4)
- 11 4
-
2016-06-14 11:16
i cebulowe
.
- 6 1
-
2016-06-14 12:48
i o smaku skarpet w sandałach w gorący dzień...Miłego dnia !!!
- 9 1
-
2016-06-14 13:10
Japońce już zrobili
Wpisujemy "lody czosnkowe" na joemonster i oglądamy.
- 4 0
-
2016-06-15 14:06
w Gdyni
w slonym karmelu jakies maja dziwne smaki. czekolada z pieprzem, to moze cebula z karmelem ?
marchewka na pewno jest- 1 0
-
2016-06-14 11:16
(2)
35 lat temu w Nowym Targu jadlam lody nakladne szpatulka i od tamtego casu jak tylko jestem w okolicy ta jade na lody dajej nakladane na szpatulke
- 7 3
-
2016-06-14 14:40
A ja miałem tę przyjemność pierwszy raz 30 lat temu . . . .
Lody Żarneccy na rynku w Nowym Targu - rewelacja, teraz również na Krupówkach, nakładane szpatułką od zawsze. Podobno lody u Lenkiewicza w Toruniu są bardzo dobre - ale jeszcze nie byłem. W Gdańsku od zawsze Eskimo po schodkach w dół na Wyspiańskiego - 10 gałek po szkole wracając z Placu Komorowskiego do Dworca PKP we Wrzeszczu - niezapomniane, staram się przynajmniej kilka razy w roku to miejsce odwiedzić.
- 4 1
-
2016-06-17 10:27
Ja też, ja też!
No właśnie - ja byłam ze 20 lat temu w Nowym Targu (nie mogłam sobie przypomnieć miejscowości, wiedziałam, że gdzieś na Podhalu - dzięki!) - pani nakładała szpatułką, nawet się dziwiliśmy, czy jest w stanie utrafić z wagą w to, co deklarowali na wywieszce, zważyła nam te lody i wyszło idealnie :-) A pyszne były...
- 0 0
-
2016-06-14 11:20
najlepsze czekoladowe i nie tylko w Pociąg do...- Sopot
w Pociąg do... na dworcu w Sopocie podają tak czekoladowe lody, że to jest aż nieprzyzwoite i powinno być zakazane! dla mnie ZA czekoladowe. inne smaki też pyszne jak np słony karmel czy kokosowe :)
- 1 9
-
2016-06-14 11:32
pasłęckie u jankowskich z maszyny z dodatkami mmmmm (1)
to są prawdziwie rzemieślnicze lody. Wpadam jak jadę siódemką
- 4 2
-
2016-06-14 14:20
absolutnie masz rację
Lody jak z dzieciństwa
- 1 0
-
2016-06-14 11:33
Lodziarnia w Karskronie (1)
Jest taka lodziarnia w szwedzkiej Karlskronie, gdzie wafelki robi sie na oczach kupujących, oddzielonych od wafelkowego- sznureczkiem, na podłodze wokól stanowiska do suszenia wafelków rozłożone gazety. A lody, im więcej kupisz gałek, tym mniej zapłacisz. Lokal niepozorny, ale kolejki imponujące, smak lodów całkiem inny, niepowtarzalny. Polecam każdemu kto będzie w Karlskronie.
- 15 0
-
2016-06-14 13:04
podaj adres, nazwę
- 1 0
-
2016-06-14 11:36
Czekam na lody o smaku MELONA!!!! (3)
- 3 3
-
2016-06-14 12:14
Przeciez są. W Auchan w Rumi. Kupując 3 gałki płaci się 6zł. Jest pyszny.
Jogurt naturalny też.
- 6 0
-
2016-06-14 12:49
Mielona :) ?
- 1 1
-
2016-06-15 14:07
sa
!!
- 1 0
-
2016-06-14 11:40
(3)
Czepek, czepek, po trzykroć czepek na tę piękną główkę proszę zakładać. Lody z włosami są niedobre.
- 18 6
-
2016-06-14 12:35
(1)
ale też są nadal naturalne
- 9 0
-
2016-06-14 13:36
Ale co jesli wlosy byly farbowane? Sanepid powinien naciskac by taka lodziarnia musiala wyszczegolniac barwniki uzyte w produkcji lodow. To juz nie bylyby lody naturalne !
- 3 0
-
2016-06-15 18:41
Nie rozumiem, a mówią że włoskie lody są najlepsze...
- 0 0
-
2016-06-14 11:41
Naturalne produkty
To też naturalne zatrucia salmonellą, gronkowcem i nie wiem czyn jeszcze. Tak dawniej bywało.
- 3 7
-
2016-06-14 11:48
Lody o smaku pizzy? Albo z nachos czy frytkami?
- 5 0
-
2016-06-14 11:54
Paulo Gelateria - nic specjalnego (1)
Kupiłam z mężem lody śmietankowe i snikers. Bardzo przeciętne lody i do tego za cenę 4,5 zł mała porcja. Oprócz ładnego wystroju nic specjalnego.
- 20 4
-
2016-06-14 14:36
niestety potwierdzam
Czekoladowe to paskudne kakaowe.
A palone masło smakowało jak zjełczałe masło.
Niestety zawiodłam się mocno, a wiązałam spore nadzieje z tą lodziarnią.
Zdecydowanie lepsze lody w altanie smaku.- 7 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.