- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (16 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Koniecznie odwiedź ten festiwal (12 opinii)
- 3 Ranking pierogarni w Trójmieście (57 opinii)
- 4 Coraz więcej sposobów na napiwek (292 opinie)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Najlepsze restauracje w Trójmieście według przewodnika Gault&Millau
Czwarta edycja Żółtego Przewodnika Gault&Millau właśnie została opublikowana. Wyróżniono w nim 580 restauracji z całej Polski, w tym aż 41 z Trójmiasta, z których najwyższe noty otrzymały restauracje Metamorfoza, Mercato, Biały Królik oraz Sztuczka. Nagrodę Szefa Jutra dostał k2443.html' class='parse-link' title='Paweł Stawicki'>Paweł Stawicki, szef kuchni w restauracji Mercato.
27 listopada odbyła się uroczysta gala czwartej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau w przestrzeniach Narodowego Forum Muzyki we Wrocławiu. Podczas wieczoru wręczono nagrody najlepszym szefom kuchni w Polsce w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. Statuetkę Szefa Jutra otrzymał Paweł Stawicki, na co dzień pełniący rolę szefa kuchni w gdańskiej restauracji Mercato w hotelu Hilton.
- Nagroda Szefa Jutra i trzy czapki dla Mercato w przewodniku Gault&Millau to ogromne wyróżnienie dla mnie i całego zespołu restauracji. Cieszę się i jestem dumny z tego, że dzieląc się wspólną pasją razem odnosimy sukcesy, które znajdują odzwierciedlenie w naszej codziennej pracy - komentuje Paweł Stawicki.
Podczas gali premierę miał również Żółty Przewodnik, który dostępny jest już w sprzedaży. W tegorocznym wydaniu wyróżniono aż 580 restauracji, czyli połowę spośród odwiedzonych przez inspektorów Gault&Millau i 120 więcej niż w ubiegłorocznej edycji.
Najlepsze restauracje w Trójmieście
O wiele więcej jest także restauracji z Trójmiasta - rok temu do przewodnika trafiło ich 29, a teraz aż 41. Pierwsze miejsce w Polsce, podobnie jak w roku ubiegłym, otrzymała warszawska restauracja Senses, która otrzymała 18,5 pkt. Na drugim miejscu znalazło się Atelier Amaro (17,5 pkt.).
Zobacz także: Trójmiejskie restauracje w Żółtym Przewodniku 2017
Wśród restauracji z Trójmiasta, które zostały wyróżnione w Żółtym Przewodniku, są cztery, które zdobyły trzy czapki kucharskie. Najwięcej, bo 16,5 pkt. otrzymała gdańska restauracja Metamorfoza, której szef kuchni, Adrian Klonowski, w zeszłym roku otrzymał tytuł Szefa Roku.
- Menu degustacyjne intryguje nazwami dań, np. "Ferment" czy "Co ustrzelił myśliwy?". Przy haśle "Por" na talerzu rzeczywiście pojawiają się tylko plastry pora, ale... marynowane przez dobę w soku z derenia z przecierem pomidorowym oraz świeżą cebulą (...). Każdy kęs to nowe niesamowite doznania smakowe - czytamy w Żółtym Przewodniku.
Na drugim miejscu trójmiejskiej mapy gastronomicznej znalazły się ex aequo Mercato (15,5 pkt.) oraz Biały Królik (15,5 pkt.).
Restauracja Mercato, z której rozciąga się widok na Motławę mieści się na Targu Rybnym w hotelu Hilton. Wraz z nagrodzonym szefem kuchni Pawłem Stawickim na czele proponuje gościom nietuzinkowe dania, które opisano w przewodniku:
- Paweł Stawicki kładzie duży nacisk na filozofię farm-to-table, a produkty, z których korzysta, poznaje na długo przed sprowadzeniem ich do kuchni. W swoich daniach przybliża gościom historię oraz kulinarne dziedzictwo regionu pomorskiego w autorskiej interpretacji.
Marcin Popielarz, szef kuchni z restauracji Biały Królik, mieszczącej się we wnętrzach hotelu Quadrille nominowany był w kategorii Szefa Roku. Mimo braku tytułu, restauracja otrzymała aż trzy czapki kucharskie. Podkreślono ciekawy wystrój trzech sal, klimatyczny ogród oraz nowatorskie propozycje kulinarne Marcina Popielarza.
Czwartym miejscem z najwyższą notą jest gdyńska Sztuczka, w której szefem kuchni jest Jacek Koprowski.
- Dania nie tylko są pyszne, ale uwodzą też prezentacją. Proste i eleganckie kameralne wnętrze jest dla nich najlepszym tłem - czytamy w przewodniku.
Dwie czapki kucharskie, czyli 13-14 pkt. zdobyło pięć restauracji zlokalizowanych w Gdańsku i Gdyni. Po 13,5 pkt. otrzymały: Correze, Fedde Restauracja&Bistro oraz Eliksir, który wyróżniono zarówno za smaczne dania, jak i szeroki wybór koktajli.
Doceniono także restaurację Szafarnia 10 - w stosunku do ubiegłego roku zyskała ona 0,5 pkt. - oraz Restaurację Ritz, którą prowadzi Basia Ritz, która otrzymała o 2 pkt. więcej niż rok temu.
Wszystkie trójmiejskie restauracje, które znalazły się w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2018:
- Metamorfoza, Gdańsk - 16,5 pkt.
- Biały Królik, Gdynia - 15,5 pkt.
- Mercato, Gdańsk - 15,5 pkt.
- Sztuczka, Gdynia - 15 pkt.
- Eliksir, Gdańsk - 13,5 pkt.
- Correze, Gdańsk - 13,5 pkt.
- Fedde Restauracja&Bistro, Gdynia - 13,5 pkt.
- Restauracja Ritz, Gdańsk - 13 pkt.
- Szafarnia 10, Gdańsk - 13 pkt.
- Malika, Gdynia - 12,5 pkt.
- Tłusta Kaczka, Gdynia - 12,5 pkt.
- Sztuczka Bistro, Sopot - 12,5 pkt.
- Tu'gether, Sopot - 12,5 pkt.
- Fellini, Gdańsk - 12 pkt.
- 1611 Restaurant, Gdańsk - 12 pkt.
- Thai-Thai, Sopot - 12 pkt.
- ArtDeco, Sopot - 12 pkt.
- Wave Sheraton, Sopot - 12 pkt.
- Morska, Sopot - 12 pkt.
- Nowy Świat, Sopot - 12 pkt.
- Projekt 36, Sopot - 12 pkt.
- Targ Rybny - Fishmarkt, Gdańsk - 12 pkt.
- Krew i Woda, Gdynia - 12 pkt.
- Amber Side, Gdańsk - 11,5 pkt.
- Petit Paris, Sopot - 11,5 pkt.
- Polskie Smaki, Sopot - 11,5 pkt.
- Bistro Słowacki, Gdańsk - 11,5 pkt.
- Ristorante la Cucina, Gdańsk - 11,5 pkt.
- Cyrano&Roxane, Sopot - 11,5 pkt.
- Grono di Rucola, Sopot - 11,5 pkt.
- Restauracja Kubicki, Gdańsk - 11 pkt.
- Secretariat, Sopot - 11 pkt.
- Bulaj, Sopot - 11 pkt.
- Britannica, Gdynia - 11 pkt.
- A la francaise, Gdańsk - 10,5 pkt.
- Moon, Gdynia - 10,5 pkt.
- Good Morning Vietnam, Gdynia - 10,5 pkt.
- Hashi Sushi, Gdynia - 10,5 pkt.
- Trattoria La Cantina, Gdańsk - 10,5 pkt.
- Bistro Pobite Gary, Gdańsk Oliwa - 10,5 pkt.
- Neighbour's Kitchen, Gdańsk - 10 pkt.
Zobacz także
Opinie (73) ponad 10 zablokowanych
-
2017-11-29 22:11
Kanapowo to była świetna knajpa z pysznymi kanapeczkami
Teraz tam na Wita Stwosza przy ug jest żabka. Ktoś wie co się stało z Kanapowem?
- 2 0
-
2017-11-29 22:32
Justyna Adamczyk (1)
i przewodnik jedna wielk ściema - chcesz czapki przewież ją jachtem i zaproś na kolację
- 16 1
-
2017-12-01 19:39
tak jak zdunkowa :D
- 5 0
-
2017-11-29 22:34
Może i jestem SNOBEM
Mnie nie stać .Ja stołuje się na Władka 4 w SŁONECZNYM .Tam to jest wyżerka ...Kotlety Jajeczne .Pasztety barowe .Naleśniki z twarogiem .Kulson jasna ,ale to dobre Nie raz biere do domu .
- 12 1
-
2017-11-30 06:54
A Gdzie Bar Azja?? (1)
Gdynia Świętojańska
- 1 1
-
2017-11-30 08:21
w TVN...
- 0 1
-
2017-11-30 07:09
(10)
Kazdy ma inny smak. Wystarczy zmienic degustatorow i ranking bedzie inny
- 5 0
-
2017-11-30 07:34
Dokładnie (4)
Jeśliby złożyć skład degustatorów i tak np zamiast smakoszy owoców morza itp ingrediencji z dalekich zakątków świata, na takich którzy lubią choćby wieprzowinę i kapustę w tysiącach rodzajów wersji tych składników, to może poza dwiema, trzema restauracjami z zamieszczonego rankingu reszta ewidentnie stąd by wyfrunęła.
Czyli że mamy tu do czynienia z tą samą sytuacją co w przypadku sondaży politycznych czy badań farmaceutycznych itd, itp, a więc w zależności KTO płaci za sondaże wyniki są właśnie takie jakie być mają.- 5 0
-
2017-11-30 09:22
Jesteś idiotą (3)
- 1 4
-
2017-11-30 09:24
(2)
Piękna wspaniała merytoryczna odpowiedź, w sam raz dla bywalców tych restauracji :(
- 2 0
-
2017-11-30 09:54
A po co ma być merytoryczna? (1)
Szkoda czasu na tłumaczenie, piszecie głupoty, nie rozumiecie nic
- 0 2
-
2017-11-30 11:55
Jesteś trepem, pacanem i ci*lem bez krzty rozumu.
Szkoda czasu na tłumaczenie dlaczego.
- 1 0
-
2017-11-30 08:23
Masakra (4)
Nic nie wiecie, jaka bzdura, każdy ma inny smak, co ty bredzisz? Jak siadasz z rodziną przy stole to każdy ma inne zdanie o tym co jecie?
To co wy tu wypisujecie, tu i pod innymi gastro artykułami ciężko się nie wk..
.wic. Wygląda że są to opinie osób które nie mają pojęcia o czym piszą,nigdy nie były w tych miejscach, coś słyszał, przechodziły jedynie obok -widziały że jest pusto i piszą komentarze jak by pod artykułem o temacie który ich dotyczy. Ta informacja nie jest dla was, ten artykuł, przewodnik, te restauracje najwyraźniej nie są dla was, nie musimy się znać na wszystkim polityce, zdrowiu, wypadkach lotniczych- 4 4
-
2017-11-30 09:27
(3)
No przepraszam ale ta wypowiedź (o ile jest prawdziwa) dyskredytuje Ciebie jako gastronoma.
Każdy ma iny smak, bowiem każdy z nas jest inny a do tego dochodzą tzw "smaki dzieciństwa" które formują takie a nie inne doznania smakowe w późniejszym czasie.
Oczywiście potem sa tak zwane "odkrycia" smakowe ale pewien szablon jest zaszyty na stałe, zatem wywód jest zwyczajną kulą w płot.
Co do znawstwa kulinarnego, to szkołę kończyłem w Gdyni jeszcze na Czerwonych Kosynierów w 1977 i obijałem się w różnych miejscach świata jak i w najróżniejszych znanych trójmiejskich lokalach jak i hotelach.
W tej wypowiedzi do jakiej piszę komentarz, zwyczajnie brakuje też taktu i zwyczajnej kindersztuby.
I to by było na tyle.- 4 0
-
2017-11-30 09:59
To nie on...:( (1)
- 0 0
-
2017-11-30 13:31
To ja
- 2 0
-
2017-11-30 10:00
I co?
Nie rozróżniamy dobrego od złego?
Smak dzieciństwa to wyobrażenie.jak coś jest źle zrobione to smak dzieciństwa nic nie pomoże. Jak masz doświadczenie, wiedzę, porównanie to wiesz co jest dobre a co nie,- 1 1
-
2017-11-30 07:37
tylko Żuławski
tu jest zupa drugie i kompot.no i cały pełny talerz
- 3 1
-
2017-11-30 07:42
A propos
Oprócz rankingów o danej restauracji, w głosowaniu i to tym najpopularniejszym głosują też ... nogi czyli liczba klientów w danym lokalu.
Na czele stoi Metamorfoza, lokal który od kilku miesięcy jest zamknięty nie tylko w poniedziałki ale też wtorki i środy.
Nie wiem ilu klientów bywa tam w soboty czy niedziele ale w czwartki i piątki bywa tam nie więcej niż średnio 3 osoby.
Do kieszeni prowadzących lokal nie zaglądam, choć wiem że za ok. 2 kilogramów produktów są tam w stanie zrobić z 50 mikroporcji bo tylko takie tam występują oczywiście pod formułą degustacji ale to i tak daje znak zapytania. jak się to ma utrzymać przy życiu przy tak niewielkiej frekwencji.- 8 0
-
2017-11-30 07:43
TAJ MAHAL w Gdyni
To prawdziwa kuchnia indyjska, gdy tam jem, przenoszę się do INDII...
Znam oryginalną kuchnię indyjską i tylko tu w Trójmieście ją znalazłam... Szef i kucharze z INDII I PRZEMILA POLSKA OBSLUGA!- 3 1
-
2017-11-30 08:20
Kubicki...
Kubicki i tyle w temacie . Tradycja, historia, smak i te karafki od lat...
- 1 1
-
2017-11-30 09:52
Bazowanie na ludzkiej naiwności....
Żyjemy w czasach gdzie na każdym kroku próbuje nam się ,,coś" sprzedać zawinięte w piękne opakowanie np. ubrane w słowa ekskluzywne, starannie wyselekcjonowane, niepowtarzalne itp.
Byłem kilka razy w wymienionych w artykule ,,restauracjach" i za każdym razem miałem to samo przygnębiające uczucie... że znowu poczułem się jak frajer nabity w butelkę. Ps. Ciekawe kto tak naprawdę sponsoruje w/w przewodnik i w jaki sposób przyznawane są punkty kwalifikujące do rankingu?- 6 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.