- 1 Ranking pierogarni w Trójmieście (57 opinii)
- 2 Coraz więcej sposobów na napiwek (289 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 5 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 6 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
Lody naturalne - nowy kulinarny przebój w Trójmieście
Zamiast gałki - spora porcja nakładana szpatułką. Zamiast wafelka - papierowy kubeczek. To dwie najważniejsze cechy, które wyróżniają robiące ostatnio furorę w Trójmieście lody naturalne. Nie licząc smaku oczywiście, którego w tych sygnowanych logo dużych producentów ponoć nie znajdziemy.
Zobacz listę wszystkich lodziarni w Trójmieście >>>
Tylko naturalne składniki
- Generalna zasada w lodach naturalnych lub rzemieślniczych jest taka: im mniej składników, tym lepiej. Prawdziwe mleko, nie w proszku. Prawdziwe jaja, nie w proszku. Na koniec cukier i dodatki, przede wszystkim świeże owoce - mówi właściciel i producent lodów Krzysztof Nieciecki z lodziarni Znane Smaki.
Nowy lokal kontynuuje lodową tradycję legendarnego Misia, który lodami karmi gdańszczan od lat 60. Dawni pracownicy zabrali ze sobą tradycyjne receptury, więc smak jest ten sam, co w poprzednim miejscu. Nawet lista smaków ułożona jest tak samo: zaczyna się od waniliowych, kończy na kakao. Po drodze są jeszcze specjalności zakładu - karmelowy i deser angielski.
- To żelazna lista od lat. Ta kolejność ma znaczenie, ponieważ waniliowe smakują najlepiej z truskawkowymi, a karmelowe z cytrynowymi. Popularność jest skorelowana z temperaturą na zewnątrz. Gdy oscyluje ona w okolicach 20 stopni, to najlepiej schodzi waniliowy. Przy upałach: smaki owocowe - truskawkowe, cytrynowe - opowiada Nieciecki.
Wpadają wieloletni bywalcy z Misia, których panie ekspedientki obsługują bez słowa - nakładając na przykład po dziesięć gałek deseru angielskiego na wafelek. Wpadają też nowi klienci, których przyciągnął internetowy rozgłos oraz moda na lody rzemieślnicze.
- Tak naprawdę nasze smaki były znane i lubiane, zanim w ogóle zaczęto myśleć o czymś takim, jak lody rzemieślnicze - stwierdza Nieciecki. - Nie podążamy za modą, po prostu kontynuujemy to, co robiliśmy codziennie od kilkunastu lat. Dlatego też nie zdecydowaliśmy się na szpatułkę i kubek, jak to teraz dyktuje moda. Nadal nakładamy na gałki.
Szpatułka i kubeczek
Gałka i wafelek w nowych, rzemieślniczych lodziarniach odchodzą jednak powoli do lamusa. Wypiera ja porcja nakładana szpatułką do papierowego kubeczka. To trend, który lodziarze- rzemieślnicy podpatrzyli w ojczyźnie naturalnych lodów, czyli we Włoszech.
- To znak rozpoznawczy lodziarni rzemieślniczych - mówi Paweł Petrykowski, lodziarz z kawiarni Paulo Gelateria. - Oczywiście sposób podawania nie wpływa w żaden sposób na smak, ale lód nałożony szpatułką lepiej się prezentuje w kubku lub wafelku. To kwestia wizerunku. Sama czynność nakładania również jest swego rodzaju rytuałem, przyciąga wzrok gości.
No i najważniejsza różnica: smaki. Według lodowych łasuchów te w lodziarniach rzemieślniczych są niepowtarzalne. Pistacja smakuje orzechem, a nie chemią, czekolada i wanilia jest prawdziwa, bez sztucznych aromatów, a w lodach truskawkowych znajdziemy duże kawałki owoców. A przecież klasyczne smaki to tylko podstawa. Lodowych rzemieślników ogranicza tylko wyobraźnia, dostępność składników czy smaki właściwe dla danego regionu. Na przykład w Japonii zjemy lody rybne, we Francji - z pasztetu foie gras. W lodziarniach trójmiejskich z kolei furorę robią ostatnio karmelowe z solą, bazyliowe czy piwne. Znajdziemy również chałwowe, ogórkowe, o smaku ciasteczek Oreo, masła orzechowego czy nawet sera gorgonzola z gruszką.
Robert Grotkowski z Altany Smaków, gdzie zjemy lody marki Amore Bio Gelato: - Różnica między lodami rzemieślniczymi a przemysłowymi to przede wszystkim ich napowietrzenie, czyli różnica między pojemnością w litrach a gramaturą. Im ona większa, tym więcej powietrza i cukru, a tym samym mniej surowca. Przy gelato - tradycyjnych lodach rzemieślniczych napowietrzenie wynosi do 20 proc., przy przemysłowych - nawet kilka razy więcej. A tam, gdzie jest mniej powietrza, smak jest bardziej wyraźny, a lody bardziej pełne i sycące.
Lodów naturalnych w Trójmieście spróbujemy również w Gdańsku m.in. w Umam Marina i w Misiu, w Gdyni - U Lodziarzy, a w Sopocie w Capuccino Cafe. Cena jednej porcji wahają się pomiędzy 2 zł a 4,50 zł.
Miejsca
Opinie (172) 8 zablokowanych
-
2016-06-14 18:00
Igloo (2)
Kiedyś na dawnej ul.Elbląskiej koło kościoła św. Barbary była lodziarnia Igloo tam były lody,tego smaku w lodach już nie ma.
- 5 0
-
2016-06-14 23:31
(1)
trochę dalej był stary dobry Fic z lodami jak marzenie
- 0 0
-
2016-06-15 10:39
Elbląska
W bloku technikum ekonomicznego były lody od Pietrzaka! Śmietankowy, kakaowy i owocowy. Najlepszy smak dzieciństwa
- 2 0
-
2016-06-14 19:26
Wenta (1)
Hipsterska moda i tyle. Dla mnie najlepsze lody nad morzem jak zawsze u Wenty. Gałki konkretne, cena normalna i smak rewelacyjny. A teraz na dodatek są w Gdańsku.
- 4 1
-
2016-06-14 19:34
Zgadzam się. Polecam w Gdańsku na Zaspie.
Obsługa rzeczywiście nie żałuje i nakłada wielkie gałki, a do tego mają całkiem duży wybór smaków.
- 0 0
-
2016-06-14 20:27
Oliwa petla tramwajowa eskimo !!
OD LAT THE BEST!
wczesniejszy faworyt giusti w sopocie umarl chyba 20 lat temu
To byly lody....mniam...dinozaury jak ja pamiętają;-)
Teraz tylko eskimo- 3 0
-
2016-06-14 21:31
szpatulka oznacza naturalnosc ? (2)
cytuje
" Lody naturalne nakładane są do kubeczków lub wafelków szpatułkami zamiast gałkownicami. To znak rozpoznawczy."
wiekszej glupoty jeszcze nie slyszalem. W Sowie tez nakladaja szpatulkami a sa to lody dobre ale jednak przemyslowe z "dodatkami"- 5 1
-
2016-06-15 00:17
Szpatułką (1)
To się robi wymaz z pochwy
- 3 0
-
2016-06-17 17:22
Dobre!!! :)
- 0 0
-
2016-06-14 21:34
lody w Sopocie Gunga 4,5 mikro galka
na Monciaku od 3,5 do nawet 2 !
- 0 0
-
2016-06-14 21:45
chcecie kupowac zdrowe lody ?
przeczytajcie sklad !
http://finanse.wp.pl/kat,1033823,title,Testujemy-lody-Co-mozna-w-nich-znalezc,wid,15692118,wiadomosc.html- 0 0
-
2016-06-14 22:56
Bla,bla,bla
Zwykły marketing i nic więcej. Lody rzemieślnicze były od zawsze,a chemie wprowadzili po 1989.Teraz nagle odkryli cuda...............Nie róbcie z ludzi idiotów.......
- 9 2
-
2016-06-14 23:29
miś (2)
Najlepsze lody z kultowej lodziarni Miś !!!
- 4 15
-
2016-06-15 13:31
Nigdy tam nie idźcie (1)
Nie chodźcie tam!! Smierdza lody różnymi E i innymi spulchniaczami, zjedliśmy we czworo i się pochorowalismy dwa dni na kibelku. Odradzam.
- 2 2
-
2016-06-19 15:41
jak dwa dni
Na kiblu to rotawirus, a nie E. I koniecznie musiał tam być złapany.
- 0 0
-
2016-06-15 07:57
Altana smaków
Wg mnie najlepsze lody w Trójmieście. Malina rozwala system:D
- 0 3
-
2016-06-15 08:12
ryba
Wczoraj smakowałam lodów naturalnych z tej lodziarni. Beznadziejne i drogie. 4,5 zł za zabieloną schłodzoną wodę. Nakładanie szpatułką gałki to wedle uznania Pani podającej, rożnej wielkości "gałki". Czy ktoś to sprawdzał?
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.