- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (16 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Koniecznie odwiedź ten festiwal (14 opinii)
- 3 Ranking pierogarni w Trójmieście (57 opinii)
- 4 Coraz więcej sposobów na napiwek (292 opinie)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Najlepsze restauracje w Trójmieście według przewodnika Gault&Millau
Czwarta edycja Żółtego Przewodnika Gault&Millau właśnie została opublikowana. Wyróżniono w nim 580 restauracji z całej Polski, w tym aż 41 z Trójmiasta, z których najwyższe noty otrzymały restauracje Metamorfoza, Mercato, Biały Królik oraz Sztuczka. Nagrodę Szefa Jutra dostał k2443.html' class='parse-link' title='Paweł Stawicki'>Paweł Stawicki, szef kuchni w restauracji Mercato.
27 listopada odbyła się uroczysta gala czwartej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau w przestrzeniach Narodowego Forum Muzyki we Wrocławiu. Podczas wieczoru wręczono nagrody najlepszym szefom kuchni w Polsce w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. Statuetkę Szefa Jutra otrzymał Paweł Stawicki, na co dzień pełniący rolę szefa kuchni w gdańskiej restauracji Mercato w hotelu Hilton.
- Nagroda Szefa Jutra i trzy czapki dla Mercato w przewodniku Gault&Millau to ogromne wyróżnienie dla mnie i całego zespołu restauracji. Cieszę się i jestem dumny z tego, że dzieląc się wspólną pasją razem odnosimy sukcesy, które znajdują odzwierciedlenie w naszej codziennej pracy - komentuje Paweł Stawicki.
Podczas gali premierę miał również Żółty Przewodnik, który dostępny jest już w sprzedaży. W tegorocznym wydaniu wyróżniono aż 580 restauracji, czyli połowę spośród odwiedzonych przez inspektorów Gault&Millau i 120 więcej niż w ubiegłorocznej edycji.
Najlepsze restauracje w Trójmieście
O wiele więcej jest także restauracji z Trójmiasta - rok temu do przewodnika trafiło ich 29, a teraz aż 41. Pierwsze miejsce w Polsce, podobnie jak w roku ubiegłym, otrzymała warszawska restauracja Senses, która otrzymała 18,5 pkt. Na drugim miejscu znalazło się Atelier Amaro (17,5 pkt.).
Zobacz także: Trójmiejskie restauracje w Żółtym Przewodniku 2017
Wśród restauracji z Trójmiasta, które zostały wyróżnione w Żółtym Przewodniku, są cztery, które zdobyły trzy czapki kucharskie. Najwięcej, bo 16,5 pkt. otrzymała gdańska restauracja Metamorfoza, której szef kuchni, Adrian Klonowski, w zeszłym roku otrzymał tytuł Szefa Roku.
- Menu degustacyjne intryguje nazwami dań, np. "Ferment" czy "Co ustrzelił myśliwy?". Przy haśle "Por" na talerzu rzeczywiście pojawiają się tylko plastry pora, ale... marynowane przez dobę w soku z derenia z przecierem pomidorowym oraz świeżą cebulą (...). Każdy kęs to nowe niesamowite doznania smakowe - czytamy w Żółtym Przewodniku.
Na drugim miejscu trójmiejskiej mapy gastronomicznej znalazły się ex aequo Mercato (15,5 pkt.) oraz Biały Królik (15,5 pkt.).
Restauracja Mercato, z której rozciąga się widok na Motławę mieści się na Targu Rybnym w hotelu Hilton. Wraz z nagrodzonym szefem kuchni Pawłem Stawickim na czele proponuje gościom nietuzinkowe dania, które opisano w przewodniku:
- Paweł Stawicki kładzie duży nacisk na filozofię farm-to-table, a produkty, z których korzysta, poznaje na długo przed sprowadzeniem ich do kuchni. W swoich daniach przybliża gościom historię oraz kulinarne dziedzictwo regionu pomorskiego w autorskiej interpretacji.
Marcin Popielarz, szef kuchni z restauracji Biały Królik, mieszczącej się we wnętrzach hotelu Quadrille nominowany był w kategorii Szefa Roku. Mimo braku tytułu, restauracja otrzymała aż trzy czapki kucharskie. Podkreślono ciekawy wystrój trzech sal, klimatyczny ogród oraz nowatorskie propozycje kulinarne Marcina Popielarza.
Czwartym miejscem z najwyższą notą jest gdyńska Sztuczka, w której szefem kuchni jest Jacek Koprowski.
- Dania nie tylko są pyszne, ale uwodzą też prezentacją. Proste i eleganckie kameralne wnętrze jest dla nich najlepszym tłem - czytamy w przewodniku.
Dwie czapki kucharskie, czyli 13-14 pkt. zdobyło pięć restauracji zlokalizowanych w Gdańsku i Gdyni. Po 13,5 pkt. otrzymały: Correze, Fedde Restauracja&Bistro oraz Eliksir, który wyróżniono zarówno za smaczne dania, jak i szeroki wybór koktajli.
Doceniono także restaurację Szafarnia 10 - w stosunku do ubiegłego roku zyskała ona 0,5 pkt. - oraz Restaurację Ritz, którą prowadzi Basia Ritz, która otrzymała o 2 pkt. więcej niż rok temu.
Wszystkie trójmiejskie restauracje, które znalazły się w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2018:
- Metamorfoza, Gdańsk - 16,5 pkt.
- Biały Królik, Gdynia - 15,5 pkt.
- Mercato, Gdańsk - 15,5 pkt.
- Sztuczka, Gdynia - 15 pkt.
- Eliksir, Gdańsk - 13,5 pkt.
- Correze, Gdańsk - 13,5 pkt.
- Fedde Restauracja&Bistro, Gdynia - 13,5 pkt.
- Restauracja Ritz, Gdańsk - 13 pkt.
- Szafarnia 10, Gdańsk - 13 pkt.
- Malika, Gdynia - 12,5 pkt.
- Tłusta Kaczka, Gdynia - 12,5 pkt.
- Sztuczka Bistro, Sopot - 12,5 pkt.
- Tu'gether, Sopot - 12,5 pkt.
- Fellini, Gdańsk - 12 pkt.
- 1611 Restaurant, Gdańsk - 12 pkt.
- Thai-Thai, Sopot - 12 pkt.
- ArtDeco, Sopot - 12 pkt.
- Wave Sheraton, Sopot - 12 pkt.
- Morska, Sopot - 12 pkt.
- Nowy Świat, Sopot - 12 pkt.
- Projekt 36, Sopot - 12 pkt.
- Targ Rybny - Fishmarkt, Gdańsk - 12 pkt.
- Krew i Woda, Gdynia - 12 pkt.
- Amber Side, Gdańsk - 11,5 pkt.
- Petit Paris, Sopot - 11,5 pkt.
- Polskie Smaki, Sopot - 11,5 pkt.
- Bistro Słowacki, Gdańsk - 11,5 pkt.
- Ristorante la Cucina, Gdańsk - 11,5 pkt.
- Cyrano&Roxane, Sopot - 11,5 pkt.
- Grono di Rucola, Sopot - 11,5 pkt.
- Restauracja Kubicki, Gdańsk - 11 pkt.
- Secretariat, Sopot - 11 pkt.
- Bulaj, Sopot - 11 pkt.
- Britannica, Gdynia - 11 pkt.
- A la francaise, Gdańsk - 10,5 pkt.
- Moon, Gdynia - 10,5 pkt.
- Good Morning Vietnam, Gdynia - 10,5 pkt.
- Hashi Sushi, Gdynia - 10,5 pkt.
- Trattoria La Cantina, Gdańsk - 10,5 pkt.
- Bistro Pobite Gary, Gdańsk Oliwa - 10,5 pkt.
- Neighbour's Kitchen, Gdańsk - 10 pkt.
Zobacz także
Opinie (73) ponad 10 zablokowanych
-
2017-11-29 18:51
Ha ha
Ciekawe że kiedy chodzę po mieście to w knajpach z pierwszych miejsc praktycznie jest zawsze pusto .A dla mnie tam gdzie nie ma ludzi oznacza że coś jest nie tak
- 36 2
-
2017-11-29 20:11
Żenujący
przewodniczek
- 16 3
-
2017-11-29 20:16
Najlepszy jest Kmar
- 12 4
-
2017-11-29 20:34
bylem we wszystkich tych restauracjach
gdybym mial doradzic to bym odradzal
- 15 6
-
2017-11-29 20:38
Hm A gdzie reszta świetnych restauracji ?
Trip - zupełnie inne zdanie mają goście zagraniczni niż przewodnik .
Jedna nawet Sopocka L.A.V jest blisko * szepczą francuskie opony- 1 2
-
2017-11-29 20:50
Cały G.
a gdzie Cały Gaweł z dworca w Sopocie?
- 1 9
-
2017-11-29 20:57
(1)
Thai Thai to porażka, Szafarnia też...Kubicki przereklamowany...bzdurna ta lista
- 22 3
-
2017-11-30 10:04
Ale nie ma przynajmniej takich lokali z poprzedniej epoki, jak "Pod Łososiem" czy "Gdańskiej".
- 1 0
-
2017-11-29 21:44
Felini w Gdansku
Tanio nie jest, ale polka najwyzsza. Polecam.
- 1 8
-
2017-11-29 21:47
Uwazam.ze powinny byc promowane restauracje z polskim jedzeniem i duzymi porcjami zeby dalo sie nimi najesc.
Bylismy kiedys w Mercato bo kupilsmy wołczer na internecie.
Potrawy o nazwach co nic nie wiadomo i głodowe porcje. Jak.dla.mnie dlugo nie pociagna.- 14 5
-
2017-11-29 22:07
Wi ne Grono
Gdzie??? Za daleko od hipsterskuch lokalizacji?
- 4 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.